Prater: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
VolkovBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: ru:Пратер
31. satır: 31. satır:
[[pl:Wiener Prater]]
[[pl:Wiener Prater]]
[[ro:Prater]]
[[ro:Prater]]
[[ru:Пратер]]
[[sv:Prater]]
[[sv:Prater]]

Sayfanın 20.40, 12 Temmuz 2008 tarihindeki hâli

Leopoldstadt'da dinlenme ve eğlence alanıdır.

Hakkında

Prater ismi Latince „pratum“ veya İspanyolca „Prado“ (Çayırlık) kelimelerinden geldiği sanılmaktadır.

Leopoldstadt’ın büyük bir bölümünü oluşturan Prater geniş bir alanı dinlenme için olsada, büyük bir bölümü hala koruma altında ormandır.

1162 yılında ilk defa Pratter ismi ile anılmaya başlanan bu alan İmparator I. Friedrich tarafından Konrad adında birine satılmıştır.Aslında Pratter ismi 1403 yılına kadar adanın kuzey tarafı için kullanıllmıştır ama zamanla bu adanın her tarafı için Prater ismi kullanılır olmuştur. Bu bölge çeşitli sebeblerden dolayı çok el değiştirmiştir fakat 1560 yılında İmparator II.Maximilian emri ile Prater av alanı olarak Kraliyet’in hizmetine sunulmuştur.

İmparator II. Josef’in emri ile 1766 yılında alana av yasağı getirilmiş ve halkında kullanabileceği Dinlenme Parkı olmuştur. Daha sonra buraya açılan cafe ve eğlence yerleri bugünkü Wurstelprater (Lunapark) için başlangıç oluşturmuştur.

1873 yılında hemen yanına yapılmış fuar binasının 1937 yılında bir yangın sonucu yanmasi ile yerine bugünkü modern Fuar Merkezi yapılmıştır. Diğer önemli bir yapı ise 1929 ile 1931 yılları arasında Alman mimar Otto Ernst Schweizer tarafından Prater bugünkü Ernst Happel Stadyumu yapılmıştır.

Prater içinde bulunan Lunapark’ta ki Viyana’nın sembollerinden Riesenrad (Dönme Dolap) 1896 yılında İmparator I.Franz Joseph’in tahta çıkışının 50. yılı dolayısıyla İngiliz mimar Walter B. Basset’e 30 adet vagonlu olarak yaptırılmıştır. II. Dünya Savaşı’nda hemen hemen tamamı yanmış 1947 yılında 15 vagonlu olarak tekrar hizmete açılmıştır.