Saraçlı, Çarşamba: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
50. satır: 50. satır:


===Coğrafya===
===Coğrafya===
Samsun iline 35 km, Çarşamba ilçesine 12 km, Dikbıyık beldesine uzaklıktadır.
Samsun iline 35 km, Çarşamba ilçesine 12 km, Dikbıyık beldesine 5 km uzaklıktadır.


===İklim===
===İklim===

Sayfanın 12.44, 25 Nisan 2008 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye köy Saraçlı, Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı bir köydür.


İsim

Köyde binek hayvanları için saraç ve Süslü egerler yapan ve o egerlerle gezmeyi seven Ermeniler yasarlarmis. Köyün isminin Bu yüzden saraçlı diye anılır.

Tarihi

Köy tarihi hakkında söyleilebilecek en güzel şey yaz aylarında futbol sahasında yapılan turnuvalardır. en az 8 ila 10 arasında belde veya köyün katılımı olurdu. insalar 7- 8 hafta pazar günleri eğlenir ve kaynaşırlardı..... eskiden abdal deresinde yazın kavuruculugundan kaçan insanlar 1 ila 2 metre derinlikte bir yerde yüzebilirdi. ama şimdi baraj yüzünden akan suyun debisi cok düşük. ve dere yosun dolu. yüzülemiyor...

Kültür

Saracli Köyünde 1960 li yilara kadar Besir Ogulari Ve Gebes Aileleri zengin ve varlikli olduklari icin hakimlermis. Onlarin ileri gelenlerinin önünden gecilirken sapkalar baslardan cikarilirmis. Sapkalarini cikarmayanler ise bu saygin beyler tarafindan azarlanilir, horlanirlarmis. Köye ilk modern tarim araci olarak 1965 de Kerimoglu Fent Tiraktörünü sokmus.1968 senesine kadar tütün ve misirla gecinen insanlar bu tarihten sonra yogun bir sekilde yurt disina cogunlukla Almanyaya isci olarak gitmeye basladilar. Bu göc öylebir sekilde köydeki nufusu azalttiki. Köyün ortak mali olan üc köprü ormanini birkac kendini bilmez tarafindan satilip yok edilmesini önleyecek gücü kalmadi. Bu satilip yok edilen ormanlik alanlara ayvacik barajindan dolayi evlerini ve yurtlarini kaybedenler yerlesti. Evler yapildi tarlalar acildi. 1980 lere gelindiginde Köyün kendisinden büyük uydu köyü oldu. Köyün bu yeni mahalesi 1990larda kendi basina yeni bir köy olarak Saracli köyünden ayrildi. Saracli köyünün sinirlari Tek partili dönemlerde de Cerkezlerin yerlestirilip Otluk diye baska bir köy kurularak kücülmüstü 1990larda Ayvaciklilarin olusturdugu ikinci bir köylede daha kücülmüs oldu.Son zamanlarda yani 2000 li yilarda nufusu kah cogaliyor kah göc vererek azaliyor.Köyun tam ortasından abdal deresi geçmekte olup, köyü aşagı köy yukarı köy diye ikiye bölmektedir. Abadal deresinde bol miktarda tatlısu balığı bulunmakta iken şu anda ziraat ilaçları ve çakmak barajının yaz dönemlerinde suyu kesmesi yüzünden balık nesli tükenme noktasına gelmiştir.→

Coğrafya

Samsun iline 35 km, Çarşamba ilçesine 12 km, Dikbıyık beldesine 5 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 374
2000 383
1997 397

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Alaettin Zorlu
1999 - Nuri Özdemir
[[
1989 - Tahir Oglu Mustafa Aslan
1984 - Tahir Oglu Mustafa Aslan

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Çarşamba belde ve köyleri