Gordon Paşa: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Luckas-bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: no:Charles George Gordon
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
'''Charles George Gordon''', lakabı '''Çinli Gordon''', '''Gordon Paşa''' olarak da bilinir. ([[28 Ocak]] [[1833]]-[[26 Ocak]] [[1885]]), [[Sudan]]lı milliyetçilere karşı [[Hartum]]'u savunmada gösterdiği cesaret nedeniyle ulusal kahraman olarak görülen İngiliz general.
'''Charles George Gordon''', lakabı '''Çinli Gordon''', '''Gordon Paşa''' olarak da bilinir. ([[28 Ocak]] [[1833]]-[[26 Ocak]] [[1885]]), [[Sudan]]lı milliyetçilere karşı [[Hartum]]'u savunmada gösterdiği cesaret nedeniyle ulusal kahraman olarak görülen İngiliz general.


Bür topçu subayının oğluydu.[[1852]]'de teğmen rütbesiyle Kraliyet İstihkam birliklerinde görevlendirildi.[[Kırım Savaşı]] sırasında, [[Sivastopol]] çevresindeki kuşatma siperlerinde gösterdiği cesaretle adını duyurdu.1859'da yüzbaşılığa yükseltildi.Ertesi yıl İngiltere'nin Çin'e karşı giriştiği [[II. Afyon Savaşı]]'na (1856-60) gönüllü olarak katıldı.[[Pekin]]'in işgaliyle (Ekim [[1860]]) sonuçlanan askeri harekatta da görev alan Gordon, Çin imparatorunun yazlık sarayının yakılmasını bizzat yönetti.Gordon'un komutasındaki istihkam birliği [[Mayıs]] [[1862]]'deki [[Taiping Ayaklanması]]'nın ardından güvenliği tehlikeye düşen Avrupalıların [[Şangay]]'daki ticaret merkezinin savunmasını güçlendirmekle görevlendirildi.Gordon, bir yıl sonra Şangay kentini savunmak üzere toplanan 3,500 kişilik bir köylü birliğinin başına geçti.Komutasındaki birlikler 18 ay boyunca ayaklanmayı bastırmada önemli rol oynadılar.Ocak 1865'te İngiltere'ye dönen Gordon beş yıl boyunca Kent'e bağlı Gravesend'de bulunan istihkam birliğine komuta etti.
Bür topçu subayının oğluydu. [[1852]]'de teğmen rütbesiyle Kraliyet İstihkam birliklerinde görevlendirildi. [[Kırım Savaşı]] sırasında, [[Sivastopol]] çevresindeki kuşatma siperlerinde gösterdiği cesaretle adını duyurdu. 1859'da yüzbaşılığa yükseltildi. Ertesi yıl İngiltere'nin Çin'e karşı giriştiği [[II. Afyon Savaşı]]'na (1856-60) gönüllü olarak katıldı. [[Pekin]]'in işgaliyle (Ekim [[1860]]) sonuçlanan askeri harekatta da görev alan Gordon, Çin imparatorunun yazlık sarayının yakılmasını bizzat yönetti. Gordon'un komutasındaki istihkam birliği [[Mayıs]] [[1862]]'deki [[Taiping Ayaklanması]]'nın ardından güvenliği tehlikeye düşen Avrupalıların [[Şangay]]'daki ticaret merkezinin savunmasını güçlendirmekle görevlendirildi. Gordon, bir yıl sonra Şangay kentini savunmak üzere toplanan 3,500 kişilik bir köylü birliğinin başına geçti. Komutasındaki birlikler 18 ay boyunca ayaklanmayı bastırmada önemli rol oynadılar. Ocak 1865'te İngiltere'ye dönen Gordon beş yıl boyunca Kent'e bağlı Gravesend'de bulunan istihkam birliğine komuta etti.


Avrupalılara ülke yönetiminde önemli görevler veren Mısır hıdivi [[İsmail Paşa]], Gordon'u Sudan'ın el-İstivaiye bölgesine vali olarak atadı.Gordon, bu görevde bulunduğu [[Nisan]] [[1874]]-[[Aralık]] [[1876]] arasında [[Yukarı Nil]]'in haritasını çıkardı.Bugün [[Uganda]]'nın bulunduğu yere kadar ırmak boyunca bir dizi karakol kurdurdu.Ardından İngiltere'ye dönen Gordon, kısa süre orada kaldıktan sonra, Sudan genel valisi olarak yeniden hıdivin hizmetinde çalışmaya başladı.Bu görevi sırasında yaklanmaları bastırıp köle ticaretini engelleyerek geniş bir bölgeyi denetimi altına aldı.Ama sağlığının bozulması üzerine [[1880]]'de görevden ayrılarak İngiltere'ye döndü.Sonraki iki yıl boyunca [[Hindistan]], [[Çin]], [[Mauritius]] Adası ve [[Güney Afrika]]'daki Kap Kolonisi'nde çeşitli görevlerde bulundu.
Avrupalılara ülke yönetiminde önemli görevler veren Mısır hıdivi [[İsmail Paşa]], Gordon'u Sudan'ın el-İstivaiye bölgesine vali olarak atadı. Gordon, bu görevde bulunduğu [[Nisan]] [[1874]]-[[Aralık]] [[1876]] arasında [[Yukarı Nil]]'in haritasını çıkardı. Bugün [[Uganda]]'nın bulunduğu yere kadar ırmak boyunca bir dizi karakol kurdurdu. Ardından İngiltere'ye dönen Gordon, kısa süre orada kaldıktan sonra, Sudan genel valisi olarak yeniden hıdivin hizmetinde çalışmaya başladı. Bu görevi sırasında yaklanmaları bastırıp köle ticaretini engelleyerek geniş bir bölgeyi denetimi altına aldı. Ama sağlığının bozulması üzerine [[1880]]'de görevden ayrılarak İngiltere'ye döndü. Sonraki iki yıl boyunca [[Hindistan]], [[Çin]], [[Mauritius]] Adası ve [[Güney Afrika]]'daki Kap Kolonisi'nde çeşitli görevlerde bulundu.


Bu sırada Sudan'da [[Muhammed Ahmed]] (Mehdi) yönetiminde bir ayaklanma başlamıştı.Gordon [[1884]]'te [[Mısır]] birliklerini ayaklanmacıların tehdidi altındaki [[Hartum]]'dan çıkarmakla görevlendirildi.Yeniden genel valiliğe getirilen Gordon'un şubatta Hartum'a ulaşmasından bir ay sonra kent Mehdi'ye bağlı güçlerce kuşatıldı.[[26 Ocak]] [[1885]]'te kente giren ayaklanmacılar Gordon'u ve askerlerini öldürdüler.Gordon'un öldürülmesi [[İngiltere]]'de büyük tepkilere yol açtı.İngiliz kamuoyu hükümet yetkililerini kuşatmanın kaldırılması için gerekli yardımı göndermemekle suçladı.
Bu sırada Sudan'da [[Muhammed Ahmed]] (Mehdi) yönetiminde bir ayaklanma başlamıştı.Gordon [[1884]]'te [[Mısır]] birliklerini ayaklanmacıların tehdidi altındaki [[Hartum]]'dan çıkarmakla görevlendirildi. Yeniden genel valiliğe getirilen Gordon'un şubatta Hartum'a ulaşmasından bir ay sonra kent Mehdi'ye bağlı güçlerce kuşatıldı. [[26 Ocak]] [[1885]]'te kente giren ayaklanmacılar Gordon'u ve askerlerini öldürdüler.Gordon'un öldürülmesi [[İngiltere]]'de büyük tepkilere yol açtı. İngiliz kamuoyu hükümet yetkililerini kuşatmanın kaldırılması için gerekli yardımı göndermemekle suçladı.


{{DEFAULTSORT:Gordon, Charles George}}
{{DEFAULTSORT:Gordon, Charles George}}

[[Kategori:İngiliz generaller]]
[[Kategori:1833 doğumlular]]
[[Kategori:1833 doğumlular]]
[[Kategori:1885 yılında ölenler]]
[[Kategori:1885 yılında ölenler]]
[[Kategori:İngiliz generaller]]
[[Kategori:Mahdist Savaşı]]


{{Link FA|he}}
{{Link FA|he}}

Sayfanın 21.39, 8 Şubat 2010 tarihindeki hâli

Charles George Gordon, lakabı Çinli Gordon, Gordon Paşa olarak da bilinir. (28 Ocak 1833-26 Ocak 1885), Sudanlı milliyetçilere karşı Hartum'u savunmada gösterdiği cesaret nedeniyle ulusal kahraman olarak görülen İngiliz general.

Bür topçu subayının oğluydu. 1852'de teğmen rütbesiyle Kraliyet İstihkam birliklerinde görevlendirildi. Kırım Savaşı sırasında, Sivastopol çevresindeki kuşatma siperlerinde gösterdiği cesaretle adını duyurdu. 1859'da yüzbaşılığa yükseltildi. Ertesi yıl İngiltere'nin Çin'e karşı giriştiği II. Afyon Savaşı'na (1856-60) gönüllü olarak katıldı. Pekin'in işgaliyle (Ekim 1860) sonuçlanan askeri harekatta da görev alan Gordon, Çin imparatorunun yazlık sarayının yakılmasını bizzat yönetti. Gordon'un komutasındaki istihkam birliği Mayıs 1862'deki Taiping Ayaklanması'nın ardından güvenliği tehlikeye düşen Avrupalıların Şangay'daki ticaret merkezinin savunmasını güçlendirmekle görevlendirildi. Gordon, bir yıl sonra Şangay kentini savunmak üzere toplanan 3,500 kişilik bir köylü birliğinin başına geçti. Komutasındaki birlikler 18 ay boyunca ayaklanmayı bastırmada önemli rol oynadılar. Ocak 1865'te İngiltere'ye dönen Gordon beş yıl boyunca Kent'e bağlı Gravesend'de bulunan istihkam birliğine komuta etti.

Avrupalılara ülke yönetiminde önemli görevler veren Mısır hıdivi İsmail Paşa, Gordon'u Sudan'ın el-İstivaiye bölgesine vali olarak atadı. Gordon, bu görevde bulunduğu Nisan 1874-Aralık 1876 arasında Yukarı Nil'in haritasını çıkardı. Bugün Uganda'nın bulunduğu yere kadar ırmak boyunca bir dizi karakol kurdurdu. Ardından İngiltere'ye dönen Gordon, kısa süre orada kaldıktan sonra, Sudan genel valisi olarak yeniden hıdivin hizmetinde çalışmaya başladı. Bu görevi sırasında yaklanmaları bastırıp köle ticaretini engelleyerek geniş bir bölgeyi denetimi altına aldı. Ama sağlığının bozulması üzerine 1880'de görevden ayrılarak İngiltere'ye döndü. Sonraki iki yıl boyunca Hindistan, Çin, Mauritius Adası ve Güney Afrika'daki Kap Kolonisi'nde çeşitli görevlerde bulundu.

Bu sırada Sudan'da Muhammed Ahmed (Mehdi) yönetiminde bir ayaklanma başlamıştı.Gordon 1884'te Mısır birliklerini ayaklanmacıların tehdidi altındaki Hartum'dan çıkarmakla görevlendirildi. Yeniden genel valiliğe getirilen Gordon'un şubatta Hartum'a ulaşmasından bir ay sonra kent Mehdi'ye bağlı güçlerce kuşatıldı. 26 Ocak 1885'te kente giren ayaklanmacılar Gordon'u ve askerlerini öldürdüler.Gordon'un öldürülmesi İngiltere'de büyük tepkilere yol açtı. İngiliz kamuoyu hükümet yetkililerini kuşatmanın kaldırılması için gerekli yardımı göndermemekle suçladı.

Şablon:Link FA