Yoğunlaşma izleri: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
Otorite kontrolü şablonu eklendi
Victor Trevor (mesaj | katkılar)
35. satır: 35. satır:
Dosya:F-15 wingtip vortices.jpg|[[F-15 Eagle]]
Dosya:F-15 wingtip vortices.jpg|[[F-15 Eagle]]
Dosya:FA-18F vapor over wings 1.jpg|[[F/A-18E/F Super Hornet|F/A-18F Super Hornet]]
Dosya:FA-18F vapor over wings 1.jpg|[[F/A-18E/F Super Hornet|F/A-18F Super Hornet]]
Dosya:FA-18C vapor LEX and wingtip 2.jpg|[[F/A-18 Hornet|F/A-18C Hornet]]'nin LEX (leading edge extension) kısımında oluşan wingtip vortex
Dosya:FA-18C vapor LEX and wingtip 2.jpg|[[F/A-18 Hornet|F/A-18C Hornet]]'nin LEX (leading edge extension) kısmında oluşan wingtip vortex
Dosya:C17-Vortex.JPG|[[C-17 Globemaster III]]
Dosya:C17-Vortex.JPG|[[C-17 Globemaster III]]
</gallery>
</gallery>

Sayfanın 14.57, 24 Ağustos 2021 tarihindeki hâli

C-141
Uçak kontrölü

Yoğunlaşma izleri, genellikle seyir irtifasında jet motorlarının arkasında görünen buz parçacıklarından oluşan çizgi biçimli bulutlardır. Yoğunlaşma izleri, jet uçuşlarının ilk günlerden beri görülen normal bir etkidir. Sıcaklığa ve hava aracının bulunduğu irtifadaki neme bağlı olarak yoğunlaşma izleri hızlıca buharlaşabilir.[1]

Sebepler

Bir bulutun oluşabilmesi için, havanın, yeryüzünden buharlaşan suyu absorbe edemeyecek, yani içine alamayacak kadar düşük sıcaklık ve basınçta olması, bir de bulutu oluşturacak su damlacıklarının etraflarında tutunabilecekleri toz parçacıklarının olması gereklidir. Yerden 10 bin metreden fazla yükseklikte uçan yolcu ve savaş uçaklarının uçtuğu bu yükseklikte normal şartlarda hava çok temizdir, hiç toz yoktur, yani bir bulutun oluşması için gereken şartlardan biri eksiktir.

Bilindiği gibi jet uçaklarının motorları, ön taraflarından havayı alarak, yakıt ile yakar ve işlev tamamlandıktan sonra, arka taraflarındaki küçük çaptaki egzozdan büyük bir basınç ile dışarı verirler. Bu motorların aldıkları hava ile birlikte giren su buharı, motorun içinde daha da koyu hale gelerek dışarıdaki çok soğuk havanın üzerine püskürtülür. Buna teknik dilde desüblimleşme olayı denir. Yani buhar halindeki suyun, sıvı hale geçmeden, doğrudan donması, buz haline geçmesidir.

Deniz seviyesinde, yüksek sıcaklık ve basınçta buharlaşan suyu hava kolayca absorbe eder. Yükseklik arttıkça, hava sıcaklığı ve basınç düştükçe, hava artık su buharım içine alamaz hale gelir. Ancak bulutun oluşması için bir üçüncü şart daha vardı, yani toz parçacıkları. İşte burada toz parçacıklarının görevini, uçağın motorlarından egzoz olarak çıkan yakıt parçacıkları yerine getirir. Bu sayede bir bulutun oluşması için üç şart da yerine getirilmiş olur ve motorların gerisinde uzun, ince bir bulut oluşur. Esasında alçak irtifada uçan uçaklarda da aynı şey oluşur, motorlardan su buharı salınır ama düşük ısı, nem miktarı, rüzgâr yönü gibi etkenler tam oluşmadığı için uçakların arkasında beyaz bulut oluşmaz. İlave edelim ki, bu olayda uçağın ve motorlarının cinsi ve kapasitesinin hiçbir etkisi yoktur. Yoğunlaşma izleri başlıca iki sebepten meydana gelir:

Egzoz

Motor egzoz içindeki su buharının buzlanması. Pistonlu motorlarda kullanılan benzin, Jet motorlarında kullanılan kerosen gibi hidrokarbon yakıtlarının yanması sonucu karbon karbondioksite, hidrojen ise suya dönüşür. Su ısınıp su buharına dönüşür ve mevcut su buharı ile birleşip hava içindeki suyun doyma noktasını aşararak su damlası oluşur. Su damlası Yüksek irtifada soğuk havanın etkisiyle buzulanır "bulut" ortaya çıkar.

Resimler

Wingtip vortex

Wingtip vortex (vortices): Kanat uçlarında oluşan girdaplar.

  1. ^ "Aircraft Contrails Factsheet" (PDF). FAA.Gov. 28 Eylül 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2015.