Vikipedi:Seçkin madde adayları/Balıkesir (il): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Sabri76 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Maniaqq (mesaj | katkılar)
33. satır: 33. satır:


* {{destek}} Yeni inceleme fırsatım oldu. [[Eskişehir (merkez)]] ve [[Iğdır (merkez)]] maddelerine kıyasla çok daha iyi olmuş. Hatta dipnot açısından fazla bile olmuş. Tabii bunda il maddesi olmasının bir etkisi de olsa da, akla gelebilecek her şey düşünülmüş. Sanırım [[Kullanıcı:Aycan|Aycan]] ve benim bu maddeden çıkaracağımız bazı küçük dersler var{{*:)}}.--[[User:Sabri76|'''<font color="#008000">Sα</font><font color="#006000">вя</font><font color="#004000">í¢α</font><font color="#002000">и7</font><font color="#000000">6</font>''']][[User Talk:Sabri76|<font color="Teal"><sup>'''ileti'''</sup></font>]] 16:59, 29 Ağustos 2009 (UTC)
* {{destek}} Yeni inceleme fırsatım oldu. [[Eskişehir (merkez)]] ve [[Iğdır (merkez)]] maddelerine kıyasla çok daha iyi olmuş. Hatta dipnot açısından fazla bile olmuş. Tabii bunda il maddesi olmasının bir etkisi de olsa da, akla gelebilecek her şey düşünülmüş. Sanırım [[Kullanıcı:Aycan|Aycan]] ve benim bu maddeden çıkaracağımız bazı küçük dersler var{{*:)}}.--[[User:Sabri76|'''<font color="#008000">Sα</font><font color="#006000">вя</font><font color="#004000">í¢α</font><font color="#002000">и7</font><font color="#000000">6</font>''']][[User Talk:Sabri76|<font color="Teal"><sup>'''ileti'''</sup></font>]] 16:59, 29 Ağustos 2009 (UTC)

*{{destek}} Çok güzel. Bol kaynak var, detaylı bir madde, hazırlayanların ellerine sağlık. --[[Kullanıcı:Maniaqq|Maniaqq]] 15:48, 31 Ağustos 2009 (UTC)

Sayfanın 15.48, 31 Ağustos 2009 tarihindeki hâli

Balıkesir (il)

Selamlar. Ayın kaçıydı hatırlamıyorum ama 1 ayı geçik süredir madde ile ilgileniyorum. Balıkesir ile ilgili elimde birçok yazılı kaynak vardı. 4 kere kütüphaneye gidip araştırma yaptım. Maddeyi geliştirdim. Maddeyi yazarken bazı konulara da dikkat ettim. Örneğin maddede Balıkesir merkez ilçesi ve şehri ile ilgili bilgileri uzak tuttum. Sadece il geneli ile ilgili bilgileri yazdım. Bu yüzden bazı kısımlar kısa oldu. Ama ben bilgilerin yeterli olduğunu düşünüyorum. Saygılar--Gökçє Yörük mesaj 16:08, 24 Ağustos 2009 (UTC)

  • Yorum: Maddeyi on dakikalık bir göz atış ile okudum. Bir kaç şey söylemek istiyorum. Öncelikle 1, 2 ve 3 nolu kaynaklar gereksiz geldi bana. Balıkesir'in konumu için kaynak gerektiğini düşünmüyorum. "Türkiye, Asya ile Avrupa arasında yer alır." demek gibi ve bu ifadeler genel olarak bilindiği için kaynaklandırılması zorunlu değil. (Dünya'nın uydusu Ay'dır dediğimizde kaynağa gerek duymamamız gibi) 4 nolu kaynaklandırılan cümlenin girişte yer alması gereksiz geldi bana. Coğrafya kısmında bahsedilmiş zaten. Bir diğer şey ise ekonomi, nüfus gibi alt başlıklar Coğrafya alt başlığının içinde yer alması gerekmez mi? Çünkü, bunlar coğrafya konusudur. Daha detaylı okuyup, oyumu sonra vereceğim. Kolay gelsin. - Hedda Gabler 17:07, 24 Ağustos 2009 (UTC)
  • Evet haklısınız. 1, 2 ve 3 nolu kaynakları kaldırdım. 4 nolu kaynak bence kalsın. Çünkü ilin ilginç özelliğinden biri. Malum iki denize kıyısı olan çok az il var. Ekonomi ve nüfusu da coğrafyanın alt başlığı yaptım. Teşekkürler ve saygılar...--Gökçє Yörük mesaj 19:21, 24 Ağustos 2009 (UTC)
  • Hepsiyle hemen ilgilenme bence, tartışma sayfasında belirttiğim gibi akademik bir kişiden yorum bekliyorum, belki tevazu eder cevaplar. Aceleye gerek yok, bu madde eninde sonunda SM olur.--BIYIKLI 20:06, 26 Ağustos 2009 (UTC)
  • Oksijen sorunu için, dünyada ikinci yazısını kaldırdım. Aleviler ile ilgili kaynak bence gerekmiyor. Çünkü ilde birçok Alevi köyü mevcut. Yukarıda Hedda'nın da dediği gibi her şeye kaynak gerekmez. Yani demek istiyorum ki zaten ilde Alevi köylerinin bulunması başlı başına bir kaynak.--Gökçє Yörük mesaj 14:29, 27 Ağustos 2009 (UTC)
  • İlk cümle için kaynak çok şart değil fakat ikinci cümle (Dolayısıyla ilde camilerin yanında cemevleri de vardır.) genelleme yapıyor. Yaşadığım bölgede bildiğim bir Alevi köyü var fakat Ayvalık ilçe merkezindeki 3 cami yanında hiç cemevi yok. Kazdağları tarafında da tahtacı Alevilerin varlığını biliyorum. (Dolayısıyla ilde bazı camilerin yanında cemevleri de vardır.) Şu şekilde ifade edilirse daha uygun olur diye düşünüyorum. --BIYIKLI 16:05, 27 Ağustos 2009 (UTC)


  • Yorum: Maddenin tamamını okumadım ancak hızlıca tarama okuması yaptım. Birkaç konu daha eklenebilir belki diye düşünüyorum:
    • Birkaç yıl önce Ayvalık-Midilli arası feribot seferleri başlamıştı ve ciddi sayıda yolcu taşınıyordu. Bu devam ediyor mu emin değilim. Ediyorsa ulaşıma eklenebilir.
    • Şehirdeki müzelerden bahsedilmemiş. Eğitim bölümündeki okullarda olduğu gibi sayı verilip birkaçının kısaca bahsi geçebilir.
    • Şehirdeki antik kalıntılardan bahsedilebilir. Özellikle Antandros'ta ([1]) önemli bulgular var.
    • Metin içinde Kazdağı Milli Parkı'na ilişkin bilgiler verilebilir. (Kuş Cenneti verilmiş)
    • Burhaniye'de yıllardır süren bir kültür-sanat festivali vardı yanılmıyorsam. Ansiklopedik değeri varsa, kültür bölümüne eklenebilir.
    • Balikesir'de geçen sene bir tiyatro topluluğu kurulmuştu. Buna ilişkin bilgileri tekrar bulabilirsem, linklerini vereceğim.

Bunların bazıları belki maddenin farklı yerlerinde yer almıştır, gözden kaçırmış olabilirim. Diğerlerinin maddede yer alması gerekip gerekmediğine, maddeyi hazırlayan kullanıcıların karar vermesi daha uygun olacaktır (kayda değerlik ve ansiklopediklik, genel anlatıma ve kapsama uygunluk vs. açısından). İyivikiler... [ho? ni!] 20:42, 26 Ağustos 2009 (UTC)

  • Yorumunuz için teşekkürler. Feribot seferleri, müzeler, antik kalıntılar hakkındaki bilgilere yer verdim. Burhaniye'deki kültür-sanat festivalini eklemedim. Çünkü elimde bir liste var. İlde bir sürü bu tip festivaller yapılıyor. Bunların hepsini eklemeye çalışmamız iyi olmaz bence. Kazdağı Milli Parkı hakkındaki bilgileri de hemen ekliyorum. Teşekkürler.--Gökçє Yörük mesaj 13:19, 28 Ağustos 2009 (UTC)
  • Destek Destek Maddedeki neredeyse her cümle kaynaklı hiç kırmızı bağ göremedim. Neden SM olmasın ki? Tahribat 133619 09:53, 28 Ağustos 2009 (UTC)
  • Yorum Yorum Giriş kısmı bira daha uzun tutulabilir. Tarihçe bölümünde 12 Eylül Darbesi ile ilgili bilgi bütün iller için genel geçerli, bir özelliği yok. Tarihçesi, florası, faunası, komşu iller, üzerinde hüküm süren devlet ve topluluklar, bir çok geliştirilebilecek yerleri var. Şu haliyle üzerinde çalışılırsa SM olmaması için bir neden yok. Sadece biraz daha derinleştirilmesi gerekebilir. Bilgi olarak daha da geliştirilmeli, yeterli bilgi varmış hissi vermiyor.--Bruno ileti 11:46, 29 Ağustos 2009 (UTC)
  • Giriş kısmını biraz daha uzatabilirim. Sıkı yönetim tüm illerde aynı tarihlerde mi kalktı? Benim okuduğum dönemin gazetesinde Balıkesir ile birkaç ilin sıkı yönetimi aynı tarihte kalkacak diyordu. Tarihçe kısmı bence yeterli. Daha derin bilgilere girersem konunun ilçelerin tarihçesine kaymasından korkuyorum. Bu yüzden konunun sadece il genelini ele alması lâzım. Devlet ve topluluk giriş kısmında liste hâlinde belirteyim diyorum. Zaten tarihçe kısmından hangi devletten sonra hangi devlet egemen oldu belirttim. Balıkesir'in flora ve faunası ile ilgili ilgi çekici bilgi yok. Canlılara bakıldığında zaten diğer illerde de bulunan canlılar. Yani gerekli bir bilgi yok.--Gökçє Yörük mesaj 15:38, 29 Ağustos 2009 (UTC)
  • Destek Destek Tek kelime ile kusursuz bir madde. Kaan 123 13:19, 29 Ağustos 2009 (UTC)
  • Destek Destek Yeni inceleme fırsatım oldu. Eskişehir (merkez) ve Iğdır (merkez) maddelerine kıyasla çok daha iyi olmuş. Hatta dipnot açısından fazla bile olmuş. Tabii bunda il maddesi olmasının bir etkisi de olsa da, akla gelebilecek her şey düşünülmüş. Sanırım Aycan ve benim bu maddeden çıkaracağımız bazı küçük dersler var.--вяí¢αи76ileti 16:59, 29 Ağustos 2009 (UTC)
  • Destek Destek Çok güzel. Bol kaynak var, detaylı bir madde, hazırlayanların ellerine sağlık. --Maniaqq 15:48, 31 Ağustos 2009 (UTC)