Lökoplast: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Merube 89 (mesaj | katkılar)
85.104.244.13 (k - m - e) tarafından yapılan değişiklik geri alınıyor.
1. satır: 1. satır:
[[resim:Potato - Amyloplasts.jpg|thumb|200px|Lökoplastın bir çeşidi olan amiloplastlar]]
Renksiz plastitlerdir.Lökoplastlar uzun süre ışık alırsa yeşil renkli kloroplastlara dönüşebilir.Lökoplastlar,kök,toprak altı gövdesi ve tohum gibi depo organlarının hücresinde bulunur.Nişasta,yağ ve protein depo eder.örneğin;patates yumrusunda nişasta,baklagil tohumundan protein,ayçiçeği tohumundan ise yağ depolayan lökoplastlar bulunmaktadır.
'''Lökoplastlar''', renksiz [[plastit]]lerdir. [[Bitki]]lerin [[ışık]] görmeyen kısımlarında ([[kök]],yumru vb.) bulunurlar. [[Nişasta]] depolarlar. [[Fotosentez]] sonucu [[kloroplast]]a dönüşür ve üretilen [[glikoz]], iletim sistemi yoluyla depo yeri olan lökoplastlara gelir. Burada [[glikoz]] [[molekül]]leri birleşerek [[nişasta]] molekülleri meydana gelir. Nişastanın [[sentez]]i esnasında,[[su]] açığa çıkar. ''n'' sayıda glikoz molekülünün birleşmesi esnasında (n-1) sayıda H<sub>2</sub>O molekülü açığa çıkar. Nişasta taneciklerinin şekil ve büyüklükleri bitkinin çeşidine göre farklılık gösterir.

Lökoplastlar genellikle [[bitki]]nin ışık görmeyen kısmında görülen ve renksiz olan bu [[plastid]]ler [[nişasta]] içerdiklerinden bir çok araştırıcı tarafından "amiloplast" olarak da adlandırılır. Fakat bir kısım lökoplast [[nişasta]] içermez.

==Ayrıca bakınız==
*[[Plastit]]
*[[Kloroplast]]
*[[Kromoplast]]

{{botanik-taslak}}
{{organeller}}
[[Kategori:Organeller]]

[[bg:Левкопласт]]
[[de:Leukoplasten]]
[[en:Leucoplast]]
[[es:Leucoplasto]]
[[fr:Leucoplaste]]
[[hr:Leukoplast]]
[[it:Leucoplasto]]
[[lt:Leukoplastas]]
[[mk:Леукопласт]]
[[nl:Leukoplast]]
[[pl:Leukoplast]]
[[pt:Leucoplasto]]
[[ru:Лейкопласты]]

Sayfanın 16.00, 27 Şubat 2009 tarihindeki hâli

Lökoplastın bir çeşidi olan amiloplastlar

Lökoplastlar, renksiz plastitlerdir. Bitkilerin ışık görmeyen kısımlarında (kök,yumru vb.) bulunurlar. Nişasta depolarlar. Fotosentez sonucu kloroplasta dönüşür ve üretilen glikoz, iletim sistemi yoluyla depo yeri olan lökoplastlara gelir. Burada glikoz molekülleri birleşerek nişasta molekülleri meydana gelir. Nişastanın sentezi esnasında,su açığa çıkar. n sayıda glikoz molekülünün birleşmesi esnasında (n-1) sayıda H2O molekülü açığa çıkar. Nişasta taneciklerinin şekil ve büyüklükleri bitkinin çeşidine göre farklılık gösterir.

Lökoplastlar genellikle bitkinin ışık görmeyen kısmında görülen ve renksiz olan bu plastidler nişasta içerdiklerinden bir çok araştırıcı tarafından "amiloplast" olarak da adlandırılır. Fakat bir kısım lökoplast nişasta içermez.

Ayrıca bakınız