140
düzenleme
kDeğişiklik özeti yok |
Değişiklik özeti yok |
||
| ikili_ad_yazar = ([[Carolus Linnaeus|Linnaeus]], [[1758]])
}}
'''Zürafa''' (''Giraffa camelopardalis''), [[zürafagiller]] (Giraffidae) familyasından bir
Zürafa'lar [[Afrika]]'da yaşarlar. Güney ve Kuzey Afrika en çok bulundukları bölgelerdir. Genelde [[savan]]'larda otlak'larda ve açık ormanlarda yaşamlarını sürdürürler. [[Akasya]] ağacının yetiştiği bölgeler tercihleridir.
== Köken bilim ve tarih ==▼
Türün bilimsel adı olan camelopardalis [[Roma İmparatorluğu]]ndan gelmektedir. Bu adı [[deve]] ve [[leopar]] özelliklerinden gelmektedir. Camelopard ilk olarak, [[İngilizce]] sözcük olarak 14'üncü yüzyılda gözükmüştür ve 19. yüzyılda resmi olarak kullanılmıştır. Bir kaç [[Avrupa]] dilinde bu şekil kayıtlara geçmiştir. Arapçada ise الزرافة diye yazılır ve zurapha diye okunur, anlamı "Topluluk" (Hayvanlarda) veya sadece uzundur. [[İtalyanca]]'da ise ''giraffa'' olarak geçmektedir.▼
== Alt Türleri ==
Neredeyse hepsi Afrika'da olmak üzere dünyadaki Zürafa alt türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
* Güney Afrika Zürafası (''G. c. giraffa'') - [[Güney Afrika]], [[Zimbabve]], [[Mozambik]]
* Somali Zürafası (''G.c. reticulata'') - [[Somali]], [[Kenya]], [[Etiyopya]]
* Angola Zürafası (''G.c. angolensis'') - [[Angola]], [[Zambiya]]
* Maasai Zürafası (''G.c. tippelskirchi'') - Kenya, [[Tanzanya]]
* Nubian Zürafası (''G. c. camelopardalis'') - [[Sudan]], [[Kongo]]
* Batı Afrika Zürafası (''G.c. peralta'') - [[Nijer]]
* Uganda Zürafası (''G.c. rothchildi'') - [[Uganda]]
== Özellikleri ==
Zürafaların ses telleri yoktur. 35-40 cm uzunluğunda siyah bir dile sahiptirler. Boyunlarının uzun olması bakımından kafa kısmınada kan gitmesi için çok buyuk kalplere sahiplerdir. Bu büyük hayvanlar günlerinin ortalama 1 saatini (en az 10 dakika, en fazla 2
== Dağılımı ==
Zürafa soyu, dünya üzerinde [[ Asgari endişe altındaki türler | tükenmekte]] olan ve koruma altına alınması gereken bir türdür. Dünyada yaklaşık olarak 100,000 ila 150,000 arasında kalmıştır. Bunların da tamamı [[Afrika]]'da yaşamaktadır. Kenya (45,000), Tanzanya (30,000) ve [[Botsvana]] [12,000) en fazla Zürafa popülasyonu bulunan yerlerdir.
Zürafalar genellikle Afrika'nın savanlarında yaşarlar. Bu topraklar onlar için yaşamaya elverişlidir. Çok uzun olmayan ağaçlar ve uzun boyları sayesinde, Zürafalar tehlikeleri uzaktan fark edebilirler. Özellikle besin kaynakları olan [[Akasya]] ağaçları bu bölgelerde bulunur. Otlaklarda da yaşarlar.
▲== Köken bilim ve tarih ==
▲Türün bilimsel adı olan camelopardalis [[Roma İmparatorluğu]]ndan gelmektedir. Bu adı [[deve]] ve [[leopar]] özelliklerinden gelmektedir. Camelopard ilk olarak, [[İngilizce]] sözcük olarak 14'üncü yüzyılda gözükmüştür ve 19. yüzyılda resmi olarak kullanılmıştır. Bir kaç [[Avrupa]] dilinde bu şekil kayıtlara geçmiştir. Arapçada ise الزرافة diye yazılır ve zurapha diye okunur, anlamı "Topluluk" (Hayvanlarda) veya sadece uzundur.
== Dış bağlantılar ==
|
düzenleme