Oy birliği: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Sp1dey (mesaj | katkılar)
k →‎top: Düzenleme, değiştirildi: Hükümet → Hükûmet
Türkoğlu1927 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Görsel Düzenleyici Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği Gelişmiş mobil değişikliği
1. satır: 1. satır:
{{Vikisözlük|oy birliği}}
{{Vikisözlük|oy birliği}}
'''Oy birliği''', belirli bir durum için tüm insanların anlaşmasıdır. Oy birliği, katılan herkesin aynı fikirde ya da seçenekte birleştiğini ifade eder. Oy birliği ile yapılan bir oylamadan sonra açık bir şekilde itiraz bulunmaması nedeniyle dolaylı olarak kabul edilebilir ve mutlaka tekdüzelik anlamına gelmez.
'''Oy birliği''', belirli bir durum için tüm insanların anlaşmasıdır. Oy birliği, katılan herkesin aynı fikirde ya da seçenekte birleştiğini ifade eder.
Oy birliği ile yapılan bir oylamadan sonra açık bir şekilde itiraz bulunmaması nedeniyle dolaylı olarak kabul edilebilir ve mutlaka tekdüzelik anlamına gelmez.
Temsili bir demokraside oy birliğinin ortaya çıkması, katılımcı bir demokrasideki fikirlerin çeşitliliği ile anlaşılmaz olabilir. Oy birliği genellikle siyasi bir çabadır. Hükûmetler ve uluslararası kuruluşlar zaman zaman oy birliğiyle kararlar alsalar da, halkın rızası çoğu zaman seçilmiş görevliler için daha ulaşılabilir bir istektir.
Temsili bir demokraside oy birliğinin ortaya çıkması, katılımcı bir demokrasideki fikirlerin çeşitliliği ile anlaşılmaz olabilir. Oy birliği genellikle siyasi bir çabadır. Hükümetler ve uluslararası kuruluşlar zaman zaman oy birliğiyle kararlar alsalar da, halkın rızası çoğu zaman seçilmiş görevliler için daha ulaşılabilir bir istektir.

Oy birliği ile tesis edildiği varsayılan meşruiyet, diktatörlük rejimleri tarafından konumlarına destek sağlamak amacıyla kullanılmıştır. Bir yasama organına katılanlar, bir diktatörün konumunu desteklemeye zorlanabilir veya korkutulabilir. Tek partili devletler, adayları seçimlerde koltuk başına bir ile sınırlayabilir ve halkın oy birliği izlenimi yaratmak için zorunlu oylama veya seçim sahtekarlığı kullanabilir.
Oy birliği ile tesis edildiği varsayılan [[meşrutiyet]], [[diktatörlük]] rejimleri tarafından konumlarına destek sağlamak amacıyla kullanılmıştır. Bir [[Yasama organı|yasama organına]] katılanlar, bir diktatörün konumunu desteklemeye zorlanabilir veya korkutulabilir.

[[Tek parti rejimi|Tek Partili]] devletler, adayları seçimlerde koltuk başına bir ile sınırlayabilir ve halkın oy birliği izlenimi yaratmak için zorunlu oylama veya seçim sahtekarlığı kullanabilir.


[[Kategori:Oylama]]
[[Kategori:Oylama]]

Sayfanın 19.34, 4 Şubat 2021 tarihindeki hâli

Oy birliği, belirli bir durum için tüm insanların anlaşmasıdır. Oy birliği, katılan herkesin aynı fikirde ya da seçenekte birleştiğini ifade eder.

Oy birliği ile yapılan bir oylamadan sonra açık bir şekilde itiraz bulunmaması nedeniyle dolaylı olarak kabul edilebilir ve mutlaka tekdüzelik anlamına gelmez. Temsili bir demokraside oy birliğinin ortaya çıkması, katılımcı bir demokrasideki fikirlerin çeşitliliği ile anlaşılmaz olabilir. Oy birliği genellikle siyasi bir çabadır. Hükümetler ve uluslararası kuruluşlar zaman zaman oy birliğiyle kararlar alsalar da, halkın rızası çoğu zaman seçilmiş görevliler için daha ulaşılabilir bir istektir.

Oy birliği ile tesis edildiği varsayılan meşrutiyet, diktatörlük rejimleri tarafından konumlarına destek sağlamak amacıyla kullanılmıştır. Bir yasama organına katılanlar, bir diktatörün konumunu desteklemeye zorlanabilir veya korkutulabilir.

Tek Partili devletler, adayları seçimlerde koltuk başına bir ile sınırlayabilir ve halkın oy birliği izlenimi yaratmak için zorunlu oylama veya seçim sahtekarlığı kullanabilir.