Parlamento Sarayı, Bükreş: Revizyonlar arasındaki fark

Koordinatlar: 44°25′39″K 26°05′15″D / 44.42750°K 26.08750°D / 44.42750; 26.08750
Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Takabeg (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: id:Palatul Parlamentului
67. satır: 67. satır:
[[de:Parlamentspalast]]
[[de:Parlamentspalast]]
[[en:Palace of the Parliament]]
[[en:Palace of the Parliament]]
[[es:Palacio del Pueblo (Rumania)]]
[[eo:Parlamenta Palaco]]
[[eo:Parlamenta Palaco]]
[[es:Palacio del Pueblo (Rumania)]]
[[fi:Romanian parlamenttitalo]]
[[fr:Palais du Parlement (Bucarest)]]
[[fr:Palais du Parlement (Bucarest)]]
[[ko:인민 궁전]]
[[id:Palatul Parlamentului]]
[[it:Palazzo del Parlamento (Romania)]]
[[it:Palazzo del Parlamento (Romania)]]
[[ja:国民の館]]
[[ko:인민 궁전]]
[[mk:Палата на парламентот]]
[[mk:Палата на парламентот]]
[[nl:Parlementspaleis]]
[[nl:Parlementspaleis]]
[[ja:国民の館]]
[[no:Parlamentspalasset]]
[[no:Parlamentspalasset]]
[[pl:Pałac Parlamentu]]
[[pl:Pałac Parlamentu]]
81. satır: 83. satır:
[[ru:Дворец Парламента]]
[[ru:Дворец Парламента]]
[[sr:Палата парламента]]
[[sr:Палата парламента]]
[[fi:Romanian parlamenttitalo]]
[[sv:Parlamentspalatset]]
[[sv:Parlamentspalatset]]
[[zh:羅馬尼亞人民宮]]
[[zh:羅馬尼亞人民宮]]

Sayfanın 23.42, 7 Nisan 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Coor title dms

Parlamento Sarayı, Bükreş
Dosya:Romanian Parliamentary Palace (Casa Poporului).jpg
Unirii Bulvarı'ndan Sarayın Görünümü
Harita
Koordinatlar44°25′39″K 26°05′15″D / 44.42750°K 26.08750°D / 44.42750; 26.08750
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Anca Petrescu ve 700 Mimar

Parlamento Sarayı (Romence: Palatul Parlamentului veya Casa Poporului), başkent Bükreş'de bulunan, Romanya Parlamentosu'nun iki Meclisi'nin de bulunduğu çok amaçlı binadır. Dünya Guinness Rekorlar Kitabı'na göre, dünyanın en büyük sivil yönetim, en pahalı yönetim ve en ağır binasıdır. Saray, politik ve yönetim yerleşkesi olarak Ceauşescu Rejimi döneminde planlanmış ve bitirilmiştir. Ceauşescu, sarayın ismini Cumhuriyet Evi (Casa Republicii) koymuş, ancak Romenler halen Halkın Evi (Casa Poporului) olarak adlandırmaktadır.

Saray 270 m’ye 240 m tabana sahip olup, 86 m yüksekliğe ve 92 m yer alında derinliğe sahiptir. 1,100 odası bulunmakta ve 2 yeraltı otoparkı ile 12 kata sahiptir. Ayrıca iki ek yeraltı katı ile, halka açık olarak yararlanılmakta ve 4 katın halen inşaası sürmektedir.

Betim

Bina, ekliktik neoklasik mimari bir yapıya sahip olup, bir çok kaynaktan parça ve motif taşımaktadır. Tamamen Romen Malı malzemelerle inşaa edilmiştir. Tahminen, Transilvanya'dan (daha çok Ruşchita'dan) 1 milyon metre küp mermer; ayna, 480 şamdan ve 1,409 avize için 3,500 ton kristal; büyük kapılar, pencereler, sütunlar ve şamdanlar için 700,000 ton çelik ve bronz; parke ve kaplama için ceviz, meşe, kiraz, karaağaç, çınar'dan oluşan %95'i yerli 900,000 m³ ahşap; değişik boylarda toplam 200,000 m² yün halı (bazı büyük halıları üretmek için makinalar içeriye taşınmıştır); gümüş ve altın sırmalı nakışlarla süslenmiş kadife ve sırmalı ipek kumaş kullanılmıştır.

İnşaası

Spirii Tepesi, Uranus Tepesi veya Arsenal Tepesi olarak çeşitli şekillerde adlandırılan, bu büyük proje için hafriyatla düzeltilen, Unirii Bulvarı’nın batısındaki alana Devlet Binası olarak yapılmıştır. Sarayın yapımı nedeniyle, Bükreş’in tarihi alanı içindeki 19 Hristiyan Ortadoks Kilise, 6 Sinagog, 3 Protestan Kilise (ek olarak 8 başka yere taşınmış kilise) ve 30,000 eski ikametgah yıkılmıştır.

İnşaat 1983 yılında başlamış, temel taşları 25 Haziran 1984 tarihinde yerleştirilmiştir. Dört ana devlet dairesini içerecek şekilde amaçlanmış olup, ayrıca Ceauşescu kendi kişisel rezidansı’nın da aynı binada yer almasını düşünmüştür. Rezidans ve hükümet binası böylece aynı bina içinde yer alacaktı. İçermesi düşünülen kurumlar şunlardı; • Cumhurbaşkanlığı (Preşedinţia) • Büyük Millet Meclisi (Parlamentul) • Hükümet (Guvernul) • Yüksek Mahkeme (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie). Bu kurumlar, binanın dikdörtgen yapısını tanımlıyordu.

1989’da Ceauşescu’nun devrilmesi ve kurşuna dizilmesi ile aynı zamanda, binanın yapısı ve tasarımı tamamlanmıştı. Sonrasında, bir çok döşeme ve mobilya şu an sarayda bomboş alanlar bırakacak şekilde hiç tamamlanmamıştı. Örneğin, bodrumun en son üç katı ve Romanya’nın resmi saatini gösterecek saat kulesi hiç bitirilmemişti. Rejimin değişmesi sırasında, yeni liderler binayı, çevresindeki mahallelerdeki fakirliğe zıt olarak ve Ceauşescu’nun aşırı lüks içinde yaşadığını vurgulamak amacı ile “Ceauşescu’nun Evi” olarak nitelediler.

Binanın bazı bölümleri ancak 2010 yılında tamamlanmıştır. Şu an hala yer altında kapalı otopark inşaası yapılmaktadır. Tünel, 13 Septembrie Bulvarı’nı binanın bodrumuna bağlayacaktır.

Bina ayrıca sergilere evsahipliği yapıp, müze olarak gezilebilmekte ve üst katındaki kafe ile hala hizmet vermektedir.

Sonuç

Romenlerin büyük çoğunluğu, binanın Pentagon’dan sonra dünyanın ikinci büyük binası olduğunu söyleyerek, gurur duymaktadır. Bazıları ise, eski Bükreş’in yerle bir edilmesinin sembolü olduğunu söyleyerek, binayı çok çirkin ve şehir için bir kayıp olarak görmektedirler.

Kaynakça