Karagül: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Vikiolog (mesaj | katkılar)
düzeltme anlam ayrımı
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Geri alındı olası sayı vandalizmi
27. satır: 27. satır:
| görüntü_yönetmeni =
| görüntü_yönetmeni =
| kamera =
| kamera =
| süre = 2 saat 10 dakika
| süre = 130 dk (ortalama)
| şirket = [[Avşar Film]]
| şirket = [[Avşar Film]]
| dağıtıcı =
| dağıtıcı =

Sayfanın 17.50, 22 Temmuz 2021 tarihindeki hâli

Karagül
Karagül Dizi Logosu
FormatTelevizyon dizisi
TürDram
Gerilim
Aksiyon
Macera
SenaristSema Ergenekon
Eylem Canpolat
Pınar Uysal
Funda Çetin
Erkan Birgören
Betül Yağsağan
Beril Köse
Özlem Yücel
Mert Meriçli
Hale Çalap
Özlem Taşağal Yakıcı
YönetmenMurat Saraçoğlu
Günay Günaydın
BaşrolEce Uslu
Yavuz Bingöl
Özlem Conker
Mesut Akusta
Ogün Kaptanoğlu
Hilal Altınbilek
Mert Yazıcıoğlu
Ayça Ayşin Turan
İlayda Çevik
Şerif Sezer
Emre Tetikel
AnlatıcıSema Ergenekon
Eylem Canpolat
Tema müziği bestecisiFırat Yükselir
Açılış müziğiKaragül Jenerik Müziği
Bitiş müziğiKaragül Bitiş Müziği
BesteciFırat Yükselir
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı4
Bölüm sayısı125 (bölümleri listesi)
Yapım
YapımcıŞükrü Avşar
MekânHalfeti
Şanlıurfa
Gösterim süresi130 dk (ortalama)
Yapım şirketiAvşar Film
Yayın bilgileri
KanalFOX (HD)
Görüntü formatı576i (16:9 SDTV)
1080i (HDTV)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi29 Mart 2013 - 10 Haziran 2016
DurumuSona erdi

Karagül, başrollerini Ece Uslu, Özlem Conker, Mesut Akusta, Ogün Kaptanoğlu ve Şerif Sezer'in paylaştığı FOX'da yayınlanan Türk televizyon dizisi. Erkan Birgören'in senaryosunu yazdığı diziyi Murat Saraçoğlu yönetmektedir. 29 Mart 2013 tarihinde yayınlanmaya başlanan dizi, ilk sezon finalini 14 Haziran 2013 akşamı yapmıştır. Yayınlandığı ilk zamanlarda 3-4 gibi rating puanı alırken sonraki bölümlerde rating puanı 17'ye kadar çıkmıştır. Dizi, 10 Haziran 2016 tarihinde final yaparak sona ermiştir.

Konu

Elleri, yalısının bahçesindeki topraktan başka toprağa değmemiş bir kadın ve bu kadını bir yalanı yaşamaya mahkûm etmiş bir adam. Ve kadın en ummadığı anda gerçeklerle bir başına kalır.

Şimdi hayat onu, kaybettikleri için savaşa davet ediyor. Hayat, onu çocukları için ayakta durmaya ve uzak diyarlarda yeniden doğmaya çağırıyor.

Oyuncu kadrosu ve karakterler

Ana kadro

Ebru Şamverdi (Ece Uslu tarafından canlandırılan), kocası Murat'la mutlu bir hayat sürerken birden kocasının Halfeti'de intihar ettiği haberini alır ve oraya gider. Orada kocasının ailesinin yanına yerleşir. Ada, Maya ve Rüzgar adında üç çocuğu vardır. Baran ise hiç tanımadığı, doğumda öldü sandığı ilk çocuğudur. Ebru, Halfeti'ye yerleştiğinde kocasının ondan sakladığı gerçeklerle yüzleşir.

Fırat Mercan (Yavuz Bingöl tarafından canlandırılan), Narin'in abisi. 64. bölümde Kendal arabasının frenini bozduğu için uçurumdan suya uçar.

Narin Mercan (Özlem Conker tarafından canlandırılan), Murat'ın teyze kızı. Küçük yaşta anne ve babasını kaybedince teyzesi Kadriye'nin yanında kalır. Murat'la dini nikâh kıyar. Ebru'nun oğlu Baran da ona verilir. Fakat Murat, Ebru'yu sevmektedir. Ebru'nun gelmesiyle Narin'i zor günler beklemektedir. 121. bölümde Fırat'ın ölmesinde suçu olduğunu anlayınca Fırat Nehri'ne atlayarak intihar eder. 121. bölümde diziden ayrılır.

Kendal Şamverdi (Mesut Akusta tarafından canlandırılan), Murat'ın ağabeyi. Kendal Şamverdi, babasından kalan ağalık mirasını hakkıyla taşımak için bu güne kadar canını dişine takıp çalışmıştır. Ancak babası Mehdi için Murat, daima daha kıymetli ve daha özel olur. İçten içe kardeşine olan düşmanlığı perçinlenir. Erkek torun isteyen Mehdi’ye sağlam bir varis veremeyen Kendal bunun ağırlığı altında ezilirken, kader Kendal’dan yana kozunu oynar. Murat İstanbul’da âşık olduğu kadın olan Ebru ile evlenebilmek için ilk doğan oğlunu tabiri caizse Mehdi’ye ve Şamverdiler’e kurban olarak sunar ve oğlu karşılığında özgürlüğünü satın alır. Bu noktadan sonra Baran’ı da evladı gibi sahiplenen Kendal için her şey düze çıkar.

Oğuz Kılıçoğlu (Ogün Kaptanoğlu tarafından canlandırılan), Deniz'in babası. Halfeti Jandarma Komutanı'dır. Narin'e uzun yıllardır platonik şekilde aşıkken, Murat'ın ölmesiyle aralarında bir ilişki başlar.

Özlem Şamverdi (Hilal Altınbilek tarafından canlandırılan), nam-ı diğer Özlem Hanım. Kendal'ın 2. eşidir. Konağın hanım ağasıdır ve en önemli kadınlarından biridir. Ağabeyleri tarafından zorla genç yaşta Kendal Ağa'ya verilmiştir. Güzelliği, fettanlığı ve meraklılığıyla gerçekleri ortaya çıkarmakta önemli rol oynayıp Şamverdi ailesinden intikam almaya çalışır.

Baran/Deniz Şamverdi (Mert Yazıcıoğlu tarafından canlandırılan), 19 yaşında Ebru ve Murat'ın ilk oğlu. Doğum sonrası gerçek annesi Ebru'ya öldüğü söylenen Baran, yetiştirilmesi için Narin'e verilmiştir.

Ada Şamverdi (Ayça Ayşin Turan tarafından canlandırılan), Maya'nın ikizi. Ebru ve Murat'ın asi, hırçın kızları. Baran'la anlaşamamaktadır.

Maya Şamverdi (İlayda Çevik tarafından canlandırılan), Ada'nın ikizi. Ebru ve Murat'ın sakin ve iyimser kızı.

Kadriye Şamverdi (Şerif Sezer tarafından canlandırılan), 125. bölümde eceliyle ölür.

Yardımcı karakterler

Murat Şamverdi (Özcan Deniz tarafından canlandırılan), Kendal'ın üvey kardeşi. Ebru'nun resmî, Narin'in dini nikâhlı eşi. Kendal'ın başına kürekle vurması sonucu Fırat Nehri'ne düşer ve öldüğü düşünülür. İkinci sezon diziye tekrar girer. 53. bölümde rahatsızlığı nedeniyle ölür.

Emine Şamverdi (Hülya Duyar tarafından canlandırılan), Kendal'ın ilk eşi. Asım adında engelli bir oğlu vardır.

Sibel (Ebru Ojen Şahin tarafından canlandırılan), Ayşe'nin ve Mehdi'nin annesi. Kasım'ın eski eşi. Kendal'ın adamlardan biri tarafından vurulur. 112. bölümde diziden ayrılır.

Melek Şamverdi (Sebahat Kumaş tarafından canlandırılan), Kendal'ın üvey ve Murat'ın öz kız kardeşleri. Sessiz ve sakin bir kız. Uçurumdan atlayarak intihar eder. 109. bölümde diziden ayrılır.

Ayşe (Sevda Erginci tarafından canlandırılan), Sibel'in kızı. Baran'ın kız arkadaşı. Sibel'in ablası olduğunu sansa da aslında evlilik dışı dünyaya getirdiği kızıdır.

Asım Şamverdi (Can Atak tarafından canlandırılan), Kendal'ın ilk eşi Emine'den doğan engelli oğlu. Babasına çok düşkün. Ama Kendal engelli olduğu için onu sevmemektedir. Engelli olmasının asıl sebebi dizi ilerledikçe ortaya çıkar.

Rüzgar Şamverdi (Arda Erkuran tarafından canlandırılan), Ebru ve Murat'ın ikinci oğlu. Astım hastasıdır.

Kenan Güner (Saruhan Hünel tarafından canlandırılan), Fikriye'nin oğlu. Murat'ın Kendal tarafından öldürüldüğünü duyunca intikam almak için İstanbul'daki bütün şirketleri satıp Halfeti'ye gider. En büyük düşmanı Kendal'dır. Merdan'ın babası Rüstem tarafından vurulup hastaneye kaldırır ve 111. bölümde İstanbul'da tedaviye giderek diziden ayrılır.

Fikriye Güner (Gonca Cilasun tarafından canlandırılan), Kadriye'nin küs olduğu kardeşi. 50 yaşlarında. Uzun süredir sakladığı sırlarıyla aniden ortaya çıkar.

Serdar Kılıçoğlu (Burak Çelik tarafından canlandırılan), Ada'nın sevgilisi. Oğuz Komutan'ın kardeşi. Deniz'in amcası.

Kasım (Eser Karabil tarafından canlandırılan), Kendal'ın adamı, Sibel'in eski sevgilisi ve Ayşe'nin babasıdır.

Sabri (Bülent Polat tarafından canlandırılan), Özlem'in abisi. Melek'e aşık. En büyük düşmanı Kendal'dır. Merdan tarafından vurulur. 98. bölümde diziden ayrılır.

Deniz Kılıçoğlu (Su Olgaç tarafından canlandırılan), Oğuz Komutan'ın kızı. Ada ve Maya'nın yakın arkadaşı.

Elif Yıldız (Açelya Elmas tarafından canlandırılan), Ada, Maya ve Deniz'in rehber öğretmeni. Oğuz Komutan'a aşık olur.

Emre (Feyzan Soykan tarafından canlandırılan), Elif'in yeğeni. Maya'nın sevgilisi.

Rıza (Turan Selçuk Yerlikaya tarafından canlandırılan), Kendal'ın yanında çalışır ve ağasına derinden bağlıdır.

Recep (Yalçın Ertük tarafından canlandırılan), Melek'in ilk aşkı. 18. bölümde Kendal'ın adamı Kasım'ın cezaevinde onu bıçaklaması sonucu ölür.

Merdan (Mehmet Mehmedof tarafından canlandırılan), Melek'in kısa bir süre nikâhlı kaldığı kocası. Sabri'yi Melek'i sevdiği için vurdu. Melek de aşk acısı ile intikamını onu vurup öldürmekle alır. 108. bölümde diziden ayrılır.

İdris (Mahmut Gökgöz tarafından canlandırılan), Kendal'ın öz babası. Kendal onun babası olduğunu öğrendiğinde gözü hiçbir şey görmez ve onu uçurumdan atarak öldürür. 120. bölümde diziden ayrılır.

Mehdi Bebek (Mehdi Bebek 'Sıraç' tarafından canlandırılan), Kasım, Ayşe, Mehdi Bebek ve Özlem kaçarken Kendal takip eder ve arabayla suya atar. Mehdi Bebek ölür. Ayşe, Özlem ve Kasım kurtulur.

Şahin (Emre Tetikel tarafından canlandırılan), Ada’nın hamile kaldığı Selçuk’un arkadaşı. 1. Sezonda, Şahin yardım etmek için buluştuğu Ada’ya tecavüz etmeye kalkar. Şahin ve Selçuk, Ada’nın babası Murat tarafından dövdürtülür. 3. Sezonda, dayak sonrası sakat kalan Şahin, intikam için Antep’e geri gider. Ada, Ayşe, Baran ve Emre’yi öldürmek için kaçırır ve rehin alır. Ebru, Narin, Sibel ve Elif bu oyunu bozar.

Ödüller

Yıl Ödül Kategori Ödülü alan/Aday Sonuç
2013 Antalya Televizyon Ödülleri En İyi Drama Dizisi Karagül Kazandı
2014 Antalya Televizyon Ödülleri En İyi Dizi Erkek Oyuncu Yavuz Bingöl Kazandı
2014 Antalya Televizyon Ödülleri En İyi Dizi Film Sanat Yönetmeni Adayları Murat Saraçoğlu, Günay Günaydın Kazandı
2014 Ayaklı Gazete TV Yıldızları 2014 Yılının En İyi Kadın Oyuncusu Ece Uslu Kazandı
2014 Ayaklı Gazete TV Yıldızları 2014 Yılının En İyi Erkek Oyuncusu Mesut Akusta Kazandı
2014 Ayaklı Gazete TV Yıldızları 2014 Yılının En İyi Drama Yardımcı Erkek Oyuncusu Ogün Kaptanoğlu Kazandı
2014 Ayaklı Gazete TV Yıldızları 2014 Yılının En İyi Drama Yardımcı Kadın Oyuncusu Özlem Conker Kazandı
2014 Ayaklı Gazete TV Yıldızları 2014 Yılının En İyi Türk Dizisi Karagül Kazandı
2014 Ayaklı Gazete TV Yıldızları 2014 Yılının En İyi Dizi Müziği Kazandı
2014 Altın Kelebek Ödülleri En iyi Drama Dizisi Karagül Kazandı
2014 Altın Kelebek Ödülleri Drama Dalında En İyi Kadın Oyuncu Ece Uslu Kazandı
2014 Antalya Televizyon Ödülleri Drama Dizisi En İyi Senaryo Sema Ergenekon, Eylem Canpolat Kazandı
2013 Antalya Televizyon Ödülleri Dizi Film En İyi Müzik Fırat Yükselir Kazandı
2014 Ahi Evran Üniversitesi Yılın En Başarılı Genç Kadın Oyuncusu Ayça Ayşin Turan Kazandı
2014 Ayaklı Gazete TV Yıldızları Yılın En iyi çıkış yapan Dizisi Karagül Kazandı
2014 Ayaklı Gazete TV Yıldızları En İyi Drama Dizisi Erkek Oyuncusu Mesut Akusta Kazandı
2014 Ayaklı Gazete TV Yıldızları En İyi Drama Dizisi Kadın Oyuncusu Şerif Sezer Kazandı
2014 Ayaklı Gazete TV Yıldızları En İyi Drama Dizisi Yardımcı Erkek Oyuncusu Özcan Deniz Kazandı
2014 Ayaklı Gazete TV Yıldızları En İyi Drama Dizisi Yardımcı Kadın Oyuncusu Hilal Altınbilek Kazandı

Eleştiri ve Karşılama

İlk bölümlerinden itibaren izleyicinin ilgisini çekmeyi başaran dizi, ilerleyen bölümlerde arttırdığı reyting puanıyla inanılmaz bir yükseliş yakaladı. Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde çekilen Karagül dizisinin oyuncuları, hem yöre halkı hem de köşe yazarları tarafından bu bölgeye ait olan şiveyi başarıyla yansıtamadıkları konusunda eleştirildi. Bir diğer eleştiri de Şanlıurfa'nın bir ilçesi olan Halfeti'nin Gaziantep'in bir ilçesi olarak gösterilmesiydi.[kaynak belirtilmeli]

Çekim Mekanları ve Prodüksiyon

Karagül; Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adana'da çekilmektedir. Halfeti'de diziye özel mekânlar yapılmıştır.[1]

Ebru ve Murat karakterleri için önce Şebnem Bozoklu ve Bülent İnal'la anlaşıldı. Dizinin ilk bölümünü izleyen Şükrü Avşar, dizideki dramın yeteri kadar ekrana yansımadığını öne sürerek oyuncu değişikliğine gitti. Şebnem Bozoklu yerine Ece Uslu'yla, Bülent İnal yerine Özcan Deniz'le anlaşıldı.[2] 29 Ocak 2015'te diziye başrol oyuncusu Ece Uslu ile aşk yaşayacak farklı bir karakteri canlandıracak olan Bülent İnal'ın gireceği belirtildi. Ancak bir anlaşmazlıktan dolayı diziye Saruhan Hünel girdi.

Yayın takvimi

sezon Gösterim günü ve saati Sezon Başlangıcı Sezon bitişi Çekilen bölüm sayısı Bölüm aralığı TV Sezonu TV Kanalı
1. Sezon Cuma 20.30 29 Mart 2013 14 Haziran 2013 12 1-12 2013 FOX
2. Sezon Cuma 20.30 20 Eylül 2013 13 Haziran 2014 37 13-49 2013-2014
3. Sezon Cuma 20.00 19 Eylül 2014 12 Haziran 2015 39 50-88 2014-2015
4. Sezon Cuma 20.00 2 Ekim 2015 10 Haziran 2016 37 89-125 (Final) 2015-2016

Uluslararası Dağıtım

Ülke Kanal İlk gösterim
 Türkiye Fox TV 2013 (2013)
 Kuzey Kıbrıs
 Arnavutluk Klan TV 2014 (2014)
 Bulgaristan TV 7 3 Haziran 2014 (2014-06-03)
 Şili Canal 13 2 Mart 2015 (2015-03-02)
 Hırvatistan Nova TV 24 Ağustos 2014 (2014-08-24)
 Kuzey Makedonya Sitel Ekim 2015 (2015-10)
 Pakistan Urdu1 25 Kasım 2014 (2014-11-25)
 Romanya Pro TV/Acasă TV 15 Eylül 2014 (2014-09-15)
 Irak Kurdmax 10 Aralık 2013 (2013-12-10)
 Gürcistan Imedı Tv 1 Aralık 2014 (2014-12-01)
 Yunanistan Star 28 Ekim 2014 (2014-10-28)
 Karadağ TV Vijesti 9 Mart 2015 (2015-03-09)
 Ukrayna 1+1 Haziran 2015 (2015-06)
 Sırbistan RTV Pink 7 Aralık 2015 (2015-12-07)
 İran FARSI1 2014
 Çin CCTV 2015
 Peru Latina 2015
 Lübnan LBCI 2014
 Suriye MBC 2014
 Malta TV9 2014
 Singapur TV3 2013
 Tunus Nessma 2016
 Bosna-Hersek NTV Hayat 2015
 Kosta Rika Repretel 2016

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2016.