Halkalı solucanlar: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
MelancholieBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: ka:რგოლოვანი ჭიები
TobeBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: el:Αννελίδες
63. satır: 63. satır:
[[da:Ledorme]]
[[da:Ledorme]]
[[de:Ringelwürmer]]
[[de:Ringelwürmer]]
[[el:Αννελίδες]]
[[en:Annelid]]
[[en:Annelid]]
[[eo:Anelidoj]]
[[eo:Anelidoj]]

Sayfanın 03.40, 19 Temmuz 2009 tarihindeki hâli

Halkalı solucanlar
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Üst şube: Lophotrochozoa
Şube: Annelida
Lamarck, 1809

Halkalı solucanlar (Annelida) Polymera olarak da bilinir. Segmentleri dıştan belirgin olarak görülen bir omurgasız hayvanlar şubesidir.

Deniz, tatlı su ve karalarda yaşarlar. Vücut uzun ve segmentlidir. Vücut segmentler septum adı verilen bölmelerle birbirlerinden ayrılmıştır. Baş bölgesine prostomium, posterior uca ise pigidium adı verilir. Prostomium ile pigidium birer segment değildirler. En yaşlı segment başın hemen arkasındaki segmenttir. Çeşitli organlar her segmentte tekrarlanır.

Protostome grubuna dahillerdir. Gerçek sölom bulunur. Sölomları şizosöl (Schizocoelous) tiptir. Boşaltım organları segmental sıralanmış nefridium’lardır. Vücudun ön ve arka uçlarındaki birkaç segment hariç, her segmentte bir çift nefridium bulunur.

Vücut yüzeyi ince esnek kutikula ile kaplıdır. Bazılarında kitinden kıllar bulunur. İp merdiven sinir sistemi gelişmiştir.

Prostomiumun sırt tarafında iki loplu bir beyin gangliyonu vardır. Duyu organları kimyasal duyu organları ve gözlerden ibarettir. Kapalı dolaşım sistemi bulunur. Annelidler hermafrodit hayvanlardır. Gonadları gayet basit yapılıdır. Rejenerasyon özellikleri çok iyi gelişmiştir. 9 bin türü bulunur. Bir kısmı mikroskobiktir.

Annelida’da Vücut Planı

Sınıfları

Polychaeta
"Deniz solucanlarının türleri"
Das Meer by M. J. Schleiden (1804–1881)


Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Halkalı solucanlar ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur. Vikitür'de Annelida ile ilgili ayrıntılı taksonomik bilgiler bulunur.