Lenfilm: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Otomatik metin değişimi, Resim etiketleri düzenlendi
Alexbot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: nl:Lenfilm
51. satır: 51. satır:
[[fr:Lenfilm]]
[[fr:Lenfilm]]
[[hu:Lenfilm]]
[[hu:Lenfilm]]
[[nl:Lenfilm]]
[[ru:Ленфильм]]
[[ru:Ленфильм]]

Sayfanın 23.32, 10 Mayıs 2009 tarihindeki hâli

Dosya:Lenfilm logo.jpg
Lenfilm logosu

Lenfilm Film Stüdyosu (Rusça: Киностудия Ленфи́льм) Sovyet Film endüstrisinin Leningrad'da bulunan film stüdyosudur.

Tarihi

Lenfilm stüdyosunun bulunduğu alanda stüdyo kurulmadan önce tüccar Georgi Aleksanrov restorant, tiyatro ve bir akvaryum bahçesi işletmektedir.

Besteci Çaykovski bu bahçeye gelerek ünlü Fındıkkıran Balesi adlı eserini icra etmiştir. Ünlü Rus bas şarkıcısı Feodor Çaliapin ve Leonid Utyosov da burada şarkılarını seslendirmiştir. Leningrad Film stüdyoları 1918 yılında burada kurulmuş 1934 yılında ise isimi kısaltılarak Lenfilm halini almıştır. II. Dünya Savaşı sırasında stüdyolar 1942 yılında diğer pek çok film stüdyosu gibi Almatı'ya taşınmış ve diğer film stüdyolar ile Merkezi Birleşik Film Stüdyoları adı altında birleştirilmiştir. Savaş sonrası 1944 yılında Leningrad'a geri taşınmıştır.

George Cukor 1975 yılında Mavi Kuş adlı filmini burada çevirmiş ve Elizabeth Taylor da bu filmde Işıklar Prensesi rolünü oynamıştır. Jane Fonda ve Ava Gardner de daha önce Akvaryum Tiyatrosu olan 4. Sahne'de çalışmışlardır.

Orlando filminin bazı bölümleri de Tilda Swinton ile burada çekilmiştir. Vladimir Bortko'nun yönettiği, Michele Placido'nun Rus Albay rolunü oynadığı, Afhan Bozgunu filmi de burada çekilmiştir.

Lenfilm'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar ki zaman diliminde bir çoğu klasik olmuş, film festivallerinde ödüller almış 1,500 kadar film çekilmiştir.

Sovyetler Birliği'nin dağılışından sonra Leningrad şehrinin isminin değişmesine rağmen stüdyolar aynı isimi kullanmaya devam etmiştir.

Stüdyoda çekilen bazı filmler

Dış bağlantılar