İğne yapraklılar: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
kDeğişiklik özeti yok
Fagus (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
40. satır: 40. satır:
{{botanik-taslak}}
{{botanik-taslak}}


[[kategori:Kozalaklı bitkiler]]
[[kategori:İğne yapraklılar]]
[[kategori:Pinales|*]]
[[kategori:Pinales|*]]



Sayfanın 10.29, 30 Ağustos 2006 tarihindeki hâli


Pinales takımı, Bitkiler aleminin Kozalaklı bitkiler (Pinophyta) bölümünde bulunan tek sınıf olan Pinopsida'ya dahil bir bitki grubudur ve ardıç, çam, göknar, ladin, melez, porsuk, sekoya, sedir, servi gibi soyu sürmekte olan tüm kozalaklı bitkileri içerir.

Sınıflama

  • Pinales, Pinopsida sınıfı içinde yer alan dört takımdan biri ve kozalaklı bitkilerin soyunu sürdüren tüm üyelerini içerenidir. Pinopsida içinde yer alan ve soyu tükenmiş olan kozalaklı bitki takımları ise şunlardır:
▪ Cordaitales
▪ Vojnovskyales
▪ Voltziales
  • "Coniferales", bu takımın "Pinales" olarak adlandırılmasından önce kullanılmış ama artık geçersiz olan adıdır.
  • Pinales takımı ailelerinden Porsukgiller'in (Taxaceae) üyelerinin de diğer Pinales üyeleri ile aynı kökten geldiği son kalıtsal çalışmalarla ortaya konana kadar, bu bitkiler "Taxales" olarak adlandırılan ayrı bir takımda sınıflandırılmıştır. Ancak, artık bunun geçerliliği kalmamıştır.

Genel özellikler

  • Bütün Pinales üyelerinde üretilmekte olan ve kozalak olarak adlandırılan üreme yapısı, bu takımın üyelerinin en ayırıcı niteliğidir.

Dallanmış ağaçsı bitkilerdir. Genellikle uzun ve kısa sürgünlüdürler, yapraklarında ve seyrek olarak odun kısmında reçine kanalı bulunur. Yapraklar, iğne ve pul biçiminde, nadiren geniştir. Yaprak dizilişleri sarmal ya da karşılıklı, nadiren de daireseldir. Erkek ve dişi organlar, tek eşeyli kozalaklar halinde bulunurlar.

Sarmal ya da çevrel bir diziliş gösterirler (Arokarya -> Çevrel, Çamlar -> Sarmal) Ağaç formlu, ağaççık ve çalı formundadırlar Kabuk, odun ya da tohumlarında reçine kanal ya da bezeleri vardır. Çiçek yapısı kurullar biçimdedir, (erkek – aşağıda yan durumlu, dişi – kozalaklar halinde terminal / tepe (güneş) durumundadırlar)

Kaynak