Alan adı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
Arşiv bağlantısı eklendi
Etiket: Geri alındı
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir)
Etiket: Geri alındı
60. satır: 60. satır:


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==
{{Kaynakça}}<ref>{{Web kaynağı | url = https://blog.hostixo.com/alan-adi-nedir-nasil-kullanilir/ | başlık = Yeni Başlayanlar için: Alan Adı Nedir ? Nasıl Kullanılır? | erişimtarihi = 2020-11-30 | dil = tr | çalışma = Hostixo Blog - Wordpress Türkiye Blog Sayfası | ad = Çiğdem | soyadı = Elmas | arşivurl = https://web.archive.org/web/20200924211029/https://blog.hostixo.com/alan-adi-nedir-nasil-kullanilir/ | arşivtarihi = 24 Eylül 2020}}</ref>
{{Kaynakça}}<ref>{{Web kaynağı | url = https://blog.hostixo.com/alan-adi-nedir-nasil-kullanilir/ | başlık = Yeni Başlayanlar için: Alan Adı Nedir ? Nasıl Kullanılır? | erişimtarihi =30 Kasım 2020| dil = tr | çalışma = Hostixo Blog - Wordpress Türkiye Blog Sayfası | ad = Çiğdem | soyadı = Elmas | arşivurl = https://web.archive.org/web/20200924211029/https://blog.hostixo.com/alan-adi-nedir-nasil-kullanilir/ | arşivtarihi = 24 Eylül 2020}}</ref>
[[Kategori:İnternet alan adları|*]]
[[Kategori:İnternet alan adları|*]]
[[Kategori:DNS]]
[[Kategori:DNS]]

Sayfanın 18.42, 30 Kasım 2020 tarihindeki hâli

Alan adı, bir Web sitesinin İnternet'teki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir İnternet kullanıcısı Web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir. Örneğin şu anda gezmekte olduğunuz sitenin alan adı wikipedia.org tur. Alan adları IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların/serverların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir.

Örneğin trpedia.com alan adı adres barına yazıldığında tarayıcı bu alan adını önce IP adresine çevirir, daha sonra kullanıcıyı bu IP adresine sahip bilgisayara yönlendirir. Dolayısıyla Web sitesinin ziyaret edilebilmesi için kullanıcıların IP adresini bilemeyecekleri göz önünde bulundurulmalı ve siteye daha kolay ve akılda kalıcı bir alan adı alınmalıdır. Alan adı almak için bir İnternet servis sağlayıcısına gidilebilir veya Web hosting (barındırma) firmasından müşteri için bir alan adı kaydetmesi istenebilir.

Alan adı sisteminin yönetimini İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu veya ICANN yapmaktadır.

ICANN yeni alan adlarının uzantılarının kullanabilir olduğunu onaylama, uzantıların işlevlerini yönetme ve ICANN' nin belirlemiş olduğu kurallara göre çalışmazlarsa eğer bu uzantıları kapatmakta bu kurumun elindedir.

Aslında alan adı satın aldığınız değil kiraladığınız bir hizmettir, bu yüzdendir ki en fazla on yıl olmak üzere alan adınızın süresini yenilemelisiniz, normal olarak en az bir yıl olarak kayıt edilen alan adları, On yıla kadar tescil edilebilir

Türkiye'nin ülke alan adı olan .tr uzantılı alan adları (.com.tr, .net.tr ve daha fazlası) BTK tarafından yönetilmekte ve tahsis edilmektedir, en fazla beş yıl olarak tahsis edilebilir.[1]

Farklı Domain Türleri

Birçok insan bir internet sitesi kurmayı düşündüğünde, çoğunlukla ''.com'' adını almaktadır. .com sıklıkla tercih edilen uzantı olmasına rağmen, farklı isimlerde uzantı çeşitleri de bulunmaktadır.  .Org, .biz, .tv, .info, .co, .pro ve daha fazlası gibi birçok farklı seçenekler bulunmaktadır.

Genel olarak, en yaygın alan adı türleri şu şekilde incelenebilir:

TLD: Üst Düzey Domain Uzantıları

Üst düzey bir etki alanı, tam olarak göründüğü gibidir: İnternetteki alan adı sisteminin hiyerarşisindeki en yüksek seviyeyi temsil eden bir türüdür. Kullanılabilir binlerce TLD vardır ancak kullanımı en yaygın olanları .com , .org , .net ve .edu'dur .

.com alanları , web'in % 46,5'ine güç sağlayan en popüler alanlardır .

TLD'lerin resmi listesi, İnternet Tahsisli Sayılar Otoritesi (IANA) adlı bir kurum tarafından tutulur ve buradan incelenebilir . Birkaç farklı TLD türü bulunmaktadır aşağıda bu türlerden bahsedeceğiz.

ccTLD: Ülke Kodu Üst Düzey Domain Uzantıları

ccTLD internette en çok kullanılanıdır. Bu alan adı uzantıları, o ülkede yaşayan insanlar veya işletmeler tarafından genel TLD'ler olarak kullanılır. En çok  örnekler, .co, .tv veya .me alanlarıdır.

ccTLD ülkelere ait domain uzantılarıdır. Örnek verecek olursak Türkiye'de kullanılan global uzantı olan .com uzantısının sonuna .tr eklenerek yeni bir uzantı "com.tr" oluşturulmuştur.

Bazı ülkeler ise bunu uygulamayıp yalnız uzantıyı kullanmışlardır. Örnek ABD için .us, Rusya için .ru, Japonya için .jp Almanya için .de, Birleşik Krallık için .uk gibi örnekler verilebilir.

gTLD: Genel Üst Düzey Alan Adları

gTLD' açılımı “genel üst düzey alan adı” dır ve geleneksel bir web adresine uygun bir alternatif sunan alan adı uzantısıdır.

Bir gTLD, aslında bir ülke koduna dayanmayan üst düzey bir alandır. Genel üst düzey alan adları , eğitim kurumlarını hedefleyen .edu gibi belirli bir kullanım durumu için tasarlanmıştır . Aynı zamanda bir gTLD'ye kayıt yaptırmanız için ölçüte ihtiyacınız yoktur.

gTLD dört alt kategoriden oluşmaktadır:

  • Genel (.com, .net, .org, .info), genel amaçlar için kullanılabilen domainlerdir.
  • Yalnızca belirli amaçlar için kullanılabilen genel kısıtlı (.pro, .biz, .name) alan adları.
  • Sponsorlu (.edu, .gov, .int, .mil, .aero, .cat, .asia, .mobi, .coop, .travel, .tel, .jobs) yalnızca bununla özel olarak ilgilenen işletmeler tarafından kullanılabilen domainler..
  • DNS altyapısına yardımcı olmak için kullanılan orijinal üst düzey etki alanlarından biri olan altyapı (.arpa).

GTLD'lerin diğer örnekleri arasında .mil (askeri), .gov (hükümet), .org (kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve kuruluşlar için) ve başlangıçta internet servis sağlayıcıları (ISS'ler) için tasarlanmış ancak şimdi daha yaygın olarak kullanılan .net bulunmaktadır.

Diğer Alan Adı Türleri

Yukarıda belirttiğimiz alan adlarının dışında daha az kullanılan alan adları da vardır.

İkinci Düzey Alanlar

İkinci düzey olan alan adlarını da daha önce görmüşsünüzdür. Üst düzey (TLD) bir alan adının altında bulunan domainden bahsedeceğiz. Ülke kodları söz konusu olduğu için örneklerle anlatmanın daha yararlı olacağını düşünerek teknik bilgiye yer vermeyeceğiz.

Örnek verecek olursak Türkiye'deki şirketleri bazı zamanlarda .com kullanmak yerine .com.tr kullanıyor olmaları ikinci düzey domaine verilecek mükemmel bir örnektir. Genellikle devlet kurumları tarafından kullanılan .gov.tr veya  akademik kurumlara ve üniversitelere ait olan .edu.tr ikinci düzey domaine verilecek güzel örnekler olabilir.

Alt Domainler (Subdomain)

Alt domainler subdomain olarak da adlandırılabilirler. Alt alan adları ana bir domaine bağlı olarak açılmaktadırlar ve arama motorları tarafından ana alan adının uzantısı olarak algılanırlar.

Alt domain kullanmak çok kullanışlıdır bunun nedeni ise web yöneticilerinin siteleri için oluşturacakları bölümler için ek bir domain satın almalarına ihtiyaç duyulmaz.

Örneğin, Facebook , Facebook API'sini kullanmak isteyen web ve uygulama geliştiricileri için belirli bilgiler sağlamak için developer.facebook.com kullanır

Kaynakça

[1]

  1. ^ Elmas, Çiğdem. "Yeni Başlayanlar için: Alan Adı Nedir ? Nasıl Kullanılır?". Hostixo Blog - Wordpress Türkiye Blog Sayfası. 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2020.