Tevrat: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎İslam inancında Tevrat: Sebebini zaten belirttim. "Sanılanın aksine Kur'an'da Tevrat'ın Allah tarafından Musa Peygamber'e indirilmiş bir kitap olduğu ifade edilmez. Kur'an'da Musa Peygamber'in ismi 136 kez, Tevrat ise 16 Ayette 18 kez geçmesine rağmen; Musa ve Tevrat isimleri aynı Ayette hiç geçmez. Kur'an'da, "Musa'ya Kitab'ı verdik" yazar ama "Kitab'ın" adı yazmaz."
YBot (mesaj | katkılar)
Otorite kontrolü şablonu eklendi
70. satır: 70. satır:
{{Tanah}}{{Yahudiler ve Yahudilik}}{{Belgesel hipotez}}
{{Tanah}}{{Yahudiler ve Yahudilik}}{{Belgesel hipotez}}
{{Portal|Yahudilik|Din}}
{{Portal|Yahudilik|Din}}

{{Otorite kontrolü}}


[[Kategori:Tevrat| ]]
[[Kategori:Tevrat| ]]

Sayfanın 20.16, 15 Şubat 2021 tarihindeki hâli

Eski Glockengasse Sinagogu [en]'nda saklanan Torah parşömeni, Köln)

Tevrat/Torah (İbraniceתּוֹרָה, romanize: Torāẖ, lit. "Öğretim, "Öğretme" veya "Hukuk"), Tanah'ın ilk beş kitabını oluşturan Yahudi kutsal kitabıdır. Kitabın "gökten indiricisi" olduğuna inanılan yazarı Musa'ya ithafen Musa'nın Beş Kitabı da denir. Kutsal İbranice ile yazılmış Tevrat, bilinenin aksine Yahudilerin tek kutsal kitabı değildir; Yahudilerin tek kutsal kitabı olan Tanah'ın bir parçasıdır.[1]

Etimoloji

Tevrat adı, İbranice Torah sözcüğünün Arapça biçiminin Türkçeye uyarlanışıdır. İbranice "öğretme, gösterme, yönlendirme, öğreti, yasa" anlamına gelir. Tevrat'ı oluşturan kitapların İngilizce ve bazı diğer Batı dillerinde kullanılan adları, Tevrat'ın 2. yüzyılda yapılmış Yunanca çevirisinden gelmiştir. Yunanca ismi olan Pentatefhos, penta (beş) ve tefhos (nüsha,fasikül) sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur.

Hristiyanlık, Tevrat'ı ve Tanah'ın diğer kitaplarını kutsal kabul eder, ancak Tanrı'nın İsa vasıtasıyla yeni bir ahit getirdiğini kabul eder. Bu nedenle Musevi Kutsal Kitabını Eski Ahit olarak adlandırır. Yahudilik, İsa'yı ve Yeni Ahit'i kabul etmediği için Tanah'ın Eski Ahit olarak adlandırılmasını uygun bulmaz.

Tevrat'ın yazılması

Tevrat'ın yazılmasıyla ilgili uzun süre en çok kabul gören teori belgesel hipotezdi. Ayrıca, Tevrat'ın yazılması ve Tevrat anlatılarının Sümer efsaneleriyle benzer imgeler ve hikâyeler içermesi konusunda Muazzez İlmiye Çığ'ın görüşleri şöyledir: "İsrail bilginleri Babil kitaplıklarından aktarmışlar. MÖ 5. yüzyılda da Babil kralı Nebukadnezar Filistin'i alınca oradaki Yahudilerin en bilginlerini alıp Babil'e götürüyor. Onlar orada boş durmuyorlar, Sümer bilginlerinin aktardıkları bilgilerden yararlanıyorlar. Bilginler Babil'den döndükten sonra Tevrat yazılmaya başlanıyor."[2]

Bölümleri

Musa'nın Beş Kitabı şunlardır:

Dünyanın ve insanın yaratılışını, cennetten kovuluşu, Nuh Tufanını, İbrani halkının ataları olan İbrahim, İshak, Yakup ve Yusuf'u anlatır.

Yahudi halkının Musa önderliğinde Mısır'dan çıkışını ve 40 yıl boyunca Sina çölünde dolaşmasını, on emrin indirilişini, temel yasaların kabulünü anlatır.

Harun'un oğullarının kâhin atanmasını ve eski İsrail'in tapınma düzenini anlatır.

İsrail halkının Sina Dağı'ndan göçüp Kenan ülkesinin doğu sınırına varıncaya kadar başından geçenleri anlatır. Ayrıca Kenan sınırında Tanrının Musa aracılığıyla verdiği yasaları içerir.

Musa'nın ölümünden önce Moav Çölü'nde halkına verdiği öğütleri içerir.

İslam inancında Tevrat

Sanılanın aksine Kur'an'da Tevrat'ın Allah tarafından Musa Peygamber'e indirilmiş bir kitap olduğu ifade edilmez. Kur'an'da Musa Peygamber'in ismi 136 kez, Tevrat ise 16 Ayette 18 kez geçmesine rağmen; Musa ve Tevrat isimleri aynı Ayette hiç geçmez. Kur'an'da, "Musa'ya Kitab'ı verdik" yazar ama "Kitab'ın" adı yazmaz.

"Doğru yolu bulasınız diye, Musa'ya Kitap'ı ve Furkan'ı verdik." (Bakara Suresi, 53. Ayet)

"Nitekim, en güzel biçimde tamamlanmış, her şeyin detaylı açıklaması, hidayet ve rahmet olarak Musa'ya Kitabı verdik ki Rab'leriyle kavuşmaya inansınlar." (En'am Suresi, 154. Ayet)

"Yemin olsun ki, Musa'ya Kitap'ı verdik. Ve arkasından da resuller gönderdik. Meryem oğlu İsa'ya da açık-seçik deliller verdik ve kendisini Ruhulkudüs'le güçlendirdik. Bir resulün size, nefislerinizin hoşlanmadığı bir şey getirdiği her seferinde büyüklük taslamadınız mı? Bir kısmını yalanladınız, bir kısmını da öldürüyorsunuz." (Bakara Suresi, 87. Ayet)

"Bundan önce bir rehber ve bir rahmet olarak Musa'nın kitabı da vardı. Bu ise, onu doğrulayan ve zulmedenleri uyarmak, iyilik yapanlara müjde olmak üzere Arap diliyle indirilmiş bir kitaptır." (Ahkaf Suresi, 12.Ayet)

Müslümanlar Tevrat'ı kutsal kabul eder ancak özgün metninin zamanla tahrif (değiştirildiği) edildiğine inanırlar.

"Elleriyle kitap yazıp sonra onu az bir bedel karşılığında satmak için, "Bu Allah’ın katındandır" diyenlere yazıklar olsun! Elleriyle yazdıkları yüzünden vay haline onların! Ve yapıp ettikleri yüzünden vay haline onların!" (Bakara Suresi, 79. ayet).

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Torah." Britannica.com. Erişim: 4 Ocak 2015
  2. ^ "Sümerler Türkler" (PDF). 5 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2012. 

Şablon:Portal