Prevalans: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Homonihilis (mesaj | katkılar)
k düzenleme
Hastalık-taslak
1. satır: 1. satır:
'''Prevalans''', '''prevalans hızı''' veya '''prevalans oranı''', belirli bir [[nüfus]]ta, belirli bir zaman dilimi içerisinde, çalışma kapsamında yer alan, belirli bir hastalık veya hastalıklara sahip kişilerin oranıdır.
'''Morbidite''' ('''morbidite oranı''' veya '''morbidite hızı'''), yalın olarak [[hastalık]], hastalık hali anlamındadır. Bununla birlikte, istatistiksel bir ölçüm olarak, belirli bir [[nüfus]]ta belirli bir zaman dilimi içerisinde hastalığa tutulanların sayısı, hastalık nispetidir.Morbidite oranı hastalığa tutulmuş ama hayatta kalmış olan hastaların hastalık sonucu ölmüş insanlara oranıdır.


{{Hastalık-taslak}}
'''Prevalans''', [[epidemiyoloji]] ve birçok sosyal tıp biliminde sıklıkla kullanılır. Yalın şekilde prevalans nüfusta var olan hasta sayısının, risk altındaki nüfusun sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Bununla birlikte farklı prevalans tipleri (örneğin [[nokta prevalans]]ı gibi) ve hesaplamaları bulunur. Prevalansın hesaplandığı zaman dilimi, belirli bir süre (örneğin 1 yıl) olabileceği gibi, yaşam-süresi prevalansındaki gibi tüm bir yaşam-süresi olabilir.


[[İnsidans]] terimiyle karıştırıldığı olur. İnsidans terimi, belirli bir nüfusta, belirli bir zamandaki yeni olguların sayısıdır. İki anlam arasındaki fark şu tip bir örnekle daha rahat anlaşılabilir: kolayca ve hızla bulaşan fakat kısa bir sürede yok olan bir hastalık yüksek bir insidansa fakat düşük bir prevalansa sahiptir. Veya tam tersi biçimde, nüfusta zor ve yavaş yayılım gösteren fakat uzun bir dönem devam eden bir hastalık, nüfusta düşük bir insidans fakat yüksek bir prevalans gösterecektir.

{{tıp-taslak}}

[[Kategori:Tıp terimleri]]
[[Kategori:Epidemiyoloji terimleri]]
[[Kategori:Epidemiyoloji terimleri]]

Sayfanın 19.47, 23 Mayıs 2008 tarihindeki hâli

Morbidite (morbidite oranı veya morbidite hızı), yalın olarak hastalık, hastalık hali anlamındadır. Bununla birlikte, istatistiksel bir ölçüm olarak, belirli bir nüfusta belirli bir zaman dilimi içerisinde hastalığa tutulanların sayısı, hastalık nispetidir.Morbidite oranı hastalığa tutulmuş ama hayatta kalmış olan hastaların hastalık sonucu ölmüş insanlara oranıdır.