Erich Raeder: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
SieBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: bg:Ерих Редер
SieBot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Değiştiriliyor: ka:ერიხ რედერი
21. satır: 21. satır:
[[it:Erich Raeder]]
[[it:Erich Raeder]]
[[ja:エーリヒ・レーダー]]
[[ja:エーリヒ・レーダー]]
[[ka:რედერი, ერიხ]]
[[ka:ერიხ რედერი]]
[[nl:Erich Raeder]]
[[nl:Erich Raeder]]
[[no:Erich Raeder]]
[[no:Erich Raeder]]

Sayfanın 10.24, 2 Kasım 2007 tarihindeki hâli

Erich Raeder, 24 Nisan 1876 yılında Wandsbek’de doğdu. İyi bir eğitimin ardından 1894 yılında Alman İmparatorluk Deniz Kuvvetlerine katıldı. Birinci Dünya Savaşındaki başarılarıyla 1928 yılında Alman Deniz Kuvvetlerinin amirali oldu.

Raeder, NSDAP’nin siyasal politikalarından pek hoşnut olmasa da Adolf Hitler’in Almanya’yı yeniden canlandırma fikrinin arkasındaydı. Bunu farkeden Hitler 1939 yılında Raeder’i Büyük Amiral rütbesine çıkarttı. Bu unvan Alfred von Tirpitz’den sonra kendisine verilmişti ve gerçekten bir denizcinin ulaşmak istediği son noktaydı.

Erich Raeder Alman Donanmasının İngiliz donanmasıyla boy ölçüşebilecek seviyeye gelmesini istiyordu. Dönemin ekonomisini yöneten Hermann Göring de eski bir havacı olduğu için, kalkınmanın öncelikle hava kuvvetlerinden başlamasını istiyordu. Bu durum Göring’le Raeder arasında gerginliklere sebep oluyordu. Hitler gerekli bütçe desteğini vermesine rağmen beklenilen başarı elde edilemeyince 1943 yılında Erich Raeder istifa ederek yerini Karl Dönitz’e bıraktı. 1957 yılında Mein Leben isimli kitabını yayınladı ve 6 Kasım 1960 yılında öldü.