Bin Muhteşem Güneş: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bilgi tablosu eklendi, yazım hataları düzeltildi, yazı estetiği yapıldı.
Etiketler: tanım değiştirme Görsel Düzenleyici
kaynakça eklendi
56. satır: 56. satır:
Roman, savaş sırasında yaşanan bir patlamada öldüğü düşünülen Tarık'ın dönmesiyle Meryem ve Leyla'nın hayatlarıyla beraber farklı bir yöne evrilir.
Roman, savaş sırasında yaşanan bir patlamada öldüğü düşünülen Tarık'ın dönmesiyle Meryem ve Leyla'nın hayatlarıyla beraber farklı bir yöne evrilir.


== Kaynakça ==

# https://www.ntv.com.tr/galeri/yasam/avluda-dikkat-ceken-kitap-bin-muhtesem-gunes,bNzs63q3zki3RynRmzwPVQ/EtsC4PCeU0ea_NpG4_ZGsQ
{{roman-taslak}}
{{roman-taslak}}



Sayfanın 10.41, 14 Temmuz 2021 tarihindeki hâli

Bin Muhteşem Güneş
One Thousand Splendid Suns
Kitabın Türkçe basım kapağı.
YazarHalit Hüseyni
ÇevirmenPüren Özgören
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürRoman
YayımMayıs 2007 (özgün)
Ekim 2008 (Türkçe)
YayımcıEverest Yayınları
ISBN1-59448-950-5 (özgün)
978-975-289-484-6 (Türkçe)

Bin Muhteşem Güneş, (İngilizce: A Thousand Splendid Suns), Afganistan kökenli Amerikalı yazar Halit Hüseyni'nin (Khaled Hosseini) yazmış olduğu ve 2007 yılında öz dilinde yayınlanan roman türündeki kitap. Bin Muhteşem Güneş, Türkiye'de 23 Ekim 2008 tarihinde Türkçe olarak basılmaya başlanmıştır.

Konu

Kitap, Afganistan'da yaşanan şiddetli rejim değişikliklerinin gölgesinde yaşayan ve sonradan kaderleri birleşen iki kadın olan Meryem ve Leyla'nın hayatlarını konu almaktadır.

Karakterler

Karakter
Meryem Kitabın başkarakteridir. Küçük yaşta zorla evlenmiştir. Daha sonra kaderi Leyla ile birleşir.
Leyla Meryem ile Raşit'in komşularının kızı. Ailesini kaybettikten Raşit'le mecburen evlenmiştir.
Raşit Hem Meryem'in hem de Leyla'nın evlendiği kişi. Orta yaşlı bir ayakkabı imalatçısıdır.
Tarık Leyla'nın mahallesindeki çocukluk aşkı.
Nana Meryem'in annesi. Türlü zorluklar çekmiştir. İntihar sonucu ölmektedir.
Celil Meryem'in babası. Nana öldükten sonra Meryem'i evlendirmiştir.


Özet

Meryem'in annesi Nana, çalıştığı evin üç eşli beyi olan Celil ile yaşadığı yasak ilişki sonucu Meryem'i dünyaya getirmiştir. Celil, her perşembe Meryem'i Nana ile beraber yaşadığı Herat dışında yer alan kulübede ziyaret etmektedir. Nana'nın intihar sonucu ölümü sonrası Celil; Meryem'i, eşi ve çocuklarını kaybetmiş orta yaşlı bir ayakkabı imalatçısı olan Raşit'le evlendirir. Meryem, Raşit tarafından evliliği boyunca çeşitli fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakılır. Hamilelik sürecinde gördüğü fiziksel şiddet yüzünden bebeğini kaybeder ve bir daha çocuk sahibi olamaz; bu yüzden Raşit tarafından sürekli suçlanır.

Leyla, Meryem ve Raşit'in komşuları olan bir ailenin tek genç kızıdır. Çocukluk aşkı olan Tarık ismindeki genç bir delikanlı olan komşusuyla gizli bir ilişkisi vardır. Leyla, Afganistan'da Taliban tarafından gerçekleştirilen rejim değişikliği sırasında patlak veren iç savaş sırasında evlerinin bombalanması sonucu ailesini kaybeder ve Meryem ile Raşit'in evine sığınır. Bu evde yaşarken Raşit'le mecburen evlenerek ikinci eş olmayı kabul eder ve biri Raşit'ten saklanan Azize adındaki kız çocuğu ve Zalmay adındaki erkek çocuğu olmak üzere iki çocuk sahibi olur.

Roman, savaş sırasında yaşanan bir patlamada öldüğü düşünülen Tarık'ın dönmesiyle Meryem ve Leyla'nın hayatlarıyla beraber farklı bir yöne evrilir.

Kaynakça

  1. https://www.ntv.com.tr/galeri/yasam/avluda-dikkat-ceken-kitap-bin-muhtesem-gunes,bNzs63q3zki3RynRmzwPVQ/EtsC4PCeU0ea_NpG4_ZGsQ