Requiem: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
SieBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: az:Rekviyem
Idioma-bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: lt:Requiem
33. satır: 33. satır:
[[ko:진혼곡]]
[[ko:진혼곡]]
[[la:Requiem]]
[[la:Requiem]]
[[lt:Requiem]]
[[nl:Requiem (muziek)]]
[[nl:Requiem (muziek)]]
[[nn:Rekviem]]
[[nn:Rekviem]]

Sayfanın 15.52, 19 Eylül 2008 tarihindeki hâli

Hristiyanlık dininde ölümü takiben ruhun kurtuluşu için, cenazenin hemen ardından ya da anma amacıyla yıldönümlerinde söylenebilen toplu ayin.

Requiem aynı zamanda çeşitli müzikal kompozisyonların başlığı olarak, belki bu yönüyle daha da önemlidir. Bu tür kullanımında genellikle Requiem'in Roma Katolik metin versiyonu kullanılmıştır. Requiem orijinalinde tek sesli olarak söylenmesine rağmen, dramatik karakteri bestecileri kendi dönemlerinin müzikal yaklaşımını Requiem üzerine uygulamaya itmiş, sonuçta ortaya Mozart'ın D Minor Requiem'i en ünlüsü olmak üzere çok sesli müzikal zenginliği yüksek bir çok ürün çıkmıştır.


1. Katoliklerde ölülerin ruhu için dua; (müz.) bu duaya mahsus ilahi; bir ölünün hatırasına yapılan merasim. 2. ölüler için yazılan müzik. ölünün ruhu için okunan dua/ilahi. ölüler için yazılan müzik. ölüler için yazılan müzik. ölülerin ruhu için dua, ölü ayini ilahisi. 3. Katoliklerde ölülerin ruhu için dua; bu duaya mahsus ilahi, müz; dini tören, bir ölünün hatırasına yapılan merasim. 4. ölünün ruhu için okunan dua/ilahi. 5. Hıristiyanlıkta ölü ayini. bu tür bir ayin için yazılmış müzik parçası. 6. ölüler için yazılan müzik. 7. ölüler için dua. ölünün ruhu için okunan dua/ilahianlık-taslak