Östrojen: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir)
YBot (mesaj | katkılar)
Otorite kontrolü şablonu eklendi
22. satır: 22. satır:
{{biyokimya-taslak}}
{{biyokimya-taslak}}
{{insan üremesi-taslak}}
{{insan üremesi-taslak}}

{{Otorite kontrolü}}


[[Kategori:Kadın sağlığı]]
[[Kategori:Kadın sağlığı]]

Sayfanın 17.38, 12 Mart 2021 tarihindeki hâli

Östradiol, insanlarda bulunana ana östrojenik hormondur.

Östrojenler, kadınların adet döngüsünde ve diğer memeli hayvanların dişilerinde estrus döngüsünde önemli rol oynayan bir grup steroid hormondur. Hormon tüm omurgalılarda ve bazı böceklerde de bulunur.[1][2]

Östrojenler hem erkek hem kadınlarda bulunmakla beraber, üreme yaşında kadınlarda seviyeleri çok daha yüksektir. Bu hormonlar kadınlarda göğüs gibi ikincil cinsiyet özelliklerinin gelişimini sağlarlar ve adet döngüsüyle ilişkili olan endometrium kalınlaşması ve diğer süreçleri düzenlerler.[1] Folikül uyarıcı hormon (follicle stimulating hormone, FSH) ve lüteinizan hormon (LH), yumurtalayan kadınlarda östrojen üretimini düzenlerler. Kan dolaşımında bulunan östrojen, FSH ve LH'nin seviyelerinin azalmasına neden olduğu için bazı oral kontraseptiflerde östrojenler bulunur.

Kadınlarda bulunan üç ana östrojen, östradiol, östriol ve östron'dur. Menarş ile menopoz arasında başlıca östrojen östradioldür. Vücutta bunlar enzim reaksiyonları sonucu androjenlerden sentezlenir. Östradiol testosterondan, östron da androstenedion'dan sentezlenir. Östron östradioldan daha zayıf etkilidir ve menopoz sonrası kadınlarda östradioldan çok östron bulunur.

Östrojen hormonu kadınların yüksek acıya dayanmasını sağlar. Östrojen hormonu saldırganlaştırır, saçların çıkmasını sağlar.

Kaynakça

  1. ^ a b Ryan KJ (Ağustos 1982). "Biochemistry of aromatase: significance to female reproductive physiology". Cancer Research. 42 (8 Suppl). ss. 3342s-3344s. PMID 7083198. 
  2. ^ Mechoulam R, Brueggemeier RW, Denlinger DL (Eylül 2005). "Estrogens in insects" (PDF). Cellular and Molecular Life Sciences. 40 (9). ss. 942-944. doi:10.1007/BF01946450. 18 Mart 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2019. 

Ayrıca bakınız