Arkhe: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
Sözcük olarak “başlangıç”; “ilk olan”; “ilk ilke”; “köken”; “ilk neden”; “yönetici ilke” türünden birçok anlamı olan; ilkçağ Yunan felsefesinde ise daha çok “tüm şeylerin varlık kaynağı; her şeyin kendisinden çaktığı, değişmeyi yaratıp da kendisi değişmeyen ilk töz ya da ilke” anlamında kullanılan terim. Her ne kadar arkhe tasarımını felsefenin ilk tohumlarını atan [[Thales]]’e borçlu olsak da bu anlamıyla arkhe ilk kez [[Sokrates]] öncesi felsefede doğa filozofları içerisinde yer alan [[Anaksimandros]] tarafından kullanılmıştır. Kendisinden sonra gelen ilkçağ Yunan düşünürleri de onu izlemiştir. [[Aristoteles]], [[Sokrates]] öncesi felsefenin arkhe arayışını bir tür maddesel neden arayışı diye tanımlamıştır. [[Anaksimandros]]’un dışındaki [[%C4%B0yonya|Iyonyalı]] filozoflar arkhe diye [[su]], [[hava]], [[ateş]], [[toprak]] gibi elle tutulur ya da gözle görülür doğal tezlere yönelmişlerdir.
Sözcük olarak “başlangıç”; “ilk olan”; “ilk ilke”; “köken”; “ilk neden”; “yönetici ilke” türünden birçok anlamı olan; ilkçağ Yunan felsefesinde ise daha çok “tüm şeylerin varlık kaynağı; her şeyin kendisinden çaktığı, değişmeyi yaratıp da kendisi değişmeyen ilk töz ya da ilke” anlamında kullanılan terim. Her ne kadar arkhe tasarımını felsefenin ilk tohumlarını atan [[Thales]]’e borçlu olsak da bu anlamıyla arkhe ilk kez [[Sokrates]] öncesi felsefede doğa filozofları içerisinde yer alan [[Anaksimandros]] tarafından kullanılmıştır. Kendisinden sonra gelen ilkçağ Yunan düşünürleri de onu izlemiştir. [[Aristoteles]], [[Sokrates]] öncesi felsefenin arkhe arayışını bir tür maddesel neden arayışı diye tanımlamıştır. [[Anaksimandros]]’un dışındaki [[%C4%B0yonya|Iyonyalı]] filozoflar arkhe diye [[su]], [[hava|Hava_%28atmosfer%29]], [[ateş]], [[toprak]] gibi elle tutulur ya da gözle görülür doğal tezlere yönelmişlerdir.


[[Kategori:Felsefi kavramlar]]
[[Kategori:Felsefi kavramlar]]

Sayfanın 02.22, 7 Eylül 2006 tarihindeki hâli

Sözcük olarak “başlangıç”; “ilk olan”; “ilk ilke”; “köken”; “ilk neden”; “yönetici ilke” türünden birçok anlamı olan; ilkçağ Yunan felsefesinde ise daha çok “tüm şeylerin varlık kaynağı; her şeyin kendisinden çaktığı, değişmeyi yaratıp da kendisi değişmeyen ilk töz ya da ilke” anlamında kullanılan terim. Her ne kadar arkhe tasarımını felsefenin ilk tohumlarını atan Thales’e borçlu olsak da bu anlamıyla arkhe ilk kez Sokrates öncesi felsefede doğa filozofları içerisinde yer alan Anaksimandros tarafından kullanılmıştır. Kendisinden sonra gelen ilkçağ Yunan düşünürleri de onu izlemiştir. Aristoteles, Sokrates öncesi felsefenin arkhe arayışını bir tür maddesel neden arayışı diye tanımlamıştır. Anaksimandros’un dışındaki Iyonyalı filozoflar arkhe diye su, Hava_%28atmosfer%29, ateş, toprak gibi elle tutulur ya da gözle görülür doğal tezlere yönelmişlerdir.