Berberi korsanlar: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
InternetArchiveBot (mesaj | katkılar)
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0
Zgrzgen (mesaj | katkılar)
21. satır: 21. satır:


[[Kategori:Berberi korsanlar| ]]
[[Kategori:Berberi korsanlar| ]]
[[Kategori:Korsanlık]]

Sayfanın 20.12, 21 Eylül 2020 tarihindeki hâli

Berberi Korsanlar ile Deniz Savaşı, Laureys a Castro (1681)

Berberi korsanlar veya Osmanlı korsanları, Salé, Rabat, Cezayir, Tunus ve Trablus limanlarında üslenen Kuzey Afrikalı korsanlardı. Adını Berberi halkından almakta olup korsanların faaliyet gösterdikleri yerler Berberi Kıyısı olarak adlandırılmaktaydı.

Bölgedeki korsanlık faaliyetleri, Müslümanların İber Yarımadası'nı fethinden kısa bir süre sonra gerçekleşmiş olsa da, Berberi korsanlar terimleri, köle saldırılarının sıklığı ve menzili arttıkça, 16. yüzyıldan itibaren aktif olan akıncılar için kullanılmaya başlandı. O dönemde Cezayir, Tunus ve Trablusgarp, Osmanlı İmparatorluğu tarafından doğrudan yönetilmekteydiler veya Berberi Devletler olarak bilinen özerk bağımlılıklar olarak bilinmekteydiler.

Korsanlık faaliyetleri, 17. yüzyılın son döneminde daha güçlü Avrupa donanmaları Berberi devletlerini barış yapmaya ve yük gemilerine saldırılarını durdurmaya zorlamasıyla azalmaya başladı.[1] 1814-1815 yıllarında Napolyon Savaşları ve Viyana Kongresi sonrasında Avrupalı güçler, Berberi korsanlarını tamamen bastırmak üzerinde anlaşmaya vardı ve tehdit büyük ölçüde bastırıldı. 1830'da Fransa'nın Cezayir'i İşgali ile son bulana kadar, ABD ile Berberi devletler arasındaki Berberi Savaşları meydana geldi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Chaney, Eric (1 Ekim 2015). "Measuring the military decline of the Western Islamic World: Evidence from Barbary ransoms". Explorations in Economic History. Cilt 58. ss. 107–124. doi:10.1016/j.eeh.2015.03.002. 

Dış bağlantılar