The Prime of Miss Jean Brodie (film): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Justi7 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Justi7 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
19. satır: 19. satır:
}}
}}


'''''The Prime of Miss Jean Brodie''''', yönetmenliğini Ronald Neame'in yaptığı, senaryosunu Jay Presson Allen'ın yazdığı ve Muriel Spark'ın 1961'de yazdığı aynı adlı romanından uyarlanan kendi tiyatro oyunundan uyarlanan 1969 Birleşik Krallık yapımı [[Dram (sinema ve televizyon)|drama]] filmidir. Filmin başrolünde [[Maggie Smith]], [[Edinburgh|Edinburgh'daki]] bir kız okulunda sınırsız bir öğretmen olarak rol alıyor. [[Celia Johnson]], Robert Stephens, Pamela Franklin ve Gordon Jackson yardımcı rollerde yer alıyor.
'''''The Prime of Miss Jean Brodie''''', yönetmenliğini Ronald Neame'in yaptığı, senaryosunu Jay Presson Allen'ın yazdığı ve Muriel Spark'ın 1961'de yazdığı aynı adlı romanından uyarlanan bir tiyatro oyunundan uyarlanan 1969 Birleşik Krallık yapımı [[Dram (sinema ve televizyon)|drama]] filmidir. Filmin başrolünde [[Maggie Smith]], [[Edinburgh|Edinburgh'daki]] bir kız okulunda çalışan bir öğretmen olarak rol alıyor. [[Celia Johnson]], Robert Stephens, Pamela Franklin ve Gordon Jackson yardımcı rollerde yer alıyor.


''The Prime of Miss Jean Brodie'' , ilk kez [[1969 Cannes Film Festivali|1969 Cannes Film Festivali'nde gösterildi]] ve [[Altın Palmiye|Palme d'Or]] için yarıştı. 24 Şubat 1969'da İngiltere'de ve 2 Mart 1969'da ABD'de sinemalarda gösterime girdi. Film, Smith'in performansına yönelik büyük beğeni toplayan olumlu eleştiriler aldı, ancak bir gişede başarılı olamamasına rağmen, 2.76 milyon dolarlık bir bütçeyle 3 milyon dolar hasılat elde etti. 42. Akademi Ödülleri'nde iki adaylık aldı; " Jean " şarkısı için [[En İyi Özgün Şarkı Akademi Ödülü|En İyi Orijinal Şarkı]] dalında ve Smith performansıyla [[En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü|En İyi Kadın Oyuncu]] ödülünü kazandı.
''The Prime of Miss Jean Brodie'' , ilk kez [[1969 Cannes Film Festivali|1969 Cannes Film Festivali'nde gösterildi]] ve [[Altın Palmiye|Palme d'Or]] için yarıştı. 24 Şubat 1969'da İngiltere'de ve 2 Mart 1969'da ABD'de sinemalarda gösterime girdi. Film, Smith'in performansına yönelik büyük beğeni toplayan olumlu eleştiriler aldı, ancak gişede başarılı olamadı. Yine de 2.76 milyon dolarlık bir bütçeyle 3 milyon dolar hasılat elde etti. [[42. Akademi Ödülleri]]'nde iki adaylık aldı; " Jean " şarkısı için [[En İyi Özgün Şarkı Akademi Ödülü|En İyi Orijinal Şarkı]] dalında ve Smith performansıyla [[En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü|En İyi Kadın Oyuncu]] ödülünü kazandı.
==Kaynaklar ==
==Kaynaklar ==
{{Kaynakça}}
{{Kaynakça}}

Sayfanın 20.35, 15 Nisan 2022 tarihindeki hâli

The Prime of Miss Jean Brodie
YönetmenRonald Neame
YapımcıJames Cresson
Robert Fryer
SenaristJay Presson Allen
UyarlamaThe Prime of Miss Jean Brodie
Muriel Spark
OyuncularMaggie Smith
Robert Stephens
Pamela Franklin
Gordon Jackson
Celia Johnson
MüzikRod McKuen
Görüntü yönetmeniTed Moore
KurguNorman Savage
Dağıtıcı20th Century Fox
Çıkış tarih(ler)i24 Şubat 1969 (1969-02-24) (Royal Premiere (UK))
2 Mart 1969 (1969-03-02) (US)
Süre116 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe$2.76 million[1]
Hasılat$3 million (rentals)[2]

The Prime of Miss Jean Brodie, yönetmenliğini Ronald Neame'in yaptığı, senaryosunu Jay Presson Allen'ın yazdığı ve Muriel Spark'ın 1961'de yazdığı aynı adlı romanından uyarlanan bir tiyatro oyunundan uyarlanan 1969 Birleşik Krallık yapımı drama filmidir. Filmin başrolünde Maggie Smith, Edinburgh'daki bir kız okulunda çalışan bir öğretmen olarak rol alıyor. Celia Johnson, Robert Stephens, Pamela Franklin ve Gordon Jackson yardımcı rollerde yer alıyor.

The Prime of Miss Jean Brodie , ilk kez 1969 Cannes Film Festivali'nde gösterildi ve Palme d'Or için yarıştı. 24 Şubat 1969'da İngiltere'de ve 2 Mart 1969'da ABD'de sinemalarda gösterime girdi. Film, Smith'in performansına yönelik büyük beğeni toplayan olumlu eleştiriler aldı, ancak gişede başarılı olamadı. Yine de 2.76 milyon dolarlık bir bütçeyle 3 milyon dolar hasılat elde etti. 42. Akademi Ödülleri'nde iki adaylık aldı; " Jean " şarkısı için En İyi Orijinal Şarkı dalında ve Smith performansıyla En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.

Kaynaklar

  1. ^ Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press. s. 256. ISBN 978-0-8108-4244-1. 
  2. ^ Solomon p 231. See also "Big Rental Films of 1969", Variety, 7 January 1970, pg 15.

Dış bağlantılar