Vikipedi:Köy çeşmesi (teklifler): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Anerka (mesaj | katkılar)
183. satır: 183. satır:
:::::::::[[Kullanıcı:Vito Genovese|<font color="#008000">'''Vito Genovese'''</font>]] 10.28, 4 Eylül 2020 (UTC)
:::::::::[[Kullanıcı:Vito Genovese|<font color="#008000">'''Vito Genovese'''</font>]] 10.28, 4 Eylül 2020 (UTC)
* VT {{sağ ok}} Vikipedi tartışma: da eklense iyi olur. --[[Kullanıcı:ToprakM|<span style="font-family: old english text mt;color:blue;font-size:93%">'''''ToprakM'''''</span>]]&nbsp;<sup>[[Kullanıcı mesaj:ToprakM|<span style="color: #bf0023;">✉</span>]]</sup> 14.07, 9 Eylül 2020 (UTC)
* VT {{sağ ok}} Vikipedi tartışma: da eklense iyi olur. --[[Kullanıcı:ToprakM|<span style="font-family: old english text mt;color:blue;font-size:93%">'''''ToprakM'''''</span>]]&nbsp;<sup>[[Kullanıcı mesaj:ToprakM|<span style="color: #bf0023;">✉</span>]]</sup> 14.07, 9 Eylül 2020 (UTC)
Ellerinize sağlık diyorum. Açıkçası bu kısayollar benim için çok yararlı olacak VP yi öğrendiğim günden beri aramaya Vikipedi yazmadım örneğin :) Destekliyorum. Yukarıdaki kısaltmalar da gayet uygun. Proje için PRJ daha iyi olabilir ama.----[[Kullanıcı:Anerka|anerka]]<sup>[[Kullanıcı mesaj:Anerka|'ya söyleyin]]</sup> 16.00, 20 Eylül 2020 (UTC)


== Vikiprojenin adı ==
== Vikiprojenin adı ==

Sayfanın 16.00, 20 Eylül 2020 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


Arayüz yöneticiliği şartları ve merkezî olmayan yetki isteklerinin merkezîleştirilmesi

Mevcut durumda bazı kullanıcı gruplarına eklemeler için hizmetlilere mesaj atılıyor, bazıları için ise Vikipedi:Köy çeşmesi (teknik) sayfası kullanılıyor. Bu karmaşıklığın giderilmesi ve her şeyin yerinde ele alınması gerekli. Bu gereklilik, kime neyin verildiğinin bilinmesi açısından ve merkezîlik açısından da önem kazanıyor.

Bu nedenle, aşağıdakileri öneriyorum:

  1. Arayüz yöneticiliği başvurularının Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu sayfasından yapılması ve seçim kriteri olarak hizmetliler ile aynı kriterlerin uygulanması. Bu yetki yalnızca bir hizmetli ile aynı şekilde güvenilir bulunan kullanıcılara veriliyor. Hizmetlilerde olan arayüz ile ilgili haklar bu gruba aktarıldı. Bu nedenle hizmetli başvurusu sayfasının kullanılması yerindedir.
  2. Geri kalan beyaz liste, IP engelleme muafiyeti, onaylanmış kullanıcı, teknisyen, toplu mesaj gönderici grupları için Vikipedi:Yetki talepleri sayfasının kullanılması. Bu taleplerden IP engelleme muafiyeti, teknisyen, toplu mesaj gönderici başvurularının arşivlenmesi, kime neyin verildiğinin bilinmesi açısından yararlı olacaktır.

Teknisyenlik ile devriyelik yetkilendirme süreçleri belki özdeş olarak görülebilir, bu durumda devriyelik başvurusunun da artık Vikipedi:Yetki talepleri sayfasında yapılması da değerlendirilebilir.

--[evolutionoftheuniverse] @trwiki 17.31, 26 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]

İki öneriyi de aşırı bürokratikleşme olarak görüyor ve uygun bulmuyorum.
Vito Genovese 17.50, 26 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
  • 1) Arayüz yöneticiliğine hizmetlilik gibi anlam yükleyip VP:HB sayfasına taşımaya kesinlikle karşıyım. Bugün Vito'nun mesaj sayfasında belirttim, arayüz yöneticiliği ve hizmetlilik arasında en ufak bir bağlantı göremiyorum. İkisi tamamen farklı alanlar için oluşturulmuş olan, farklı gruplar. Bir hizmetlinin arayüz yöneticisi olmak istememesinin gayet normal olabilmesi gibi bir arayüz yöneticisinin de hizmetli olmak istememesi oldukça normal. Bu yüzden iki grubun aynı cümle içinde geçmesini bile doğru bulmuyorum, her ne kadar ARY hizmetlilikten 'ayrılıp' oluşturulmuş olan bir grup gibi gözükse de. Ben dolayısıyla bu yetkinin verilmesine KÇ teknikte devam etmesinde bir sakınca görmüyorum. Hele hele "seçim kriteri olarak hizmetliler ile aynı kriterlerin uygulanması" cümlesine tamamıyla katılmıyorum. Burada belirttiğim tüm görüşler teknisyen grubu için de geçerlidir.
  • 2) Beyaz listenin de hizmetliler tarafından dağıtılmasında bir sakınca göremiyorum, beyaz listeye alınan kullanıcılar zaten genellikle beyaz listenin ne olduğunu bile bilmeden hizmetliler tarafından başvuru olmaksızın ya da genellikle tecrübeli vikipedistlerden gelen öneriler üzerine gruba alınıyorlar. Dolayısıyla ek bir sayfa oluşturmanın ya da kullanıcıları başvurmaya zorlamanın bize sadece vakit kaybettireceğini düşünüyorum.
  • 3) "başvurularının arşivlenmesi, kime neyin verildiğinin bilinmesi açısından yararlı olacaktır." cümlesine de katılmıyorum. Hizmetliler/bürokratlar zaten çoğunlukla yetkilendirmede bulunurken gerekçeye ilgili tartışma/istek/ya da her neyse buna kalıcı bağlantı vererek yetkilendirme yapıyorlar. Dolayısıyla yılda 1 veya 2 kişinin yapacağı başvurular için ek sayfa oluşturmak ve takibini yapmanın en azından trwiki için vakit kaybettireceğini düşünüyorum. Ama dediğiniz enwiki, dewiki gibi vikilerde oldukça güzel işler.
  • @Evrifaessa, @Vito Genovese, eksik anlaşıldı. Talebi olan Vikipedi:Yetki talepleri sayfasına yazsın diyorum özünde. Geri kalan her şey olduğu gibi devam edecek. Temel neden derli toplu olması. Arayüz yöneticiliği için hizmetli başvurusundaki sürecin işletilmesi ise ayrıca bir öneri. Beyaz liste ve benzeri haklar zaten istek beklenmeden verilmekte ancak bazı kullanıcılar beklemeden çeşitli yerlere beyaz listeye eklenme taleplerini yazmaktalar. --[evolutionoftheuniverse] @trwiki 18.08, 26 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
    • Eksik anlamadım. Sadece diyorum ki atıl durumda olan bu kadar prosedür sayfası varken azınlıkta olan "bazı kullanıcılar" için ek bir sayfa oluşturmanın gerekli olmadığını düşünüyorum. Hizmetliye mesaj atmak ile o sayfaya yazmak arasında bir fark var mı? Evet, var. Hizmetliye mesaj attığınızda doğrudan olarak bildirim gidiyorken ayda yılda bir talep eklenen yetki talepleri sayfasında belki hizmetliler o talebi bir süreliğine fark etmeyecek bile. IP muafiyeti olan 4 kullanıcımız (ikisi benim bot), toplu mesaj göndericisi olan 9 kullanıcımız var. Bunlar da gördüğüm kadarıyla bir hizmetliye mesaj atarak doğrudan yetkilendirilmiş kullanıcılar. Bilemiyorum tek ben mi böyle düşünüyorum ama şu anki prosedürü oldukça düzenli buluyorum.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 18.26, 26 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Sunulan teklifle yapılan yorumlar arasında bir uyuşmazlık var gördüğüm kadarıyla. Benim anladığım teklif, "falanca yetki için nereye başvurulması gerektiğini toparlayan bir sayfanın olmaması eksikliğinin giderilmesi" şeklinde. Yeni bir Vikipedi kullanıcısıyım, ortada terimler uçuşuyor, beyaz listedir, gözetmendir, devriyedir, hizmetlidir vs. Bu yetkilerin ne olduklarını öğrenebileceğim sayfalar var ama bunları nasıl elde edebileceğimi topluca gösteren, toparlayan, özetleyen bir sayfa yok. Bence bu bir eksiklik mi? Evet, yerinde bir tespit. Atılan adım da bu eksikliğin giderilmesi yönünde. Bu eksikliğin yanı sıra arayüz yöneticiliği başvurusunun nasıl yapılması konusundaki belirtisizlik (yine yerinde bir tespit, farklı şekillerde ve ortamlarda yapılıyor bu başvurular) de giderilmek istenilmiş ve konu başlığı da böyle seçilince bir karmaşa olmuş. İki ayrı tespit ve eksiklik varken bunların tek bir tartışmayla giderilmeye çalışılması da tartışmayı tıkamış. @Evolutionoftheuniverse'ten ricam, bu eksiklik ve belirsizliklerden önce birini, sonrasında ise diğerini gidermeye çalışması :) Aksi durumda görüyoruz ki iş karmaşıklaşıyor doğal olarak.--NanahuatlEfendim? 20.00, 28 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Evet Nanahuatl, ikisini tek seferde çözmeye girişmiştim. Vikipedi:Kullanıcılar sayfasında da not düşüldüğü üzere arayüz yöneticiliği için şartlar belirlenmiş değil. Mevcut başvurularda ise bunu topluluğun güveni olarak değerlendiriyoruz. Bunu bir kenarda tutalım. Şartlarını şimdi konuşmasak bile bunun için başvuruları Köy Çeşmesi'nde almak yerine uygun bir sayfada almayı konuşabiliriz.
VP:YT şu anda zaten bilgilendirme sayfası. Sağda solda yapılan her türlü yetki isteklerinin bir yerde toplanması için ise bu sayfanın uygun olacağını düşündüm. Köy Çeşmesi'nde ya da hizmetli mesaj sayfasında istek yapmak yerine herkesin görebileceği bir yerde istek yapmak yalnızca düzen getirir, bürokrasi getirmez. Mevcut durumda zaten devriyelik başvurusu dışındaki tüm istekler ayda yılda bir oluyor ve hiçbirini kaçırıyor değiliz. Hizmetliler zaten diğer süreç sayfalarını nasıl izliyorlarsa ilgili sayfayı da izlemeye alacaklardır. --[evolutionoftheuniverse] @trwiki 13.14, 29 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]

HB-BB-GB-DB dörtlüsünü bir kenara bırakırsak, bürokratların verdiği yetkilerin (teknisyen, arayüz yöneticisi, bot) topluluk seçimiyle, hizmetlilerin verdiği yetkilerin (devriye, beyaz liste, IP engelleme muafiyeti, toplu mesaj gönderici) kendi kararlarıyla gerçekleştiğini görürsünüz. Bürokratların verdiği yetkilerin botluk dışında olanları yine topluluk tarafından alınır (hesap oluşturucu ve onaylı kullanıcı gibi yetkileri ise hiç vermiyoruz, gerek olmuyor çünkü). Bu bağlamda bir kullanıcı grubuna (yani hizmetliye) yapılan başvuru sonucu alınan yetkilerle topluluk kararının alındığı yetkiler ayrılabilir, hatta sayfa olarak her şekilde ayrı tutulmalıdır. Enwiki'de teknisyenlik çeşmeden, arayüz yöneticiliği bürokrat panosundan veriliyor. Tüm teknik konuları VP:KÇ/TN'de konuştuğumuz için bu sayfanın bu konunun merkezî platformu olması bana son derece tutarlı geliyor. Botluğun da kendi prosedürü var zaten. Hizmetlilerin verdiği yetkilere dönecek olursak, evet, birleştirilebilir tek sayfada. Ama gerek var mı? Bence yok. 4 yılda 9 kişi TMG yetkisi almış, IEM grubunda ise ikisi bot dört kişi var. Dolayısıyla bu kadar nadir yetkiler için vızır vızır işleyen VP:DEB sayfasını karmaşıklaştırmakta yarar görmüyorum. VP:YT sayfasının bir bilgilendirme sayfası olarak da yararı olur pekala.

Vito Genovese 13.28, 29 Temmuz 2020 (UTC)[yanıtla]


İtiraz gelmezse 48 saat sonra yapılmadı olarak işaretleyeceğim.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 20.05, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Köy çeşmesi ikonlarının yenilenmesi

Merhaba, Türkçe Vikipedi son günlerde eski görünümünü yenileyerek diğer sürümler arasında daha da önce çıkmaya başladı. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım. Ben de bir yardımım dokunsun diye köy çeşmesindeki eski ikonları daha iyi ve göze hitap eden hale getirdim Bu maddede çalışmalar oluşturdum. Eğer ikon öneriniz olursa siz de adınızla birlikte aşağıya ekleyebilirsiniz :) --Jelican9💬 21.46, 18 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

İkincisi daha güzel fakat politika ve ilginize kısımlarına tanımlanan semboller pek de güçlü çağrışımlar yaratmadılar bende. Bunların eski sembollerine benzer şeyler düşünülebilir. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 21.54, 18 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Yine öyle siyah ve beyaz olmak üzere dilediğiniz gibi öneri ekleyebilirsiniz :) --Jelican9💬 21.56, 18 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Yenilenme fikrini destekliyorum. Ancak 𐰇𐱅𐰚𐰤 ile çağrıştırma noktasında aynı fikirdeyim. Politika kısmında büyüteç yerine kalem, İlginize kısmında da gazete (veya dergi) yerine şimdiki halinde olduğu gibi konuşma baloncuğu kullanılarak çözülebilir belki. ►Br_Prometheus (ileti‽) 22.04, 18 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Selamlar, dedikleriniz doğrultusunda 2 yeni seçenek daha ekledim. Bence çok daha güzel oldu. --Jelican9💬 22.17, 18 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Çalışmanızın üzerine şöyle bir ekleme yaptım. İlgili bölümleri biraz daha iyi çağrıştırdı sanırım. ►Br_Prometheus (ileti‽) 22.33, 18 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Çok şık seçenekler var, elinize sağlık. Anasayfayı belirleyince seçsek? Belki tutarlılık da yakalayabiliriz böylelikle.
Vito Genovese 22.36, 18 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Dediğiniz gibi de yapılabilir. Ortak bir tema yakalama şansımız olur böylece. ►Br_Prometheus (ileti‽) 22.42, 18 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
@Jelican9 çalışmalar çok güzel elinize sağlık. Teknik için dişliyi daha uygun buldum. 3 ve 4 gayet güzel. Politika kısmı için bir önerim olacak. AB değil de bir sayfada liste ve tik şeklinde olabilir. Daha iyi anlaşılması için policy icon diye aratabilirsiniz. Nevmit ☛☛ mesaj 22.50, 18 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Bir düzeltme yapacağım. Dişli daha çok mekanik için kullanılan bir simge (yani genellikle). Anahtar ve tornovida teknik için daha uygun gibi. Yeni bir öneri olarak da bir alet için teknik evet, anahtar ve tornovida olabilir ama söz konusu viki ve onun arayüzü ve görünümü olunca burada teknik için kod açma kapama işaretlerini daha uygun buldum şimdi. Ancak <> tek başına bilmeyenler tarafından kolay anlaşılamayacağından içine şu benzeri code yazısı eklenebilir. Nevmit ☛☛ mesaj 23.00, 18 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Söylediğinize en yakın şöyle bir şey yapabildim Nevmit. Yine de "<>" konusunda, o kadar anlaşılamaz bir şey olduğunu düşünmüyorum.
►Br_Prometheus (ileti‽) 23.27, 18 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Slash da anlaşılmaya katkı sağlamış. Anlattığımdan daha iyi olur hatta. Yazısız. Elinize sağlık. Nevmit ☛☛ mesaj 23.43, 18 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Kötü olduğundan değil de, neden hepsi kutulu?

Vito Genovese 00.02, 19 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Ben de, ben de! Bir şeyler karaladım. Huzurlarınıza sunarım :) Şurada! Teklif 3 ve Teklif 4 olarak sunuyorum ben de o halde. Goktr 00.39, 19 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Unutmadan, Jelican'dan esinlendim ve kodlarından da yararladım. Goktr 00.41, 19 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
İlginize teşekkürler fakat ikonların değiştirilmesi daha iyi olacaktır. Anasayfada da ikonlar artık tek renk. --Jelican9💬 10.40, 19 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Anasayfa bir netleşsin de bakalım :) benimkisi bir yön. Goktr 15.33, 19 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Anasayfa zaten netleşti, düz ikonlar kullanılıyor :) --Jelican9💬 16.16, 19 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
@Jelican9 anasayfa netleşmedi, yarışma yapılacaktı şu anki geçici :) ----anerka'ya söyleyin 19.00, 19 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Bilgi kutularındaki bayrak-ülke şablonlarının kaldırılması

Yıllar önce @Kibele bunu önermişti, yanılmıyorsam @Nanahuatl aynı fikirdeyken @Superyetkin de botla halledilebilecek bir şey olduğunu yazmıştı. Ben de tek başıma aksini savunmuş ve birkaç maddedeki düzenlemeyi geri almıştım. Bugün bu şablonların "kişi bilgi kutularında" milliyet, doğum, ölüm,etnik köken vs. gibi envai türlü parametrede kullanılmasının gereksiz olduğunu, bk-ya bir sey katmadığını düşünüyorum. Zaten ülke adı peşi sıra veriliyor, bu şablonların kişi bilgi kutularından kaldırılmasını öneriyorum. Topluluğun eğilimini merak ettiğimden tekrar tartışmaya açmak istiyorum. Nihayetinde bu konuda bir teamül oturtabiliriz. Aklıma gelen kullanıcılara sesleneyim. @𐰇𐱅𐰚𐰤, Esc2003, Vito Genovese, Maurice Flesier, Khutuck, Dr. Coal, BSRF, Homonihilis, İazak, Seksen iki yüz kırk beş, Evrifaessa, Laz, Can, MHIRM, Uncitoyen, Vikiçizer, Madrox vd.--Kingbjelica (mesaj) 01.36, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Varlığından ne bir yarar ne de bir zarar gelir sanırım. Dolayısıyla "bir şey katmadığı"na katılıyorum. Eğer botla yapılabilecek, yani pek vakit almayacak ve zahmet olmayacak bir şeyse kaldırılabilir, itirazım olmaz. Son olarak, merakımı celbetti Kingbjelica, o zaman niçin itiraz etmiştiniz? :) -- Dr. Coalmesaj 02.38, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Mskyrider çevirisi olan Vikipedi:Biçem el kitabı (ikon)'un politika olmamasından hareketle itirazım olmuş @Dr. Coal. Ufak bir not daha, Yetkin değil @Sadrettin botla halledilebilir demiş.--Kingbjelica (mesaj) 09.34, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Ben kalması taraftarıyım. Bilgi kutularında konuyu özetlemeli, ama mümkün olan maksimum sayıda bilgiye de yer vermeliyiz. 23*15 piksellik ufacık bayraklar üç harften az yer kaplıyor (Türkiye vs ███), ayrıca tek bakışta anlaşılabilirliği arttırıyor. Anlaşılabilirlik ve algı kolaylığı açısından bir örnek vereyim; rastgele sıralanmış bir ülke listesinde "Türkiye Türkiye" bulmak, "Türkiye" bulmaktan çok daha kolay. Bu kullanım kolaylığını kaldırmamız ve buna enerji harcamamız için güçlü bir neden olması gerekli.--Khutuckmsj 03.36, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
  • "Kişi bilgi kutuları"ndan kaldırılmaları önerisine katılıyorum. @Khutuck, verdiğin örnek, rasgele sıralanmış ülke listesinin kişi bilgi kutularında kullanılma frekansı nedir acaba? Ayrıca bot ile hâlledilebilecek ise çok fazla enerji harcanmaz sanırım. Bu bayrakların "kişi bilgi kutularında" kullanılmasının anlaşılabilirliğe katkısı olduğunu düşünmüyorum, aksine görsel olarak sadeliğin önüne geçiyor. Tüm kişi bilgi kutularında da kullanılması mümkün değil zaten, örnek: Heraklitos. --Mskyrider ileti 05.40, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Verdiğim örnek belirttiğim üzere "anlaşılabilirlik ve algı kolaylığı" göstermek içindi, bilgi kutularında böyle bir kullanım nadir, futbolcularda bazen var. --Khutuckmsj 18.48, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Önceleri ben de kullanıyordum bayrakları kişi bilgi kutularında fakat şimdi gördüğüm yerde kaldırıyorum. Bilgi kutularına ansiklopedik bir etkisi olmamasının yanında kutuları oldukça düzensiz gösterdiğini düşünüyorum. Bu yüzden botlar ile halledilecek bir konuysa toplu kaldırmaları destekliyorum ve buradan nihai bir karar çıkarılıp ilgili politika ve yönergelere eklenmesini de ayrıca temenni ediyorum. --Maurice Flesier message 07.28, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Geçenlerde Mahsuni Şerif maddesine baktığımda şu değişikliği yapmıştım. Doğum ve ölüm yerinde bayrak ibaresine kullanmaya gerek yok, çok ısrarcı olmayarak milliyeti kısmında bayrak-ülke şablonun kullanılmasında bir sakınca yok gibi, tıpkı futbolcu maddelerinde milli takım kariyeri kısmında ülke bayrağının kullanılması gibi; görsel açıdan güzel ve açıklayıcı oluyor.--Madrox❯❯❯ mesaj? 07.45, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Kişi bilgi kutularında bayrak şablonlarını sadece milliyet kısmında yararlı görüyorum. Bu yarar da ilk bakışta görsel sayesinde bir bilgi edinmek, ama doğum, ölüm, etnik köken vb. bu görselleri giderek arttırdığımızda sonucu karmakarışık olup amacından sapıyor. Tek bir parametrede kullanılsın derim, benim teklifim bunun milliyet olması. ----anerka'ya söyleyin 09.11, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Tercihim en:MOS:INFOBOXFLAG ile paralel olarak sıfır bayrak. Birden fazla pasaportu olanların yol açacağı kargaşa ile azınlıkların vatandaşlıkları üzerinden tanımlanmaya çoğu zaman sıcak bakmamaları gibi faktörler ışığında gereksiz bir polemik kapısı olduğunu düşünüyorum.

Vito Genovese 09.36, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

@Madrox, Khutuck, Anerka görüşlerine katılıyorum, bayrak-ülke şablonlarının kaldırılmasına karşıyım. Özellikle bot ile kaldırılmasına daha da karşıyım, zira yanlış parametrede kullanılanı doğru yerine taşımak gereken şablonlar var, bunların insan eliyle yapılması gerekiyor. Bence burda asıl tartışmamız gereken, Anerka'nın değindiği üzere yalnız (milliyet değil) vatandaşlık/vatandaşlığı parametrelerinde kullanılması veya doğduğu ve öldüğü ülke parametrelerinde de kullanılıp kullanılmaması olmalı. Alıntılamak için Şablon:Kişi bilgi kutusundaki açıklamayı tekrar okudum, İngilizcesinde de hâlen aynısı yazıyor. (May be used instead of citizenship (below) or vice versa in cases where any confusion could result. Should only be used 'with' citizenship when they somehow differ. Should only be used if nationality cannot be inferred from the birthplace. Do not use a flag template.) İngiliz vatandaşı ama Senegal asıllı bir kişi için anlamlı bir bilgi olur yani. Milliyet parametresinde kullanılanlar kaldırılmalı, itiraz eden çıkmayacaktır bu alt detay için, ama bot çalıştırmak için vatandaşlık/vatandaşlığı parametresinin var olup farklı bayrak şablonu olup olmadığı kontrol edilerek kaldırılmalı yalnızca. Bu arada yanlış anlaşılmasın, burada kaldırılmasın kararı çıktığında el birliğiyle tüm bilgi kutularını bayrak şablonlarıyla dolduralım demek istemiyorum, doldurmayalım. Ayrıca@Vito Genovese'nın değindiği üzere birden fazla pasaportu olan kişinin vatandaşlık/vatandaşlığı parametrelerinden eklenip eklenmemesine de odaklanabiliriz. Bu detayda çekimserim.
Doğduğu ve öldüğü ülke parametrelerinde kullanılmasının yararını da söyleyeyim. Tüm Kişi, Makam sahibi vs bilgi kutularında mutlaka konmasını savunmuyorum, ama iki tür örnekteki yararını oldukça önemsiyorum. İlki, Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde Sofya'da doğmuş bir kişinin yine Sofya'da ama Bulgaristan Krallığı içinde ölmesi. İkincisi ise Avusturya'da doğmuş bir kişinin ölümünün ABD'de gerçekleşmesi. Bir bakışta bu bilgiyi okura iletmek yararlı, vazgeçmeyelim.
--iazak (mesaj) 10.34, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

ansiklopediler, bir bakışta hap yutar gibi enformasyon isteyenler için değil, bilgi arayanlar içindir. niye öne çıkartıldığı ve neden hemen anlamamız gerektiği belli olmayan ülke bilgisi gibi cinsiyet, meslek, çağ, bölge, okul gibi bilgilere de benzer ikonlar koyup hepsini bir çırpıda görelim denirse karşı argümanımız ne olacaktır? bilgi kutularının bile varlığı tartışmalı iken böyle görsel haplardansa, içeriği okutmaya yöneltecek bir sadelik peşinde olmalıyız. "Birden fazla pasaportu olanların yol açacağı kargaşa ile azınlıkların vatandaşlıkları üzerinden tanımlanmaya çoğu zaman sıcak bakmamaları gibi faktörler ışığında gereksiz bir polemik kapısı olduğu" da cabası.. --kibele 11.44, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Yanıt Yanıt Tümünü botla kaldırmaktan daha fazla polemik yaratmaz, toplulukça makul olduğu kabul edilen alanlarda kullanılması. Her okur her maddeye aynı derinlikte yaklaşmaz vs uzatılabilir konu ama gerek yok. Ayrıca bilgi kutularının gerekliliğini tartışmayalım bari. Yararlı olduğu fazlasıyla açık.
--iazak (mesaj) 17.04, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Bilgi kutuları konusunda farklı görüşler var. Ben beğeniyorum ama örneğin Almanca Vikipedi'de (bildiğim kadarıyla) biyografi maddelerinde bilgi kutusu kullanmıyorlar. Örnek olarak de:Angela Merkel, de:Michael Jackson ve hatta de:Wikipedia:Exzellente Artikel/Wissenschaft'ın sol üst tarafındaki seçkin biyografi maddeleri verilebilir. Yer maddelerinde filan var ama biyografilerde yok gibi.
Vito Genovese 17.18, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Bu biraz da tercih meselesi, mesela ben de Almanca'yı bu yüzden hiç ama hiç beğenmiyorum. Alman stereotipine çok uyuyorlar ve Vikipedi'yi kağıt ansiklopedi gibi yazıyorlar gibi geliyor; dili bilmeden maddeye bakınca "bu Almancadır" diyebiliyorsun. --Khutuckmsj 18.52, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
angela merkel örneği nefis cidden. bilgi kutusu maddeden uzun. ne olmuş oluyor mesela, yardımcısı, genel sekreteri, zırtı pırtı bu kadar uzun uzun kutuda görülünce? bir çırpıda bilgilenmiş mi oluyoruz? ne gereklilikleri, ne de yararları açık. her neyse, elbette her şey tartışılabilir, beş taş hariç! --kibele 19.56, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Alternatif bakış açısı: "İyi ki kutu var da 2 dönem bakanlık yaptığını görebiliyorum, metinde bu yazmıyor." --Khutuckmsj 20.03, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
maddeden uzun bir bilgi kutusu varsa orada bir problem var demektir. madem yetiyor, madem kutuları doldurmaktan içeriğe fırsat kalmıyor kaldıralım gitsin. kutukutuviki.. --kibele 06.54, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Ben senin gibi kaldırma değil, yazma taraftarıyım. Problemin çözümü işimize gelmeyeni silmek değil, silerek ansiklopedi yazılmaz. --Khutuckmsj 07.55, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
böylece almanca vikipedi'nin sırf hoşlanmadığımız için silerek ansiklopedi yazdığını da öğrenmiş olduk. yorumlar 'işimize geldiği gibi' yorumlanmaz, konular zengin ayrıntılarından arındırarak kaba genellemeler yaparak konuşulmaz. neyin taraftarı olduğumu böyle yanlış yunluş tanımlamak da sana düşmez. kolay gelsin. --kibele 11.28, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Bilgi kutularını beğenmeyenler varsa onların arayüzünde gizleyecek bir betik de yazabiliriz pek tabi, isteyen istediği şekilde okur Vikipedi'yi.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 12.01, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Bilgi kutuları sade hale gelmeli bence de. Kullanıcılar içeriğe yönelmeli. Sadelik olacak diye de her şeyi kaldırmak doğru da değil. Burası bir internet ansiklopedisi, basılı bir ansiklopedi de değil. Bunu da unutmayalım. Bilgi kutuları maddeye artı bir değer sağlamasa bile özet görevi görüyor. Türkçe "özet.wiki" açılmadığı sürece de bu kutular yerlerinde kalabilir. Goktr 01.38, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

  • Arkadaşlar Türkçe vikipediada kaç kişinin madde olarak içeriği iyi de bilgi kutusuna gerek yok içeriği okuyan anlar diyebiliriz? Khutuck güzel örnek vermiş. Maddelerimiz içerik o kadar o kadar zayıf ki bilgi kutusunu silip maddeyi daha da boşaltmaya bence gerek yok. Teklif özeline gelirsek, bayrak kaldırılabilir ama bunu yaparken Maurice Flesier'in dediği gibi politika ve yönergelere de eklenmesi lazım. Bayrağın kaldırılması için örnek gerekçe olarak yukarıda "azınlıkların vatandaşlıkları üzerinden tanımlanmaya çoğu zaman sıcak bakmamaları" ifadesini gördüm. Gerekçede, gereksiz tartışmaların önüne geçmek için haklılık payı olabilir. O zaman bazı bilgi kutularında olan Ulus, Milliyet, Köken, Din gibi bilgilerinde kaldırılması da gerekli. Kişi Türk-Kürt, Kürt-Türk, Çerkes-Türk, Arap-Türk vb çeşitli varyasyonlara sahip ana babadan oldu mu bunda tartışma yok olmayacak mı? Bu nedenle sadece bayrak için (hele hele bot yardımıyla) kaldırma uygulaması çok gerekli değil. Bilgi kutusunun içeriği tartışılsa daha iyi olur.--Muratero 07.41, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Görsellik bilgi almanın ve öğrenmenin hatta anlamanın güçlü bir destekçisi. Başlık bilgi kutuları gerekli mi? sorusuna doğru evriliyor, ona da cevap vermiş olayım, gerekli :) Bir bilgi kutusunun uzunluğu rahatsızlık veriyorsa bilgi kutusunu silmek yerine bazı bölümlerini kapatılabilir hale getiririz olur biter, örneği en.wikide var, tamamı kapalı bilgi kutusu. :) Ansiklopediyiz ama kağıda basılı değiliz, ansiklopediyiz ama interneti etkin şekilde kullanan genç nesle hitap ediyoruz. Aramıza duvar örmenin "özgür bilgi verme" amacına katkıda bulunacağına inanmıyorum. Nasıl ki sesli ansiklopedi görüşünde problem olanlar için düşünülüyor ve tepki çekmiyorsa öğrenme biçimi görsel ağırlıklı olanlar için de ansiklopedi içinde görsel katkının bulunmasında bir sakınca olmamalı. Ansiklopedinin özünden ödün vermeden bilgiyi aktarmak için kullanabileceğimiz yöntemlerin hepsine başvurmamız içinde bulunduğumuz çağda savunduğumuz "özgür bilgi" kavramını pekiştirmek için gerekli. ----anerka'ya söyleyin 12.21, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

  • Konuyla alakalı olduğu için yazıyorum, küçük araçlara "Sayfalardaki bilgi kutularını gösterme." şeklinde bir seçenek ekledim. Dileyen kullanabilir.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 12.24, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
  • tartışma konusu Kingbjelica’nın açtığı “bilgi kutularındaki bayrak ikon kullanılıp kullanılmasından” “bilgi kutularının varlığı/yokluğu” evresine geçmiş. Bunun yeri burası değil. En azından bu başlık altı hiç yeri değil. (...) @Khutuck. Biz işimize bakalım. --Maurice Flesier message 13.40, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
@Maurice Flesier'e katılıyorum Khutuck. (...) Konu sapmasın.--Madrox❯❯❯ mesaj? 16.16, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
otoriterlerliğinizi konuşturmuşsunuz @Vito Genovese, şaşırmadım. Yukarıda Kibele’nin yorumları orada dururken ve tartışmanın seyrini ve sakinliğini değiştiren yorumlarına müdahale etmeden gelip burda benimkisine müdahale etmen ve engel tehdidinde bulunmanı kınıyorum. Ben bunu sadece sansür ve çifte standart olarak kabul ediyorum, çünkü bundan daha fazlası değil. Bu başlık altındaki son yorumumda da bu. Çünkü korunan kullanıcının yorumları yüzünden topluluğu ilgilendiren konularda yorum yapmaktan soğuyorum ve imtina ediyorum artık. Bu konuda tek olmadığımı da biliyorum. Neyse geri kalanlara iyi tartışmalar. --Maurice Flesier message 16.32, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Khutuck ve Kibele'nin yorumlarıyla senin yorumun arasındaki nitelik farkını biraz daha sakinken baktığında göreceğini düşünüyorum. Koruma diyorsun, benim işim bu. Umarım bir gün seni koruyacağım günleri de görebilirim.
Vito Genovese 16.38, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Beni koruyacağın günü de görebilir miyim Vito :) Mesela neyin bana düşüp düşmeyeceğini de öğrenmiş olduğum bugün, sence de uygun bir gün değil mi? --Khutuckmsj 16.45, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Bende @Madrox, Khutuck, Anerka'ın değerlendirmelerine katılıyorum. Bayrak-ülke şablonlarının kaldırılmasına karşıyım, güzel bir zenginlik katıyor maddelere. Dileyen @Evrifaessa'in taptaze şekilde küçük araçlara eklediği "Sayfalardaki bilgi kutularını gösterme." eklentisini kullanabilir, böylece görmemiş olurlar. Ayrıca @Vito Genovese, değişiklik özetinde yazdığınızı gördüm. Bende ekleme yapayım kusuruma bakmayın gene konu dışına çıkacağım ama şart oldu normalde yazmam böyle şeyler bilen bilir ama napalım birinin yazması gerekiyor sanırım, bıkkınlık geldi çünkü. 2 gündür okuyorum burayı 2 kullanıcıya uyarıda bulunmuşsunuz verdikleri cevaplardan dolayı. Sanırım diğer nezaket ihlalleri gözünüzden kaçmış, yukarıda Khutuck'a verilen cevaplar ve ortamı geren ve konuyla alakasız cevapları da kontrol edip gerekirse 2 kullanıcıya verdiğiniz uyarıları o kullanıcıya da vermeniz gerekmez mi? Ben bu rahatsız edici ve ortamı geren yazıları okumak zorunda mıyım her defasında? Beni bırak kimse değil diye düşünüyorum. Nezaket ihlali tek taraflı değil sonuçta, ya da ben yanlış okudum 2 gündür yazılanları bilemedim. İyi vikiler.--Can Je suis là 16.50, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Mesaj sayfama yazarak istediğiniz yanıtı her zaman alabileceğinizi biliyorsunuz hepiniz. Sanırım her şeyi okumuş ve değerlendirmiş olduğumu da. Maurice'in özgün isteğine uyalım ve buradaki konuyu sapmadan sürdürelim. Devam etmek isteyenler için mesaj sayfama buyrun.
Vito Genovese 17.15, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
İş işten geçtikten sonra mesaj sayfasına gelip bu konuyu uzatmanın anlamı yok diye düşünüyorum. Yukarıda nezaketsizlikler de dursunlar öyle yapacak birşey yok. Teşekkürler nazik davetiniz için yinede.--Can Je suis là 17.39, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

VP ad alanı

İngilizce Vikipedi'de WP ad alanı doğrudan Wikipedia ad alanına yönlendiriyor. Yani Vikipedi ad alanındaki sayfaya maddeden yönlendirme gibi olmaktansa bu yönlendirmeler de direkt Vikipedi ad alanındaymış gibi oluyor ve atıyorum "WP: gddhfdhd" diye aradığınızda Wikipedia ad alanında aramış oluyorsunuz. Bizdeyse böyle bir yönlendirme mevcut değil ve VP: ile başlayan kısaltma yönlendirmelerimiz madde dizininde listeleniyor. Bunun hakkında yapılabilecek bir şey var mıdır, varsa değer mi? --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 17.57, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Buraya getirmeniz yerinde olmuş. Evet, orada WP direkt olarak Wikipedia ad alanının bir alias'ı (ikinci ismi) olarak tanımlı, yani WP:V ile Wikipedia:V aynı yere yönlendiriyor (aynı şekilde Wikipedia:Vandalism ve WP:Vandalism de). Biz de VP ad alanını ayrı bir ad alanı yerine alias olarak tanımlayabiliriz, bu şekilde oradaki sistem gibi olur. Ama VP ad alanındaki var olan sayfalardan doğacak karışıklıkları nasıl çözeriz sonucunda bilmiyorum, direkt olarak Phabricator'dekiler onları Vikipedi ad alanına taşıyarak çözer sanırım. Eğer ileride kç/tl kısmına taşınırsa baştan belirteyim, teknik olarak mümkünse ben destekliyorum.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 18.12, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Şu anda Türkçe projelerde yalnızca Vikikitap için VK (Vikikitap), VÇ (Vikiçocuk), KAT (Kategori) ve KİT (Kitaplık) kısayolları resmî olarak tanımlı, başka hiçbir Türkçe projede tanımlı kısayol yok. Tamamını etkinleştirmeliyiz, gündeme getirdiğin için teşekkürler Seksen. Tabii bu kısaltmaların ne olacağını da hızla bir konuşmak lazım.
T (Tartışma), VP (Vikipedi), KAT (Kategori), VPR (Vikiproje), D (Dosya), KUL (Kullanıcı), MW (MediaWiki), Ş (Şablon), Y (Yardım), P (Portal), MOD (Modül) biçiminde kullanabiliriz. Bazıları gayriresmî olarak kullanımda olan kısaltmalar.
Vito Genovese 18.21, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Güzel öneri. Tek sorum, 2-3 harfli yapmaya gerek var mı? Çakışma ve mevcut kullanım olmadığı sürece tek harfte tutsak? T (Tartışma), VP (Vikipedi), KA (Kategori), PR (Vikiproje), D (Dosya), KU (Kullanıcı), MW (MediaWiki), Ş (Şablon), Y (Yardım), P (Portal), M (Modül) gibi? --Khutuckmsj 18.56, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Aşağıdaki ayarlar nasıl? Tüm ad alanları için ayrı kısaltmalar tanımlamış birçok viki var gibi görünüyor. Ad alanlarına ilişkin ek bilgi için VP:İA'ya bakabilirsiniz.

'+trwiki' => [
		'T' => NS_TALK,             | Tartışma
		'K' => NS_USER,             | Kullanıcı
		'VP' => NS_PROJECT,         | Vikipedi
		'WP' => NS_PROJECT,         | Vikipedi
 		'DS' => NS_FILE,            | Dosya
		'Ş' => NS_TEMPLATE,         | Şablon
		'Y' => NS_HELP,             | Yardım
		'KAT' => NS_CATEGORY,       | Kategori
		'P' => 100,                 | Portal
		'PR' => 102,                | Vikiproje
		'VPR' => 102,               | Vikiproje
		'MD' => 828,                | Modül
	],

Vito Genovese 19.00, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Uygundur.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 19.09, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
İstediğimiz sayıda ekleyebilir miyiz? Mesela "Kullanıcı" için "KU / KUL / KL" diye üç tane tanımlamamızı engelleyen bir şey var mı? --Khutuckmsj 19.15, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Yok, D ve R'de olduğu gibi istediğimizi ekleriz. İlk başta koymuştum ama çıkardım KUL'u filan. KUL:Ahmetlii veya KUL:Ahmet Turhan'ı görürsem türküye girmekten korktum. :/
Vito Genovese 19.17, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Mantıklı tüm önerileri ekleyelim o zaman. Bunlar sadece kısayol sonuçta. --Khutuckmsj 19.21, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Yazılanlardan anladığım (daha doğrusu anlamadığım) kadarıyla bir şekilde kısaltmalar prefix olarak kullanılacak. Bu şekilde neden kullanalım ya da neden kullanmayalım? En Wiki'de olduğu için "hadi burada da olsun" demek için getirilmiş bir özellik olduğunu düşünmüyorum. Konuyu anlamayan kişiler (başta ben olmak üzere) için sade bir şekilde anlatacak cengâver var mı? Yoksa hiç işin içine girmeden mesajımı karalayayım. --Victor Trevor (mesaj) 19.31, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

İngilizce Vikipedi'ye adres çubuğuna WP: yazarsan Wikipedia: yazmışsın gibi sana öneride bulunduğunu görebilirsin. Aynı şekilde Vikikitap'a girip yukarıda yazdığım kısaltmaları da deneyebilirsin. Bunu burada da yapılabilir hâle getirecek bu uygulama.
Vito Genovese 20.34, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

VPR'nin yanında PR de eklense? --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 19.37, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Bir de modül MD iken tartışmasının MT olması olmamış. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 19.41, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Modüle M dersek olacak da MediaWiki varken emin olamadım. MDT yapıyorum şimdilik ama M'ye okey diyen olursa MT de olur hâle gelir sanırım.
Vito Genovese 20.35, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
VT için Vikipedi tartışma yerine Vikiproje tartışma yazılmış ve Vikiproje tartışma ayrıca yer almamış. Modül için M olmasında sorun yok, MediaWiki sonuçta iki kelimeden oluşuyor. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 21.57, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Bir noktada da işin suyu çıkıyor galiba. :) Vikipedi ve Vikiproje'yi nasıl somut bir biçimde nasıl ayıracağımız konusunda epeyce kararsız kaldım. VPR hâlihazırda kullanılıyor ama komple onu PR'ye geçirelim desek, portalle de karışacak gibi.
Vito Genovese 22.28, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
PRO ve PROT? Daha uzun ama akılda kalıcı. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22.41, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Farkında olmadan yapmışım ama şu küçük araç curcunası hariç ünlü kullanılmamış. Belki bu genel bir ilke olarak benimsenebilir. Projenin ayrıştırıcı unsuru da J'si olabilir, örneğin PRJ? Seninki de akıldı kalıcı ama tabii dediğin gibi.
Vito Genovese 16.13, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
VPR'nin kısaltma olması kararını bu tartışmada almıştık. Değiştirmemek en iyisi. --ToprakM  17.06, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Yok, o sabit. Kullanımda zaten, kaldırılmasının anlamı yok. Birden fazla seçenek tanımlanabiliyor, Vikipedi ile de karışmayacak bir alternatif kullanım geliştirilebilir mi meselesi daha ziyade.
Vito Genovese 17.16, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Anladım ancak ne yalan söyleyeyim iki tane farklı kısayolun olmasının avantajını göremiyorum. Açıklayabilir misiniz? --ToprakM  17.52, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

iki taneye gerek var mı? tek kısayola sabitlesek?--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 17.54, 31 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Yani mümkün tabii de kısayol demek kolaylık demek. VP:KÇ de VP:KÖY de çeşmeye götürüyor tıklayanı. O yüzden kullanıcıya/okuyucuya her türlü kolaylığı sağlamak mantıklı geliyor bana. Hatta Türkçe karakterlerin mobilde pratikliği azaltabileceği aklıma düştü şimdi. Bu nedenle Ş'nin yanına S de mi koysak diye düşünmeden edemedim.
Vito Genovese 20.31, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
"V:" Vikiversite'ye yönlendirdiğinden olması mümkün değil sanırım? Keza "S:" de Vikikaynak, "D:" Vikiveri. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 21.08, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Hay bin kunduz, interviki olayını tamamen unutmuşum. MW de Mediawiki.org'a gidiyor neticede. Şu listeye tam bir bakıp düzenleme yapayım şimdi.
Vito Genovese 21.12, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
B, C, D, M, MW, N, Q, S, V, W kullanamayacağımız arkadaşlarmış. Bu durumda üç tane tek harf istisnasıyla birlikte hepsini iki harfe, tartışmaları da üç harfe oturtacak bir düzenleme yapmaya çalıştım. Portal ve Proje'nin ayrımı için de birbirlerinde olmayan harflerden ayrım yapabiliriz diye düşünerek birine PT, birine PJ dedim. Elbette VPR'ye ek olarak.
Vito Genovese 21.26, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Gene yetmedi, PT Portekizceye, KL Grönlandcaya gidiyor :) --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22.11, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
O zaman ISO 639 kodlarını döküp yeni bir dil keşfedilmedikçe önü tıkanamayacak bir sürüm çıkaracağım şimdi. :)
Vito Genovese 22.16, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Basitleştirdim. Bunların kullanımında asıl amaç arama işlevleri aslında. Yani Vikipedi: yazmak yerine VP: yazıp hemen arama çubuğundan gerekli önerileri alabilmek asıl amaç. Yoksa {{kısayol}} ile kullanım daha ziyade ikinci planda. Bir şeyin tartışmasına ulaşmak isteyen önce kendisine ulaşsın, oradan tartışmayı açar diye düşünerek tüm tartışmaları çıkardım. Maddeler için bunu yapamayacağımız için T'yi korudum. Tüm ISO'ları da kontrol edip (KLM de varmış) sanırım temiz bir sürüm elde edebildim.
Vito Genovese 22.32, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Alttaki öneri doğrultusunda PR yeniden eklendi Vikiproje için.
Vito Genovese 10.28, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Ellerinize sağlık diyorum. Açıkçası bu kısayollar benim için çok yararlı olacak VP yi öğrendiğim günden beri aramaya Vikipedi yazmadım örneğin :) Destekliyorum. Yukarıdaki kısaltmalar da gayet uygun. Proje için PRJ daha iyi olabilir ama.----anerka'ya söyleyin 16.00, 20 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Vikiprojenin adı

Vikiproje haricinde başka hiçbir yerde viki önekini kullanmıyoruz. Vikişablonumuz, vikikategorimiz ya da vikimodülümüz yok mesela. Bunu da yalın proje şeklinde adlandırıp diğer ad alanlarımıza uygun hâle getirelim. Üç yıl evvelki tartışmada kararlaştırılan VPR ad alanının yanına da PR ekleyelim --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 08.33, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Karışıklık olacaktır. Project ad alanı Vikipedi ad alanına yönlendiriyor, diğer her vikide olduğu gibi. Örnek olarak Project:Yükle sayfası Vikipedi:Yükle sayfasına yönlendiriyor. Vikiproje ad alanını da Proje olarak değiştirirsek bahsettiğim karışıklık ortaya çıkacaktır bence.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 08.39, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Kısayolların teklifi bir üstte. En son noktada pr gibi iki harfliler dil koduna takılma tehlikesi yarattığı için bir veya üç harfliler arasında kaldık. Proje sözcüğü konusunda da Evrifaessa'nın hakkı var. Project:Köy çeşmesi dediğimizde çeşmeye geliyoruz.
Vito Genovese 09.17, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Ad alanı project değil proje olacak zaten. Fransızca Vikipedi'de de wikiprojet yerine yalın projet ad alanı kullanılıyor, uzun süredir böyle kullanıldığı için bir sorun yaşanmamış sanıyorum. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 09.35, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Bir de https://pr.wikipedia.org ve pr:Example örneklerinde PR bir yere takılmıyor görünüyor. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 09.41, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Evet yok, neyse olursa o zaman düşünürüz, şimdilik tehlike düşük. Yukarıdaki teklife ekledim PR kısmını, o teklife de topluluk kararı lazım, bir ilgi gösterelim. :) Proje de o listenin ilk sürümünde vardı, yine olabilir destek varsa.
Vito Genovese 10.30, 4 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Vikiproje'leri direkt olarak Vikipedi ad alanına da taşıyabiliriz. Vikipedi:İnternet VikiProjesi ya da Vikipedi:VikiProje İnternet gibi. Enwiki'de Wikipedia:WikiProject Internet şeklinde bir adlandırmaya gitmişler.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 09.46, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Eskiden öyleydi. Vikipedi:Köy_çeşmesi/2017/Mayıs#Vikiproje_ad_alanı_açılması --ToprakM  12.40, 5 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Vikipedi:Koruma politikası'nda bulunan kilit ikonlarının yenilenmesi

Sayfada bulunan kilit ikonları eski. Aşağıdakilerle değiştirilmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Ornek11222mesaj 19.49, 9 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Merhaba @Evrifaessa, İngilizce Vikipedi'de kullanılanlar da güzel duruyor. Ornek11222mesaj 20.21, 9 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • İngilizce Vikipedi'deki simgeleri burada da önermek bayağı süredir aklımdaydı. Harfleri Türkçeye uygun hâle getirip onları kullansak. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 22.49, 9 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Şu anki ikonlarımızın daha güzel olduğunu düşünüyorum ama ingilizcedekiler gibi üstlerine harf ya da simgeler eklenerek ilk bakışta daha açıklayıcı olmalarına da itirazım olmaz. ----anerka'ya söyleyin 09.11, 10 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Eski simgeler daha güzel.-thecatcherintheryeileti💬 14.01, 10 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Eski simgeler de güzel fakat düz renkli simgeleri kullanırsak gelecekte rahatça düzenleme yapabiliriz. (Üzerine harf, ikon eklenmesi vs.) --Jelican9💬 14.45, 11 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Flat design'ı sevdim. Simge ne kadar küçük olsa da görülebiliyor. Mobil için avantaj. Madem bir değişliğe gideceğiz o zaman tam yapalım. Ben de arkadaşlar gibi üzerinde işaret olmasından yanayım. (şablonlar için T/Ş işareti yerine {{ simgesi bence daha uygun olur. ) (yarım koruma için yarı kilit işareti belki)
@Ornek11222 üzeri işaretli svg simgeler hazırlayabilir misin? --Mavrikantmsj 21.31, 11 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Kusura bakma @Mavrikant, şu sıralar Vikipedi'de çok etkin değilim. Belki @SAİT71 ya da @ToprakM yapabilir. Ornek11222mesaj 21.27, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Şablon tartışmaları

İstatistikler
Ay Kategori Şablon Notlar
Ocak 5 2
Şubat 0 8
Mart 2 2
Nisan 9 15
Mayıs 0 0
Haziran 5 12 12 şablonun 5i aynı adaylıkta
Temmuz 2 4
Ağustos 1 5
Eylül 1 4
Toplam 25 52

Son zamanlarda silinmeye aday sayfalarda çok fazla şablon tartışmaya başladık. @Can bana bugün Viki üzerinden e-posta ile ulaştı ve en.wiki'deki şablon tartışmalarını çevirip topluluğa teklif olarak sunma fikrini iletti. Benim de aklıma yattı açıkçası.

2020 yılı başından itibaren gösterilen adaylıkları inceleyince fikrim biraz daha pekişti. Şu anda kendine ait tartışma sayfası olan kategoriler hakkında şablonlara göre daha az adaylık açılmış durumda. İlgili istatistikleri yandaki tabloyu genişleterek kontrol edebilirsiniz. Bu istatistiklere katılmamış ek bir köy çeşmesi tartışması da mevcut.

Arşivlerin düzgün olması açısından daha önce kategorilerin VP:SAS'tan ayrıldığı gibi, şablonların da ayrılarak farklı bir sayfada tartışılmasını öneriyorum; büyük bir kısmı en.wiki'den çevrilip bizim ilgili politika (örneğin hızlı silme) ve sayfalarımız (örneğin VP:SAS ve VP:KT) dikkate alınarak hazırlanmış ilgili çalışmayı aşağıda görebilirsiniz.----anerka'ya söyleyin 18.02, 10 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Denildi ki çoklu seslenmeler ulaşmıyormuş. Tekrar bildirim giden olursa şimdiden özür dilerim. İlgileneceğini düşündüklerime ses etmeyi unutmuşum; SAS'ta etkin gördüğüm kullanıcılara ses edeyim. Eksik varsa tamamlayın :) @Superyetkin@İazak@EmreOsm95@ToprakM@Muratero@Chansey@Vito Genovese@Dr. Coal@Kadıköylü@𐰇𐱅𐰚𐰤@Sayginer@Nanahuatl----anerka'ya söyleyin 16.47, 11 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
İki durumda çalışmıyor: 1. Şablonu eklediğin değişiklikte imza atmazsan (sonradan ekleyeceksen de imzanı yenilemen gerekiyor). 2. Elli kişiden fazlasına sesleniyorsan.
Vito Genovese 16.50, 11 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Metni görmek için "genişlet" butonuna basabilirsiniz.

Şablon tartışmaları, şablonların silinmesinin, yeniden adlandırmasının ve birleştirilmesinin tartışıldığı sayfadır. Buraya eklenen şablonların durumu genellikle yedi gün (bu süre tartışmanın durumuna göre uzayabilir) içinde tartışılarak karara bağlanır.

Bir şablonu silmek için nedenler

  1. Şablon, şablon ad alanı yönergeleri'nin bir bölümünü ihlal ediyor ve uyumlu şekle dönüştürülemiyordur.
  2. Şablon, daha iyi tasarlanmış bir şablon bulunduğu için artık gerekli değildir.
  3. Şablon, doğrudan veya şablon ikamesi tarafından kullanılmıyordur (ikincisi, sayfaya bağlantıların yokluğundan çıkarılamaz) ve kullanılma olasılığı yoktur.
  4. Şablon, tarafsız bakış açısı veya nezaket gibi bir politikayı ihlal ediyordur ve ufak değişiklikler yapılarak düzeltilemiyordur.

Şablon ufak değişikliklerle düzeltilebiliyorsa aday gösterilmemelidir, bunun yerine problemlerini düzeltmek için şablonu düzenlemelisiniz. Eğer şablon karmaşıksa ve nasıl düzeltebileceğinizi bilmiyorsanız başka bir Vikipedist'ten yardım isteyebilirsiniz.

Yukarıdaki nedenlerden hiçbirinin geçerli olmadığı şablonlar yine de tartışmaya açılıp fikir birliğinin sağlanması halinde silinebilir. Bir şablon yanlış kullanılıyorsa, silinmesi için aday göstermektense doğru kullanıma yönlendirmek için belgelemesini açıklığa kavuşturmayı veya yanlış kullananları bilgilendirmeyi düşünün. Doğru kullanım biçimi konusunda bir görüş ayrılığı varsa şablonun kendi tartışma sayfasında bir tartışma başlatın.

Bir şablon "genel" veya "şablon için olan" hızlı silme kriterlerinden birini açıkça karşılıyorsa, {{sil}} hızlı silme şablonu ile etiketleyin. Lütfen hızlı silme kriterlerine uygun şablonları tartışmaya açmayın.

Şablonlar için hızlı silme kriterleri

Ş1. Bölücü ve kışkırtıcı şablonlar silinebilir.
Ş2. Kullanılmayan şablonlar silinebilir.
"kopyala:" komutuyla kullanılması gereken şablonlar da kullanılmayan şablonlar arasında listelenebileceği için, bu tür şablonlar sadece ihtiyaç duyulmaması durumunda silinmelidir.

Kullanım kılavuzu

Bir şablonu silinmeye, birleştirmeye veya yeniden adlandırmaya aday göstermek için aşağıdaki adımları izleyiniz.

Burada şablon adı yerine bahsi geçen şablonun adı yazılmalıdır.

I.
İlk adımlar.


 Öncelikle şablonun silinmek için mi, yeniden adlandırılmak için mi yoksa başka bir şablonla birleştirilmek için mi aday gösterilmesi gerektiğini belirleyin.

  1. Eğer şablonun bağlantısı kırmızı renkteyse ve/veya herhangi bir madde veya alt şablon içermiyorsa, zaten silinmiştir (ya da hiç yaratılmamıştır) ve burada yer alıp, tartışılmasına gerek yoktur.
  2. Bu sayfayı kullanmadan önce Vikipedi:Adlandırma kuralları sayfasını okumanız ve anlamanız tavsiye edilir.
  3. Belirgin imla, yazım veya noktalama işareti hataları içeren şablonların, burada tartışmadan taşınması daha uygundur.
II.
Şablonda yapılacak değişiklikler



 Aşağıdaki etiketlerden amacınıza uygun olanı, tartışılmasını istediğiniz şablonun en üstünde, sayfa üstünde bulunan değiştir sekmesine tıklayarak ekleyiniz.

Eğer bir şablonun;
  • Silinmesi öneriliyorsa, {{yk:saş}}
  • Başka bir şablonla birleştirilmesi öneriliyorsa, {{yk:baş|hedef=Birleştirilmesi önerilen şablonun ismini giriniz.}}
  • Yeniden adlandırılması öneriliyorsa, {{yk:yaaş|önerilen isim=Şablon için önerilen yeni ismi giriniz.}}
  • Şablon içeriğinin bir maddeye aktarılması öneriliyorsa, {{yk:maaş|madde adı=Şablon için önerilen yeni ismi giriniz.}}
etiketini ekleyiniz.
Eğer benzer isimlere sahip şablonların ve bunların alt şablonlarının tartışılması öneriliyorsa aşağıdaki sistemi kullanınız (her şablon mutlaka ayrı ayrı etiketlenmelidir).:
  • Silinmesi öneriliyorsa, {{yk:saş|Bölge ismi}}
  • Başka bir şablonla birleştirilmesi öneriliyorsa, {{yk:baş|hedef=Birleştirilmesi önerilen şablonun ismini giriniz.|Bölge ismi}}
  • Yeniden adlandırılması öneriliyorsa, {{yk:yaaş|önerilen isim=Şablon için önerilen yeni ismi giriniz.|Bölge ismi}}
  • Şablon içeriğinin bir maddeye aktarılması öneriliyorsa, {{yk:maaş|madde adı=Şablon için önerilen yeni ismi giriniz.|Bölge ismi}}
etiketini ekleyiniz.

İlgili kategoriler: Şablon adaylığına bu şablonla doldurulan bir kategori ekliyorsanız şablon tartışması sonucu etkilenecek kategoriye {{Bak|şablon adı}} şablonunu şablon adı kısmını adaylığı açılan şablon adıyla değiştirerek ekleyin. Çoklu adaylıklar için anlamlı bir başlık seçerek şablonu {{Bak|header=adaylık başlığı}} şeklinde kullanabilirsiniz.

Şablon biçimi sayfaları: Yukarıdaki şablonlar şablon biçimi sayfalarında çalışmaz. Bu durumda sayfanın başına bir CSS yorumu ekleyin:

/* Bu şablon Vikipedi'nin silme politikası uyarınca silinmeye aday gösterilmiştir. Bu konuda fikir birliği oluşmasına yardımcı olun: https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Şablon tartışmaları/Kayıt/2024_Nisan_19#Şablon:şablon_adı.css */
  • Not: Aday gösterilen şablon satır içi ise, ŞT bildirimi ile şablonun kodu arasına satır eklemeyin.
  • Silinmek üzere aday gösterilecek şablon korunuyorsa, şablonun tartışma sayfasında konuyu açın ve hizmetlilerden birine seslenerek ŞT etiketinin eklenmesi için istekte bulunun.
  • Metni eklendiği sayfaya kopyalamak üzere tasarlanmış şablonlarda, şablonun yanında ŞT bildiriminin de kopyalanmasını önlemek için bildirimin etrafına ekleyin.
  • Şablonlara etiket eklenmesinin ardından değişiklik özetine, Silinmek üzere aday gösterildi; bkz. Vikipedi:Şablon tartışmaları#Şablon:şablon adı veya Birleştirilmek üzere aday gösterildi; bkz. Vikipedi:Şablon tartışmaları#Şablon:şablon adı. gibi bir ifade ya da eklediğiniz etikete uygun olarak "saş", "baş", "yaaş" veya "maaş" yazmanız, küçük değişiklik olarak işaretlememeniz ve sayfayı kaydetmeden önce önizleme yapmanız önerilmektedir.
III.
Tartışma sayfasının yaratılması



 Aşağıdaki şablonlardan tartışmanın amacına uygun olanı kopyalayın ve şablona eklenen adaylık şablonunda beliren kırmızı bağlantıya ekleyin.

{{saş}} (silinmeye aday şablon) için:
{{yk:saş2|Şablon ismi|neden=Şablonun silinmesi için neden(ler). ~~~~}}
{{baş}} (başka bir şablonla birleştirilmeye aday şablon) için:
{{yk:baş2|Eski şablon|Birleştirilecek şablon|neden=Şablonların birleştirilmesi için neden(ler). ~~~~}}
{{yaaş}} (yeniden adlandırılmaya aday şablon) için:
{{yk:yaaş2|Eski isim|Önerilen isim|neden=Şablonun yeniden adlandırılması için neden(ler). ~~~~}}
{{maaş}} (maddeye aktarılmaya aday şablon) için:
{{yk:maaş2|Şablon ismi|Madde ismi|neden=Şablonun bir maddeye aktarılması için neden(ler). ~~~~}}
  • {{yk:şb-3|şablon ismi=Tartışılacak şablonun ismini yazınız.}} şablonunu, bu bağlantıya tıklayarak en alta ekleyin.
Not: Çoklu adaylıklar için kullanılan standart şablonlara ek olarak "saş bölge ismi" parametresi eklenmeli, ek olarak ikinci ve sonrasındaki adaylıklar aşağıdaki gibi elle eklenmelidir:
==== Saş bölge adı ====
  • 1. şablon
  • 2. şablon
  • Aday gösterme nedeni ~~~~
IV.
Tartışma sonlandığında


Tartışma sonlandırılığında aşağıdaki şablonların ilgili şablonlara eklenmesi gerekmektedir.

  • Yönlendirilen şablona {{Şablon yönlendirme|Yeni adı}}, yeni şablonun adının parametre olarak verilmesi gerekiyor.
  • Yönlendirilmiş şablonun tartışma sayfasına {{Yönlendirilmiş şablon|Eski adı}}, şablonları eklenmelidir. Parametreye ihtiyaç yok.
  • Yönlendirilmesi reddedilmiş veya kararlaştırılamamış şablonların tartışma sayfasina {{şablon yönlendirme (ret)}}, şablonları eklenmelidir. Parametreye ihtiyaç yok.

Tartışma

  • Herkes tartışmalara katılabilir, ancak tartışmada yorum yapmadan önce silme politikasını anlamanız ve gerekçelerinizi açıklamanız beklenmektedir.

Görüş bildirirken dikkat edilmesi gereken noktalar

  • Şablonun ilk veya önemli katkıları bulunan bir yazarı iseniz, neden silinmemesi gerektiğini silme politikasını göz önünde bulundurarak açıkça belirtin.
  • Şablon hakkında görüş belirtmeden önce, lütfen şablonu inceleyin. Sadece aday gösteren kişinin verdiği bilgilere göre görüş bildirmeyin. Şablonun durumu hakkında daha fazla bilgi edinmek için, tartışma sayfasını, şablonun geçmişini ve sol menüde bulunan sayfaya bağlantıları incelemeniz tavsiye edilir, zira bu kısımlar görüş belirtirken dikkate almanız gereken bilgiler içerebilir.
  • Eğer fikriniz değiştiyse ve görüşünüzü değiştirmek isterseniz, tavsiye edilen yol, eski görüşünüzü vurguladığınız yerin üstünü çizip yenisini yazmanızdır. (Örn: <s>eski görüş</s> yeni görüş; Silinsin Kesinlikle kalsın şeklinde.)
  • Genel olarak kullanıcıların konuya ilişkin görüşlerinin bir eylem belirtmesi ve bu eylemi belirten kısmın koyu harflerle (Örn; "Silinmesin" veya "Silinsin" şeklinde) yazılması öngörülmüştür. İfade edilen görüş yukarıda belirtilen eylemlerden birinin yapılmasına dair bir kanaat içermelidir.
  • Tartışmaya herkes katılabilir, fakat yorum ve tavsiyeler, özellikle kötü niyetle yapılmış izlenimi veriyorsa, inandırıcı olmayabilir.
  • Her tartışma için görüş belirtmek zorunda değilsiniz. Aşağıda belirtilen hususları göz önünde tutup tartışmaya katılmayabilirsiniz:
    • Tartışma sizin bilmediğiniz ya da size hiç tanıdık gelmeyen bir konuyu içerebilir.
    • Zaten hâlihazırda fikir birliği ile alınmış kararı kabul etmiş olabilirsiniz.
  • Sayfalara eklediğiniz sebep ve önerilerin sonuna "~~~~" şeklinde imzanızı atmayı unutmayınız.

Şablon tartışması sonucunun arşivlenmesi

Şablon tartışması sonucunda aşağıdaki şablonlar kullanılarak tartışmalar kapatılır:

  • Eğer şablonun kalması yönünde fikir birliği oluşmuşsa: Şablonun başına {{ŞT Kalsın}} şablonu ve imza, sonuna da {{ŞT Son}} şablonu eklenir. Şablon içindeki ŞT etiketi, özet kutusuna tartışma sayfasının bağlantısı girilerek kaldırılır. Şablonun tartışma sayfasına {{Eski ŞT}} şablonu eklenir.
  • Eğer şablonun silinmesi yönünde fikir birliği oluşmuşsa: Şablonun başına {{ŞT Silinsin}} şablonu ve imza, sonuna da {{ŞT Son}} şablonu eklenir. Şablon silinir, silinme nedeni olarak tartışma sayfasının bağlantısı girilir.
  • Eğer şablonun ne kalması ne de silinmesi yönünde fikir birliği oluşmamışsa: Şablonun başına {{ŞT Kararsız}} şablonu ve imza, sonuna da {{SAS Son}} şablonu eklenir. Şablon içindeki ŞT etiketi, özet kutusuna tartışma sayfasının bağlantısı girilerek kaldırılır. Tartışma sayfasına {{Eski ŞT}} şablonu eklenir.

Silme işlemine dair not: Bir şablonun silinmeye aday gösterilmesi ve tartışma sonucu silinmesi, şablonun ele aldığı konunun Vikipedi'de işlenmesinin uygun olmadığı anlamına gelmez. Düzensiz, taraflı unsurlar taşıyan şablonların silinmesi, ileride konunun daha nitelikli bir şablonla ifade edilebilmesine olanak sağlar.


< Ocak ·

Görüşler

  • @Anerka'nın da dediği gibi fikri onunla ben paylaştım. Sayfayı da şimdi gözden geçirdim, eline sağlık. Şablonları çok sık görmeye başladığımız için artık ayrılması gerekliydi. Ad alanına özel bir tartışma sayfası olması kayıtlar için iyi olacak, arşivleri sevdiğimi herkes bilir; arşivlerin derli toplu olması için de şablonların ayrı bir sayfada tartışılması elzemdir, destekliyorum.--Can Je suis là 18.18, 10 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • enwiki'de her yapı için özel tartışma alanları var. yönlendirmeler için bile kendi sas'larını oluşturmuşlar. hazır twinkle'ı yeniliyorken şunu karara bağlayabilirsek yeni xfd modülüne ekleyip eklemeyeceğimizi kararlaştırmış oluruz. ben fikri beğensem de bizim toplulukta atıl kalıp bazılarının ismini bile bilmediği kategori tartışmaları gibi olacağından emin olduğum için çekimser bakıyorum. iyi çalışmalar.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 18.22, 10 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
VP:KT'yi bilmeyenler olduğu konusunda haklısınız, ancak kategori tartışmaları Şablon:Silme tartışmalarında bağlantısı olan bir sayfa, bu nedenle kategorilerin bilinmemekten çok ilgi çekmediğini düşünüyorum. Şablon tartışmaları sayfası da topluluk onayı alırsa ilgili şablona eklenecek ve oradan da erişilebilecek. Şu anki tartışma katılımı göstergeleri ve de köy çeşmesinde yapılan tartışmaya katılım oranı dikkate alınırsa ibrenin ilgi göreceği yönüne kaydığına inanıyorum.----anerka'ya söyleyin 18.52, 10 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Her şablon kendi içerisinde tartışılıp karar bağlanarak arşivlenmesine olumlu bakıyorum. --Jelican9💬 14.48, 11 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Öncelikle emeğinize sağlık. Buradaki maksat SAS’ı hafifletmek ise şu an bir ağırlığımız söz konusu değil. Arşivlerin düzgün olması ise bunun reel faydalarını ortaya koymamız gerekli. Ben şu aşamada KT’lerin dahi SAS üzerinde tartışılabileceğini düşünüyorum çünkü gözden ırak olan yorumdan da ırak oluyor aynısı ŞT için de olacaksa olmasın daha iyi derim. @Anerka ve @Can ne diyorsunuz? chansey mesaj? 20.34, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Madem kategoriler ayrı, artan şablonlar da ayrı tartışma sayfasında olsun ve arşivi de dağınık olmayıp kategori tartışmaları gibi aynı yerde derli toplu olsun. Böylece sasta maddeler ile karışmayıp daha rahat şekilde değerlendirme yapılabilir diye düşünüyorum. @Chansey :) --Can Je suis là 20.58, 12 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Açıkçası şablonları ayrı bir sayfaya almadan ilgi görüp görmeyeceklerine %100 emin olmamam @Chansey, kahin değiliz neticede :) Ama yukarıda da dediğim gibi kategori tartışmalarının çok ilgi çekmediği konusunda hemfikirim. Sadece nedeni konusunda hemfikir olmayabiliriz; ben kategorilerin yapıları gereği çok ilgi çekmediğini düşünüyorum. Yani kategoriler Vikipedi'nin arkaplanında kalan yardımcı araçlar gibi. Bir maddeye eklenmiş kategorilerin maddeye katkısına dikkat eden kullanıcılar az. Bu bağlamda, özellikle o kategorilere ilgi duymuyorsanız bir kategorinin olup olmaması, adının değiştirilip değiştirilmemesi, fazladan açılmış olup olmaması çok ayrıntıda kalan meseleler oluyor. Maddelerin en altında kısacık bağlantılar herbiri... Şablonlar konusunda bakış açım biraz daha farklı. Şablonlar, hem işlevleri hem de kendileri daha çok göz önünde olan ögeler. İşlevlerinin yanı sıra bir anlamda maddeleri süslüyorlar da. Maddenin içinde dolaşırken şablonla başka maddelere geçen kullanıcı sayısı eminim ki kategorilerden ilerleyenlerden çoktur. Bunun dışında şablonlar kullanıcı sayfamızda dahi kullandığımız ögeler, çoğu kullanıcının ilk yüz değişikliği arasında falan bir babil şablonu oluşturmak vardır desem başım yanmaz. SAS'larda, hizmetlilik başvurularında vb. yerlerde yeni kullanıcıların da hemen kalsın, silinsin, destek vb. şablonları kullanmaya başladığına, çabuk alıştığına da şahidiz. Dolayısıyla şablonların Vikipedi deneyiminde kategorilerden daha çok yer kapladığı çıkarsamasını yapıyorum. Bu çıkarsamayı destekleyebileceğim şu aşamada tek olgu, Köy Çeşmesi'ndeki babil şablonlarına ilişkin konunun harareti. Endişenizde haklı çıkabilirsiniz, ama çıkmayabilirsiniz de :) Bana kalsa her SAS adaylığında VP:KT ve VP:ŞT (onaylanırsa tabii) reklamı yapalım bunlara da bakmak ister misiniz gibi, o sayfalarda da VP:SAS reklamı yapalım.
İkinci konu arşivlerin düzgün olmasının reel faydaları. Yakın zamanda da birkaç defa zikredildiğine şahit oldum, SAS'lar emsal teşkil ediyor diye. Bir tek ben mi zorlanıyorum bilmiyorum ama Vikipedi'nin içerisinde arama yapmak hatırladığınız şey belli belirsizse bence çok zor oluyor. Tartışmaların, konuların birbirinden mümkün olduğunca net şekilde ayrılmasının geçmiş taramalarında kolaylık sağlayacağına inanıyorum. Şu an bir kategori için emsal durum var mı diye arama yapmak istersem ayda 100'ü dahi geçebilen sayfa adaylıkları ile boğuşmama gerek yok. Kategori tartışmaları kendi aralarında tutuluyor. Aynı şeyi şablonlar için söyleyemiyorum. SAS'ta 2020'nin istatistiklerini de çıkartmıştım, teklif sırasında ihtiyaç duymadım, ancak şimdi araştırmayı nasıl bir yığında yapmak gerektiğini göstermek açısından burada sıralamak isterim. Ocak 100, Şubat 108, Mart 156 (aslında 157), Nisan 90, Mayıs 93, Haziran 146, Temmuz 59, Ağustos 45, Eylül 29, Toplam 827. Bu oldukça büyük yığın, aramayla tamamen ilgisiz olan kısım, bir de şablonların içinde aradığımız emsali bulmak lazım... Üstelik bu sadece 8,5 aylık bir sürecin dökümü, yıllar var arkaplanda ve umalım ki yıllar daha olacak :) Bilgisayarlar aramaları kolaylaştırmış olsa dahi, neden bu sıkıntıyı çekelim diye düşünüyorum. Kayıtlar kalıyor, düzenli kalsalar isteğim de bu yüzden. ----anerka'ya söyleyin 16.02, 13 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Kaliteli/Seçkin içerik kriterleri sayfaları

Bu sayfalar Vikipedi:Kaliteli madde nedir? ya da Vikipedi:Seçkin liste nedir? gibi soru formatında adlandırılmış. Ancak Vikipedi ad alanına sahip sayfaları, Vikipedi:Vikipedi ne değildir? gibi istisnalar dışında (başka bir ad veremeyiz, ondan) soru formatıyla adlandırmamaktayız. Bu gibi sayfaların "Kaliteli madde kriterleri" formatında adlandırılmasının daha uygun ve uyumlu olacağını düşünüyor ve bu yönde bir teklif sunuyorum.--NanahuatlEfendim? 06.59, 16 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

her zaman saçma gelmiştir bana bu isimlendirmeler zaten, taşınması yerinde olacaktır. Bunların yanında Vikipedi:Seçkin resim nedir?’de “Vikipedi: Seçkin resim kriterleri” olarak güncellenmeli. --Maurice Flesier message 08.38, 16 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
2007'de böyleydi, o yüzden ben de bu hâliyle çevirmiştim. Bence doğrudan taşıyabilirsin, biçimsel bir değişiklik yalnızca. SİS'lerin biri de uygun görmüş zaten.
Vito Genovese 08.46, 16 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Taşırdım taşımasına da itiraz gelir falan, neme lazım :) İki üç gün beklememizin bir götürüsü olmaz, sağlam olsun.--NanahuatlEfendim? 09.01, 16 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Dükkan senin, düzenle tabii ki :) --Khutuckmsj 23.37, 16 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Yerinde bir teklif olmuş.----anerka'ya söyleyin 18.23, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Üçünün de taşınması gayet doğru olmuş. --iazak (mesaj) 10.08, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Seçkin/Kaliteli madde adaylarının değerlendirilmesi

Pandeminin başlarında az çok ilgi vardı aday maddelere ancak şu sıralar kimsenin uğramadığı bir yere dönüştü aday maddeler. Ben dahil sanıyorum birçok kişinin bu durum karşısında kaliteli ve seçkin içerik yazma hevesi fazlasıyla kaçıyor. Topluluğa önerim şudur, aday maddelere 15 gün içerisinde hiçbir görüş belirtilmezse inisiyatif kaliteli içerik sorumlusuna kalsın. Genellikle kaliteli/seçkin içeriklerden çevirip aday gösterdiğimiz için pek bir problem olacağını sanmıyorum. Sıfırdan hazırlanan kaliteli/seçkin aday maddelere ise henüz çözüm bulamadım :) Belki birlikte bulabiliriz.--Madrox❯❯❯ mesaj? 16.45, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Bu öneriyi değerlendirmek elzemdir. Ne dersiniz? @Khutuck & @Maurice Flesier--Can Je suis là 16.48, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Kaliteli madde statüsü enwiki'de olduğu gibi tek bir değerlendiricinin kararıyla verilmeli. Örneği şurada. Bu sistem insanı inanılmaz teşvik ediyor ve benim bile madde yazasım geliyor. :)
Vito Genovese 16.54, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Seçkin madde seçicisi gibi bir unvan üretelim biz de, topluluk onayıyla bu göreve birisini görevlendirelim, görüşsüz kalan maddeleri re'sen tanımlasın.... İlk bakışta makul gibi geliyor ama, biz bunu tartışalım.-thecatcherintheryeileti💬 17.06, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Seçkini topluluk seçmeli her ne olursa olsun.
Vito Genovese 17.07, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Açıkçası SM'ler için çok sıcak bakmıyorum, topluluktan birkaç görüş gelmesi benim görüşümden daha önemli. Baştan dikkatli seçip sonradan ihraç etmemek için şu anda en az ikisi detaylı inceleme yapmış dört görüş beklemeyi tercih ediyorum, belki üçe indirebiliriz ama daha az görüş uygun değil. KM'lerin tek bir sorumlu ile yürümesi ise üzerinde konuştuğumuz ve mantıklı bulduğum bir yöntem, gereken politika değişikliğini yapıp yürürlüğe alabiliriz. --Khutuckmsj 17.20, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Burada yük az biraz daha içerik sorumlusuna ekleniyor olacak, çevrilen maddelerin çeviri doğruluğunu kontrol etmek ve adaylığı sonlandırmak. Seçkin içeriklere görüş gelmesi şart gibi şu koşulda, yinede kaliteli maddelerimizi bu vesileyle çoğaltabiliriz.--Madrox❯❯❯ mesaj? 17.23, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Netleştireyim: Sözünü ettiğim kaliteli madde sisteminde SİS gibi tek bir sorumlu değil maddelere statüyü verecek olan. Deneyimli herhangi bir kullanıcı başvuruyu görüyor, ilgilenme işini üstleniyor, değerlendirmesini yapıyor, madde yazarı / madde ile ilgilenen de bunları yapınca kontrol edip memnunsa statüyü veriyor. Tek bir sorumlu olursa ölür o sorumlu.
Vito Genovese 17.26, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Daha iyi o zaman, bu konuda tecrübeli editör arkadaşlarımızda bir adım öne çıkarsa güzel olur.--Madrox❯❯❯ mesaj? 17.28, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Bu tip konularda benzer şeyleri diyorum. Bahsedilen adaylıkların ilgisiz kalmasından mı yakınılıyor? E ilgi gösterin? Adaylıklar orada, bilgisayar, tablet ya da telefon da elinizin altında. Yukarıda yorum yapanların hepsi ilgi gösterse böyle bir sorun zaten otomatik olarak kalmaz :) Teklife ise katılmıyorum, o zaman kullanıcıları, "zaten iki güne otomatik kapanacak, niye vaktimi ayırıp değerlendireyim ki?" düşüncesine iterek bu adaylıkların daha da ilgisiz kalmasına vesile olacağı kanaatindeyim şahsen.--NanahuatlEfendim? 19.01, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Şu feryatlarını çok işitiyor topluluk ancak katılım yok, yok işte yok :) Olsa zaten böyle bir başlığa ne hacet. Güzel hoş diyorsun da sende 1-2 ay sonra ya katılıyorsun ya katılmıyorsun, ter temizinden Vito'nun dediği gibi ilgilisine sorumlu atayalım adaylıklar çürüyüp gitmesin.--Madrox❯❯❯ mesaj? 19.34, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Değerlendirmelerin sınırlı veya hiç olmadığı durumlarda inisiyatifin tek bir sorumluya yüklenmesi suistimale açık bir durum teşkil edebilir. Hele ki seçkin içerik adaylıklarında. Ben de SİS adaylığımda adaylıkların en hızlı biçimde kapatmayı istediğimi söylemiştim. Ama hiç bir değerlendirmenin yapılmadığı bir adaylığı kendi görüşüme göre kapatmak istemem. Daha sonraki yıllarda “niye tek başına bunu seçtin?” “Niye sen karar verdin” veya “tam yorum yazacaktım neden kapattın?” gibi sorulara muhatap olmak istemem. Öneriyi sadece seçkin resim adaylıklarında uygulanabilir görüyorum. SM, SL, ve KM’ler için gerçekten birkaç duyarlı ve ilgili kullanıcın olumlu/olumsuz yorumu bizim için yeterli olacaktır. Ben Nanahuatl gibi düşünüyorum açıkçası. Adaylığa ilginin az olması durumunda ilgi duyduğu düşünülen kullanıcıların pinglenmesi, köy çeşmesinde kısa bir bilgilendirme yazısının eklenmesi veya Telegram/Hangouts gibi araçlarla Wikimedia Topluluğundan biraz alakadarlık istenmesi bir ihtimal kıpırdanmaya yol açabilir. Öneri kabul edilirse de ya mevcut sorumlular ek onay almalı ya da bu iş için ek bir sorumlu seçilmelidir. --Maurice Flesier message 19.44, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Teşekkürler Maurice, aday maddelere bazı arkadaşları pingleyerek önerinizi denemek istiyorum.--Madrox❯❯❯ mesaj? 19.49, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Katılım, siz yapmıyorsunuz diye yok haha. Yapın katılım, olsun. "Değerlendiren yok" diye şikayet ediyorsun -ki doğrudur- ama bunun çözümü de değerlendirmekten geçiyor -ki değerlendirmiyorsun. Hani bu, "nerede bu hizmetliler?" diye hizmetlilere yıkabileceğimiz bir konu değil. Hızlı silinmesi için işaretlenen maddeler yüzlerce olsa ve desek ki "bunlar neden silinmiyor?", anlarım, çünkü hizmetli değiliz ve bu sorunu çözemeyiz. Ancak burada bu sorumluluk hepimizin, çözümü bizim elimizden geçiyor. Ben elimden geldiğince değerlendirmeye çalışıyorum, bazılarını ise değerlendirmek istemiyorum mesela. Seçkin/kaliteli içerik ben kendi açımdan bu kriterleri sağladığını düşünüyorum, bir de sizler bakın amacıyla başlatılıyor. Değerlendirme yapılmayacaksa, onu geçtim, değerlendirenler de okumadan "destek işte, eline sağlık" diyecekse bir anlamı kalmıyor ki? Biz burada ne kendimizi tatmin edip maddelere yıldız takalım ne de sayımızı matematiksel olarak arttırma amacıyla hareket edelim. Biz Vikipedi olarak "bunlar bizim en iyi çalışmalarımız, eksik bulamazsınız bunlarda" diye sunacaksak, en iyi şekilde sunmalıyız. Yoksa okumadan 2 günde destekleri oraya yığıp o maddeye yıldız takmak zor mu? Değil. Ama amaç o değil. Oturalım, yarım sat bir saat neyse ayırıp bir maddeyi inceleyip değerlendirelim. Ciddi derecede keyifli :)--NanahuatlEfendim? 19.49, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • KM konusunda Vito'ya katılıyorum. Kaliteli madde sürecini büyük bir içerik üretim teşviği hâline getirecek üç öge var: Seçim sürecini kolaylaştırmak, mevcut olan standart beklentimizi hafif indirmek ve yeni tasarımda anasayfaya günün maddesi olarak çıkma hakkını KM'lere ayırmak. Süreç önerisi örneği olarak hatta 2017'de bir örnek hazırlamıştım.
  • SM konusundaysa kaliteden pek ödün vermememiz ve aksine ince eleyip sık dokumamız gerekiyor. Çeviri maddelere de ayrı bir muamele olmaz, zira onlarda da sık sık kötü çeviri gibi, orijinal maddeden kaynaklanan güncellik sorunu gibi sıkıntılar oluyor. Bununla birlikte asgari dört görüş bekleniyorsa Khutuck'ün dediği gibi bunun üçe düşmesi yeterli olacaktır bence, elbette görüş niteliğine de bağlı olarak. Ama zaman limiti tam olarak da Nanahuatl'ın belirttiği sebepten olmamalı.
  • Bu arada bu işin temelinde esasta küçük bir topluluk olarak sağlıklı meta süreçler yürütme çabamız var. Bu elbette çok olumlu bir çaba. Ama İngilizce Viki'de bu süreçler sağlıklı yürürken sadece SMA'ya odaklanıp SAS'lara pek bakmayan, sadece SAS'a bakıp SMA'ya uğramayan, sadece anasayfanın haberler bölümüne bakan, en büyük hobisi KMA inceleme olan çok sayıda kullanıcı var. Burada sen ben biz hepsine birden yetişiyoruz. Dolayısıyla kendimize dönüp çok da kızma lüksümüz yok. Biraz gerektiği yerde teşvik, biraz beklentileri düşük tutmayla idare edeceğiz el mecbur. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 23.43, 18 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Yalnız İngilizce Vikipedi'de de her daim sağlıklı yürüdüğü söylenemez her sürecin (mesela şurada belirttiğim konuda çok net bir hatalı karar vermişler, sağlıklı bir tartışma yürümemiş). Orada çok yoğunluk var ve mümkün mertebe uzatmamaya da çalışıyorlar (elbette çoooook uzun tartışmalar da var ama onlar cidden istisna). Daha önce belirttim, çok SM geldim yanlış içeriğe sahip. Seçkin madde olsalar dahi yanlış var, ötesi var mı? :) Unutmayalım, orada bilinçli kullanıcı sayısı daha çok, evet, ama bilinçsiz kullanıcı sayısı da çok doğal olarak...--NanahuatlEfendim? 00.31, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Öncelikle bir değişiklik yapmanın gerektiği açık, gerçekten adaylıklar çürümekte.
Madrox'un önerisini kısmen destekliyor, Vito'nun tek kişi önerisini eksik buluyor, Maurice Flesier, Seksen ve Khutuck'a katılıyorum. Yani adaylıklar 20 gün süreyle genel görüş ve değerlendirmelere açık olsun, bu süre içinde veya sonrasında ikisi detaylı 3 veya 4 "seçkin kişi" görüşü toplandığında karar verilebilsin. SM/KM ayrımı yapmadan aynı kurallar uygulanabilir bence. Hatta, işi 3-4 seçkin sorumlunun seçimine bırakma kararı alınırsa, ortak kararlarıyla SM adayını KM, KM adayını SM bile yapabilmeliler. (Tabii sık olabilecek bir iş değil.)
Vito'nun dediği gibi bir maddeyi bir seçkin sorumlu değerlendirdiğinde göz kaçanlar olabilecektir. Geçmiş adaylıklarda, gayet uzman ve zamanını ayırmış kişilerin farklı farklı eksiklik veya hataları tespit edebildikleri çok açık. Zaten amaç SM/KM olmadan önce maddeyi olabildiğince tamama erdirmek. Bu süreçte detaylı inceleyecek en az iki seçkin sorumlunun yanında diğer vikipedistlerin de detaylı incelemesi için 20 gün ayırmak yerinde olur. Kimin ne kadar bulgu göreceği belli olmaz.
Bu arada, evet, çeviri maddelere ayrı bir muamele olmamalı. Özellikle çevirdikten sonra Türkçe kaynaklarla yeterince desteklenmemesi önemli bir eksiklik.
--iazak (mesaj) 10.42, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Ben tam olarak ne söylediğimin üzerinden bir kez daha geçeyim izninizle, çünkü yorumlarda yazılanlarla benim söylediğim biraz farklı. Benim söylediğim, seçkin madde, seçkin resim, seçkin liste, seçkin portal, seçkin konu vb. açısından en ufak bir değişiklik bile getirmiyor. Bunları kapatmak SİS'in inisiyatifinde. SİS'ler 3-4 kişi yeterli diyorsa yeterlidir, onların bileceği iş. Bu pozisyonu bu konu ihtilaf götürmesin diye kasıtlı olarak uydurdum 2007'de. Enwiki'de SİS'in böyle yetkileri yok zira.

Benim söylediğim yalnızca kaliteli maddeleri ilgilendiriyor. Sorumlu diye bir kavram yok. Deneyimli herhangi bir kullanıcı KMA'lara bakıyor, "Bunu ben üstlenip değerlendiriyorum" diyor, ondan sonra hazır şablondan ölçütler adaylık sayfasına basılıyor. O kriterler açısından bir değerlendirme yapıp "Şu şu şu eksik" diyor. Maddeyle ilgilenen kullanıcı bunları tamamlarsa kontrol edip statüyü veriyor. Yani KM (SM değil, dikkat) seçimindeki bürokrasiyi asgariye indiriyor. Sürecin kötüye kullanımı gibi durumlar için gerekli önlemler alınır zaten. Yetersiz değerlendirmeler yapan kullanıcılar için de keza.

KM çok büyütülmemesi gereken bir statü. Temel ölçütlere uyan, düzgün maddeler bu statüyü kolaylıkla alabilmeli. Gerekli bilincin tüm topluluğa kazandırılması için de bu sürece katılımın, adayları değerlendirmenin teşvik edilmesinde sayısız yarar görüyorum.

Vito Genovese 10.49, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Yetkililer sayfası

Bütün yetkililerin tam listesinin olduğu bir sayfa açılmalı diye düşünüyorum. Pek çok grup var: Hizmetli, bürokrat, teknisyen, arayüz yöneticisi, IP engelleme muafı, devriye... Bu yetkilere sahip olanların tamamının olduğu bir sayfa faydalı olur diye düşünüyorum. Hepsinin ayrı ayrı listesi var ama hepsinin olduğu genel bir liste yok. Eğer varsa ve gözümden kaçtıysa belirtiniz. Henrymorgan92 (mesaj) 11.24, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Şablon:Görev tarihçesi
Vito Genovese 12.04, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Teşekkürler, gözümden kaçmış. Henrymorgan92 (mesaj) 12.09, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Yeni Vector görünümünün varsayılan görünüm olması

Tartışma:Anasayfa'da başlayan yeni anasayfa içerik tartışmasının bir bölümü de varsayılan Vector görünümüyle ilgili önemli bir değişikliği konu alıyor. Bir tür teklif niteliği olduğu söylenebilir ve fikir birliği o yönde sağlanırsa varsayılan görünümümüzün güncellenmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle tekliflerin genel merkezine de bir not düşüyorum Seksen'in önerisiyle. Tartışmanın ilgili altbaşlığına buradan ulaşabilirsiniz.

Vito Genovese 13.38, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Sol menüden "Wikimedia dükkânı" bağlantısını kaldırmak

2 gün önce enwiki topluluğu şu talebi yaparak sol menüdeki ilgili bağlantının kaldırılmasını istedi. İlgili topluluk tartışması ve kararını şuradan okuyabilirsiniz. Aynı gerekçeyle bizden de kaldırılmasını teklif etmek istiyorum.

Direkt oradaki teklifin birazını çevireyim:

"2020'de kaç kişinin üzerinde Wikipedia logosu bulunan 40 dolarlık bir kapüşonlu sweatshirt satın aldığını tam olarak bilmiyorum, ancak bunun ziyaret ettikleri her sayfada bu bağlantıyı gören masaüstü okuyucuların kesinlikle ihmal edilebilir bir oranı olduğundan eminim. Bu bağlantı okuyucular ve editörlere hizmet etmiyor. Wikipedia ürünlerini satın almak isteyen herkesi, hemen Wikimedia'nın mağazasına (örneğin herhangi bir arama motoruna yazmak gibi) götürecek çok sayıda yolu vardır. Ek olarak, bu mağaza yalnızca belirli ülkeler için geçerlidir (tüm İngilizce konuşan ülkeler için bile geçerli değil) ve dünyanın tüm ülkelerinden okuyucularımız var."--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 19.59, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

  • Destek Kaldırılsın. Yer kaplamaktan başka bir işe yaradığını görmedim bu bağlantının.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 19.59, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Destek Kaldırılsın. Dolar kaç para olmuş zaten. Bu paraya kim hoodie satın alacak. --Mavrikantmsj 20.04, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • "Wikipedia ürünlerini satın almak isteyen herkesi, hemen Wikimedia'nın mağazasına götürecek çok sayıda yolu vardır." nasıl bir gerekçeymiş yahu. Cümlenin özneleri değiştirilerek her bağlantıya uygulanır bu. Köy çeşmesine gitmenin de türlü türlü yolu var mesela. Türkiye'den sipariş verilebiliyor mu? Verilebiliyorsa kalsın, verilemiyorsa kaldırılsın. Asıl bağış düğmesinin kaldırılması lazım zira Türkiye'den bağış kabul etmiyorlarmış. Bu yorumuma da hiç VP:MİLLÎ demeyin, Türkçe Vikipedi'nin trafiğinin kaynağı ortada. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 20.35, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
    • @𐰇𐱅𐰚𐰤: sipariş vermeyi denemedim, denemem de. türkçe vikipedi üzerinden ulaşıp sipariş verenlerin sayısının şahsen 15'i geçtiğini düşünmüyorum. ek olarak tc'ye kargo ücretleri $10 idi sanırım, bu da 70-80 TL falan yapıyor olsa gerek. kalabalıktan başka bir şey yapmıyor bence.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 20.38, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Gerekçenin ne olduğu tam olarak anlayabilsem yorum yapabileceğim ama anlamadım. "Dükkâna erişmek isteyen adam Google'a yazarak da erişir, buraya eklemeye gerek yok" mu yoksa "zaten bize pahalıya patladığından sipariş eden olmaz, buraya eklemeye gerek yok" mu? İlki için zaten diyeceğimi dedim, ikincisi için de "pahalı da kime göre pahalı?" derim. Zevkler, renkler ve önceliklere göre değişir. Ben yıllar evvel bir kez sipariş vermiştim, o zaman da pahalı diyen vardı. Eskiden bana pahalı gelmeyen şey şimdi geliyor ama bir başkasına yine gelmiyordur eminim. Bu bağlantıları kim kullanıyor diye kelle hesabı yapmaya kalksak Hakkımızda, İçindekiler, Topluluk portali, Yardım başta olmak üzere bağlantıların yarısını kaldırırız eminim. Benim için önemli olan şu an Türkiye'ye sipariş gönderiliyor mu, gönderilmiyor mu kısmı. Eğer gönderiliyorsa isteyenin yararlanabileceği bir seçeneği biz yararlanamıyoruz diyerek kaldırmanın hakkaniyetli olmayacağını düşünüyorum. Google kısmına tekrar döneyim. Sol kısımdaki bağlantı olmasa öyle bir dükkân olduğundan hiç haberim olmazdı herhalde, ilk kez orada tesadüfen görmüştüm. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 20.49, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Daha önce demiştim sık sık. Öyle şeyler var ki, İngilizce Viki'de var diye aynısını yapıyoruz, ne kadar argüman sunarsak sunalım boşa, ama onlar geri adım atınca "aaa bu mantıklı, hem onlar da yaptı" diyerek aynı adımı biz de atıyoruz. Zamanında şurada, tam destekle bu kısım eklendi. Gerekçesi de "İngilizce Viki'de var" idi. Şimdi de "İngilizce Viki kaldırdı" diye bizden de kaldırılması öneriliyor (oradaki gerekçeler de yazılmış işbu öneriye ama ona geleceğim şimdi). 𐰇𐱅𐰚𐰤 çok güzel yerlere değinmiş. "Buraya ulaşacak çok sayıda yol vardır" nasıl bir argümandır Allah aşkına? Köy çeşmesini de kaldıralım, diğer yerleri de kaldıralım o zaman? Akla mantığa sığan bir gerekçe değil bu (Evrifaessa'nın kendi özgün gerekçesi değil, kendisine bir sözüm yok kesinlikle). Belli bir ülkeler için geçerli olduğuna atıfta bulunulmuş. Yani? Kurunun yanında yaşı da mı yakalım? Ben, bunların geçerli olduğu bir ülkedeyim. Amaç zaten bu ürünleri o fiyata almak değil, o parayı bağışlarken eşantiyon bir ürün almak. Yoksa zaten ederi o fiyatlar değil. 20 dolar bağış yapan birisi "hadi şunu alayım bari" diye düşünsün diye var olan bir uygulama. Amaç, bağışı arttırmak. İleride Türkiye'de bir vakıf açılırsa, bu satış gelirleri de Türkiye'deki vakfa gider, çok da güzel olur. En nihayetinde, gerekçeleri uygunsuz buldum, kalmasının da bağış alma "ihtimalimizi" arttırdığını düşündüğümden faydalı olduğunu düşünüyorum.--NanahuatlEfendim? 01.12, 20 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • 6 yıl önce topluluk kararıyla bağlantıyı eklemiştik. Ancak İngilizce'de gerekçeyi sunan arkadaşın şahsi fikrine göre böyle bir karar almayı doğru bulmuyorum. Türkiye'ye gönderim olmasa bile bağlantı kalmalı. Çünkü bu ansiklopedi Türkiye'nin millî ansiklopedisi değil. Şuan için gerekçede o bağlantıyı kaldırmak için mantıklı bir gerekçe göremedim. O nedenle kalmasının bir zararı olacağını düşünmüyorum.Sait* 15.41, 20 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Şans eseri linki görüp ürünleri almış biri olarak, ayrıca Nanahuatl ve ötüken'in değindiği noktalara da katılarak kaldırılmasına karşıyım.--Dakmor Tojira 15.49, 20 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Growth - Ocak ayından beri bekliyor

Wiki'ye yeni başlayanlara yardımcı olan Growtha adında bir araç geliştirilmiş. Yeni başlayanlar için Vikipediyi oyunlaştırıyor. Değişlik yaptıkça puan kazanıyorsunuz. Kendinize bir "usta" bulup ondan yardım alabileceğiniz mükemmel bir araç. Ocak ayında da topluluk olarak bunu destekleyip Türkçe Vikipedi'ye eklenmesini Phabricator üzerinden istemişiz. Ama eklenmesi için gerekenler tamamlanmamış. Bazı sayfaların Türkçe'ye çevrilmesi gerekiyor. Hadi bir el atıp bitirelim. --Mavrikantmsj 20.25, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Eski tartışmaya katılanları pingliyorum: @Superyetkin,@Ali Haydar,@Nystaléos,@Sakhalinio,@BSRF,@SAİT71,@Gufosowa,@Basak --Mavrikantmsj 20.33, 19 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]