Kozaklı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Sabitince (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Sabitince (mesaj | katkılar)
83. satır: 83. satır:
* [http://www.kozakli.gov.tr/ Kozaklı Kaymakamlığı]
* [http://www.kozakli.gov.tr/ Kozaklı Kaymakamlığı]
* [http://www.kozakli.bel.tr/ Kozaklı Belediyesi ]
* [http://www.kozakli.bel.tr/ Kozaklı Belediyesi ]
* [http://www.sabitince.info/cilemhaber/ Kozaklı Haber]
* [http://sabitince.info/cilemhaber/ Kozaklı Haber]
* [http://www.gerce-muh.gov.tr/ Gerce Köyü]
* [http://www.gerce-muh.gov.tr/ Gerce Köyü]
* [http://www.sabitince.com/ Sabit İnce ]
* [http://www.sabitince.com/ Sabit İnce ]

Sayfanın 12.44, 30 Eylül 2008 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye şehir

Kozaklı, Nevşehir'in kaplıca'ları ile ünlü ilçesidir. İlçeye baglı 4'ü Kasaba ve 21'i Köy olmak üzere 30 yerleşim birimi mevcuttur. İlçe Nevşehir'e 90 km, Kayseri'ye 94 km, Kırşehir'e 84 km, Yozgat'a ise 85 km dir.İlçeden Nevşehir ve Kayseri'ye otobüs seferleri vardır. Ankara-Kayseri karayolu üzerinde bulunan Topaklı'ya Belediye minibüslerinin belirli saatlerde yaptıkları seferler ile Türkiye'nin her şehrine otobüs bulma imkanı mevcuttur.


İlçe Tarihi

İlçe 1954 yılında birbirine yakın mesafede bulunan Hamamorta, Buruncuk, Bağlıca ve Kozaklı köylerinin birleşmesi ile kurulmuştur.

İlçede halen türbesi bulunan Kozoğlu'nun kayalarla sıcak suyun etrafını çevirerek hamam yaptığını, hamamın çevre köylerin ortasında bulunması sebebiyle hamamorta adını aldığı Türbe taşlarındaki yazılardan anlaşılmaktadır. Taşların üzerinde yapılan incelemede, Kozoğlu adlı şahsın Selçuklu'lar devrinde yaşadığı,ilçenin adının bu kişiden geldiği rivayet edilmektedir. İlçenin 2000 yılında yapılan genel nüfus sayımına göre merkez nüfusu 7.556 kasaba ve köylerin nüfusu 18.376 ve ilçenin toplam nüfusu 25.932'dir. Yaz aylarında kaplıcaların dolması ve yurt dışında yaşayanların ilçeye gelmesi nedeniyle nüfus artmaktadır.

Kozaklı ismi

Kozaklı isminin nereden geldiği kesin olmamakla birlikte Anadolu'nun her alanında yaşayan yörüklerden, Aydın yöresi yörüklerinden KOZAK isminde bir yörük beyinin geniş aile efradı ve hayvanları için çıktığı yurt ve otlak bulma yolculuğundan sonra şimdiki ismiyle anılan ve zamanında ormanlık olan KOZAKLI KÖYÜ ne yerleşmişlerdir. (Kozaklı adına değişik il ve ilçelerde rastlanmaktadır. İskenderun, Manisa v.s.)Buradan yayılma göstermişler. İlk konaklama ve barınma yerlerinin Adana Kozan (sis sancağı) olduğu ve buradan iç ve batı bölgelerine doğru yayıldıkları için Kozaklı isminin bu beyin adından geldiği yoğun olarak kabul görmektedir. Bugünkü Kozaklı ilçesi sınırları içinde bulunan Kaplıca'lardan yükselen buharın Pamuk kozasına benzediğinden ileriden Koza'ya benzetilerek burada konaklandığı, bazılarının burada kalıp, bazı ailelerin daha batıya ve kuzeye doğru göçtükleri de rivayetler arasında bulunmaktadır.

Kaplıcaları

  • Tedavi ettiği hastalıklar:

Romatizmal hastalıklar, kireçlenmeler, kas hastalıkları, sedef, egzama, akne gibi cilt hastalıkları, damar hastalıkları ve yüksek tansiyon, diabet destek tedavisi, gut hastalığı destek tedavisi, kronik idrar yolları hastalığı, göz hastalıklarına destek tedavisi.

Tesis Bilgileri


Tarım

İlçe ekonomisinde tarım önemli bir yer tutmaktadır. Ekilebilir alan miktarı 675,210 dekardır. Tarım alanlarının % 7'inde sulu tarım, % 93'ünde kuru tarım yapılmaktadır.

Sağlık

İlçede, merkezde 1 adet, köy ve kasabalarda ise 5 adet olmak üzere toplam 6 adet sağlık ocağı mevcuttur. Ayrıca 7 köyde sağlık evi vardir. Kozaklı'da 15.10.2001 tarihinden itibaren 112 Acil Servis hizmete başlamış olup, 24 saat esasına göre görev yapmaktadır.

Eğitim

İlçe Halk Egitim Merkezi Müdürlüğü tarafindan köy ve kasabalarda ilçe merkezi dahil 29 değişik dalda 593 kurs açılmıstır. Bu kurslardan 5.221 kadın, 1.144 erkek, toplam 6.465 kursiyere belge verilmistir.

Enerji

İlçeye elektrik TEK bağlantılı olarak 1971 yılında gelmiş olup, bütün yerleşim birimlerinde mevcuttur. İlçeye elektrik Avanos ilçesi Kalaba kasabasi trafo merkezinden verilmektedir. Ayrıca ilçe de konut ve işyerlerinin büyük çoğunluğu Kaplıca'lardan elde edilen Jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır.

Göl ve barajlar

İlçede göl bulunmayıp, Doyduk Köyü'nde inşasına 1998 yılında başlanan Doyduk Barajı inşaatı devam etmektedir. Taşlıhöyük Köyü Barajı bitiştir.Şu anda su toplama aşamasındadır.

Dış bağlantılar