Bariton: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Değişiklik özeti yok
6. satır: 6. satır:
[[Kategori:Opera terminolojisi]]
[[Kategori:Opera terminolojisi]]


[[Kategori:'''Bas Bariton (karakter baritonu):''']] Ciddi ve koyu bariton sesidir. Bas repertuarının belli bir kısmını okuyabilmektedir ve sesinin orta-pes tonları daha dominant olur. En az g2’ye inmeleri gerekir. Genellikle e4’ten yüksekte söylemeleri beklenmez.
[[Kategori:
'''Bariton buffo:''']] Komik roller oynamaya elverişli bariton türüdür. Derin dramatik (heroic) bariton: koyu ve geniş aralıklı baritonlardır. G2’den g4’e kadar uzanan bir ses aralığına sahip olurlar ekseriyetle.


== Bariton Türleri : ==
[[Kategori:'''Lirik bariton:''']] Baritonlar arasında en yüksek olanıdır. Pes seslerde en az a2 vermesi beklenirken tizlerde a4 hatta b4’e çıkmaları mümkündür. Ses aralığı ve renk olarak sürekli dramatik tenorler ile karıştırırlar. Hatta tizleri bir dramatik [[tenor]]le aynı tona erişebilenleri olsa da tessituraları bariton repertuarına daha uygundur. Bu iki ses türü (dramatik [[tenor]] ve lirik bariton) zaman zaman “baritenor” olarak da adlandırılırlar.


'''Bas Bariton (karakter baritonu):''' Ciddi ve koyu bariton sesidir. Bas repertuarının belli bir kısmını okuyabilmektedir ve sesinin orta-pes tonları daha dominant olur. En az g2’ye inmeleri gerekir. Genellikle e4’ten yüksekte söylemeleri beklenmez.

'''Bariton buffo:''' Komik roller oynamaya elverişli bariton türüdür. Derin dramatik (heroic) bariton: koyu ve geniş aralıklı baritonlardır. G2’den g4’e kadar uzanan bir ses aralığına sahip olurlar ekseriyetle.

'''Lirik bariton:''' Baritonlar arasında en yüksek olanıdır. Pes seslerde en az a2 vermesi beklenirken tizlerde a4 hatta b4’e çıkmaları mümkündür. Ses aralığı ve renk olarak sürekli dramatik tenorler ile karıştırırlar. Hatta tizleri bir dramatik [[tenor]]le aynı tona erişebilenleri olsa da tessituraları bariton repertuarına daha uygundur. Bu iki ses türü (dramatik [[tenor]] ve lirik bariton) zaman zaman “baritenor” olarak da adlandırılırlar.

Sayfanın 17.36, 10 Haziran 2009 tarihindeki hâli

Bariton (barytone; Fransızca: baryton; Almanca: Bariton; İtalyanca:baritono) bas ve tenor insan sesleri arasında bulunan erkek insan sesi tipi. Etimolojik olarak Yunanca derin veya ağır sesli anlamına gelen βαρυτονος kelimesinden gelmektedir. Bu ses için müzik korolarda ikinci A altı ile orta C orta C üzerindeki F arasında yazılır.


Bariton Türleri :

Bas Bariton (karakter baritonu): Ciddi ve koyu bariton sesidir. Bas repertuarının belli bir kısmını okuyabilmektedir ve sesinin orta-pes tonları daha dominant olur. En az g2’ye inmeleri gerekir. Genellikle e4’ten yüksekte söylemeleri beklenmez.

Bariton buffo: Komik roller oynamaya elverişli bariton türüdür. Derin dramatik (heroic) bariton: koyu ve geniş aralıklı baritonlardır. G2’den g4’e kadar uzanan bir ses aralığına sahip olurlar ekseriyetle.

Lirik bariton: Baritonlar arasında en yüksek olanıdır. Pes seslerde en az a2 vermesi beklenirken tizlerde a4 hatta b4’e çıkmaları mümkündür. Ses aralığı ve renk olarak sürekli dramatik tenorler ile karıştırırlar. Hatta tizleri bir dramatik tenorle aynı tona erişebilenleri olsa da tessituraları bariton repertuarına daha uygundur. Bu iki ses türü (dramatik tenor ve lirik bariton) zaman zaman “baritenor” olarak da adlandırılırlar.