Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Furkan (mesaj | katkılar)
k →‎Konusu: Yazım yanlışı (Not: Bu değişiklik ana maddenin Hristiyan olması sebebiyle yapılmaktadır.), değiştirildi: farket → fark et AWB ile
74. satır: 74. satır:
== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==
* {{IMDb'de film|Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike|0120915}}
* {{IMDb'de film|Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike|0120915}}
* {{rotten-tomatoes|star_wars_episode_i_the_phantom_menace|Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike}}
* {{Rotten Tomatoes|star_wars_episode_i_the_phantom_menace|Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike}}
* {{Metacritic'te film|star-wars-episode-i---the-phantom-menace|Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike}}
* {{Metacritic'te film|star-wars-episode-i---the-phantom-menace|Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike}}



Sayfanın 17.53, 16 Aralık 2020 tarihindeki hâli

Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
YönetmenGeorge Lucas
YapımcıRick McCallum
SenaristGeorge Lucas
OyuncularKeira Knightley
Liam Neeson
Ewan McGregor
Natalie Portman
Jake Lloyd
Ian McDiarmid
Samuel L. Jackson
Pernilla August
MüzikJohn Williams
Görüntü yönetmeniDavid Tattersall
KurguBen Burtt
Paul Martin Smith
StüdyoLucasfilm
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon, bilimkurgu, fantazi, macera
RenkRenkli (DeLuxe)
Yapım yılı1999, ABD
Çıkış tarih(ler)iABD: 19 Mayıs 1999
Türkiye: 1 Ekim 1999
Süre133 dakika
Dilİngilizce
Bütçe115 milyon $
Hasılat$1.027 milyar[1]
Devam filmiKlonların Saldırısı

Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike, Star Wars (Yıldız Savaşları) serisine ait 1999 yılı yapımı bir bilimkurgu filmidir. George Lucas tarafından yazılmış ve yönetilmiştir.

Yapım sırasına göre serinin dördüncü filmi, hikâyenin kronolojik sıralamasına göre ilk filmidir. Film 19 Mayıs 1999 tarihinde vizyona çıkmıştır.

Konusu

Barışçıl ve silahsız bir gezegen olan Naboo ayrılıkçı Ticaret Federasyonu tarafından Cumhuriyet tarafından alınan vergileri protesto bahanesi ile kuşatılmıştır. Cumhuriyetin yüce başkanı Valorum tarafından barış elçisi olarak iki Jedi konu ile ilgilenmeleri için görevlendirilirler. Qui-gon Jinn ve onun Padawanı Obi-wan Kenobi Ticaret Federasyonu'nun başkanı Nute Gunray ve yardımcısı Rune Haako'yu beklerken bir Sith lordu olan Darth Sidious tarafından aldıkları emirle öldürülmek istenirler. Sonrasında Jedilar tarafından niyetleri anlaşılan Ticaret Federasyonu, Naboo'nun galaksi ile iletişimini keserek işgale başlar. Ateş hattını terk eden iki Jedi kaçmayı sürdürür. Burada işgalden kaçarken Jar Jar Binks adında bir Gunganlı ile karşılaşırlar. Jar Jar Binks'e işgal konusunu anlattıklarında Jar Jar onları sular altındaki kovulduğu ülkesi Otoh Gungaya götürmeyi kabul eder. Fakat Jar Jar sakarlıkları yüzünden şehirden kovulmuştur. Şehre girdiklerinde hemen yakalanarak ülkenin başkanı Boss Nass önüne çıkarılırlar. Qui-gon burada Boss'a Naboo'da olanları anlatır fakat istediği yardımı alamaz. Jedi'ların zayıf zihinlere dilediklerini söyletme ve yaptırma yeteneğini kullanır ve şehirden çıkmak için bir taşıt verilmesini sağlar. Gunganların geleneklerine göre hayat borcu olduğu için Jar Jar da, onları Naboo'nun başkenti Theed'e giderken üzere rehber olmasını için Qui-gon'un yanına verilir.

Qui-gon Jinn ve Padawanı Obi-wan Kenobi Naboo kraliçesi Amidala'yı korumak için Naboo gezegeninin yüzeyine çıkarlar. Kraliçe Amidala'ya ulaştıklarında kendisinin Federasyon tarafından ele geçirilmi olduğunu görürler. Qui-gon ve Obi-wan kraliçeyi ve yanındakileri kurtararak bir gemi ile Naboo'yu terk eder. Coruscant'a gitmek için gezegenden ayrılacakları sırada aldıkları hasar yüzünden zor durumda kalırlar ama bir astro droid olan R2-D2 tarafından hasarına rağmen geminin enerjisi yeniden aktif hale getirilerek yollarına devam edebilirler. Yine de uzun süre havada kalmaları imkânsızdır. Yakındaki Federasyon'un kontrolünün fazla hissedilmediği izbe gezegen Tatooine'e inerler.

Tatooine gezegeninde Qui-gon yanına R2-D2, Jar Jar Binks ve kraliçenin isteği doğrultusunda nedimelerinden Padme'yi alarak geminin onarılması için gerekli parçalarını bulmak için şehirdeki bir hurdacı dükkânına giderler. Hurdacı Watto geçerli paraları olmamasından dolayı istedikleri parçaları onlara vermez. Bu arada Padme Watto'nun kölesi olan küçük bir çocukla, Anakin Skywalker, ile tanışır. Qui-gon Jinn, Obi-wan Kenobi'la takas için değerli bir şeyleri olup olmadığı konusunda haberleşir. Sonuç olumsuzdur. Çünkü gezegeni ani biçimde terk etmişlerdir. Başka bir yol denemek zorundadırlar. Şimdilik gemiye dönme kararı verirler. Jar Jar Binks başını belaya sokar ama eve dönmekte olan Anakin olay büyümeden ortamı yatıştırır. Qui-gon Jinn ona tesekkür eder. Anakin Qui-gon Jinn'in ışın kılıcını fark eder. Bu sırada baş gösteren kum fırtınası üzerine Anakin yeni dostlarını evine davet eder. Konuklar kendilerini Anakin'in annesi Shmi Skywalker'a tanıtırlar. Anakin Padme'ye hurdalardan yaptığı protokol droidi olan C-3PO'yu gösterir. Yemekte Anakin özgür olduğunu gördüğü rüyasından söz eder. Qui-gon Jinn ona göre kurtarıcı olmak üzere gelmiştir. Bunun üzerine Jedi Master çocuğa gerçeği anlatır ve gemi konusundaki problemden de söz eder. Anakin birkaç gün sonra yapılacak Pod yarışında gerekli parayı kazanabileceklerini söyler. Gezegende bunu yapabilen tek insandır. Qui-gon yarışlara katılabilmenin Jedi reflekslerine sahip olmayı gerektiğini söylediği genç Skywalker daki Güc'ün etkisini fark etmiştir. Qui-gon, Watto ile Anakin'in pod yarışlarında yarışmasını eğer kazanırsa gerekli parçaları almak için bir anlaşma yapar. Bu anlaşmanın gizli bir maddesi de Anakinin özgürlüğüdür. Qui-gon Anakin'in kan örneğinden yaptığı testte kanında daha önce görülmemiş miktarda midi-kloryan olduğunu fark eder ve onun Jedi efsanelerindeki seçilmiş kişi olabileceğini hisseder.

Anakin, zorlu pod yarışı sonunda birinci olur ve özgürlüğünü kazanır. Qui-gon ile birlikte Corusacant'a gelecek ve orada Jedi olabilmek için eğitilecektir. Fakat bu çok sevdiği annesinden ayrılmasını gerektirecektir. Küçük çocuk için kolay bir seçim olmaz ama annesi onu cesaretlendirir. Son kez sarılarak oğluna veda eder.

Darth Sidious'un çırağı Darth Maul gemiye binecekleri sırada Qui-gon'un önüne çıkar ve onunla bir ışın kılıcı duellosu yaparlar. Bu sırada Obi-wan gemiyle hocasını da alarak uzaklaşır. Coruscant'ta onları Naboo Senatörü Palpatine ve yüce Başkan Valarum karşılar. Kraliçe Amidala, Palpatine'den Valarum'un Naboo'yu kurtarmak için güç kullanamayacak kadar aciz olduğunu öğrenir. Palpatin tarafından onun başkanlığının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine inandırılır. Senatodaki oturumda söz alan Kraliçe Amidala gerçekten de zor durumda olan Naboo için karar veremeyen Valarum'un başkanlığının fesh edilmesi ve yerine yeni bir Şansölye seçilmesini oylamaya sunar.

Bunlar olurken Jedi'lar Jedi tapınağında Anakin'i test etmektedirler. Anakin'in güç üzerindeki becerisi tartışılmazdır. Fakat Usta Yoda Anakin'in içindeki anne özlemini (bağlanmanın, kıskançlığı kıskançlığın öfkeyi öfke ise karanlık yola götürdüğü için) tehlikeli bulmaktadır. Qui-gon Anakin'in jedi olarak eğitilmesi konusunda ısrarcıdır. Yine de konsey isteğini reddeder. Bu sırada Jar Jar ile konuşurken Gunganlar'ın ordusu olduğunu öğrenen Kraliçe Amidala Senatonun bu konuda bir şey yapamayacağını anlayıp ülkesini korumaya karar verir. Jedi konseyi Kraliçe Amidala'yı korumak için Qui-gon ve Obi-wan'ı görevlendirirler.

Naboo'ya vardıklarında Jar Jar, Gunganlarla konuşmaya gönderilir fakat Gunganlar şehirde değildirler. Bunun üzerine Jar Jar Kraliçeyi ve Jedi'ları Gunganların özel gizlenme yerlerine götürür. Burada Kraliçe Boss'u ikna etmeye çalışırken arkasında duran nedime Padme onun sözünü keser ve aslında kraliçenin kendisi, konuşanınsa sadık dublörü olduğunu açıklar ve içinde bulundukları zor durumda kendilerine yardım etmelerini ister. Yaptığı konuşma sonunda Gunganlar Naboo için savaşmaya ikna olmuştur. Savaşın başladığı sırada iki Jedi ve Amidala beraberindekilerle saraya doğru ilerlemeye başlar. Fakat burada karşılarına Darth Maul tekrar çıkar. Qui-gon ve Obi-wan Darth Maul'la duello etmek üzere geride kalırlar. Bu sırada gemide bıraktıkları Anakin gizlenmek için girdiği gemiyi çalıştırır ve yanında r2-d2 olduğu halde otomatik pilotta Droid kontrol gemisine doğru gitmeye başlar. Qui-gon Darth Maul'un çift taraflı ışın kılıcından aldığı darbe sonucu ölür. Düelloya Obi-wan devam eder ve çetin bir savaş sonunda Darth Maul'u öldürmeyi başarır.

Aynı sıralar Anakin, Yıldız Savaşçısı ile droid kontrol gemisinin içerisine girmiş ve yaptığı atışlar sonucunda Droid kontrol gemisini yok etmiştir. Droid kontrol gemisi patlayınca Naboo'da savaş halinde ve Gunganları kıstırmış durumda olan Droid ordusu devre dışı kalır. Böylece yenilgi halindeki Gunganlar savaşı kazanır. Naboo kurtulmuş olur. Ticaret Federasyonu'nun başkanı ve yardımcısı tutuklanır. Bu sırada yapılan seçimle Palpatine Başkan olmuş ve Cumhuriyet için barış ve demokrasiyi koruyacağına söz vermiştir. Jedi konseyinin onayı ile Anakinin eğitimini Obi-wan Kenobi üstlenir ve onu padawanı olarak alır.

Filmin Yapım Aşaması

Büyük efsanenin tam 20 yıl sonra yeni bölümünün çekilmesine karar verildikten sonra 1994 yılının Nisan ayında artist seçimleri başladı. Ön çalışmalar sonrasında 1995 yılı başlarında Robin Gurland tarafından casting çalışmaları başladı. 1995 yazında ise beklenmedik bir gelişme oldu ve animasyon grubu 25 dakikalık bir Pod racer sahnesi hazırladı. Filmin temel taşlarını oluşturması düşünülen pod yarışlarının ilk fikirleri ve görüntüleri bu dönemde ortaya çıktı. 1996 yılında lokasyon ve rapor çalışmalarının ardından 1997 yılının başında ILM tarafından ilk yaratık tasarımları start aldı ve 1997 yazında İngiltere'de Leavesden stüdyolarında film çalışmaları için George Lucas üstelik birkaç ay öncesine kadar yeni bir Star Wars filmi çekmeyeceğini beyan etmesine rağmen motor dedi. Aynı yılın yaz aylarında İtalya'nın Caserta bölgesinde Naboo ve Tunus çöllerinde Tatooine çekimleri yapıldı.Tunus'ta yapılan çekimlerde her ne kadar ekip bir çöl fırtınasına tutulup çekim süreleri gecikse de, yıl sonuna doğru tekrar İngiltere'ye dönülerek ikinci etap çekimler için hazırlıklar Rick Mc Allum tarafından başlatıldı , 1998 yılı başında ise ikinci etap start aldı. Her şey oldukça keyifli sürüyor internet üzerinden Star Wars hayranları film çekimlerini ve ilginç bilgileri her aşamada takip ediyor ancak yine de o Lucas'ın çileden çıkartıcı gizlilik ilkeleri nedeniyle de yeni filmin tüm ayrıntılarına ulaşamamanın üzüntüsünü yaşıyorlardı. Bu dönemlerde fanların en çok görmeyi istediği şey Tunus'taki sete gizlice girip film çekimlerinde tüm güvenliği aşmayı başararak çöldeki Darth Maul - Qui Gon ışın kılıcı savaşından bir kare çekmeyi başaran Star Wars hayranı bir gencin internette yayınladığı bu tek karelik resimdi. Filmin Artist kadrosu oldukça zengin son dönemlerim deyim yerindeyse prim yapmış isimlerimden oluşuyordu, Liam Neeson'ı bir Jedi Şovalyesi olarak hayal etmek bile olağanüstü bir şeydi, Natalie Portman, Ewan Mc Gregor ve Jedi konseyi üyesi Mace Windu rolünde Samuel Jackson. 25 Eylül 1998'de Filmin adı resmen açıklandı. Episode I - The Phantom Menace yeni Star Wars Filminin adıydı.Ekim ayında ise John Williams bir kez daha orkestranın başına geçiyor ve yeni Star Wars filminin soundtrack'i için notalar arasında gizemli bir yolculuğa çıkıyordu. 10 Kasım'da ilk poster konsepti tam bir hafta sonra da ilk fragman izleyicilerin beğenisine sunuluyordu. İnternete bağlı olan herkes bu fragmanı izleyip filmin gösterime gireceği günü daha bir sabırsızlıkla beklemeye başlamıştı. Bu arada filmin seslendirmeleri ve ses efektleri de son halini alıyor ve dijital kayıtlar başlıyordu.Ekipteki herkes o kadar yaratıcı ve hayal gücü o kadar kuvvetliydi ki bakın ses dizaynırı Ben Burrt ışın kılıcı seslerini yaratırken nasıl bir yol izlemiş." Işın kılıçlarının sesi tıpkı daha önceki filmlerdeki gibi olacaktı Obi Wan ve Qui-Gon'un kılıçları önceki filmlerdeki ile hemen hemen aynı olarak üretildi, ancak Darth Maul'un kötülük dolu ruhunu yansıtması için ışın kılıcının sesini de biraz farklı tasarladık bu sesin nasıl olacağını düşünürken tamamen tesadüfen bozuk bir mikrofon kablosu ile yanmış bir TV tüpünden çıkan sesi dijitize ederek Darth Maul'un ışın kılıcının sesini elde ettik." Ekipte diğer departmanlarda boş durmuyor yeni film için yepyeni ırklar (Jar-Jar'ın ırkı Gungan'lar gibi) ve yepyeni uzay gemileri üretiyorlardı. Bu arada Mc Gregor ve Neeson'da sıkı şekilde dersler alarak usta bir eskrimci kadar kılıçla dövüşme sanatını öğreniyorlardı, kısaca ekipte kimse bir an bile boş durmuyordu. 1999 Mayıs ayına gelindiğinde filmin gösterime girmesine sadece 19 gün kala Industrial Light and Magic firması elindeki son Sebulba ve Jar Jar animasyonlarını da filme kusursuzca ekleyerek filmi teslim ediyor, ve Amerika için o büyük gün geliyordu 19 Mayıs 1999'da film gösterime giriyor ve her zaman alışıldığı gibi hasılat rekorlarını kırarak bir kez daha halkın sevgilisi oluyordu. Her efsanenin bir başlangıcı vardı ve bu kez Efsanenin başlangıcı efsaneyi sürdürüyordu.Filmin vizyona çıktığı günlerde ise Episode II için ön çalışmalar başlıyordu.

Eleştiriler

Phantom Menace / Gizli Tehlike, 16 yıldır beklenen bir yapım olmasına rağmen eleştirmenlerden hayli kötü notlar aldı. Eleştirilerin büyük bir kısmı, Natalie Portman'ın kötü oyunculuğu, ve her şeyden önemlisi Jar Jar Binks karakteri ile alakalıydı. Jar Jar Binks karakterinin ahmaklığı, sakarlığı ve saflığı serinin hayranları tarafından tamamen satış amaçlı olarak yorumlandı ve bir hayli tepki aldı. Bir başka eleştiri noktası ise George Lucas'ın yönetmenlik yetenekleri ile alakalı idi. Birçok hayran Lucas'ın beşinci Yıldız Savaşları filmindeki gibi yönetmenlik bayrağını iki ve üçüncü bölümlerde devretmesi gerektiğini savundu. (Peter Jackson'ın Bölüm 2'yi yönetmesi için imza toplandı). Filmdeki övülen iki nokta Liam Neeson ve Ewan McGregor'un oyunculuklarıydı.

Kaynakça

[1] StarWarsTurk.com

Dış bağlantılar

  1. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=starwars.htm