Hithlum: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
VolkovBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: eu:Dor-Lomin Değiştiriliyor: en:Hithlum#Dor-lómin
1. satır: 1. satır:
[[J.R.R. Tolkien'in kurgusal evreni [[Orta-Dünya]]'da, [[Beleriand]]'ın kuzeyinde [[Helcaraxë]] yakınındaki bölgenin adıdır.
[[J. R. R. Tolkien]]’in kurguladığı hayalî [[Orta Dünya]] evreninde '''Dor-lómin''' [[Hithlum]]’un bir parçasıdır.


Dor-lómin, diğer adıyla "Yankı Ülkesi", Hithlum’un güneybatısına düşüyordu ve doğusunda "Mithrim Dağları" ve kuzeyde -''Annon-in-Gelydh'' ya da "Noldor Kapısı" olarak bilinen- ''Gökkuşağı Yarığı''’nı oluşturan nehir yer alıyordu.
Hithlum [[Beleriand]]'dan [[Ered Wethrin]] dağ sırası ile ayrılır, o zamanlarda denizden gelen sisin o bölgeyi şekillendirmesinden sonra adlandırılmıştır: Sindarin dilinde Hithlium "sis-gölgesi" demektir, Quenya karşılığı '''''Hísilómë''''' dir.
Hithlium, [[Noldor]]'un Yüce Kralları'nın yurdu olan [[Mithrim]] ve [[Hador Evi]]'nin yurdu olacak olan [[Dor-lómin]] şeklinde iki alt bölüme ayrılmıştır.
[[Ered Wethrin]] (Gölge Dağları) bölgenin doğu ve güney kısmında bir duvar oluşturur, sadece birkaç geçitin bulunduğu bu dağ sırası doğal bir savunma hattı oluşturur. Batısında ise [[Helcaraxë]]'a kadar uzanan [[Ered Lòmin]] (Yankılı Dağlar) bulunur.
[[Ered Lòmin]]'in batısında [[Lammoth]] uzanır ki bu bölge ne [[Beleriand]]'a ne de [[Hithlum]]'a dahil edilir. [[Nevrast]] bölgesi [[Hithlum]]'dan [[Ered Lòmin]]'in güney uzantısıyla ayrılır. Genelde [[Hithlum]] içinde sayılmasına rağmen iklimi [[Beleriand]]'ın geri kalanıyla benzerlik gösterir.
Hithlum soğuk ve yağışlı bir iklime sahip olmasına rağmen oldukça verimlidir. Noldor buraya ilk olarak [[Drengir Körfezi]]'nden ayak basmıştır ve ilk kamplarını [[Mithrim Gölü]] kenarında kurmuşlardır.
İlk Çağ'ın son dönemlerinde, Hithlium sürekli olarak [[Morgoth]]'un saldırılarına maruz kalmıştır, nihayetinde [[Nírnaeth Arnoediad]] ([[Sayısız Gözyaşı Savaşı]]) ile birlikte kaybedilmiştir. Hador evi dağıtılmış, insanları katledilmiş ya da köle yapılmıştı, Noldor katledilmiş, kaçacak zamanı bulamayanlar [[Morgoth]]'un madenlerinde köle olarak kullanılmıştı, ve Morgoth bu bölgeye [[Easterlings]]'i ([[Doğudölleri]]) yerleştirdi.
Hithlum [[Öfke Savaşı]] sırasında tamamen yok oldu.


==Mithrim==

Hithlum'un güney-doğu tarafındaki parçasının adıdır, batısında Dor-lòmin bulunur, bu iki bölge [[Mithrim dağları]] ile birbirinden ayrılır. İklim Hithlum'un geri kalanı gibi serindir, kışları soğuktur ancak yaşamaya uygun bir bölgedir.
Bölge [[Mithrim Gölü]]'ne de ev sahipliği yapar, Noldor'un yerleştiği ilk bölgedir.
Bir süre burda kalan Noldor daha sonra diğer bölgelere dağımıştır. Mithrim ayrıca [[Sindarin]] elflerine de ev sahipliği yapmıştır.
İlk Çağın sonlarında Mithrim [[Fingolfin]] tarafından yönetildi, Hithlu'un en yoğun nüfuslu parçasını oluşturmaktaydı.


==Dor-lómin==


[[Dor-lómin]], "Yankı Ülkesi", Hithlum'un Güney-Batı bölümüydü, doğusunda Mithrim Dağları, kuzeyinde ise Annon-in-Gelydh (Noldor Kapısı) olarak da bilinen Gökkuşağı Yarığı' oluşturan nehir yer alıyordu.
İlk olarak, [[Noldor]]'un [[Orta Dünya]]'ya ulaşmasının hemen ardından yerleşime açıldı, babası ölüp Noldor'un Yüksek Kralı olmadan önce uzun süre, [[Fingolfin]] oğlu [[Fingon]] tarafından yönetildi.
Zaman içerisinde, [[Beleriand]]'a giriş yapan, daha sonra [[Hador Evi]] olarak bilinecek olan [[Edain]]'e (İsanlar) [[Fingon]] tarafından tımar olarak bağışlandı.
Dor-lómin'in son Edain Beyi, [[Galdor]] oğlu [[Húrin]], bölgenin güney-batısında, ''Amon Darthir'' dağının yakınında, ''Nen Lalaith'''in kaynağına yakın bölgede ikamet etmekteydi. [[Nírnaeth Arnoediad]]'dan ([[Bingözyaşı Savaşı]]) sonra Hador Evi'nin yokedilip dağıtılmasıyla, Dor-lómin Doğudöllerinin hakimiyetine geçti. [[Húrin]]'in yetim yiğeni [[Tuor]] Mithrim Dağları yakınında bulunan [[Androth]] Elfleri tafaından büyütüldü.
Hithlum'un geri kalanı gibi Dor-lómin de [[Öfke Savaşı]]'nda yok oldu.


Bölgeye ilk kez –Orta Dünya’ya gelişlerinden hemen sonra- [[Noldor]] tarafından yerleşildi. [[Fingolfin]]’in oğlu [[Fingon]], babasının öldürülmesinin ardından Noldor’un Yüce Kralı olmasından önce bu bölgeyi uzun süre yönetti.


Aynı dönemde [[Hador Soyu]] olarak da bilinen [[Edain]] [[Beleriand]]’a girdi ve Fingon tarafından kendilerine Dor-lómin tahsis edildi.


Dor-lómin’in son Edain efendisi [[Uzun Galdor|Galdor]] oğlu [[Húrin]], ''Nen Lalaith'' nehrinin doğduğu ''Amon Darthir'' olarak bilinen dağın civarında, Dor-lómin’in güneybatı köşesinde yaşadı. Hador Soyu’nun bir kısmının öldürüldüğü ve bir kısmının da sürüldüğü [[Nírnaeth Arnoediad]]’dan sonra Dor-lómin’e [[Doğudölleri (Birinci Çağ)|Doğudölleri]] yerleşti ve –Húrin’in yetim yeğeni- [[Tuor]], [[Androth]]lu [[Elf (Orta Dünya)|Elfler]] tarafından Mithrim Dağları civarında büyütüldü.


Hithlum’un diğer kısımları gibi Dor-lómin de [[Öfke Savaşı]] sırasında denize batırıldı.


{{Arda Krallıkları Çağ1}}
{{Arda Krallıkları Çağ1}}
35. satır: 15. satır:
[[Kategori:Orta Dünya krallıkları]]
[[Kategori:Orta Dünya krallıkları]]


[[es:Hithlum]]
[[en:Hithlum#Dor-lómin]]
[[en:Hithlum]]
[[es:Dor-lómin]]
[[fr:Hithlum]]
[[eu:Dor-Lomin]]
[[it:Hithlum]]
[[fr:Dor-lómin]]
[[nl:Hithlum]]
[[it:Dor-lómin]]
[[no:Hithlum]]
[[pl:Dor-lómin]]
[[pl:Hithlum]]
[[zh:多爾露明]]
[[pt:Hithlum]]
[[sr:Hitlum]]
[[zh:希斯隆]]

Sayfanın 01.49, 8 Şubat 2009 tarihindeki hâli

J. R. R. Tolkien’in kurguladığı hayalî Orta Dünya evreninde Dor-lómin Hithlum’un bir parçasıdır.

Dor-lómin, diğer adıyla "Yankı Ülkesi", Hithlum’un güneybatısına düşüyordu ve doğusunda "Mithrim Dağları" ve kuzeyde -Annon-in-Gelydh ya da "Noldor Kapısı" olarak bilinen- Gökkuşağı Yarığı’nı oluşturan nehir yer alıyordu.

Bölgeye ilk kez –Orta Dünya’ya gelişlerinden hemen sonra- Noldor tarafından yerleşildi. Fingolfin’in oğlu Fingon, babasının öldürülmesinin ardından Noldor’un Yüce Kralı olmasından önce bu bölgeyi uzun süre yönetti.

Aynı dönemde Hador Soyu olarak da bilinen Edain Beleriand’a girdi ve Fingon tarafından kendilerine Dor-lómin tahsis edildi.

Dor-lómin’in son Edain efendisi Galdor oğlu Húrin, Nen Lalaith nehrinin doğduğu Amon Darthir olarak bilinen dağın civarında, Dor-lómin’in güneybatı köşesinde yaşadı. Hador Soyu’nun bir kısmının öldürüldüğü ve bir kısmının da sürüldüğü Nírnaeth Arnoediad’dan sonra Dor-lómin’e Doğudölleri yerleşti ve –Húrin’in yetim yeğeni- Tuor, Androthlu Elfler tarafından Mithrim Dağları civarında büyütüldü.

Hithlum’un diğer kısımları gibi Dor-lómin de Öfke Savaşı sırasında denize batırıldı.