Syriana: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Etiket: Süzgeç: kategoriler kaldırıldı
Levent (mesaj | katkılar)
k 94.122.239.238 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Vikiçizer tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
34. satır: 34. satır:




== Konusu ==
Genç, karizmatik ve yenilik yanlısı Prens Nasir'in, Amerikan iş çevreleriyle yerleşik ilişkileri değiştirme yolları aradığı, petrol üreten bir körfez ülkesinde, tahtın bariz varisi olan Nasir, uzun süredir Teksaslı dev bir enerji şirketi olan Connex'e ait doğal gaz çıkarma haklarını, daha yüksek fiyat veren bir Çin şirketine vermiştir. Bu, Connex'e ve bölgede çıkarı olan Amerikan iş çevrelerine vurulmuş büyük bir darbedir. Jimmy Pope'un sahip olduğu daha küçük bir Teksaslı petrol şirketi olan Killen, herkesin göz koyduğu Kazakistan'da önemli bir sondaj işini henüz almıştır. Bu, Killen'in değerini Connex'in gözünde arttırmıştır, çünkü Connex'in, üretim kapasitesini korumak için yeni alanlara ihtiyacı vardır. Bu iki şirket birleşince, beklemede olan sözleşme, Adalet Bakanlığı'nın dikkatini çeker ve üyesi güçlü bir WASP hukuk şirketi olan Sloan Whiting konuyu araştırmakla görevlendirilir.
{{spoiler}}
Bob Barnes (George Clooney) emekliliği yaklaşmış, görev başındaki son günlerini masasında kahve içerek geçirmeyi planlayan tecrübeli bir [[CIA]] ajanıdır. Ancak kendisine yapılan bir teklif planlarını bozar. Prens Nasir suikastini düzenlerse terfi alarak emekli olma şansı yakalayacaktır.


Prens Nasir Al-Subaai, [[Basra Körfezi]]’ndeki doğalgaz ve petrol zengini bir ülkenin, tahta geçmesine kesin gözüyle bakılan karizmatik varisidir. Babasının politikalarından farklı tutumlar sergileyen genç prens, ülkesindeki doğalgaz çıkarma haklarını büyük bir [[Amerikan]] şirketinden alıp [[Çinli]]lere verince enerji piyasasında dengeler bozulur.
Oğlu üniversiteye başlamak üzere olan Bob Barnes, uzun ve saygıdeğer bir kariyerin sonlarına yaklaşmış, kıdemli bir CIA ajanıdır ve hizmetinin son günlerini rahat bir masabaşı işinde geçirme şansı vardır. İşine bağlı biri olan Bob, her zaman işinin ülkesine yararlı olduğuna ve ülkesinin daha güvenli bir yer olmasını sağladığına inanmıştır.


Bryan Woodman (Matt Damon) piyasalarda yıldızı yükselen genç bir adamdır. Eşi ve çocuklarıyla katıldığı Prens Nasir’in davetindeki bir kazada küçük oğlunu kaybedince, durumu hafifletmek isteyen prensten beklenmedik bir iş teklifi alır.
Bob'un son görevi, Tahran'daki iki silah tüccarının suikastidir. Bu görev sırasında bir Stinger füzesi, mavi gözlü, gizemli bir Mısırlı'nın eline geçer. Bob, Washington'a dönünce, kendisine son bir gizli görev verilir: Prens Nasir'in suikastı. Verilen söze göre bu görevden sonra terfi alacaktır. Ancak bölgedeki bağlantılarından biri kendisine sırt çevirince işler ters gider ve Bob tüm yaşamını adadığı örgütün ihanetine uğrayarak, günah keçisi ilan edilir. Ne olduğunu anlamaya çalışırken, kendisine yalan söylendiğinin farkına varmaya başlar – bir piyon olarak kullanılmıştır ve yıllardır kör bir bağlılıkla yerine getirdiği görevler aslında hiç de özel değildir.
{{endspoiler}}


==Oyuncular==
Bennett Holiday, Sloan Whiting'de çalışan Washington'lı hırslı bir avukattır ve Connex-Killen birleşmesini başkentin derin sularında yönlendirmek gibi hassas bir görevi vardır. Adalet Bakanlığı'na, Killen'in Kazakistan'daki karanlık anlaşmalarına karşı davasını yürütebileceği, ama aynı zamanda da anlaşmanın tamamını zedelemeyecek kadar bilgi vermesi gerekmektedir. Birleşmenin başarıya ulaşması, hem şirketin hem de ülkenin yararınadır. Bu durum aynı zamanda Bennett'ın, sürekli anlaşmazlık halinde olduğu babasının beslediği hırslarına da uygundur.
*'''[[George Clooney]]''' .... '''Bob Barnes'''
*'''[[Matt Damon]]''' .... '''Bryan Woodman'''
*'''[[Jeffrey Wright]]''' .... '''Bennett Holiday'''
*'''[[Chris Cooper]]''' .... '''Jimmy Pope'''
*'''[[William Hurt]]''' .... '''Stan Goff'''
*'''[[Mazhar Munir]]''' .... '''Wasim Ahmed Khan'''
*'''[[Tim Blake Nelson]]''' .... '''Danny Dalton'''
*'''[[Amanda Peet]]''' .... '''Julie Woodman'''
*'''[[Christopher Plummer]]''' .... '''Dean Whiting'''
*'''[[Alexander Siddig]]''' .... '''Prens Nasir Al-Subaai'''
*'''[[Robert Baer]]'''


{{ABD-film-taslak}}
Enerji Ticaret Şirketi'nin yükselen yıldızı Bryan Woodman, eşi Julie ve iki ufak oğluyla Cenevre'de yaşamaktadır. Prens Nasir'in ailesinin verdiği bir partiye katılır ve bu partide Bryan'ın küçük oğlunun ölümüyle sonuçlanan trajik bir kaza meydana gelir. Nasir, olanları hafifletmek için Bryan'a bir iş fırsatı teklif eder: Nasir'in yenilikçi fikirlerini gerçekleştirmesine yardım edecektir. Bryan, yas tutan eşinin hoşnutsuzluğuna rağmen teklifi kabul eder.


[[Kategori:2005 filmleri]]
Washington'un en güçlü adamlarından, Sloan Whiting'in başı ve Bennett'ın patronu olan Dean Whiting, Nasir'in Çinlilerle olan anlaşmasını bozmaya çalışmaktadır. Dean, Nasir'in daha toy olan küçük kardeşi Prens Meshal'in Amerikan iş çevreleriyle daha uyumlu olacağını bilmektedir ve yaşlanmakta olan Emir'e varisi olarak daha küçük oğlunu seçmesi için baskı yapmakta, böylece Nasir'in siyasal çöküşünü de hazırlamaktadır.
[[Kategori:Gerilim filmleri]]
[[Kategori:Dramatik filmler]]
[[Kategori:Komplo teorileri filmleri]]
[[Kategori:ABD filmleri]]
[[Kategori:Christopher Plummer filmleri]]


[[ar:سريانا (فيلم)]]
Nasir'in ülkesinin gelir yelpazesinin diğer ucunda, enerji üretiminde çalışan ve yaşamları kraliyet ailesinin politikalarına ve endüstrinin kaprislerine doğrudan ve büyük oranda bağlı olan göçmen işçiler bulunmaktadır. Çinliler şirketi devralınca, Connex işçilerinden Saleem Ahmed Kahn ve oğlu Wasim'in işlerine son verilmiştir. Vizeleri bitmeden bir an önce bir iş bulma çabaları sonuç vermez ve gelecekleri giderek daha belirsiz bir hâl almaya başlar. Saleem günün birinde ülkesi Pakistan'a dönmeyi hayal etmektedir; oğluysa daha iyi bir yaşam ummaktadır, fakat kendisine ve babasına yapılan göçmen muamelesi yüzünden kısa sürede hayal kırıklığına uğramış ve kızgın bir insan olur. Wasim ve arkadaşı Farooq, dışardaki kötü ve yabancı dünyanın aksine kendilerine saygıyla yaklaşılan yerel medresede avuntu bulurlar. Wasim ve Farooq, medresede, kayıp Stinger füzesini elinde bulunduran mavi gözlü, karizmatik ve tehlikeli Mısırlı'nın kanatları altına alınırlar.
[[da:Syriana]]

[[de:Syriana]]
Şeyhler ve işçiler, müfettişler ve uluslararası ajanlar, zenginler ve yoksullar, ünlüler ve sıradan insanlar – herbiri, kendi varlıklarının dünyayı ne kadar güçlü bir şekilde etkileyeceğinden habersiz, endüstriyi besleyen büyük ve karmaşık sistem içinde kendilerine düşen rolü oynamaktadır.
[[en:Syriana]]

[[es:Syriana]]
Kayvan Novak
[[fi:Syriana]]
Arash
[[fr:Syriana]]
George Clooney
[[id:Syriana]]
Bob Barnes
[[it:Syriana]]
Amr Waked
[[ja:シリアナ]]
Mohammed Sheik Agiza
[[nl:Syriana]]
Christopher Plummer
[[no:Syriana]]
Dean Whiting
[[pl:Syriana]]
Matt Damon
[[pt:Syriana]]
Bryan Woodman
[[ru:Сириана (фильм)]]
Amanda Peet
[[simple:Syriana]]
Julie Woodman
[[sv:Syriana]]
Jeffrey Wright
[[zh:諜對諜]]
Bennett Holiday
Chris Cooper
Jimmy Pope
Robert Foxworth
Tommy Barton

Sayfanın 20.47, 12 Mart 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Film

Syriana Yönetmen ve senaryo yazarı Stephen Gaghan’dan siyaset, güç ve bu çerçevede eriyip giden sıradan insanlar üzerine çarpıcı bir yapım.


Konusu

Şablon:Spoiler Bob Barnes (George Clooney) emekliliği yaklaşmış, görev başındaki son günlerini masasında kahve içerek geçirmeyi planlayan tecrübeli bir CIA ajanıdır. Ancak kendisine yapılan bir teklif planlarını bozar. Prens Nasir suikastini düzenlerse terfi alarak emekli olma şansı yakalayacaktır.

Prens Nasir Al-Subaai, Basra Körfezi’ndeki doğalgaz ve petrol zengini bir ülkenin, tahta geçmesine kesin gözüyle bakılan karizmatik varisidir. Babasının politikalarından farklı tutumlar sergileyen genç prens, ülkesindeki doğalgaz çıkarma haklarını büyük bir Amerikan şirketinden alıp Çinlilere verince enerji piyasasında dengeler bozulur.

Bryan Woodman (Matt Damon) piyasalarda yıldızı yükselen genç bir adamdır. Eşi ve çocuklarıyla katıldığı Prens Nasir’in davetindeki bir kazada küçük oğlunu kaybedince, durumu hafifletmek isteyen prensten beklenmedik bir iş teklifi alır. Şablon:Endspoiler

Oyuncular