Türkistan (şehir): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Kenzhigaliyev (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Alexbot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: ja:テュルキスタン
123. satır: 123. satır:
[[fr:Turkestan (ville)]]
[[fr:Turkestan (ville)]]
[[it:Turkistan]]
[[it:Turkistan]]
[[ja:テュルキスタン]]
[[kk:Түркістан]]
[[kk:Түркістан]]
[[nn:Turkestan i Kasakhstan]]
[[nn:Turkestan i Kasakhstan]]

Sayfanın 21.29, 21 Eylül 2009 tarihindeki hâli

Şablon:Kent bilgi kutusu

Türkistan, Hazret-i Türkistan veya Yasi Kazakça: Түркістан), Kazakistan'ın güney kesminde Seyhun nehrine yakın bir kenttir.

Tarihi

Ahmet Yesevi'nin yaşadığı yer olarak nam salmış olan bu şehir, Kazakistan'ın diğer yerleşim bölgeleriyle kıyaslandığında fazla büyük olmayan bir yerleşim bölgesidir. Şehirde yerleşim tarzı genel olarak müstakil şekildedir,yüksek bina diyebileceğimiz beş kat ve üstü apartman sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Şehirdeki en görkemli yapı Yesevi'nin külliyesidir, yöre halkı bu külliyeye "kesene" demektedir. Boyu otuz metre civarında olan bu yapının içerisinde - orijinalinin İngilterede olduğu söylenen - yeni evlenen veya dileğinin kabul olunmasını isteyen kimselerin içine madeni veya kâğıt para attığı iki metre büyüklüğünde bir tas vardır, açıkçası bu büyük tastan başkada türbenin içerisinde kayda değer bir şey yoktur.

Şehrin ve genel olarak da içinde bulunduğu Çimkent eyaletinin iklimi Özbekistan ile paralellik arz etmektedir, klasik bir karasal iklimin görüldüğü Türkistan şehrinde kışlar kuzeyde olduğu kadar sert geçmesede yazları sıcaklık ülke oralamasının üzerindedir.

Türkistan'da yaşayan birisinin heralde en fazla şikayetçi olduğu şey aniden başlayıp yine aniden kesilen şiddetli rüzgarlardır.

Yerli halkın eğitim düzeyi fazla yüksek değildir, Sovyetler Birliği döneminde özel olarak eğitim ve sağlık, genel olarak da sosyal alanda en sona bırakılan bölgelerin başında gelmiştir.

Özellikle 1992 yılında temelleri atılan Ahmet Yesevi Kazak-Türk Üniverstesinin etkisiyle ve Kazakistan'ın gelişen ekonomisininde katkısıyla hem modernleşme hem de şehirleşme anlamında bir çıkış trendi içine girmiştir.

Notlar

Kaynakça

Dış Bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Hazrat-e Turkestan ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Resimler

Koordinatlar: 43°17′N, 68°16′E