Kamu malı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
alpre
MelancholieBot tarafından yapılan 2009-04-14 00:09:09 tarihli değişiklik geri getirildi.
1. satır: 1. satır:
[[Resim:PD-icon.svg|thumb|100px|Kamu malı materyali belirtmek için kullanılan gayriresmi simge]]
[[Resim:PD-icon.svg|thumb|100px|Kamu malı materyali belirtmek için kullanılan gayriresmi simge]]


'''Kamu malı''' (İngilizce: ''Public Domain'') kavramının herkes tarafından kabul edilmiş veya hukuksal olarak garanti altına alınmış bir tanımı olmamasına ragmen, bu kavramın yaygın kullanım biçimi hukuksal hakları belirli bir kişiye veya kuruma ait olmayan, ve bu yüzden kamuya ait olduğuna inanılan,r programları için kullanılan Kamu Malı deyiminin içeriği hızlı bir biçimde [[yazı]], [[haber]], [[şiir]], [[fotoğraf]], [[resim]], [[müzik]] gibi alanlarıda içine alacak şekilde genişlemektedir.
'''Kamu malı''' (İngilizce: ''Public Domain'') kavramının herkes tarafından kabul edilmiş veya hukuksal olarak garanti altına alınmış bir tanımı olmamasına ragmen, bu kavramın yaygın kullanım biçimi hukuksal hakları belirli bir kişiye veya kuruma ait olmayan, ve bu yüzden kamuya ait olduğuna inanılan, fikir ve sanat eserlerini ifade eder.
Günlük hayatta genellikle bilgisayar programları için kullanılan Kamu Malı deyiminin içeriği hızlı bir biçimde [[yazı]], [[haber]], [[şiir]], [[fotoğraf]], [[resim]], [[müzik]] gibi alanlarıda içine alacak şekilde genişlemektedir.


Bir fikir veya sanat Eserinin kamu malı olması:
Bir fikir veya sanat Eserinin kamu malı olması:
44. satır: 46. satır:
[[en:Public domain]]
[[en:Public domain]]
[[eo:Publikpropraĵo]]
[[eo:Publikpropraĵo]]
[[es:Dominio
[[es:Dominio público]]
[[eu:Jabetza publiko]]
[[fa:مالکیت عمومی]]
[[fi:Public domain]]
[[fo:Almenn ogn]]
[[fr:Domaine public en droit de la propriété intellectuelle français]]
[[gl:Dominio público]]
[[gu:Public domain]]
[[he:רשות הציבור]]
[[hr:Javno vlasništvo]]
[[hu:Közkincs]]
[[ia:Dominio public]]
[[id:Domain publik]]
[[ig:Public domain]]
[[it:Pubblico dominio]]
[[ja:パブリックドメイン]]
[[jv:Domain umum]]
[[ka:საყოველთაო საკუთრება]]
[[ko:퍼블릭 도메인]]
[[la:Dominium publicum]]
[[lb:Domaine public]]
[[li:Publiek domein]]
[[lt:Viešo naudojimo režimas]]
[[mk:Јавен домен]]
[[ml:പൊതുസഞ്ചയം]]
[[mr:Public domain]]
[[ms:Domain awam]]
[[nl:Publiek domein]]
[[nn:Offentleg eigedom]]
[[no:Offentlig eiendom]]
[[pl:Domena publiczna]]
[[pt:Domínio público]]
[[ro:Domeniul public]]
[[ru:Общественное достояние]]
[[sah:Киһи-аймах бас билиитэ]]
[[sh:Javno vlasništvo]]
[[simple:Public domain]]
[[sk:Public domain]]
[[sl:Javna last]]
[[sq:Domen publik]]
[[sr:Јавно власништво]]
[[sv:Public domain]]
[[th:สาธารณสมบัติ]]
[[tl:Pampublikong dominyo]]
[[uk:Суспільне надбання]]
[[vi:Phạm vi công cộng]]
[[zh:公有领域]]

Sayfanın 19.46, 16 Nisan 2009 tarihindeki hâli

Kamu malı materyali belirtmek için kullanılan gayriresmi simge

Kamu malı (İngilizce: Public Domain) kavramının herkes tarafından kabul edilmiş veya hukuksal olarak garanti altına alınmış bir tanımı olmamasına ragmen, bu kavramın yaygın kullanım biçimi hukuksal hakları belirli bir kişiye veya kuruma ait olmayan, ve bu yüzden kamuya ait olduğuna inanılan, fikir ve sanat eserlerini ifade eder.

Günlük hayatta genellikle bilgisayar programları için kullanılan Kamu Malı deyiminin içeriği hızlı bir biçimde yazı, haber, şiir, fotoğraf, resim, müzik gibi alanlarıda içine alacak şekilde genişlemektedir.

Bir fikir veya sanat Eserinin kamu malı olması:

  • Yaratıcısının bilinçli olarak tüm haklarından vazgeçtiği ve bu sayede eserini kamuya bağışladığı durumlarda, ki bu en yaygın olarak görülen durumdur. Bazı ülkelerin telif hakları ile ilgili kanunlarında böyle bir vazgeçme mümkün değildir. (Örneğin Federal Alman Cumhuriyeti). Bu durumda eser sahibi haklarından vazgeçemez ancak dileyen herkese eserini dilediği şekilde ve ücretsiz olarak kullanma hakkı tanır.
  • Yaratıcısının ölümünün üzerinden en az 70 yıl geçtiği ve bu sayede telif haklarının hukuksal olarak sona erdiği durumlarda. Örneğin Ömer Hayyamın şiirleri gibi. Dikkat edilmesi gereken konu eserin aslının dışındaki dillerde çevirmenin hakları yüzünden kamu malı olmayabileceğidir.
  • Yaratıcısının gerçek kimliğinin belli olmadığı durumlarda. Örneğin yaratıcısı tarafından bir bilgisayar grubuna anonim olarak ya da yalnızca bir rumuz ile gönderilmiş başka hiçbir telif hakkı bilgisi içermeyen bilgisayar programı olması durumunda geçerlidir.

Kavramların görece yeni ve hukuksal olarak tam tanımlanmamış olması Kamu Malı, Freeware, Adware, Shareware, Özgür yazılım (Free Software), Açık kaynak (Open Source), Creative Commons ve benzeri tanımlamaların çoğu zaman yanlış olarak birbirlerinin yerine ya da sanki içerik olarak aynı şeyi ifade ediyorlarmışcasına kullanılmasına yol açsa da bu kavramlar arasında ciddi hukuki, etik, sosyolojik ve ücretlendirme ile ilgili farklar bulunmaktadır ve bu yüzden dikkatle kullanılmalıdırlar.

İç bağlantılar

Dış bağlantılar