Serbest piyasa: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
WikiDreamer Bot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: af, be, da, no
1. satır: 1. satır:
'''Serbest piyasa ekonomisi''', [[ekonomi]]k faaliyetlerin tam [[rekabet]] şartları içinde serbestçe yapılabildiği, ekonomik sorunların çözümünün devletin ekonomiye müdahalesiyle değil [[fiyat mekanizması]] aracılığı ile gerçekleştirildiği ekonomi. Arz ve talebin temel belirleyici olarak kabul edildiği bu tür ekonomilerde fiyat mekanizmasının iyi işlemesi zorunludur. İdeal serbest piyasa ekonomisinde üreticilerin ve tüketicilerin pazarda aynı şartlar altında bulunduğu varsayılır. Pazara giriş ve çıkışlar sınırlandırılmamıştır.
{{Anakaynaklar}}




{{liberalizm}}
{{Ekonomi-taslak}}
'''Serbest piyasa''', ürünün [[fiyat]]ının alıcı ve satıcının karşılıklı olarak anlaşmasıyla belirlendiği, arz ve talebine hükümet tarafından müdahale yapılmayan bir [[piyasa]]dır (bkz: [[arz ve talep]]). Fakat, her ne kadar serbest piyasa, hükümetin arz, talep veya fiyatlar üzerine herhangi bir müdahale yapmamasını gerektirse de, [[tüccar]]ların birbirlerini zorlamamasını ya da aldatmamasını da gerektirir. Bu yüzden tüm alım ve satımlar gönüllü olarak yapılır.


[[af:Vryemarkekonomie]]
Serbest piyasa tanımı, hükümetin ekonomik müdahalelerini, sadece, piyasa katılımcılarının arasında gerçekleşebilecek zorlama veya sahtekarlık gibi durumlarda olmak üzere, büyük ölçüde kısıtlanmasını savunan ''[[laissez-faire]]'' ekonomik felsefesi ile yakından bağlantılıdır. Bu yüzden, hükümetin gücü savunmaya yönelik bir şekilde sınırlandığı için, hükümet, serbest pazaryerinin bakımını karşılama amacı için vergi almak dışında gücünü kullanmaz. Bazı serbest piyasa avukatları, piyasanın savunma veya yasaların uygulanması gibi hizmetleri sağlamada daha iyi olacağını düşündükleri için, vergilendirmeye de karşı çıkmaktadır. Örneğin, [[anarşo-kapitalist]]ler, [[hakemlik]] ajansları ve [[özel savunma ajansları]] kullanmayı tercih etmektedirler.
[[ar:اقتصاد السوق]]

[[be:Рыначная эканоміка]]
[[Politik ekonomi]]de, [[serbest piyasa ekonomisi]]nin tam tersi, üretim, dağıtım ve fiyatlandırma kararlarının hükümet kontrolü altında olduğu [[planlı ekonomi]]dir. Bir başka deyişle, serbest piyasa ekonomisi “ekonomik aktiviteleri ve muameleleri etkileyecek kararların büyük çoğunluğunun, hükümet yerine bireylerin verdiği bir ekonomik sistemdir.” [[Sosyal felsefe]]de, [[serbest piyasa ekonomisi]], belirli bir topluluğa malları tahsis etmek için kullanlılan bir sistemdir: kimin ne alacağını ve neyin üretileceğini devlet değil, [[arz ve talep]] belirler. 18.yy Avrupası’nda, serbest piyasa ekonomisinin yandaşları, [[orta çağ]], [[eski-modern]] ve [[merkantilist]] ekonomileri ile pek çok zıtlık yaşadılar.
[[ca:Economia de mercat]]

[[cs:Tržní ekonomika]]
== Teori ==
[[da:Markedsøkonomi]]
=== Gönüllü takas ===
[[de:Marktwirtschaft]]

[[en:Market economy]]
Serbest piyasanın anahtar düşüncesi gönüllü takastır. Eğer bir takas, zorlama veya sahtekarlık ile yapılıyorsa, bu takasın, serbest piyasa altında yapıldığı düşünelemez. Örneğin, eğer birisi silah kullanark birisini tehdit ederek sattığı şeyi alırsa bu, serbest piyasa olmaz. Eğer hükümet yasal yollarla bir satıcının ve alıcının anlaştığı fiyatla ticaret yapmasını engelliyorsa, bu serbest piyasa olmaz. Veya, hükümet ticari malın ne kalitede üretileceğine karar verirse yine serbest piyasadan bahsedilemez. Yani, arz ve talep üzerine olan kararlar, zorlama altında alınmamalıdır. Eğer birey, bir ürünü satın alması için kandırılırsa, örneğin ürün ya da hizmet hatalı sunulursa, gönüllü takas olarak kabul edilmez. Yani serbest piyasa “zorlama veya sahtekarlık” içermez.
[[es:Economía de mercado]]

[[et:Turumajandus]]
=== Arz ve talep ===
[[fi:Markkinatalous]]

[[fr:Économie de marché]]
Herhangi bir [[ürün]] (mal ya da hizmet) için [[talep]], onu satın almak isteyen insanların pazar baskısını ifade eder. Ürün için para teklif edilir ve satıcılar da ürün için fiyat belirlerler. Eğer, fiyat, teklif ile uyuşursa, işlem kolaylıkla gerçekleşir. Eğer [[arz]], talebi geçerse, alıcılar tekliflerini düşürebilir veya satıcılar rekabet için fiyatlarını düşürebilirler. Tedarikçiler duruma üretimi düşürerek ya da piyasadan çekilerek karşılık verebilirler. Örneğin, bir kavşağa konmuş 4 tane büfe, çok fazla arz yaratacağından, fiyatlar düşecektir.
[[ja:市場経済]]

[[ka:საბაზრო ეკონომიკა]]
Eğer talep, arzı geçerse, tedarikçiler fiyatlarını arttırabilir. Yüksek fiyatları karşılayabilen tüketiciler yine alabileceklerdir, fakat diğerleri satın almaktan vazgeçebilir, benzeri bir ürün alabilir, ya da aynı ürünü başka bir tedarikçiden alabilir. Fiyat yükseldikçe, tedarikçiler, üretimi arttırmayı da seçebilirler. Bazen de başka tedarikçileri sektöre özendirebilirler. Örneğin, [[Starbucks]] tarafından başlatılan gurme kahve piyasası, büyük bir talep olduğunu ortaya çıkarınca, talebi karşılamak için sektöre pek çok firma girdi.
[[nl:Markteconomie]]

[[no:Markedsøkonomi]]
Kimi zaman da yükselen talep fiyatları düşürebilir. Bunun için en büyük örnek olarak bilgisayarlar ve elektronik ürünler verilebilir. [[Seri üretim]] teknikleri 1960’lı yıllardan beri, fiyatları yüzde 20 ila 30 düşürmekte.ancak seri üretim,sınırsız üretim dogal kaynakları hızla yok etmektedir.
[[pl:Gospodarka rynkowa]]

=== Ekonomik denge noktası ===

Arz talep kuralları, [[ideal]] serbest piyasada baskındır. Fiyatları bir denge noktasına doğru, ürünler için olan taleplerin, arza karşı bir denge oluşturacağı şekilde etkiler. Bu denge noktası fiyatlarında, piyasa, ürünleri alıcıların kullanım alanları (veya ihtiyaçları) ve her alıcının [[bağıl]] alım gücüne göre dağıtır.

Serbest piyasaların dengeleyici davranışları, temsilcileri hakkında bazı tahminler yapmamıza olanak verir. Örneğin, bağımsız bir şekilde hareket ederler. [[Ekonofizik]]teki bazı modeller de gösteriyor ki, bir serbest piyasada temsilcilere yerel olarak etkileşime girme özgürlüğü verildiğinde (başka bir deyişle kararları sadece kullanılım alanı veya alım gücüne değil, aynı zamanda muhattaplarının kararlarına da bağlı olduğunda), çoğunlukla ani bir şekilde, fiyatlar kararsızlaşabiliyor ve denge noktasından uzaklaşabiliyor. Dolayısıyla, serbest piyasanın davranışlarının [[doğrusal]] olmadığı söylenebilir (aynı alımı yapan farklı tüccarlar birbirlerinden veya genel ortalamadan farklı fiyatlarda anlaşabilir). Borsada gözlemlenen [[spekülasyon]]lar ve [[sürü psikolojisi]]nden etkilenen davranışlar da denge noktasına yönelmeyen fiyat değişimlerine örnek teşkil ederler.

=== Servet dağılımı ===

Teorik olarak, serbest piyasa yandaşları, sistemden kaynaklanan servet dağılımını pek umursamazlar, fakat, uygulamalı politika seviyesinde durum oldukça önemlidir. Bir ekonomide alım gücünün dağılımını en çok etkileyen faktörler [[sosyal sınıf]], [[iş gücü]] ve [[finansal piyasalar]]dır. Bunlar dışında, aile bağları, [[miras]], [[hediye]] gibi küçük faktörler de vardır. Serbest piyasanın işleyişini açıklayan pek çok teori, genel olarak tüketim ürünlerine yoğunlaşır ve iş gücünün tanımı veya finansal piyasaların yönelimine dair daha karmaşık ve tartışmalı tanımlara sahiptirler. Serbest piyasa, [[para oylaması]] adıyla bilinen bir tür karar verme sistemine sahiptir. Para oylamasında, bir ürünü satın almak , o ürünün üretilmesinin devamı için üreticiye verilmiş bir oy gibi düşünülür.

Ekonomik bağımsızlığın topluluğun veya bireyin [[servet]]ine olan etkisi tartışmaya açık bir konudur. [[Kenneth Arrow]] ve [[Gerard Debreu]] gösterdi ki, bazı belirli uygun şartlar altında, bir serbest ticaret sistemi [[Pareto optimumu]]na yönelir. Özellikle [[Milton Friedman]] gibi serbest piyasanın pek çok taraftarı da her ne kadar teorik veya ampirik olarak kanıtlaması çok zor olsa da, ekonomik büyüme ve ekonomik bağımsızlık arasında bir bağlantı olduğunu belirtmişlerdir.Joshua Epstein ve Robert Axtell, serbest piyasanın özelliklerini sugarscape adında bir bilgisayar simülasyonuyla tahmin etmeye çalışmışlardır. Onlar da uygun şartlar altında, serbest piyasaların, “servetin [[Pareto dağılımı]]”na yöneldiğini tespit etmişlerdir.

=== Laissez-faire ekonomisi ===

Vergiler, ödenekler, [[gümrük vergi]]leri veya hükümet müdahalelerinin (herhangi bir yolsuzluğu engellemek dışında) fiyatlar üzerine yapay baskıları, idealize serbest piyasanın işleyişi için engel teşkil eden bileşenler dahilindedir. Ayrıca serbest piyasada [[hükümet kontrollü tekelleştirme]]ler (serbest piyasa yandaşlarınca haksız tekelleştirme) de olmamalıdır.

==== Kontrolsüz bırakmak ====

Tam bir serbest piyasa ekonmisinde, tüm kapital, ürün, hizmet, ve para transferleri, hükümet tarafından, katılımcılar arasında herhangi bir çatışmayı engellemek amacı dışında, kontrolsüz bırakılmıştır. Bu korumanın fonlanması gerektiği için, böyle hükümetler sadece bu fonksiyonu yerie getirmek için vergi alırlar. Bu durum ayrıca [[laissez-faire]] olarak bilinir. Uluslar arası bağlamda, serbest piyasalar [[ekonomik liberalizm]] (Avrupa’da sadece [[liberalizm]] olarak adlandırılır) yandaşları tarafından savunulur. [[A.B.D.]]’de serbest piyasaya destek, çoğunlukla [[libertaryanizm]] ile birlikte anılır. 1970’li yıllardan beri küresel anlamda serbest piyasa ekonomisinin gelişmesi, [[kontrolsüz bırakmak]] ve [[özelleştirmek]], genellikle [[neoliberalizm]] olarak adlandırılır. Hükümet müdahaleleri bulundurmakla beraber, serbest piyasanın bazı karakteristiklerini de içeren ekonomilere [[karma ekonomi]] denir.

==== Düşük baraj ====

Serbest piyasa, rekabetin varlığına gerek duymaz fakat yeni girişimcilere karşı baraj olmamasını gerektirir. Böylece, zorlayıcı barajların yokluğunda, serbest piyasa rekabetinin gelişmesi kendiliğinden olur. Serbest piyasa, [[kâr güdüsü]] ya da kârın kendisinin işine yaramamasına rağmen, genellikle kâr güdüsü varlığını önerir. Tüm modern serbest piyasalar birey veya firma olabilen [[girişimci]]lere sahiptir. Bazen de, modern bir serbest piyasa borsa ve finansal hizmetler gibi başka bölümler de içerir.

=== Yasal para ve vergiler ===

Gerçek piyasa ekonomisinde, para, [[yasal para]] kanunlarıyla veya ticarette ünik takas birimi olması ve dolayısıyla işlemlerden [[vergi]] toplamayı kolaylaştırması için toplumu kendi parasını kullanmaya zorlayan merkezi para üretici bir otorite aracılığıyla kontrol edilmez. Hükümetin az da olsa müdahalesi olması gerektiğini düşünenler, vergilendirmenin, piyasanın ayakta kalabilmesi için gerekli olduğunu vurgularlar. Tanım olarak, özel mülk olmadan piyasa olmaz, ve [[özel mülk]] sadece onu tanımlayan ve savunan bir birim olursa varolur. Geleneksel olarak, özel mülkü devlet korur ve mülkiyetle ilgili ünvanlarla onu tanımlar. Ayrıca, merkezi otoriteye, para birimini basması ve dağıtması için yetki verir. “Serbest piyasa anarşistleri”, yukarıdaki açıklamaya katılmazlar – onlar, özel mülkün ve serbest piyasanın gönüllü olarak fonlanan [[individualist anarşizm]] ve [[anarşo-kapitalizm]] konseptlerine bağlı hizmetler aracılığıyla korunabileceğine inanırlar.

=== Etik Yargı ===

Serbest piyasaların etik [[yargı]]ları iki çeşittir. Birisi, özerklik ve özgürlüğün (piyasa içinde) esas ahlak üzerine olan etkisidir (bkz. [[deontoloji]]). Diğeri ise ekonomi üzerine hür kararlar verebilen bireylerin çoğunluğu tarafından yapılan merkezi olmayan bir planlamanın, organizasyon, verimlilik ve üreticilik açısından, üretim ve ürünlerin dağılımı ile ilgili kararların merkezi bir birim tarafından verildiği merkezi planlama ekonomisine göre ''daha iyi sonuçlar'' ürettiğini savunan bir inanç olan [[sonuççuluk]]’un bir türüdür. Bu tartışmanın daha eski bir versiyonu da [[Adam Smith]]’in çalışmasıyla bilinen [[görünmez el]] [[metafor]]udur. Kendi kendine organize olabilmekle ilgili modern teorilere göre, bir sistemin iç organizasyonu, yönlendirilmeden ya da bir dış güç tarafından kontrol edilmeden, otomatik olarak artabilir. Etik yargı olarak piyasaya uyarlandığında, bu teoriler piyasanın iç değerlerinin kendi kendine organize olabildiğini göstermektedir. [[İndividualist anarşizm]] ve [[Agorizm]]’in bazı türleri gibi diğer felsefelere göre, gerçek bir serbest piyasanın iç süreci, harcanan iş gücü karşılığında ürünler ve hizmetler için fiyatların ödenmesi ile sonuçlanacaktır.

== Pratik ==

Serbest piyasa idealize bir kavram olmasına rağmen, gerçek piyasaların hükümet ya da hükümetdışı kaynaklarca yaratılıp yönetildiğini, ya da [[kara borsa]] ve [[yeraltı ekonomisi]] gibi fenomenleri yorumlamayı sağlar; aslında, bu fenomenlerin tespiti hükümetin yardımı olmaksızın yapılabilse de, bazıları, kontratların yasaların güvencesi altında olmasını tercih etmektedirler.

=== Ekonomik bağımsızlığın listesi ===

Miras Vakfı (ing. [[Heritage Foundation]]), herhangi bir ülkenin ekonomik özgürlük derecesinin ölçümü için gerekli olan anahtar etmenleri tanımladı. 1986 yılında, 15 değişken üzerine kurulu [[ekonomik bağımsızlığın listesi]]’ni (ing. Index of Economic Freedom, IEF) yayınladılar. Bu ve benzeri listeler, serbest piyasayı tanımlamazlar ama, bir modern ekonominin ne kadar özgür (ne kadar hükümet müdahalesinden uzak) olduğunun derecesini ölçer. Değişkenler aşağıdaki majör gruplar altında toplanmaktadır:
*Ticaret politikası,
*Hükümetin mali yükü,
*Ekonomideki hükümet müdahalesi,
*Parasal politika,
*Kapital akışı ve dış yatırım,
*Bankacılık ve finans,
*Ücret ve fiyatlar,
*Mülkiyet hakları,
*Regülasyon, ve
*Gayriresmi piyasa aktivitesi.
Her grup için 1 ve 5 arasında sayısal bir değer atanır. Değerlerin aritmetik ortalamasına IEF denir. Başta, geleneksel olarak kapitalist olduğu düşünüen ülkeler yüksek puanlar aldı ama metod zamanla geliştirildi. Bugün [[ampirik ortogonal fonksiyonu]] değeri ve ülkenin [[gayrisafi yurtici hasila]]sı arasında bir korelasyon görülebilir. [http://www.heritage.org/research/features/index/downloads/Index2007_EconFreedomMAP.jpg]

== Tarih ve İdeoloji ==


Bazı teorisyenlere göre serbest piyasa sosyal organizasyonun doğal bir formudur ve bu yüzden engellenmediği sürece kendiliğinden yükselecektir. [[Ekonomi tarihçileri]] arasındaki konsensusa göre piyasa ekonomisi özel bir tarihi fenomendir ve ortaçağın sonları ile modern çağın başları arasında Avrupa’da doğdu. Diğer ekonomi tarihçileri ise serbest piyasa unsurlarına [[antik tarih]]te ve bazı batı-dışı toplumlarda rastlandıklarını belirmektedirler. 19. yüzyılda ise, piyasa, [[laissez-faire liberalizmi]] formatında, politik desteğe kavuşmuştur. Fakat desteğin piyasanın oluşumuna yardım mı ettiği ya da oluşumundan sonra mı başladığı net olarak bilinmemektedir. Bazı tarihçiler, bunu [[girişimci]]nin özel ilgi alanları ile buluşan eski liberal [[ideoloji]]nin bir başarısı olarak görmektedirler.

=== Marksizm ===

[[Marksist]] teoride, ideoloji, [[feodalizm]]den [[kapitalizm]]e geçiş sürecini açıklar. [[Libertaryen]]ler piyasanın hükümet poliçesi dahilinde zorlandığını, piyasanın spontane bir düzen olduğuna inandıkları için reddederler ve bu düşüncelerine marksistler katılırlar, çünkü marksistler her ne kadar farklı bir sona sahip olsa da, piyasanın evrimsel olarak şu anki durumuna ulaştığını belirtirler.

=== Liberalizm ===

Serbest piyasayı bir toplum düzeni olarak destekleme, herşeyden önce [[liberalizm]] ile ilgilidir. (Avrupa’da 'liberalizm' terimi, serbest piyasa ideolojisi [[yan anlam]]ını korumakta fakat Amerika’da, terim hükümet müdahaleleri ile ilgili genel bir terime dönüşmüş, ve serbest piyasa yandaşlarına yönelik aşağılayıcı bir anlam kazanmıştır) [[Minarşizm]] ve [[liberteryenizm]] gibi sonraki ideolojik gelişmeler de serbest piyasayı desteklerler. Liberalizm, [[batı dünyası]]nda benzeri bir ekonomik durumu ifade etse de, A.B.D.’de kapitalizmi çağrıştırır. Avrupa’da ise, tercih edilen söz 'serbest piyasa'’dır. [[Marksizm]], [[komünizm]], [[faşizm]] ve [[sosyalizm]], genel olarak serbest piyasanın ideolojik rakipleri olarak görülür. [[Modern liberalizm]] (Amerikan kullanımı), ve Avrupa’da [[sosyal demokrasi]], kısıtsız bir serbest piyasada problem olarak gördükleri şeyleri azaltmaya çalışıp, varlığını o haliyle kabul ederler.

Pek çok [[liberteryen]]’e göre, en 'kapitalist' ülkelerde bile bir miktar hükümet müdahalesi olduğu için, henüz tam anlamıyla serbest piyasa yoktur. Onların bakış açısıyla serbest piyasanın varlığını isteyenler bile, rölatif olarak 'hiç olmamasındansa' anlamıyla konuşurlar. Burada demek istenen, minimum [[baskı]], maksimum ekonomik özgürlük ve vergileri düşürerek ulaşılan maksimum piyasa verimliliğidir. Yine de, [[anarşo-kapitalist]]ler gibi, hiç vergilendirme ve müdahale olmamasını isteyenler de vardır.

== Eleştiri ==

Her ne kadar piyasanın serbest olduğu ya da olması gerektiği tartışılsa da, pek çok kişi serbest piyasa prensiplerine sıkıca bağlı kalmanın bir sonucu olarak görülen [[piyasanın çöküşü]]nü engellemek için hükümet müdahalesi olması gerektiğini savunur. Bu çöküşler arasında ordu hizmetlerinden sağlık hizmetlerine kadar pek çok konu vardır. Bu fikir, karma piyasa yandaşları için anafikri oluşturur. Temelde serbest, sosyal problemlerin kontrolünde hükümet müdahaleli.
Laissez-faire eleştirileri, serbest piyasayı özgürlüğün konseptini belirleyen bir teori olarak görür.
Varlığını koruyan hiç bir ulusal ekonomi ideal serbest piyasa fikrini ekonomistlerin teorilerindeki gibi yaşatmadığı için, bazı eleştiriler fikri bir fantezi olarak görürler.

== İlgili maddeler ==

*[[Adam Smith]]
*[[Anarşo-kapitalizm]]
*[[Ayn Rand]]
*[[Kapitalizm]]
*[[Liberalizm]]
*[[Ekonomi]]
*[[Serbest-piyasa anarşizmi]]
*[[Serbest ticaret]]
*[[Friedrich Hayek]]
*[[Oyun kuramı]]
*[[Heritage Foundation]]
*[[Liberteryenizm]]
*[[Ludwig von Mises]]
*[[Piyasa ekonomisi]]
*[[Milton Friedman]]
*[[Minarşizm]]
*[[Neoliberalizm]]
*[[Murray Rothbard]]
*[[Negatif özgürlük]]
*[[Kâr amacı gütmeyen organizasyon]]
*[[Nash çözümü]]
*[[Objektivizm]]
*[[Politik ekonomi]]
*[[Yerlatı ekonomisi]]
*[[Voluntarizm]]

=== Zıt konular ===

*[[Hümanist Hareket]]
*[[Komünizm]]
*[[Karl Marx]]
*[[Liberteryen sosyalizm]]
*[[Kısıtlı taahhüt]]
*[[Piyasa sosyalizmi]]
*[[Karma ekonomi]]
*[[Katılımcı ekonomi]]
*[[Planlı ekonomi]]
*[[Sosyalizm]]
*[[Statism]]

== Dış Bağlantılar ==

*[http://www.3hhareketi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=502&Itemid=5 Serbest Piyasa Ekonomisine Bir Eleştiri] - [[Alper Akalın]] / [[3H Hareketi]]
*[http://www.econlib.org/library/Enc/FreeMarket.html Serbest Piyasa] - [[Murray N. Rothbard]]
*[http://www.freemarketdoctors.blogspot.com Serbest Piyasa Doktorları] Sağlık endüstrisini canlandırmak için piyasa ekonomisi ideallerini kullanmak
*[http://globalpolitician.com/articles.asp?ID=145 Serbest Piyasayı Savunma]
*[http://www.mises.org Mises.org] ([[Ludwig von Mises Enstitüsü]]’nün resmi sitesi)
*[http://www.dallasfed.org/educate/free/index.html Serbest Yatırım: İşbirliği Ekonomisi] Serbest Piyasanın işleyişi için iletişim, eşgüdüm ve işbirliğinin etkileşimlerine bakış
*[http://www.heritage.org/research/features/index/ Ekonomik bağımsızlık listesi] - [[Heritage Foundation]]
*[http://www.sprott.com/pdf/pressrelease/TheVisibleHand.pdf ''Çekil oradan Adam Smith: Sam Amca’nın Görülen Eli''] A.B.D. hükümetinin Amerikan borsasına gizli müdahaleleri ile ilgili rapor
*[http://www.harrybrowne.org/GLO/FreeTrade.htm Özgürlükten Çalışmaya, Kazanmaya ve Satın Almaya] - [[Harry Browne]]
*[http://www.liberalem.net/ Liberalem - ''Çeviriler, makaleler, haberler...'']

[[de:Freier Markt]]
[[en:Free market]]
[[es:Libre mercado]]
[[fi:Vapaat markkinat]]
[[fr:Marché libre]]
[[he:כלכלת שוק]]
[[id:Pasar bebas]]
[[is:Frjáls markaður]]
[[ja:自由市場]]
[[lt:Laisvoji rinka]]
[[mk:Слободен пазар]]
[[nl:Vrije markt]]
[[pl:Wolny rynek]]
[[pt:Economia de mercado]]
[[pt:Economia de mercado]]
[[ro:Piaţă liberă]]
[[ro:Economie de piaţă]]
[[ru:Рыночная экономика]]
[[sh:Slobodno tržište]]
[[sk:Voľný trh]]
[[sk:Trhová ekonomika]]
[[sv:Fri marknad]]
[[sv:Marknadsekonomi]]
[[uk:Ринкова економіка]]
[[th:ตลาดเสรี]]
[[zh:市场经济]]
[[uk:Вільний ринок]]
[[zh:自由市場]]

Sayfanın 23.22, 25 Haziran 2008 tarihindeki hâli

Serbest piyasa ekonomisi, ekonomik faaliyetlerin tam rekabet şartları içinde serbestçe yapılabildiği, ekonomik sorunların çözümünün devletin ekonomiye müdahalesiyle değil fiyat mekanizması aracılığı ile gerçekleştirildiği ekonomi. Arz ve talebin temel belirleyici olarak kabul edildiği bu tür ekonomilerde fiyat mekanizmasının iyi işlemesi zorunludur. İdeal serbest piyasa ekonomisinde üreticilerin ve tüketicilerin pazarda aynı şartlar altında bulunduğu varsayılır. Pazara giriş ve çıkışlar sınırlandırılmamıştır.