Çizgili baykuş: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
35. satır: 35. satır:
Çizgili baykuşlar ayrıca [[Washington]], [[Oregon]] ve [[Kaliforniya]]'daki benekli baykuşların yokolmasının sebebidir. Çizgili baykuşlar batı yakasına getirildikten sonra benekli baykuşları öldürmektedirler.
Çizgili baykuşlar ayrıca [[Washington]], [[Oregon]] ve [[Kaliforniya]]'daki benekli baykuşların yokolmasının sebebidir. Çizgili baykuşlar batı yakasına getirildikten sonra benekli baykuşları öldürmektedirler.



== Kaynaklar ==
* {{IUCN2006|değer biçenler=BirdLife International|yıl=2004|id=48547|başlık=Strix varia|alınma=11 Mayıs 2006}}


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 16.21, 24 Nisan 2008 tarihindeki hâli

Çizgili baykuş
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Strigiformes
Familya: Strigidae
Cins: Strix
Tür: S. varia
Strix varia
(Barton, 1799)
Geceyarısı bir çizgili baykuş

Çizgili baykuş (Strix varia), baykuşgiller (Strigidae) familyasından büyük bir baykuş türü.

Özellikleri

Erişkinliğinde 44 cm uzunluğa ve 112 cm kanat aralığına sahip olur. Solgun suratında, gözlerinin etrafında koyu yuvarlaklıklar; sarı gözbebekleri ve koyu gözleri vardır. Vücudunun aşağı kısımları açık ve kahverengi çizgilerle doludur, vücudunun üst kısmı ise benekli kahverengidir. Göğsünde kahverengi çizgiler vardır. Ayakları ve bacakları; kuyruğunun ucuna kadar tüylerle kaplıdır. Kısa kulaklı baykuşlar gibi kulaklarınında püsküller yoktur.

Dağılımı

Genelde Kanada'nın ağaçlık alanlarında, amerika birleşik devletleri'nin doğusunda ve Güney Amerika'nın güneyinde yaşarlar. Çizgli baykuşların yuvaları genelde ağaç oyuklarının içerisindedir; ama bazen de bir şahin ya da sincap tarafından açılmış bir yuvayı da kullanabilir. Genelde bulunduğu konumu değiştirmez, ama yuvalama sezonu bittikten sonra etrafta dolaşabilir.

Beslenme

Çizgili baykuşlar geceleri yüksekten uçarak avlanırlar, ya da ağaçlar arasında alçaktan uçarak. Ayrıca gün batımı ve gün doğuşuna yakın zamanlarda da avlandıkları olur. Genelde fare ve tavşanlar gibi küçük memeli hayvanları yerler; ayrıca küçük kuşları da yerler. Kuzey Amerika baykuşları ise, özellikle yavrularını büyütürken gün içinde de avlanırlar.

Ötüşü

Kızgın olduklarında, yılan ıslığına benzer bir ses çıkartırlar. Büyük boynuzlu baykuşlardan da ormanlarda kaçarlar.

Diğer

Çizgili baykuşlar ayrıca Washington, Oregon ve Kaliforniya'daki benekli baykuşların yokolmasının sebebidir. Çizgili baykuşlar batı yakasına getirildikten sonra benekli baykuşları öldürmektedirler.


Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Çizgili baykuş ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur. Vikitür'de Çizgili baykuş ile ilgili ayrıntılı taksonomik bilgiler bulunur.