Cennetkuşu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Kaynak düzenleme
InternetArchiveBot (mesaj | katkılar)
2 kaynak kurtarıldı ve 0 kaynak ölü olarak işaretlendi.) #IABot (v2.0.7
15. satır: 15. satır:
| açıklama =
| açıklama =
}}
}}
'''Cennetkuşu''' (''Strelitzia reginae''), [[Ötücü kuşlar]] sınıfındaki '''Paradisaeidae''' takımının bir üyesidir. Türlerin çoğunluğu Doğu [[Endonezya]], [[Papua Yeni Gine]] ve doğu [[Avustralya]]'da bulunur. Ailenin 15 [[cins]]i içinde 42 tür vardır.<ref>Gill, F & D Donsker (Eds). 2012. IOC World Bird Names (v 3.2). Available at http://www.worldbirdnames.org [Accessed 13 Jan 2013].</ref> Bu ailenin üyeleri, en çok erkeklerin [[Seksüel dimorfizm]] özellikleriyle, yani özellikle gagadan, kanatlardan, kuyruktan veya baştan uzanan çok uzun ve ayrıntılı tüylere sahip olmasıyla bilinir. Çoğunlukla yoğun [[yağmur ormanı|yağmur ormanlarında]] yaşarlar. Tüm türlerin beslenme biçimi, meyve ve daha az oranda eklembacaklıları kapsar. Cennet kuşları [[Monogami|tekeşlilik]] ila [[çokeşlilik]] arasında değişen çiftleşme sistemlerine sahiptir.
'''Cennetkuşu''' (''Strelitzia reginae''), [[Ötücü kuşlar]] sınıfındaki '''Paradisaeidae''' takımının bir üyesidir. Türlerin çoğunluğu Doğu [[Endonezya]], [[Papua Yeni Gine]] ve doğu [[Avustralya]]'da bulunur. Ailenin 15 [[cins]]i içinde 42 tür vardır.<ref>Gill, F & D Donsker (Eds). 2012. IOC World Bird Names (v 3.2). Available at http://www.worldbirdnames.org {{Webarşiv|url=https://web.archive.org/web/20171104104657/http://www.worldbirdnames.org/ |date=4 Kasım 2017 }} [Accessed 13 Jan 2013].</ref> Bu ailenin üyeleri, en çok erkeklerin [[Seksüel dimorfizm]] özellikleriyle, yani özellikle gagadan, kanatlardan, kuyruktan veya baştan uzanan çok uzun ve ayrıntılı tüylere sahip olmasıyla bilinir. Çoğunlukla yoğun [[yağmur ormanı|yağmur ormanlarında]] yaşarlar. Tüm türlerin beslenme biçimi, meyve ve daha az oranda eklembacaklıları kapsar. Cennet kuşları [[Monogami|tekeşlilik]] ila [[çokeşlilik]] arasında değişen çiftleşme sistemlerine sahiptir.


Türlerin sayısı, avlanma ve [[yaşam alanı yok olması]] sebebiyle [[Nesli tehlikedeki türler|tehlike altındadır]].''
Türlerin sayısı, avlanma ve [[yaşam alanı yok olması]] sebebiyle [[Nesli tehlikedeki türler|tehlike altındadır]].''
30. satır: 30. satır:
* [http://www.birdsofparadiseproject.org Birds-of-Paradise Project] website by the Cornell Lab of Ornithology
* [http://www.birdsofparadiseproject.org Birds-of-Paradise Project] website by the Cornell Lab of Ornithology
* [http://ibc.lynxeds.com/family/birds-paradise-paradisaeidae Bird-of-paradise videos and images] on the Internet Bird Collection
* [http://ibc.lynxeds.com/family/birds-paradise-paradisaeidae Bird-of-paradise videos and images] on the Internet Bird Collection
* [http://birdsofparadiseproject.blogspot.com.au/2013/03/a-graphical-look-at-birds-of-paradise.html Birds-of-paradise infographic] National Geographic için üretildi.
* [http://birdsofparadiseproject.blogspot.com.au/2013/03/a-graphical-look-at-birds-of-paradise.html Birds-of-paradise infographic] {{Webarşiv|url=https://web.archive.org/web/20140514000049/http://birdsofparadiseproject.blogspot.com.au/2013/03/a-graphical-look-at-birds-of-paradise.html |date=14 Mayıs 2014 }} National Geographic için üretildi.


{{Otorite kontrolü}}
{{Otorite kontrolü}}

Sayfanın 22.05, 4 Ekim 2020 tarihindeki hâli

Cennetkuşu
Cicinnurus respublica
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Hayvanlar
Şube: Kordalılar
Alt şube: Kuşlar
Sınıf: Ötücü kuşlar
Takım: Paradisaeidae

Cennetkuşu (Strelitzia reginae), Ötücü kuşlar sınıfındaki Paradisaeidae takımının bir üyesidir. Türlerin çoğunluğu Doğu Endonezya, Papua Yeni Gine ve doğu Avustralya'da bulunur. Ailenin 15 cinsi içinde 42 tür vardır.[1] Bu ailenin üyeleri, en çok erkeklerin Seksüel dimorfizm özellikleriyle, yani özellikle gagadan, kanatlardan, kuyruktan veya baştan uzanan çok uzun ve ayrıntılı tüylere sahip olmasıyla bilinir. Çoğunlukla yoğun yağmur ormanlarında yaşarlar. Tüm türlerin beslenme biçimi, meyve ve daha az oranda eklembacaklıları kapsar. Cennet kuşları tekeşlilik ila çokeşlilik arasında değişen çiftleşme sistemlerine sahiptir.

Türlerin sayısı, avlanma ve yaşam alanı yok olması sebebiyle tehlike altındadır.

Kaynakça

  • Laman, Tim; Scholes, Edwin (2012). Birds of Paradise, Revealing the World’s Most Extraordinary Birds. National Geographic Society. 

Dipnotlar

  1. ^ Gill, F & D Donsker (Eds). 2012. IOC World Bird Names (v 3.2). Available at http://www.worldbirdnames.org 4 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. [Accessed 13 Jan 2013].

Dış bağlantılar

Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur: