Mahmutlu, Akseki: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
50. satır: 50. satır:


KÖYÜN DELİLERİ MEŞHURDUR
KÖYÜN DELİLERİ MEŞHURDUR

Düğünlerde kadınlar ve erkekler ayrı olarak eğlenirler. Bu eğlencelerde köylü herhangi bir çalgı çalmaz. Müzik, köy çevresinde aptal tabir edilen kimseler tarafından icra edilir. Başlıca müzik aletleri klarnet, keman, tambura, cümbüş ve davuldur. Kadınların eğlencelerinde ise, içlerinden biri tefle ritim tutar ve hep birlikte türkü söyleyip oyun oynarlar.


Düğün ve mevlit törenleri yemeklidir. Bu yemekler odun ateşinde pişen kazanlarda ve köylünün el birliği ile yapılır. Tören yemekleri geleneksel olup, buğday çorbası, soğanlı et yahnisi, tereyağlı bulgur pilavı, ayran ve tatlıdan ibarettir.

Kadınlar antep dokuması, uçları tokalı kuşak kuşanırlar, kendilerine özgü, bolca bir ayaklık giyerler. Başlarında ipek işlemeli örtüler bulunur. Yaşlı kadınlar kırmızı fes takarlar.



Köyün kültürü islamiyet öncesi şaman kültürü ile Türk-İslam kültürünün yoğurulmuş bir şeklidir.Ancak marangozluk ve yapı işlerinin bölgenin eski ahalisinden kalma bir kültür olduğu düşünülmektedir.Fakat bu mimari kültür Türklere uygun olarak yeniden düzenlenmiş ve yüz yıllarca geliştirilerek bugünkü halini almıştır.


===Coğrafya===
===Coğrafya===

Sayfanın 11.05, 25 Kasım 2007 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye köy Mahmutlu, Antalya ilinin Akseki ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi

Mahmutlu Köyü Akseki yöresinin en eski ve en uğrak köyüdür.Eskiçağdan bu yana yerleşim yeri olan Mahmutlunun diğer adı Bergos-Biros tur.Bu isim latince olup anlamı kaledir,Türkçemizede Burgaz olarak girmiş bir kelimedir.


Türklerin Anadoluya göçleriyle birlikte Bergosun yerli sakinlerinin kaçtıkları anlaşılmaktadır.Bunu Topaz(papaz) tepesi,şahmandar,iskender kayası gibi tarihi mevkilerde bulunan kalıntılardan anlıyoruz,ayrıca gevurini denilen mağradada saklanmış eşyalar bulunmuştur.Burdan anlaşılacağı gibi köyün Rum sakinleri Türklerin gelmeleriyle birlikte eşyalarını Türkler sürüldükten sonra(!) tekrar almak üzere gömmüşler ancak bir daha Bergosa dönememişlerdir.Onlardan yadigar Biros adı,mezarları ve yapı taşları kalmıştır.Buradan kaçan Rumlarında büyük ölçüde civar köylerde Türkleştirildikleri Akseki civarında konuşulan,yıllardır anlatılan bir konudur. Köyün adı daha sonra Mahmutlu olarak değiştirilmiştir.

Mahmutlu adının gelişini kısaca açıklıyacak olursak: 1700 lü yıllarda biros köyü akseki bölgesinin sipahiocağıydı ve sipahiağası bu köyde yaşardı.Bu ağa Buharalı Abdurrahman Efendi denilen bir din aliminin bu köye yerleşmesini sağlamıştır,bu şahsın torunun adıda Mahmuttur ona hürmeten biros adı Mahmutlu olarak değiştirlmiştir.

Kültür

KÖYÜN DELİLERİ MEŞHURDUR

Coğrafya

Antalya iline 130 km, Akseki ilçesine 26 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 145
1997 0

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 -
1999 -
1994 -
1989 -
1984 -

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Akseki belde ve köyleri