Pierre-Jean de Béranger: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Takabeg (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Levent (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
3. satır: 3. satır:
'''Pierre-Jean de Béranger''', (d. [[19 Ağustos]] [[1780]], [[Paris]] - ö. [[16 Temmuz]] [[1857]]), Fransız şarkı sözü yazarı, şair.
'''Pierre-Jean de Béranger''', (d. [[19 Ağustos]] [[1780]], [[Paris]] - ö. [[16 Temmuz]] [[1857]]), Fransız şarkı sözü yazarı, şair.


Paris'in aristokrat olmayan bir ailesinde doğan Béranger'in babası, bir otelde odacı olarak çalışan az eğitim almış bir kişiydi. Béranger, Péronne adlı okulda Jean-Jacques Rousseau ilkeleriyle eğitim aldı, siyaset ve savaş öğrenimi gördü. [[Racine]] ve [[Voltaire]]'in drama üzerine görüşlerinden etkilendi. 1802 yılında şarkı sözü yazmaya başladı. En bilinen şiiri ''Tanrı Baba'', [[Sabahattin Eyüboğlu]] tarafından Türkçeye çevrilmiş, [[Ruhi Su]] tarafından bestelenmiştir.
Paris'in aristokrat olmayan bir ailesinde doğan Béranger'in babası, bir otelde odacı olarak çalışan az eğitim almış bir kişiydi. Béranger, Péronne adlı okulda Jean-Jacques Rousseau ilkeleriyle eğitim aldı, siyaset ve savaş öğrenimi gördü. [[Racine]] ve [[Voltaire]]'in drama üzerine görüşlerinden etkilendi. 1802 yılında şarkı sözü yazmaya başladı. En bilinen şiiri, tanrının insanlara seslenişi adına yazdığı ''Tanrı Baba'', [[Sabahattin Eyüboğlu]] tarafından Türkçeye çevrilmiş, [[Ruhi Su]] tarafından bestelenmiştir.


==Başlıca eserleri==
==Başlıca eserleri==

Sayfanın 11.13, 5 Nisan 2009 tarihindeki hâli

Pierre-Jean de Béranger
Paris'te, Square du Temple Garden'de heykeltraş Henri Lagriffoul tarafından yapılan heykeli.

Pierre-Jean de Béranger, (d. 19 Ağustos 1780, Paris - ö. 16 Temmuz 1857), Fransız şarkı sözü yazarı, şair.

Paris'in aristokrat olmayan bir ailesinde doğan Béranger'in babası, bir otelde odacı olarak çalışan az eğitim almış bir kişiydi. Béranger, Péronne adlı okulda Jean-Jacques Rousseau ilkeleriyle eğitim aldı, siyaset ve savaş öğrenimi gördü. Racine ve Voltaire'in drama üzerine görüşlerinden etkilendi. 1802 yılında şarkı sözü yazmaya başladı. En bilinen şiiri, tanrının insanlara seslenişi adına yazdığı Tanrı Baba, Sabahattin Eyüboğlu tarafından Türkçeye çevrilmiş, Ruhi Su tarafından bestelenmiştir.

Başlıca eserleri

  • Chansons (Şarkılar, 5 ciltli)
  • Ma Biographie (Biyografim)
  • Le roi d'Yvetot (Yvetot'nun Kralı)

Dış bağlantılar

Kaynakça