Atilla Tokatlı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
LostMyMind (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği Gelişmiş mobil değişikliği
İçerik Türkçe dilbilgisi ve kuralları doğrultusunda düzeltildi.
1. satır: 1. satır:
'''Atilla Tokatlı''' (1934 - Denizli - 21 Şubat 1988), Türk yazar, çevirmen ve yönetmendir.
'''Atilla Tokatlı,''' (d. 1934, [[Denizli]] - ö. 21 Şubat 1988), Türk tiyatro ve sinema yönetmeni, mütercim.


Tokatlı, ortaöğrenimini Galatasaray Lisesinde yaptı. Uzun yıllar Paris’te bulundu; filmoloji öğrenimi gördü. Türkiye'ye döndükten sonra [[Arena Tiyatrosu]]'nda yer aldı. [[Yorgun Savaşçı (roman)|Yorgun Savaşçı]] adlı filmde rol aldı. Ardından reji asistanlığı, daha sonra yönetmenlik yaptı. ''“Denize İnen Sokak”'' filmi, ilgiyle karşılandı. 1965 yılında çevirmenliğe başladı. Düşün ve sanat alanında önemli yapıtları Türkçeye çevirdi. [[Elsa Triolet]]’ten çevirdiği ''Beyaz At'' adlı romanla 1971 TDK Çeviri ödülünü kazandı. [[Vladimir Lenin]]'in ''[[Felsefe Defterleri]]'', [[İlya Ehrenburg]]’un ''Paris Düşerken'', [[Nikolay Ostrovski|Ostrovsky]]’nin ''Ve Çeliğe Su Verildi'', [[Gorki]]’nin ''Foma'', [[Gorki]]’nin ''Trajedi'', [[Zaharia Stancu]]’nun ''Çingenem'', "Yalnız Adam ve Kanun" (Roger Vailland'dan) gibi yapıtlarını Türkçeleştirdi.
Tokatlı, [[Galatasaray Lisesi|Galatasaray Lisesi']]<nowiki/>nden mezun oldu. [[Paris]]’te sinema eğitimi aldı ve uzun yıllar orada yaşadı. Türkiye'ye döndükten sonra [[Arena Tiyatrosu]]'nda çalıştı. [[Yorgun Savaşçı (roman)|Yorgun Savaşçı]] adlı filmde rol aldı. Ardından yönetmen yardımcılığı, daha sonra da yönetmenlik yaptı. ''Denize İnen Sokak'' başlıklı filmi, ilgiyle karşılandı. 1965 yılında çevirmenliğe başladı. Düşün ve sanat alanında önemli yapıtları Türkçe'ye tercüme etti. [[Elsa Triolet]]’in ''Beyaz At'' başlıklı romanının çevirisiyle 1971 yılında [[Türk Dil Kurumu]] Çeviri Ödülü kazandı. [[Vladimir Lenin]]'in ''[[Felsefe Defterleri]]'', [[İlya Ehrenburg]]’un ''Paris Düşerken'', [[Nikolay Ostrovski|Ostrovsky]]’nin [[Ve Çeliğe Su Verildi|''Ve Çeliğe Su Verildi'',]] [[Gorki]]’nin ''[[Foma]]'' ve ''[[Trajedi]]'', Zaharia Stancu’nun ''Çingenem'', Roger Vailland'ın ''Yalnız Adam ve Kanun'' gibi eserlerini Türkçeleştirdi.


==Eserleri==
==Eserleri==

Sayfanın 11.13, 11 Nisan 2021 tarihindeki hâli

Atilla Tokatlı, (d. 1934, Denizli - ö. 21 Şubat 1988), Türk tiyatro ve sinema yönetmeni, mütercim.

Tokatlı, Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. Paris’te sinema eğitimi aldı ve uzun yıllar orada yaşadı. Türkiye'ye döndükten sonra Arena Tiyatrosu'nda çalıştı. Yorgun Savaşçı adlı filmde rol aldı. Ardından yönetmen yardımcılığı, daha sonra da yönetmenlik yaptı. Denize İnen Sokak başlıklı filmi, ilgiyle karşılandı. 1965 yılında çevirmenliğe başladı. Düşün ve sanat alanında önemli yapıtları Türkçe'ye tercüme etti. Elsa Triolet’in Beyaz At başlıklı romanının çevirisiyle 1971 yılında Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü kazandı. Vladimir Lenin'in Felsefe Defterleri, İlya Ehrenburg’un Paris Düşerken, Ostrovsky’nin Ve Çeliğe Su Verildi, Gorki’nin Foma ve Trajedi, Zaharia Stancu’nun Çingenem, Roger Vailland'ın Yalnız Adam ve Kanun gibi eserlerini Türkçeleştirdi.

Eserleri

  • Uluslararası İlişkiler Tarihi
  • Ansiklopedik Felsefe Sözlüğü
  • Sosyalist Kültür Ansiklopedisi
  • Sosyalizm Nedir
  • Gizli Örgütler

Dış bağlantılar