Hat trick: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Amirobot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: fa:هت تریک (ورزش)
VolkovBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: hr:Hat-trick
33. satır: 33. satır:
[[gl:Triplete]]
[[gl:Triplete]]
[[he:שלושער]]
[[he:שלושער]]
[[hr:Hat-trick]]
[[hu:Mesterhármas]]
[[hu:Mesterhármas]]
[[id:Hattrick]]
[[id:Hattrick]]

Sayfanın 21.28, 5 Aralık 2009 tarihindeki hâli

Hat trick, (ya da hat-trick) bir spor müsabakasında bir sporcunun hedeflenen amacı (futbol, hokey ve rugby'de gol vs.) bir müsabakada tek başına üç kez gerçekleştirmesinde kullanılan terimdir. Türkçe'ye üçleme şeklinde tercüme edilebilse de, genel kullanımı İngilizcedeki haliyle "Hat trick" şeklindedir.

İlk kullanıldığı dönemlerde üç kez peşpeşe hedeflenen başarıyı gösteren sporcunun performansı için "hat trick" ifadesi kullanılırken, günümüzde ardarda olmasına bakılmadan bu terim kullanılmaktadır. Örneğin İngiltere'de ilk dönemlerde bir futbolcunun bir maçta üç gol peşpeşe atması hat-trick kabul edilmekteydi.

Formula 1 yarışları başta olmak üzere otomobil yarışlarında ise hat trick; bir pilotunun sıralamaları 1. sırada bitirip pole pozisyonu alması, yarışı birinci bitirmesi ve yarışın en iyi tur zamanını yapması halinde kullanılır.

Hat trick kelimesi etimolojik olarak Viktorya Dönemi'ne kadar gider. Kelime o dönemdeki sihirbazıların şapkalarından üç adet tavşan çıkarmasından türemiş ve ilk olarak kriket sporcuları için kullanılmıştır. Hat trick terimi ilk kez HH Stephenson adlı sporcu için 1858 yılında kullanılmıştır.[1] İlk olarak yazılı olarak kullanılması ise 1878 yılında olmuştur. [2]

  1. ^ Genişletilmiş Oxford İngilizce Sözlüğü 1999 Basımı :İngilizce: "It came into use after HH Stephenson took three wickets in three balls for the all-England eleven against the twenty-two of Hallam at the Hyde Park ground, Sheffield in 1858. A collection was held for Stephenson (as was customary for outstanding feats by professionals) and he was presented with a cap or hat bought with the proceeds."
  2. ^ The Oxford Companion to Australian Cricket (Oxford University Press, 1996).

Şablon:Spor Portalı