İnvertör: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Manco Capac (mesaj | katkılar)
k 85.103.14.170 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Khutuck Bot tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
17. satır: 17. satır:


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==
* http://www.inverterinvertor.com/nedir.html İnverter, İnvertör Nedir.



[[Kategori:Elektrik]]
[[Kategori:Elektrik]]

Sayfanın 13.45, 2 Mart 2010 tarihindeki hâli

İnvertör - Inverter DC voltajı AC voltaja çeviren elektronik bir eleman veya alettir. İnvertörler, bilgisayarlar içindeki güç kaynaklarından, metallerin yüzey sertleştirmelerine kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. İnvertörün ters fonksiyonuna redresör veya doğrultucu denir. Güncel ihtiyaçlar ile teknolojik gelişmeler sayesinde, günümüde çok daha yaygın uygulamala alanları olduğunu görmek, hatta zaruri gereksinim olduğuğu söylemek mümkündür. 220 VAC çıkışlı olanları prensip olarak üç ana başlık altında toplamak mümkün olabilir;

  • Kare dalga
  • Sinüs benzeşimli
  • Tam / saf sinüs dalga

Yaşamımızda kullandığımız tüm elektrikli cihazları besleyen şebeke elektrik de tam / saf SİNÜS dalgadır. Uygulama alanlarının özetlemek gerekir ise; mobil araçlar, rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji uygulamaları, şebeke elektriğinin mevcut olmadığı uzak sahalar, gsm dahil haberleşme uygulamaları, elektrik kesintilerine karşı akülü yedek enerji uygulamaları vb.


Genellikle 12, 24, 48 volt vb. dc girişli ürünler, şebeke elektriğinin hiç olmadığı ve/veya kesintilere tahammül olmayan yerlerde tercih edilmektedir. Yeni nesil kompakt invertör & redresör özellikli olanlar ise çok daha pratik ve işlevseldir. Bunlarda harici, ilave PV fotovoltaik girişli olanları dahi mevcuttur.


Çok daha profesyonel ve yüksek dc voltaj giriş aralığını haiz olanlar ise, yenilenebilir enerji uygulamaları için GRID CONNECTED ürünler olarak geliştirilmiştir. Günümüzdeki enerji sorunu, darboğazı, bağımsızlığı ile çevre dostu temiz enerji uygulamalarının vazgeçilmezidir. Bu tip uygulamalarda cihazların yüksek verimli ve güvenilir olaması çok önemlidir. Güneş enerjisi uygulamalarını örneklersek, fotovoltaik paneller sayesinde güneşten elde edilen elektrik enerjisi, yeni nesil invertörler ile ac 220 volta dönüştürülür. Sistem şebeke ile paralel çalışır. Güneş enerjisi olduğu sürece öncelikli olarak bu kaynak kullanılır, hava kararınca da beslenen yük örneğin evimiz tekrar şebekeden gelen elektrik ile beslenir, sabah olup hava tekrar aydınlanana kadar. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yaygın kullanılan ülkelerde, sistemler teşvik edilmekte ve özendirilmektedir. İnvertör çıkışına yerleştirilen çift yönlü sayaç veya çift sayaç ile kendi ürettiğimiz ile şebekeden aldığımızı karşılaştırma ve ekonomik olarak mahsuplaşma imkânı dahi mevcuttur. Örneğin tükettiğimizden fazla üretiyor isek veya kullanmadığımız günlerde, mevsimlerde ekonomik kazanç elde etmemiz dahi mümkündür.


Dış bağlantılar