İoannis (Lidyalı): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
InternetArchiveBot (mesaj | katkılar)
1 kaynak kurtarıldı ve 0 kaynak ölü olarak işaretlendi.) #IABot (v2.0.7
InternetArchiveBot (mesaj | katkılar)
2 kaynak kurtarıldı ve 0 kaynak ölü olarak işaretlendi.) #IABot (v2.0.7
33. satır: 33. satır:
== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==
*[https://books.google.com/books?id=CCobAAAAIAAJ ''Corpus scriptorum historiae byzantinae'' (Bonn, 1837) edition of the works of John Lydus]: Greek, with Latin translation at the bottom of each page.
*[https://books.google.com/books?id=CCobAAAAIAAJ ''Corpus scriptorum historiae byzantinae'' (Bonn, 1837) edition of the works of John Lydus]: Greek, with Latin translation at the bottom of each page.
*[http://www.documentacatholicaomnia.eu/30_20_0490-0578-_Joannes_Lydus_Laurentius.html ''Joannes Lydus Laurentius Opera Omnia'' by Migne Patrologia Graeca: Greek, with analytical indexes]
*[http://www.documentacatholicaomnia.eu/30_20_0490-0578-_Joannes_Lydus_Laurentius.html ''Joannes Lydus Laurentius Opera Omnia'' by Migne Patrologia Graeca: Greek, with analytical indexes] {{Webarşiv|url=https://web.archive.org/web/20181003212444/http://www.documentacatholicaomnia.eu/30_20_0490-0578-_Joannes_Lydus_Laurentius.html |tarih=3 Ekim 2018 }}
*[https://books.google.com/books?id=9roiAAAAMAAJ Teubner edition of ''De Mensibus''] (1898) by R. Wünsch. (Greek text only)
*[https://books.google.com/books?id=9roiAAAAMAAJ Teubner edition of ''De Mensibus''] (1898) by R. Wünsch. (Greek text only)
*[https://archive.org/details/JohnLydusOnTheMonthsTr.Hooker2ndEd.2017 English translation of ''De Mensibus'' (with annotations and introduction) by Mischa Hooker, 2nd ed. (2017)]
*[https://archive.org/details/JohnLydusOnTheMonthsTr.Hooker2ndEd.2017 English translation of ''De Mensibus'' (with annotations and introduction) by Mischa Hooker, 2nd ed. (2017)]
*[http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Lydus/de_Mensibus/home.html English translation of selected portions of ''De Mensibus'', Book IV: months February-July, September-December, by Mischa Hooker (1st ed.)] {{Webarşiv|url=https://web.archive.org/web/20200607054258/http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Lydus/de_Mensibus/home.html |date=7 Haziran 2020 }}
*[http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Lydus/de_Mensibus/home.html English translation of selected portions of ''De Mensibus'', Book IV: months February-July, September-December, by Mischa Hooker (1st ed.)]{{Webarşiv|url=https://web.archive.org/web/20200607054258/http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Lydus/de_Mensibus/home.html |date=7 Haziran 2020 |tarih=7 Haziran 2020 }}


{{Otorite kontrolü}}
{{Otorite kontrolü}}

Sayfanın 03.29, 9 Ekim 2020 tarihindeki hâli

Lidyalı İoannis ya da İoannis Lydus (YunancaGrekçeἸωάννης Λαυρέντιος ὁ Λυδός; LatinceIoannes Laurentius Lydus), 6. yüzyıl Bizanslı idareci ve kadim konular üzerine yazar.

Hayatı ve kariyeri

MS 490 yılında Lidya'da Filadelfiya şehrinde doğmuştur, bu nedenle cognomen olarak "Lydus" (Lidyalı) ismini almıştır. Erken yaşta Konstantinopolis'te kısmetini aramak için yola koyuldu ve I. Anastasius ve I. Justinianus hükümdarlıklarında Doğu praetoria idaresinde yüksek saray ve devlet dairelerinde görev yaptı. 552'de gözden düştü ve kovuldu. Ölüm tarihi bilinmemektedir, ancak II. Justinus'un (565–578 arası hükümdar) hükümdarlığının ilk yıllarında büyük olasılıkla hayattaydı.

Edebi çalışmaları

Emekliliği sırasında, üçü günümüze ulaşmış Roma'nın eski eserleri üzerine yapılan çalışmaların derlenmeleriyle kendisini meşgul etti:

  1. De Ostentis (GrekçeΠερὶ Διοσημείων), divinasyon sanatının kökleri ve gelişimi üzerine.
  2. De Magistratibus reipublicae Romanae (GrekçeΠερὶ ἀρχῶν τῆς Ῥωμαίων πολιτείας), Justinianus döneminin idari detayları için özellikle değerlidir; çalışma günümüzde Michael Maas tarafından MS 550 olarak tarihlendirilmiştir.[1]
  3. De Mensibus (GrekçeΠερὶ τῶν μηνῶν), Yılın farlı pagan festivallerinin tarihi.

Bu kitapların temel değeri, yazarın benzer konularda eski Roma yazarlarının eserlerini (günümüzde kaybolmuş) kullanmasından kaynaklanmaktadır. İoannis, aynı zamanda imparator için bir methiye ve Sasani İmparatorluğu'na karşı seferin tarihini oluşturmak için Justinianus tarafından görevlendirilmiştir; ancak bazı şiirsel kompozisyonlar ile beraber bunlar kaybolmuştur.

Edisyonlar ve çeviriler

De Ostentis'in Curt Wachsmuth (1897) tarafından yayınlanmış içinde prolegomena'da yer alan hükümlerin tüm anlatımlarıyla bir edisyonu mevcuttur.

De Magistratibus and De Mensibus'un Richard Wünsch (1898–1903) tarafından yayınlanmış bir edisyonu mevcuttur.[2] Corpus scriptorum hist. Byzantinae isimli Bonn baskılı I. Bekker'in Lydus (1837) edisyonuna önsözü olan CB Hase'nin (De Ostentis'in ilk editörü) makalesini de inceleyebilirsiniz.

De Magistratibus için, Wünsch'ün edisyonu ve çevirisi Anastasius C. Bandy tarafında yenilenmiştir.

Ayrıca bakınız:

  • The Works of Ioannis Lydus, Vols. I–IV (Edwin Mellen Press, 2013). New critical translations of De Mensibus, De Ostentis and De Magistratibus by Anastasius Bandy. Co-edited by Anastasia Bandy, Demetrios J. Constantelos and Craig J. N. de Paulo.
  • John the Lydian, De Magistratibus. On the Magistracies of the Roman Constitution. Translated by T. F. Carney. December 1971, Coronado Press.
  • John the Lydian, On powers, or, The magistracies of the Roman state / Ioannes Lydus; introduction, critical text, translation, commentary, and indices by Anastasius C. Bandy. Series: Memoirs of the American Philosophical Society, v. 149 ISSN 0065-9738. Philadelphia : American Philosophical Society, 1983, c1982. Greek text, parallel English translation. Based on the Codex Caseolinus.
  • Des magistratures de l'état romain. Jean le Lydien. Text, French translation and commentary by Michel Dubuisson, Jacques Schamp. Belles Lettres (2006)

Kaynakça

Özel
  1. ^ Michael Maas, John Lydus and the Roman Past (Londra-New York, 1992).
  2. ^ full text at archive.org
Genel

Dış bağlantılar