Vikipedi tartışma:İçerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Manco Capac (mesaj | katkılar)
35. satır: 35. satır:


Bence TDK bu konuda bize [http://www.tdk.org.tr/TR/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4376734BED947CDE&Kelime=ki%u015fisel yardım edebilir]. bağlantıdan da göreceğiniz gibi bu yönerge ile anlatılmak istenen tamamen iligli '''kişiselleştirme''' terimin 4. anlamıdır ki bence konuyu cuk diye anlatmaktadır. Dolayısıyla benim teklifim ismin '''Tartışmayı Kişisellştirmek Yasaktır''' yani '''VP:TKY''' biçiminde yapılması yönündedir. --[[Kullanıcı:Manco Capac|Manco Capac]] [[Kullanıcı mesaj:Manco Capac|⇨'''⌨''']] 09:16, 2 Eylül 2009 (UTC)
Bence TDK bu konuda bize [http://www.tdk.org.tr/TR/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4376734BED947CDE&Kelime=ki%u015fisel yardım edebilir]. bağlantıdan da göreceğiniz gibi bu yönerge ile anlatılmak istenen tamamen iligli '''kişiselleştirme''' terimin 4. anlamıdır ki bence konuyu cuk diye anlatmaktadır. Dolayısıyla benim teklifim ismin '''Tartışmayı Kişisellştirmek Yasaktır''' yani '''VP:TKY''' biçiminde yapılması yönündedir. --[[Kullanıcı:Manco Capac|Manco Capac]] [[Kullanıcı mesaj:Manco Capac|⇨'''⌨''']] 09:16, 2 Eylül 2009 (UTC)

*''"Tartışmaları kişiselleştirmeyin"'' şu anki başlıktan daha doğru olsa da, politikanın içeriğini anlatmakta ''"İçerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil."'' kadar net olduğu kanısında değilim. Kullanıcıların ''"ben kişiselleştirmiyorum, karşımdakine cevap veriyorum"'' ve benzeri argümanları kullanmalarını önlemekte de yetersiz kalacaktır. Bunları defalarca gördük. En iyisi, net şekilde asıl noktayı vurgulayan adı kullanmak olur. Bence uzun olmasının da sakıncası olmaz. --[[Kullanıcı:Yabancı|<font color="OrangeRed">'''Yabancı'''</font>]][[Kullanıcı mesaj:Yabancı|<sup><font color="#000080">''msj''</font></sup>]] 10:46, 2 Eylül 2009 (UTC)

Sayfanın 10.46, 2 Eylül 2009 tarihindeki hâli

  • Herkes biraz bu maddeye eğilse ve hepimiz çevirsek. Böylece hem olası çeviri-hatalarından veya çevirirken tek bir bakış açısını ifade etmek gibi önyargısal hatalardan kurtuluruz hem de maddenin çevirisi daha çabuk tamamlanır. Bu ay içinde 1-2 yönergeyi daha toplulukça çevirmemiz çok iyi olur, bazı eksiklerimiz var. Teşekkürler, herkese iyi çalışmalar... - Noumenon 07:29, 24 Mayıs 2006 (UTC)

buda çok önemli iç hukuk kapsamında bunu da not aldım.--Medaviki 12:13, 28 Haziran 2006 (UTC)

kişisel saldırı nedir?

  • bu sayfanın isminde ve dolayısıyla da algılanmasında bir problem olduğunu düşünüyorum. saldırı, adı üstünde illa kötü söz, hakaret vb. gibi çağrışımlar yapıyor. oysa sözü edilen, ilk cümlede de açıkça belirtildiği gibi İçerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil. bu sayfanın referans gösterildiği durumlarda, ne dedim ki ben? bir şey söylemedim.. denmesi de âdetten bu yüzden. ve de bu yüzden mesajlar sevgiyle başlayıp saygıyla bitiyor, arada da katılımcılar üzerine binbir 'ince' yorum yapılıyor, tutturan tutturabildiğine. bu yüzden ismin değiştirilmesini öneriyorum. düşünceler? --kibelemesaj 11:47, 14 Mart 2007 (UTC)
Isim dedigin gibi daha yumusak bir hale cevrilebilir; bu sekilde sert basliklar Kibele'nin dedigi reaksiyonlara neden olmakla birlikte; saygili vikipedi yazismasin (burayi okuduklarindan sanmiyorum ya) devamini dilerim. Citrat 14:53, 14 Mart 2007 (UTC)

yeniden, isim değişikliği önerisi

  • yukarda yazdıklarımı tekrarlıyor ve sayfanın isminin kişisel yorum yasaktır gibi birşeye dönüştürülmesini şiddetle öneriyorum. doğrusu ben, ne dedim ki, salak desem neyse, niteliksiz dedim, egosu yüksek dedim gibi yorumları görmekten de, bunlara VP: KSY politikasının ne anlama geldiğini anlatmaktan da yoruldum. saldırı kelimesi, içeriği de okunmadığı ve anlaşılamadığı için yanlış yorumlanıyor. 'uzun zamandır burada, alıştık değiştiremeyiz' demeyin lütfen. 'yönetici' ismi için de söylendi bunlar. 'hizmetli' olalı, hiç olmazsa bu kelimenin getirdiği yükten kurtulduk. çok kullanmak zorunda kaldığımız bir politika, ismi yüzünden yanlış anlaşılmasından kurtulsak iyi olur. --ki bl 14:43, 28 Ağustos 2009 (UTC)
  • "Yorum" geniş bir kavram olmaz mı, "saldırı"ya oranla? Bu seferde, her yorum için şikâyet edilir gibime geliyor. --Hedda Gabler 15:00, 28 Ağustos 2009 (UTC)
  • sayfada hangi yorumların bu kapsamda değerlendirilemeyeceği açıkça yazıyor. bir problem yok. zaten bu politika doğru olarak kullanılıyor hizmetliler tarafından, ama kullanıcıların çoğu içeriği okumadıkları için sadece küfür vb. ifadelerin yasak olduğunu sanıyor. --ki bl 15:04, 28 Ağustos 2009 (UTC)
Biraz uzun olacak ama bence "Kişiler hakkında yorum yasaktır" gibi birşey olması gerekiyor daha açıklayıcı olabilmesi için. --Eldarion 15:16, 28 Ağustos 2009 (UTC)
  • Değişiklik yerinde olur, kibele'nin söz ettiği sebeplerden dolayı. Meselenin özü politika sayfasında bulunuyor, adın da onu daha iyi temsil etmesi ve yansıtması gerek. "Kişiler hakkında yorum yapmak yasaktır" olabilir örneğin. Ancak buna benzer başka bir ada da hayır demem, yeter ki derdimizi daha iyi anlatsın. (Hatta "İçerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil." bile olabilir, uzun olsa ne çıkar? Konsantre şekilde anlatıyor politikanın anlamını.) --Yabancımsj 15:19, 28 Ağustos 2009 (UTC)
* hatta, "'arkadaşım niye değiştiriyorsun yazdıklarımı, yoksa mozambikli misin' demeyin, sadece "niye değiştiriyorsun" diye sorun" bile olabilir.. :) --ki bl 15:42, 28 Ağustos 2009 (UTC)

Kibele bu isim olmasında ne olursa olsun der gibi, bu kadar canını sıkmış olsa gerek. Çokta uzun olmasın canım, Yabancı'nın belirttiği"Kişiler hakkında yorum yapmak yasaktır" banada uygun geldi. --Fagusmsj 15:57, 28 Ağustos 2009 (UTC)

  • kibele'yi bilemem, ama bu politikayı pek çok kişiye anlatmaya çalışmış bir kullanıcı olarak benim canımı sıkmasa da, işimi zorlaştırdığını rahatlıkla söyleyebilirim. Sadece saldırı değil, yorum da yasaksa, "saldırı yasaktır" adlı politikayı göstermek itirazları çoğaltıyor, vakit kaybı yaratıyor. --Yabancımsj 16:32, 28 Ağustos 2009 (UTC)
  • "Kişisel yorum yasaktır" denince de sanki kullanıcının yorum yapması yasakmış gibi bir anlam çıkmaz mı? "Kişisel saldırı yasaktır" bana göre bu politikayı iyi açıklıyor. Ben değişmemesinden yanayım, ama değişecekse "Kişisel kötü yorumlar yasaktır." gibi olsun. Tahribat 133619 16:49, 28 Ağustos 2009 (UTC)
  • ama mesele şu ki, yasak olan 'kötü yorum' değil 'kişisel her türlü yorum'. yani yukarda konuyu saptırmasın diye küçük yazdığım gibi, kişinin memleketini, bitirdiği okulu, şunu bunu konu etmek de kişisel yorum ve YASAK. Kişiler hakkında yorum yasaktır ya da Kişiler hakkında yorum yapmak yasaktır, ikisi de olur, eğer benim önerdiğim ismi eksik buluyorsanız. bir de açıklamam gerekiyor ki, bu basit bir isimden sıkılma hadisesi değil, içerikle başlığın uyuşmazlığının işleri güçleştirmesi konusu. epeydir buralarda olan vikipedistlerin bile politikayı tam olarak anlamadıklarını yorumlarından izlemek mümkün. --ki bl 17:27, 28 Ağustos 2009 (UTC)
  • Haklısınız, siz daha iyi bilirsiniz... --Fagusmsj 19:54, 28 Ağustos 2009 (UTC)

Kişiler hakkında yorum yapmak yasaktır, kişilerin eylemleri hk. yorum yapmak serbest midir? Bu yapılan yorumlar kişiye yorum, saldırı olarak adlandırılabilir mi? Bunlar gözümde birer soru işareti, daha önce katlanarak giden kişisel saldırı cezaları aldığım için elbette bu yasağın her uygulanışını doğru bulmuyorum. Yoruma çok açık bir kural. Kişisel saldırı nedir, kişilere yapılan her yorum saldırı mıdır? Bunların keskince tanımı yapılmalı. Kişisel saldırıya küfür, hakaret, nezaketsiz üslup, itham vs. girmeli fakat kişilerin görüşleri, görünüşleri, nitelikleri, yaşayışları kısaca özelleri haricindeki kanıt ileri sürülen vikipedi eylemleri hk. yapılan her yorumda 'İçerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil' diyerek pasifize edilmemeli. Bu maddenin adını değiştirmek yerine yeni bir madde açılarak 'Kişiler hakkında yorum yapmak yasaktır' daha geniş tanımlanabilir. Tartışma kuralları, tartışamayacak kadar keskin olmamalı. --BIYIKLI 19:04, 28 Ağustos 2009 (UTC)

Bulabilsem bu kadar yazmazdım sanırım (şimdi bu cümle tartıştığım maddeyi sadece 'oku' diye cevaplayana kişisel saldırı mıdır!?). Bence Vikipedi:Kişisel saldırılar yasaktır sayfası yoruma açık, kişilerin Vikipedi'deki eylemleri hakkında yorum yapılabilir mi yapılırsa nasıl yapılmalıdır bunun cevabı keskin hatlarla belirlenmeli.--BIYIKLI 21:35, 28 Ağustos 2009 (UTC)
  • Küçük bir hatırlatma; "Kişisel saldırı yasaktır" uyarısının yapılmasını gerektiren yorumların çoğu VP:N'ye kullanıcıların dikkat etmemesinden ileri geliyor...Vikipedist 22:36, 28 Ağustos 2009 (UTC)"
  • Kibele'nin gerekçelerini makul buluyorum. Biraz uzun olsa da "İçerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil" başlığını tercih ederim (ama kısayol sadece VP:İÜYY olabilir) , sadece yasakçı değil, yol gösterici bir ifade de içerdiği için. --İnfoCan 09:02, 29 Ağustos 2009 (UTC)
  • infoCan'in onerisi guzel, alternatif olarak "tartismalari kisisellestirmeyin" kisa bir mesaj olarak sunulabilir. Sayfanin en altindaki "Topluluk Ruhu"'nu on plana cikarmayi da oneriyorum tartismalarin amacindan sapmamasi icin. Saygilar, Citrat 09:22, 29 Ağustos 2009 (UTC)
  • değişiklik önerisi aslında yerinde. insanlar çoğu zaman politikaları okumuyorlar, yalnızca söylenenin ne olduğuna bakıyorlar. yani birine "Kişisel saldırı yasak!" dendiğinde, o kişi bu yönergenin ne olduğundan ziyade ona söylenen bu lafın ne ifade ettiğine bakıyor. anlaşılan o ki, kişisel saldırı sözünün tanımladığı kapsam da kişiden kişiye farklılık göstermekte. o halde bu kapsamı gerçekten anlatmak istediğimiz çerçeveye yaymamız gayet yerinde olacaktır. VP:İÜYY (hatta VP:İÜYYKÜD :) ) kabul edilebilir, ancak Kişisel saldırı yasak! gibi kısa ve öz bir şeyler isteniyorsa "Kişiler hakkında yorum yasaktır!" en uygunu gibi görünüyor. -- fcn (m) 18:15, 29 Ağustos 2009 (UTC)


Bence TDK bu konuda bize yardım edebilir. bağlantıdan da göreceğiniz gibi bu yönerge ile anlatılmak istenen tamamen iligli kişiselleştirme terimin 4. anlamıdır ki bence konuyu cuk diye anlatmaktadır. Dolayısıyla benim teklifim ismin Tartışmayı Kişisellştirmek Yasaktır yani VP:TKY biçiminde yapılması yönündedir. --Manco Capac 09:16, 2 Eylül 2009 (UTC)

  • "Tartışmaları kişiselleştirmeyin" şu anki başlıktan daha doğru olsa da, politikanın içeriğini anlatmakta "İçerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil." kadar net olduğu kanısında değilim. Kullanıcıların "ben kişiselleştirmiyorum, karşımdakine cevap veriyorum" ve benzeri argümanları kullanmalarını önlemekte de yetersiz kalacaktır. Bunları defalarca gördük. En iyisi, net şekilde asıl noktayı vurgulayan adı kullanmak olur. Bence uzun olmasının da sakıncası olmaz. --Yabancımsj 10:46, 2 Eylül 2009 (UTC)