Tartışma:Çin piramitleri: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ar-Ge (mesaj | katkılar)
Yeni başlık: BAŞLIK
Ar-Ge (mesaj | katkılar)
k Tartışma:Çin Piramitleri sayfasının yeni adı: Tartışma:Çin'deki Piramitler: türk piramitleridir fakat tartışmalar sonuçlanmadan çinlilere mal edilmiş çindeki piramitler en anlamlısı
(Fark yok)

Sayfanın 07.50, 17 Haziran 2008 tarihindeki hâli

Eski Cinlerle eski Türkler arasinda Gök-kültü-dini bakimindan cok ortakliklar var. Cin Piramitlerine konulmus hükümdarlarin ayni eski Türklerdeki gibi "Gök'ün oglu" unvanina sahib olduklarini duymustum ama bu piramitlerin türklerle bir alakasi oldugunu burda ilk kez duyuyorum. Bu piramitlerde yatan Hükümdarlarin isimleri belli. Bunlar Türk degil, Türklerin o zamanlarda en büyük düsmanlari olmus olan Cinler. Ayni Cin seddini Türklerin saldirilarindan korunmak icin yaptiklari gibi böyle büyük bir yapi bence daha cok Cinler icin tipik olan birsey. Türkler kendilerine ev bile yapmiyorlardi o zamanlarda, cadirlarda oturuyorlardi. Lütfen tarihte beyendigimiz her seyi Türk yapmaya calismaktan vazgecelim. Bence Türk tarihinin böyle yalanlara ihtiyaci yok! --Erdall 04:46, 17 Ağustos 2006 (UTC)

erdall seni bilmem ama biz ülkemizde gördüğümüz eğitim sayesinde böyle düşünüyoruz.Seni gurbetçi olduğun için küçümsüyor falan değilim yanlızca burada olsaydın yalan söylemediğimizi anlardın çoğu gurbetçinin türkiyede neler olduğundan haberi yok.Aynı zamanda Almanlar Hititler kendi ataları olarak görmeye başladılar ne kadar vahim bir durum.Bu yüzden Almanya'da hiçbir gurbetçi Türklerin ne olduğunu nereden ne zaman nasıl niçin geldiklerini nasıl yaşadıklarını türkiyedeki ve orta Asya'daki türklerden iyi bilemez.(Umarım kişisel saldırı diye nitelenmez öyle bir amacım yok.)--Ar-Ge 14:56, 16 Haziran 2008 (UTC)

Genel kabul görenler ve alternatif fikirler

Gösterilen kaynak bütün diğer kaynaklardan farklı bir şey anlatan tek bir kaynaktır. Genelde kimse bu piramitleri Türkler ile bağlantıya getirmez ve Çinlerin farklı dönemlerine ait oldukları bilinir. Bu yüzden bu sayfada ilk önce genel olarak kabul edilen görüşe yer verilmesi gerekir. Sonra bazı azınlıkta kalan bilimcilerin alternatif fikirleri maddenin alt kısmına eklenebilir. Sırf fazla yaygın olmiyan alternatif bir fikiri ön plana çıkarıp diğerlerinden söz etmemek taraflılıktır. Selamlar --Erdall 19:44, 28 Şubat 2007 (UTC)

Göçebe düzene cevap

Tötö Kanalı Türklerin Tarımda yada tarımı bilmediklerini farzederek oturdukları çadıra su getirdiklerinin en büyük kanıtıdır.

1.Bu adamlar ya tarımda çok iyiydiler ki bu durumda yerleşik düzen gerekmektedir; o zamanki yapı tekniği ve malzeme açısından mükemmel bir kanal ki hala 10 km.'si kullanılıyor, kanalı yapan kafa ev yapmayı akıl edememiş midir?

2.Tarımda iyi değildiler sayalım. Bu kanalı hangi ihtiyaç için getirdiler? Ev ahalisi su kullansın diye büyük olasılıkla.

3.Türkler göçebedir ama bu göç sadece şuan tüm Türk halkının yada Anadolu insanının diyelim yaptığı yayalya çıkma, şehirlinin ise yaz tatili adını verdiği ana geçim kaynağı olan hayvancılığın sürdürülebilirliği açısından yapılması zaruri bir geçici taşınma eylemidir. O dönemlerde mevcut hayvancılık Küçükbaş yatiştiriciliğidir yani koyun ve keçi ve bu hayvanların şuan günümüzde yapıldığı gibi sürekli otlatılması lazım gelmektedir çünkü maalesef o devirde henüz yem fabrikaları kurulmamıştır. Buda gösterir ki Türklerin yerleşik bir hayatı vardır tam tersi düşünülemez ziraat bilimi ve toplumbilim açısından.

4.Ticaret dünya kurulduğundan beri var olan bir ilişki biçimidir ve paranın geçmediği dönemlerde takas eylemi gerçekleştirilmektedir. Bunun yapılabilmesi için birilerinin biryerlerde oturuyo olması lazım gelmektedir çünkü Türklerin yine göçebe olduğunu sayın peki bu adamlar bitkisel ürünleri almak için Çinemi gidiyorlardı her seferinde. Diyinki (diyemezsiniz de) evet; atla gidip gelinecek mesafe bir günde kaç km.dir bileniniz varmı eğer bunlar deve ile gidiyorsa süreyi 4'e bölün, bu hiç akla ve mantığa uygunmu? En yakın yerleşim merkezine gidilecek ve bu merkezleri sadece Çinliler yapmayı akıl etmiş olacak Türklerde gidip oradan Çin pazarcılarından alış-veriş yapacak.

Hiçkimse kendini kandırmasın Türkler yerleşik düzen sahibi, yapı biliminde ileri ve şehircilik konusunda da uzman idiler. Bu evlerin o zamanki şartlarda illa taştan yapılması gerekmiyor. Günümüz dünyasında kerpiç evler halen mevcuttur ve kerpiç ev yapmak için ana malzeme ....dir. Nedir bilen buraya yazsın bende 10 tam puan vereyim.--Erdem Şenol 00:31, 15 Mart 2007 (UTC)

Madde de yer alan Haluk Tarcan'ın kitabı İstanbul da bir üniversitede ders kitabı olarak okutulmaktaydı ama hangi üniversite şu an aklımda değil. Haluk Tarcan ile bir biçimde irtibat kurma imkanım olabilir ancak şu an İstanbul'da mı yoksa Paris'te mi önce onu öğrenmem gerek. Ayrıca madde de adı geçen kitabın yeni baskısı 2 cilt olarak çıktı ve yayıncısını değiştirdi. Töre yayınları ile mahkemelik, onları dava etti. Son baskısı Paris'te görev yaptığı enstitü tarafından basıldı elbette yine türkçe olarak.
Erdall'ın eleştirilerinde dolaylı bir haklılık var ama bu madde işlenirse içinden 4 - 5 madde daha çıkartır. --Etrüsk 00:49, 15 Mart 2007 (UTC)

Ayrıca

1. Dokuma tezgahının nasıl birşey olduğunu bileniniz yada göreniniz varmi? Ağırlığı hakkında bilgisi olan varmı?

2. Seramik yapımını; kulanılan malzeme, tabi tutulduğu işlemleri göreniniz yada bileniniz varmı?

3.Orta Asya iklimi nasıl bir iklimdir? Bozkırda kıl çadırda kışın kaldınızmı yada kalınabilnirmi?

Biran aklıma geldi de...--Erdem Şenol 00:54, 15 Mart 2007 (UTC)

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 2 bin 500 yıl önce çölün altında yapılan ve uzunluğuyla Çin Seddi’ne eş tutulan Karız Kanalları görenleri hayrete düşürüyor. İşte binlerce yıl öncenin teknik şahaseri Karız kanalları Tanrı Dağı’nın eriyen karları ile yeraltındaki su kaynaklarını birleştirerek yerleşim alanlarına taşımak amacıyla inşa edilen Karız Kanalları, 5 bin kilometre uzunluğuyla 6 bin kilometre olduğu tahmin edilen Çin Seddi’ne adeta meydan okuyor. Sincan’ın üzümleriyle ünlü Turfan’daki Karız Kanalları, Çin Seddi ve doğudaki Büyük Kanal ile birlikte Çin’in 3. harikası olarak adlandırılıyor.

2 bin 500 yıl önce sadece yerçekimi kullanılarak çalışması sağlanan Karız Kanalları, 60 kilometre uzaktaki kurak Turfan bölgesini bereketli vaha haline getirmiş. Kanalları ziyarete gelen turistler rehberlere, o dönemde bu kadar muhteşem bir sistemin nasıl inşa edildiğini soruyor. Hâlâ sorunsuz bir şekilde çalışan Karız kanalları, Turfan vahasına her yıl yaklaşık 200 milyon metreküp su taşıyor. Bundan dolayı kanallar, Turfan için hayat kaynağı olmaya devam ediyor.Şimdi bile kullandığımız turfanda yetişmek deyimininde burdan geldiği sanılıyor.

Yer yer derinliği 100 metreyi bulan kanalları batılılar Perslerin yaptığını iddia etmektedirler.Zaten tarihte Türke ait ne varsa ya Perslere yada İslam uygarlığına yada ad telaffuz edilmeden göçebe topluluklara ait olduğu iddia edilir.Ayrıca 1801 mt. uzunluğuyla bilinen en uzun yapay nehir olan büyük kanalı da Çinin Türk hükümdarları yaptırmıştır.Tarihte birçok Çin hükümdarınında Türk olduğuda gerçektir.--Biroybil 10:08, 7 Mayıs 2007 (UTC)

Hartwig Hausdof tarafından çekilen fotoğraflarda piramitlerin tepe kısımları kesilmiş veya üstlerine ağaçlar dikilmiş olarak görülmektedir. Eğer piramitler Çin'lilere ait olmuş olsaydı bu şekilde saklama yoluna gitmezlerdi, aksine Mısır'da, Meksika'da olduğu gibi turizme açma yoluna gidilirdi. Diğer taraftan piramitlerin Ön-Türklere ait olduğuna dair kesin bir kanıt yok. Bazı kaynaklarda ise bu piramitler Mu Kıtasından göç eden Uygurlar ile ilişkilendirilmiş. --erdemselekileti 14:13, 26 Mayıs 2007 (UTC)


BEYLER BÜYÜK YAZIYORUM KUSURA BAKMAYIN HERKES OKUSUN DİYE BAĞIRMA ANLAMI YOK BUNDA:)LÜTFEN BEYLER ORGANİZE ÇALIŞALIM BU YAZDIĞINIZ HERŞEYİ MESAJLAŞARAK BİR MADDE HALİNE ÇEVİREBİLİRİZ BÖYLECE GERÇEKLERİ WİKİYE KOYABİLİRİZ.LÜTFEN BUNU YAPALIMÇÜNKÜ BOŞU BOŞUNA KALACAK BU TARTIŞMA O ZAMAN.--Ar-Ge 14:54, 16 Haziran 2008 (UTC)

Maddenin adının değiştirilmesi önerisi...

Bu maddenin adının "Çin'deki Piramitler" biçiminde değiştirilmesi daha yerinde olur kanısındayım.

Kâzım Mirşan

Kazım Mirşan tüm dünyadaki en büyük ön-Türk araştırmacısıdır. Onun kaynakları hiç de yabana atılacak tarzda değil. Bence ilk önce bu adamın kim olduğunu araştırmalısınız.

Konunun içeriğine gelince. Bilgiler hiç de yabana atılacak değil. Google Earth'en Xian'a bakıyorum ama 100 km doğu da mı batı da mı onu yazmamışsınız. Bulursanız beni de haberdar edin. 300 m yüksekliğinde böyle bir piramidi ben de görmek isterim. Tabi varsa...

resmi buldum googleearthden hemen wikiye koyuyorum..--Ar-Ge 13:49, 16 Haziran 2008 (UTC)

var zaten.gir bakalım beyaz piramit diye heryere ne kadar habersizsin görürsün.--Ar-Ge 12:20, 16 Haziran 2008 (UTC)

kızılsungur® 23:22, 30 Ağustos 2007 (UTC)

Selam, Ben aradım taradım, dağlık bölgeler bulanık hep, boşuna aramayın. Düz ovalarda ise hakikaten irili ufaklı bir sürü piramit var. Çok enteresandı, Xianyang kasabasına çok yakınlar. Bir tanesi çok büyüktü, onu mu diyorsunuz 300metre diye. Ama üzeri toprak ve bodur ağaçlarla kaplı. Tek tek koordinatlarını da buldum, buraya yazalım isterseniz. Yalnız bu konu biraz garip yazılmış, metni kötü buldum ben. Musait bir zamanda düzeltmek istiyorum eger izniniz olursa. Yazılanlara çok dokunmam da, piramitlerin içinde mumya olduğu iddiası çok komik geldi bana. Büyük Gize piramitlerinin içinde de mumya yoktu. Duvarları yazısız, içi bomboştur o piramitlerin. Yağmalanma izi de yoktur. En garibi, o kadar piramit yapıyorsun, insan bir şeyler yazar, hiçbir şey yok. O kadar basit düşünmeyin, Çin'deki o piramitlerin amacı çok farklı bence, o yüzden saklanıyor. Türklerle ne kadar ilişkisi olduğu ise tartışılır, "olmaz" diye kestirip atılmaz. Burası ansiklopedi tarzı bir bilgi platformu, yersiz iddialarda bulunulmamalı. Ama tahminler, olasılıklar münasip bir dille söylenebilir. Saygılar herkese.. --Egek 20:00, 1 Kasım 2007 (UTC)

doğru bulmuşsun üzeri ağaçlarla kaplı olan ben fotoğrafı koydum oraya tüm kenti gezdim en büyük 3 piramidi koydum yok daha ne kadar var inanılmaz bir şey mısırdakilerden daha fazla gerçekten...--Ar-Ge 07:39, 17 Haziran 2008 (UTC)

Türk kültürünün Değerlendirilmesi

Maalesef batılı tarihçiler tarihi hep kendi kültür gözleri ile değerlendirmiş ve medeniyetleri yerleşik ve göçebe olarak görmüşlerdir. Ya bakış açıları böyledir, ya da medeniyete dahil edecekleri milletlerin sayısını belirlemek adına bu tip kıstaslar kullanmışlardır.

Batının ampirik yaklaşımı ve kendi kültür penceresinden bakan bakışının Türk Kültür hayatını ve medeniyetini yorumlamak gibi bir durumunun olması söz konusu bile olmaz. Kaldı ki "Bozkır Kültürü" denilen kültürü anlamaları da mümkün değildir. Yazık ki kendi resimi tarih kitaplarımızda da bunu böyle öğretmişiz çozuklarımıza. Kendi çocuğumuz bile Türk milletini göçebe bir millet sanmaktadır.

Konuda bahsi geçen eserlerin Çin tarihine ait olduklarını savunmak kadar akla aykırı bir yaklaşım göremiyorum. Her fırsatta kendi tarihine gönderme yapan bir milletin Dünya tarihinde ses getirecek böyle bir eserler topluluğunu dünyadan saklamanın mantığı nedir öyleyse? Lütfen kendi tarihinizden utanmadan, tarihinizi yabancıların pompaladığı yanlış kitaplardan öğrenmek yerine sağduyulu eserleri okumaya yönelin.

Her şey siyah ve beyazdan ibaret değildir...

Mehmet Ali GERİM

Çin Piramitleri'nin yeri

Google Earth de piramitlerin yerini bulamayanlar arama kısmına "34.362941,108.630418" koordinatlarını girip enter tuşuna basarlarsa piramitlerden birine ulaşabilirler. 888 metre doğusunda birbaşka piramit var. Ayrıca bunlarında doğusunda çok sayıda piramit yer almakta. Ancak hemen hemen hepsi birer lahit olarak adlandırılmış ve bazısında Çin imparatorlarının isimleride verilmiş (örn. Emperor Yuan of Han "34.397985,108.712516") Deniz Oktay

Evet tarihi inceleme ve yazma genelde 1700 lü yıllardan sonra SSCB nin dağılışına kadar çoğunlukla batılı (avrupa ve ABD) menşeli kaynaklarca olmuştur. Batının haçlı zihniyeti dediğimiz doğu medeniyetlerini horgören ve hatta yoksayan bir tarihtir bu bence.Ne yazıkki bizler de bunlarla uyutulmuşuz. Doğru veya gerçek ben bu piramitlerin eski Türk uygarlığı kaynaklı olabileceğine veya kesinlikle çin kökenli olmadığına inanıyorum. Daha yeni seyrettiğim bir discovery belgeselinde (belgesel sanırım 2004 tarihli) çin orta batısında bulunan mumyaların sırrı çözülmeye çalışılıyor. Mükemmel mumyalanmış ve yaklaşık milattan 2500 yıl önce bronz kullanan , dokuma kumaş ve pantolon giyen, at binen, çinlilere göre daha uzun ve batılı tipli, ileri düzey bir medeniyete sahip bir yerleşimin mumyaları... Belgesel kanalında araştırmacılar ve genetikçiler sonuna kadar bu göçerlerin avrupa kökenli olduğunu umut ve tahmin ediyor. Fakat sonuç tamamen tersi çıkıyor; genetik analiz sonucu çinli ve de avrupalı olmayan bir göçer kavim... Adını koyamasalar da belgeselde yakaladığım belli şeylerle atalarımız olan Türkler bunlar diyorum. 1. si bulunan mumyaları çinin batısında bulunan başka bir mumya ile karşılatırıyorlar ve de çok benzer çıkıyor; Bu mumya şamam !!! ve mumyaların yüzünde güneş motifleri çizilmiş... Eski Türklerde şaman ve Güneş çok önemliydi. Güneş tanriyı ay ise hakanı temsil ederdi...Mumyalardan biri ki liderleri olan muhtemel eşi, atının eğeri, silahları ile gömülüydü... Hani deriz ya at, avrat, silah diye  :) Şuna eminim eğer biz İngiliz ve de burası İngiltere olsaydı çoktan o mumyalara İngiliz atalarımız demiş ve tescillemiştik ayrıca tarihi yeniden yazmaya başlamıştık...

o ileri düzey insanlar türek işte ama biz o kadar ezilmişiz ki ben bile düşünüyorum yanlış möı acaba diye ama o piramitler içindekiler türk neden diyeceksiniz XİAN KENTİ 1700'lü YILLARDA TÜRKLERDEN ANCA ALINDI.O KENT 1700'e KADAR BİZİMDİ KİMBİLİR BELKİ DAHA NELER VAR AYRICA O KENT 1700 E KADAR HİÇ ÇİNLİ GÖRMEMİŞ BUNU DA BİLİN.--Ar-Ge 07:44, 17 Haziran 2008 (UTC)

Kehanetler

Bence bu maddeye çin piramitlerindeki kehanetler de eklenmeli.Esenlikler.--Sultan Galiyev 14:49, 7 Haziran 2008 (UTC)

YAYIN GRUBU

Haluk Tarcan'ın kitaplarını okudum.Kitapları Caft Editions Paris basmıştır.Aynı zamanda kitabın i,lk 5 sayfasında töre yayını grubunun prensiplerine ters düştüğü gerekçesiyle kitabın 46 yerinin çıkarıldığını anlatmaktadır.Bu nedenle aslı kitap Caft Editions Paris tarafından basılmıştır.--Ar-Ge 14:49, 16 Haziran 2008 (UTC)

BAŞLIK

başlık çin piramitleri bu piramitler çinliler tarafından yapılmadı ki bunlar türk piramididir.Bunu tatışmayalım yukarda tartışıyorum zatende başlık çindeki piramöitler olmal bence madem hala karara bağlamadık nasıl hemen çinlilere verdik bu piramitleri.--Ar-Ge 07:49, 17 Haziran 2008 (UTC)