Kamran Mirza: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Firatlal (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Etiketler: Görsel Düzenleyici Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Firatlal (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Etiketler: Görsel Düzenleyici Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
9. satır: 9. satır:


== Hümayun ile rekabet ==
== Hümayun ile rekabet ==
[[Şir Şah]], Mayıs 1540'ta Kanauj savaşında Humayun'u yendi ve kuzey [[Hindistan|Hindistan'ın]] yeni hükümdarı oldu. [[Hümâyun Şah|Humayun'a]] [[Hindistan|Hindistan'ı]] terk etmesini emretti. Humayun [[Kâbil|Kabil'e]] geri döndü ama Kamran şehri kardeşine teslim etmek istemiyordu. Bu noktada Kamran, [[Hümâyun Şah|Humayun'un]] arkasına geçti ve karşılığında Şir Şah'ı kendisine [[Pencap|Pencap'ı]] verirse desteklemeyi teklif etti. Teklifi reddedildi. Bu noktada [[Hümâyun Şah|Humayun]], danışmanları tarafından kardeşini öldürmesi için teşvik edildi, ancak o reddetti.
[[Şir Şah]], Mayıs 1540'ta Kanauj savaşında Hümâyun'u yendi ve kuzey [[Hindistan|Hindistan'ın]] yeni hükümdarı oldu. [[Hümâyun Şah|Hümayun'a]] [[Hindistan|Hindistan'ı]] terk etmesini emretti. Hümâyun [[Kâbil|Kabil'e]] geri döndü ama Kamran şehri kardeşine teslim etmek istemiyordu. Bu noktada Kamran, [[Hümâyun Şah|Humayun'un]] arkasına geçti ve karşılığında Şir Şah'ı kendisine [[Pencap|Pencap'ı]] verirse desteklemeyi teklif etti. Teklifi reddedildi. Bu noktada [[Hümâyun Şah|Humayun]], danışmanları tarafından kardeşini öldürmesi için teşvik edildi, ancak o reddetti.


Tahtını geri almak için bir dizi felaket girişiminden sonra, Hümayun 1543'te İndus'u geçti. Onu selamlamak yerine, Kamran küçük kardeşi Askari'yi onu yakalamak ve Kabil'e getirmek için gönderdi. Hümayun, kardeşinin pençelerinden kaçmayı başardı ve Pers hükümdarı I.Şah Tahmasp'a sığındı.
Tahtını geri almak için bir dizi felaket girişiminden sonra, Hümâyun 1543'te [[İndus Nehri|İndus'u]] geçti. Onu selamlamak yerine, Kamran küçük kardeşi Askari'yi onu yakalamak ve Kabil'e getirmek için gönderdi. Hümayun, kardeşinin pençelerinden kaçmayı başardı ve Pers hükümdarı I.Şah Tahmasp'a sığındı.


[[Hümâyun Şah|Humayun]] [[İran|İran'dayken]], Kamran, kardeşini kendisine teslim ederse Şah'a Kandahar şehrini teklif etti. [[I. Tahmasb|Şah Tahmasp]], bu kardeşçe tartışmada Humayun'u tercih etti ve ona Kamran'ı yenmesi için birlikler sağladı.
[[Hümâyun Şah|Humayun]] [[İran|İran'dayken]], Kamran, kardeşini kendisine teslim ederse Şah'a [[Kandehar]] şehrini teklif etti. [[I. Tahmasb|Şah I. Tahmasb]], bu kardeşçe tartışmada Hümâyun'u tercih etti ve ona Kamran'ı yenmesi için birlikler sağladı.


== Kabil üzerinde çatışma ==
== Kabil üzerinde çatışma ==

Sayfanın 14.47, 15 Şubat 2021 tarihindeki hâli

Hümayun'un 1553'te Kabil'deki asi kardeşi Kamran'ı yenmesinin tavsiri
Hüküm süresi1531- 23 Ekim 1553
Doğum1512
Kabul, Babür imparatorluğu (günümüz Afganistan)
Ölüm5 Ekim 1557 (45-47 yaşında)
Mekke, Osmanlı imparatorluğu (Günümüz Suudi Arabistan)
Eş(ler)iGulrukh Begum
Muhtarima Khanum
Hazara Begum
Mah Begum
Mihr Afroz Begaa
Daulat Bakht Aghacha
Mah Chuchak Begum
Çocuk(lar)ıIbrahim Sultan Mirza
Abu-al-Qasim Mirza
Habiba Begum
Gulrukh Begum
Hajji Begum
Gulizar Begum
Aisha Sultan Begum
HanedanTimur hanedanı
BabasıBabür
Diniİslam

Kamran Mirza (1509 – 5 (veya 6) Ekim 1557), Babür İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk Babür İmparatoru Babur'un ikinci oğluydu. Kamran Mirza, Kabil'de doğmuştur. Babür'un tahtını miras alacak olan Babür'ün en büyük oğlu Hümâyun Şah'ın üvey kardeşiydi, Babür'ün üçüncü oğlu Askari'nin erkek kardeşiydi. Farsça ve Çağatay dilinde yazılmış bir divan ona atfedilir.

Babür Devri'nde

1525'ten itibaren babası Babür kuzey Hindistan'ı fethederken Kamran, kuzey kanadını korumak için Kandahar'da kaldı. Babası 1530'da öldüğünde, yeni kurulan imparatorluğun kuzey kesiminden hâlâ sorumluydu. Babür tarihçisi Abul Fazl'a göre Babür'ün Hümâyun'a söylediği son sözler, "kardeşlerinize hak etseler bile hiçbir şey yapmayın" idi.

Hindistan'da

1538'de, Hümâyun Bengal'de savaşırken, Kamran ilk olarak 12.000 askerle birlikte Hindistan'a geçti. Kardeşi Hindal'ın Hümâyun'a karşı isyanını bastırmak için gelmiş gibi görünüyordu. Ancak Hümâyun'un yardım çağrılarına rağmen, Kamran ona hiçbir şekilde yardım teklif etmedi. Hümâyun , Chausa Savaşı'ndaki yenilgisinden döndükten sonra, Kamran, kendisi için iktidarı ele geçirmekle daha çok ilgilendiği için birliklerini Hümâyun'un komutası altına almayı reddetti. Hırsını ilerletme şansı görmeyen Kamran, Lahor'a geri çekildi.

Hümayun ile rekabet

Şir Şah, Mayıs 1540'ta Kanauj savaşında Hümâyun'u yendi ve kuzey Hindistan'ın yeni hükümdarı oldu. Hümayun'a Hindistan'ı terk etmesini emretti. Hümâyun Kabil'e geri döndü ama Kamran şehri kardeşine teslim etmek istemiyordu. Bu noktada Kamran, Humayun'un arkasına geçti ve karşılığında Şir Şah'ı kendisine Pencap'ı verirse desteklemeyi teklif etti. Teklifi reddedildi. Bu noktada Humayun, danışmanları tarafından kardeşini öldürmesi için teşvik edildi, ancak o reddetti.

Tahtını geri almak için bir dizi felaket girişiminden sonra, Hümâyun 1543'te İndus'u geçti. Onu selamlamak yerine, Kamran küçük kardeşi Askari'yi onu yakalamak ve Kabil'e getirmek için gönderdi. Hümayun, kardeşinin pençelerinden kaçmayı başardı ve Pers hükümdarı I.Şah Tahmasp'a sığındı.

Humayun İran'dayken, Kamran, kardeşini kendisine teslim ederse Şah'a Kandehar şehrini teklif etti. Şah I. Tahmasb, bu kardeşçe tartışmada Hümâyun'u tercih etti ve ona Kamran'ı yenmesi için birlikler sağladı.

Kabil üzerinde çatışma

Humayun, Kamran'ın saltanatı baskıcı olduğu ve şehir halkı ondan kurtulmak istediği için Kasım 1545'te Kabil'e kansız bir devralma ile girmeyi başardı.

Kamran Kabil'i iki kez geri almayı başardı, ancak yönetim dönemleri çok sayıda zulümle ilgili olduğu için şehir sakinleri için nefret dolu bir figür olarak kaldı.

Kabil'den üçüncü ve son tahliyesinin ardından Kamran, 1552'de burada kardeşine karşı bir ittifak umuduyla Humayün'un düşmanı Afgan kralı İslam Şah'ın Delhi'deki sarayına gitti ama bu teklifi reddedildi. İslam Şah onu tutukladı ve Kamran'ı Kabil'deki Humayun'a teslim etmek için güvenilir Danışmanı Hemu'yu görevlendirdi.

Mimari

Kamran ki Baradari

Kamran için inşa edilen önemli bir mimari yapı bugün Lahor'da bulunmaktadır. Buna Kamran ki Baradari denir. Bara Oniki ve dar kapılar anlamına gelir. Kamran ki baradari, Ravi Nehri kıyısında on İki Kapılı Bir binaydı. Nehir zamanla seyrini değiştirdi, bu da baradari'nin kıyıda değil, sularda bir ada olarak durmasına ve Bahçelerin bozulmasına neden oldu.

Sürgün ve ölüm

Hümayun, asi kardeşini öldürme baskısına direnmiş olsa da, onun hakkında bir şeyler yapılması gerektiğine ikna edildi, bu yüzden isteksizce onu kör etti. Humayun daha sonra onu 1557'de öldüğü Mekke'ye Hac yapmak için gönderdi.

Kaynakça

Dış bağlantılar