Kum saati: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Wooden hourglass 2.jpg|right|thumb|Kum saati]]
ulan neyi oynuyosunuz şunla silmeyinde yazalım yaaa aptal

'''Kum saatleri''' içine [[kum]] doldurulmuş altı üstü geniş, beli ince , eşit miktarda bir sıvının ya da çok ince taneli bir katının bir delikten geçerken daima aynı zamana ihtiyaç göstereceği ilkesine dayanarak çalışan [[zaman]] ölçme aracı.

Akış hızının sabit olmayıp, işlemin toplam süresinin sabit oluşu bu saatlerin dezavantajıdır. [[Saat]]lerde kumun yanında, zaman zaman pudra haline getirilmiş yumurta kabuğu, civa ya da ince toz siyah mermer de kullanılmıştır. Kum saati, [[Avrupa]]’da ilk kez 8. yüzyılda bir papazın buluşuyla kullanılmaya başlanmıştır. [[Cam]]cılık becerisi geliştikçe, kumun doldurulduğu ağız da eritilerek kapatılmış ve nemlenerek akışın zorlaşmaması sağlanmıştır.

16. yüzyıldan günümüze bu saatler sürekli zamanı ölçmek için değil, belirli bir sürenin başlangıcını ve bitişini göstermek için kullanılmıştır; [[kilise]]lerde dua süresi, [[gemi]]lerde tayfaların nöbet süresi ya da gemilerin hızlarının belirlenmesi amacıyla da kullanılmıştır.

Soğuk iklimlerde su saatine göre daha yaygın kullanımı olduğu halde, kum saati gün boyunca zaman ölçümü için çok uygun bir gereç değildi. Bunun için, ya çok büyük yapılması, ya da başında her an birinin beklemesi gerekiyordu. Bazı kum saatlerinde bulunan kadrandaki gösterge, [[saat]]in her başaşağı edilişinde bir saat ileri alınıyordu. Yine de, kum saati uzun bir dönem boyunca küçük zaman aralıklarının ölçülmesinde başarıyla kullanılmıştır.
{{commonscat|Hourglasses}}

[[Kategori:Saat]]

[[az:Qum saatı]]
[[bg:Пясъчен часовник]]
[[ca:Rellotge de sorra]]
[[cs:Přesýpací hodiny]]
[[da:Timeglas]]
[[de:Sanduhr]]
[[en:Hourglass]]
[[eo:Sablohorloĝo]]
[[es:Reloj de arena]]
[[fa:ساعت شنی]]
[[fi:Tiimalasi]]
[[fr:Sablier]]
[[he:שעון חול]]
[[hu:Homokóra]]
[[id:Jam pasir]]
[[it:Clepsamia]]
[[ja:砂時計]]
[[ko:모래시계]]
[[lb:Sandauer]]
[[lt:Smėlio laikrodis]]
[[lv:Smilšu pulkstenis]]
[[nl:Zandloper]]
[[no:Timeglass (tidsmåler)]]
[[pl:Klepsydra]]
[[pt:Ampulheta]]
[[ro:Clepsidră]]
[[ru:Песочные часы]]
[[sah:Кумах чаhыта]]
[[simple:Hourglass]]
[[sr:Пешчани часовник]]
[[sv:Timglas]]
[[th:นาฬิกาทราย]]
[[vi:Đồng hồ cát]]
[[zh:沙漏]]

Sayfanın 17.26, 25 Nisan 2010 tarihindeki hâli

Kum saati

Kum saatleri içine kum doldurulmuş altı üstü geniş, beli ince , eşit miktarda bir sıvının ya da çok ince taneli bir katının bir delikten geçerken daima aynı zamana ihtiyaç göstereceği ilkesine dayanarak çalışan zaman ölçme aracı.

Akış hızının sabit olmayıp, işlemin toplam süresinin sabit oluşu bu saatlerin dezavantajıdır. Saatlerde kumun yanında, zaman zaman pudra haline getirilmiş yumurta kabuğu, civa ya da ince toz siyah mermer de kullanılmıştır. Kum saati, Avrupa’da ilk kez 8. yüzyılda bir papazın buluşuyla kullanılmaya başlanmıştır. Camcılık becerisi geliştikçe, kumun doldurulduğu ağız da eritilerek kapatılmış ve nemlenerek akışın zorlaşmaması sağlanmıştır.

16. yüzyıldan günümüze bu saatler sürekli zamanı ölçmek için değil, belirli bir sürenin başlangıcını ve bitişini göstermek için kullanılmıştır; kiliselerde dua süresi, gemilerde tayfaların nöbet süresi ya da gemilerin hızlarının belirlenmesi amacıyla da kullanılmıştır.

Soğuk iklimlerde su saatine göre daha yaygın kullanımı olduğu halde, kum saati gün boyunca zaman ölçümü için çok uygun bir gereç değildi. Bunun için, ya çok büyük yapılması, ya da başında her an birinin beklemesi gerekiyordu. Bazı kum saatlerinde bulunan kadrandaki gösterge, saatin her başaşağı edilişinde bir saat ileri alınıyordu. Yine de, kum saati uzun bir dönem boyunca küçük zaman aralıklarının ölçülmesinde başarıyla kullanılmıştır.