Robinson Crusoe Adası: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
ArthurBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: uk:Острів Робінзона Крузо
31. satır: 31. satır:
[[sk:Ostrov Robinsona Crusoa]]
[[sk:Ostrov Robinsona Crusoa]]
[[sv:Isla Robinson Crusoe]]
[[sv:Isla Robinson Crusoe]]
[[uk:Острів Робінзона Крузо]]

Sayfanın 04.20, 19 Aralık 2008 tarihindeki hâli

Robinsón Crusoe Adası

Robinsón Crusoe Adası (İsp. Isla Robinsón Crusoe), Şili'nin Juan Fernández Takımadası'na ait, Büyük Okyanus'un güneyinde, Güney Amerika kıyılarının 674 km batısındaki bir adadır. Adanın ismi 1966 yılında Şili hükümetince Isla Robinsón Crusoe olarak değişitirlnceye kadar Isla Más a Tierra (Karaya Daha Yakın Ada) adını taşıyordu.

1704 yılında İskoç denizci Alexander Selkirk bu adada mahsur kalır ve 4 yıl 4 ay boyunca adada tamamen yalnız olarak yaşar. Yazar Daniel Defoe klasik romanı Robinson Crusoe'da bu hikayeden esinlenmiştir.

Yaklaşık 500 ada sakininin büyük kısmı, San Juan Bautista adlı yerleşim yerinde yaşar ve Istakoz avcılığı ile turizmden geçimini sağlar. Ada halkı birkaç araca, bir uydulu internet bağlantısına sahiptir. Bir çok kez sadece ismi sebebiyle (Robinson Crusoe), yıllık bir kaç yüz turist adayı ziyaret eder. Yanısıra 1. Dünya Savaşı sırasında ada önünde batan Alman gemisi SMS Dresden batığı da, dalgıçlık için sevilen bir mekandır.

Kaynak

Dış bağlantılar

http://opereysin.com/edebi-hezeyanlar/841-gercek-robinson-crusoe-alexander-selkirk/ Gerçek Robinson Crusoe: Alexander Selkirk