Vikipedi:Şikâyet: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
Hasan Sami Bolak (mesaj | katkılar)
Sağlamcı (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
98. satır: 98. satır:


* Kullanıcıların gösterdiği bağlantılardaki katkıları zaten yeterince açıklıyor herşeyi. Şikayetin gereği neyse yapılmalı... --[[Kullanıcı:Maderibeyza|<font color="purple">'''maderibeyza'''</font>]][[Kullanıcı mesaj:Maderibeyza|<sup><font color="blue">'''msj'''</font></sup>]] 08:03, 25 Ekim 2007 (UTC)
* Kullanıcıların gösterdiği bağlantılardaki katkıları zaten yeterince açıklıyor herşeyi. Şikayetin gereği neyse yapılmalı... --[[Kullanıcı:Maderibeyza|<font color="purple">'''maderibeyza'''</font>]][[Kullanıcı mesaj:Maderibeyza|<sup><font color="blue">'''msj'''</font></sup>]] 08:03, 25 Ekim 2007 (UTC)

*Değerlendirme yapılırken [[Tartışma:Kürdistan İşçi Partisi|buradaki]] tartışmayı da gözönünde bulundurunuz.Şikayete katılıyorum.Gereğinin yapılmasını rica ediyorum.Saygılar.[[Resim:Barnstar of Reversion2.png|25px]][[Kullanıcı:Sağlamcı|<font color="Lime">Sağlamcı</font>]]<sup>[[User Talk:Sağlamcı|<font color="Olive">ileti</font>]]</sup> 13:10, 25 Ekim 2007 (UTC)


===Karar===
===Karar===

Sayfanın 13.10, 25 Ekim 2007 tarihindeki hâli


BU KULLANICIDAN ŞİKAYETCİYİM.NEDNEİ İLKER BAYHAN ADINDA BİRİNDEN BU BİLGİSAYARI ALDIM.SONRA BU MAKİNANIN SIK KULLANILANINDA BUNU GÖRDÜM.GİRDİM ÜYE OLDUM.AMA NEDENSE ÜYEMİ ENGELLEDİ.BEN İLKEBAY IN KUKLASIYMIŞIM.BEN İLKEBAY I TANIMIYORUM.AMA O NEDENSE HEP BENİ ENGELLİYOR.BUNA BİR ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYORUM!BU KONU ÖNEMLİ .NE OLUR İLK BİR KONUŞALIM.ELİMDE KANITLARIM VAR.İSTERSENİZ MESAJ ATAYIM GÖSTERİYİM.--Aliözkül 10:00, 18 Ekim 2007 (UTC)

IP'lerin bilgisayarlarla değil telekomla ve dolayısıyla bulunulan bölge ile alakası vardır.Dolayısıyla bu noktada bilgisayar satın aldım engelleniyorum argümanınız çürüyor.Dhası hareketleriniz İlkebay'ın engellenemsine sebep olanlarla aynı.Bu şikayet gereksiz yetersiz ve hatta geçersizdir bence.Saygılar.Sağlamcıileti 10:12, 18 Ekim 2007 (UTC)

VP:KA'ya uygunsuz olduğunu düşünüyorum.Saygılar.Sağlamcıileti 18:41, 21 Ekim 2007 (UTC)

  • Hatalı kullanıcı adı seçimi. --Dreamer msj 18:37, 22 Ekim 2007 (UTC)
Engellendi, dikkatiniz için teşekkürler. --Metal Militia ileti 18:49, 22 Ekim 2007 (UTC)

Mesaj sayfamda bulunan[1] o zaman "etkisiz hale getirilen" "teröristlerin" annelerinin hassasiyetleri olduğunu da hatırlatmak isterim. Cümlesini tahrik edici buluyorum...Tartışma:21 Ekim 2007 Hakkari PKK çatışması burada ise aynı cümleyi tekrarlamakla birlikte, Kişisel saldırı yapmıştır:Tarafsız bir maddeye sahip olabilmek için, konunun, hakkında yansız ve bağıntısız kaynaklardan bilgi edinilebilir olması ve maddeyle ilgilenenlerin yalnızca partizan veya fanatik editörler olmaması, gerekir." VP:Kd'den aldığını söylesede, bir üst cümlede yazdıkları ve maddenin tarafsızlığının henüz tartışma aşamasında olması bunun bariz bir suçlama olduğunu gösteriyor....Üstelik maddeyi yazanın fanatik olduğunu hiç zannetmiyorum...--Boyalikus 01:28, 23 Ekim 2007 (UTC)

  • Sanıyorum maddeyi yazan kişinin engellenmesine yol açan ifadeleri "fanatiklik" konusunda tekrar düşünmemize yol açacak ölçüde. İfadelerimin "tahrik ediciliğini" temellendirebilir misiniz?PhilippoBruno 11:42, 23 Ekim 2007 (UTC)

PKK tartışmasının Vikipedi için bitmeyen bir sorun olduğu malum. Bu konuda tanımından, referansına kadar bir çok tartışma ve sorun yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. İlgili mesajlaşmada da iki karşıt görüşlü arkadaşımızın maddeye müdahil olduğunu ve böyle bir tartışma yaşadıklarını görüyor, sanıyor, düşünüyorum (Yanlışsam özür de diliyorum şimdiden). Kullanıcıların görüşleri tahminim doğrultusunda olmasa bile ve ben hayali bir durumda bu görüşte iki adet kullanıcının varlığını varsaysam, başta refere edilen cümlenin bir taraf açısından bakıldığında saldırı niteliği taşımayan ve kendi hassasiyetlerini gözeten bir yorum olduğunu düşünürdüm. Elbette ki sorun, bu hayali durumda bir tarafın hassasiyetinin karşı tarafın nefret ettiği bir kavram haline dönüşmesi olacaktı (ve de oluyor gündelik hayatımızda). İşbu nedenle ilk cümlenin sakin bir şekilde değerlendirildiğinde tahrik amacından uzak nitelikte olduğunu düşünüyorum.

İkinci cümleye gelecek olursak; kullanıcı söz konusu cümleyle bir imada bulunuyor olabilir, ancak bunu ispatlayacak ve hüküm verecek bir kesinlik söz konusu değil. Bu durumda iyi niyet varsaymamız ve şikayet edilen kullanıcıyı ifadelerinin niteliği konusunda daha belirgin ve pozitif olmaya davet etmemiz gerekiyor. Bu sebeple, PhilippoBruno'dan bundan sonra daha yapıcı bir üslup takınmasını rica ediyorum.

Vito Genovese 11:57, 23 Ekim 2007 (UTC)

Savunma :

Yasal tehdit; tehdit değildir. Bu vesile ile Anayasa ve tüm kanunlar da tehditdirler; ve hepsinin tüm wikipedia'dan kaldırılması gerekmektedir.Birine eğer ki bir adam öldürürsen hapse girersin demek bir tehdit değildir; onlara kanunları hatırlatmaktır.

Birine eğer ki sen bir terörist örgüt "sempatizanı" isen; bunu polise şikayet edeceğim demek de bir tehdit değildir kanunları hatırlatmaktır. Lakin polis burayı düzenli izlememektedir, ve kullanıcıların ihbarlarına ihtiyacı vardır.

Bunların ötesinde benim bugün saat 13:00 suralarındaki ihbarımla da olay tehditden çıkmış; eyleme dönüşmüştür. Bu vesile ile tehdit dolayısı ile değil; eylem dolayısıyla ceza almam gerekir. Bu eyleme benimle beraber T.C. Polis Teşkilatı ve buna bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti devleti de katılmıştır.

Böylece; benim, anayasa maddesinin, tüm kanun maddelerinin, polislerle ilgili maddelerin, Türkiye maddesinin ve devlet ile maddelerin de kaldırılması gerekmektedir. (Tüm devlet mensupları dahil olarak; lakin Mustafa Kemal Atatürk bile sözlerini değerlendirirseniz bu ülkeyi bölmek isteyenlere karşı yasal tehditler söylemiştir. Hatta bir çoğunu idam sehpasına göndermiştir.)

Ancak bunların hepsi "Yasal tehdit"dir. Ama kanun başlı başına yasal bir tehditdir.Bu doğrultuda kanunun wikipedia dan kaldırılması gerekmektedir; çünkü bin bir tane eylemi işlerseniz; size şunu yaparız diyerek tehdit edersiniz suçluları.

Tercümesini ilk benim yaptığım; tüm wikipedialarda geçen tehdit ise bu değildir. Biri birine "seni keserim, öldürürüm, doğrarım vs." der ise bu bir tehditdir.

Ben "tehdit" vesilesi ile ceza alacaksam; Mustafa Kemal Atatürk dahil olmak üzere tüm devlet mensuplarının, Türkiye maddesinin, tüm asker ve emniyet maddelerinin, polis maddelerinin de derhal wikipedia dan silinmesi gerekmektedir. Lakin mevzu bahis ettiğim bu konumlar da "yasal tehdit" içermektedirler.

Ancak bahsi geçen kişi karşısında; İngilizce manasıyla bir "threat" de bulunmadım.

Daha önceden de Atatürk'e ana avrat söven biri aleyhinde lütfen polise bildirin diye şikayet etmiştim; kimse yapmaya yanaşmamış, bu IP (ki kullanıcı değildi) 2 günlüğüne ban almıştı. Ben ise bunu polise ihbar etmiştim. Bu vesile ile; aynı yaptığım suçu tekrarladığım için 2 katına çıkartılmalıdır cezam.

Eğer ki; PKK sempatizanlarına "seni polise şikayet edeceğim" demek süresiz ban ; Atatürk'e ana avrat küfretmek 2 günlük ban ise; buyrun beni atın buradan.

Demek ki boşyere Altın Örümcek'de Wikipedia'yı temsil etmişim, demek ki boşyere Türkçe Wikipedia'yı açıp ana sayfasını ilk kez yazmışım, demek ki şu an başlıca bakılan tüm maddeleri boşyere yazmışım.

Cezam; Atatürk'e ana avrat küfretmeyip; Wikipedia'da PKK sempatizanlığı yapanlara karşı polise şikayet edeceğim demek ise; ömür boyu çekmeye razıyım.

Tekrarlıyorum; artık yaptığım şey bir tehdit değil; bir eylemdir. Lakin her insanın sahip olduğu hakkı kullanıp gidip T.C. Kadıköy Polis şubesine bu olayı şikayet ettim. "Ettim" ve bitti. Tehditliği değil; eylemliği kaldı.

Bir zahmet kurallar arasından başka bir wikipedia kullanıcısını polise şikayet etmek suçunu da bulun.

Sonrasında da çocuklarla seks yapıp bunu öven insanlara seni polise şikayet edeceğim diyenlere ve şikayet edenlere ban verin. Lakin onlar da yasal tehditde bulunmaktadırlar.

Ama ne güzel olurdu; çocuklara tecavüz eden bir adam çocuklara tecavüz maddesinde; çocuklara tecavüz ederken çektiği resimi koyup wikipedia'ya koysa. Hem bilgi, hem aydınlanma olur?

Yahu gidin bir ansiklopedi okuyun boş bir zamanınızda, ansiklopedinin ne olduğunu unutmuşsunuz.

Onur Aydın
nerval@gmail (email)
nerval@hotmail (msn)
--Nerval 00:07, 24 Ekim 2007 (UTC)

Karar

Yasal tehdit adındanda anlaşılacağı üzere bir tehdittir. Burada konu ister telif olsun ister başka birşey bu Vikipedi'yi vikipedi yapan özelliklerin korunmasındaki en önemli kurallardan biridir. Vikipedi:Yasal tehditler yasak politikasında: Eğer tartışma yöntemi sonuç vermezse, tartışmaya iyi niyetle çözüm getirmek için her yolu denemiş olmanın rahatlığıyla, hakkınızı yasal yollardan aramakta serbestsiniz. Eğer yasal yollara başvurmayı gerekli buluyorsanız, konu yasal yollardan çözümlenene kadar değişiklik yapmanız engellenebilir. Genellikle yasal tehditlerde bulunan kullanıcılar tehdit geçerli olduğu müddetçe süresiz olarak engellenirler. yazdığı üzere ve bundan önceki bütün uygulamalarda olduğu gibi Kullanıcı:Nerval'in süresiz engellenmesine karar verilmiştir. Teşekkürler, iyi çalışmalar.--Machiavelli msj 18:47, 24 Ekim 2007 (UTC)

Şikâyet sebebi

Burada, burada yaptığı değişiklikler hasebiyle
VP:EP#2 , VP:EP#10 veVikipedi:Troll:2.2, Vikipedi:Görüşlerinizi açıklamak için Vikipedi'yi aksatmayın:2.1/ 1,2,3,5,7,9,10 'a istinaden VP:EP#13'ten gereğinin yapılmasını rica ediyorum.

Euthygenes EPISTVLA 17:22, 24 Ekim 2007 (UTC)

Savunma

  • Şikâyet edilen kişi hakkını bu kısımda savunabilir.

Diğer kullanıcıların yorumları

  • Şikayete katılıyorum Khutuckmsj 21:17, 24 Ekim 2007 (UTC)
  • Bu kullanıcının yukarıda adı geçen iki sayfada sistemi kötüye kullanmasının yanı sıra, Vikipedi'de troll zararlıları için tarif edilen altı eylemden neredeyse tamamını yapmış olduğunu görüyorum. Şikayet gayet yerinde, gereği yapılmalıdır.  Kuara 00:07, 25 Ekim 2007 (UTC)
  • Davayla ilgilenecek arkadaşların benim mesaj sayfamdaki tartışmaya bakmalarını rica ediyorum.----Ddenkelmesaj 01:02, 25 Ekim 2007 (UTC)
  • Söz konusu kullanıcının tarafsız olduğuna inanmıyorum.Elbette herkes Kemalist,Atatürkçü olmak zorunda değil ancak kendisi daha önce bütün siyasi şablonlardan önce Atatürk ile ilgili şablonların kaldırılması gerektiğini,bütün şablonlar kaldırılırken işe gamalı haç üzerine çizilmiş çarpıdan değil Kemalizm şablonlarından başlamak gerektiğini,faşizm karşıtlığı şablonundan çok Tek büyük Türk Atatürk şablonuna hassaslık göstermek gerektiğini,[2],[3],[4],[5] belirtmiş.Ayrıca yukarıdaki maddenin tartışma sayfasında 12 Türk askerinin şehit olduğu bir olay için kullanmış olduğu "3 ay sonra kim hatırlayacak" tabirinin altını çizmeden geçemiyorum.Böyle bir yaklaşımla tarafsızım demesi bana çok fazla inandırıcı gelmedi açıkçası.Vermiş olduğum örnekler ışığında topluluğun sabrını zorladığı yönündeki şikayetin tarafımdan desteklendiğini belirtmek isterim.--Eldarionileti 01:28, 25 Ekim 2007 (UTC)
  • Bahis konusu tartışmada iki ayrı yerde beni de itham etti, tatsızlık olmasın diye sesimi çıkarmadım ve tartışmayı terk ettim. Ama tartışmayı diğer iki arkadaşla (Nerval ve Nihan'la) sürdürmesinde kullandığı ifadelerde "tarafsız olmadığı" ve karşısına aldıkları kullanıcıları itham eden sıfatların benzerleriyle kendisinin mâlûl bulunduğunu gördüm. Tartışma:21 Ekim 2007 Hakkari PKK çatışması sayfası baştan sona okunduğunda mesele daha iyi anlaşılır sanıyorum.--Hasan Sami 04:59, 25 Ekim 2007 (UTC)
  • Kullanıcıların gösterdiği bağlantılardaki katkıları zaten yeterince açıklıyor herşeyi. Şikayetin gereği neyse yapılmalı... --maderibeyzamsj 08:03, 25 Ekim 2007 (UTC)
  • Değerlendirme yapılırken buradaki tartışmayı da gözönünde bulundurunuz.Şikayete katılıyorum.Gereğinin yapılmasını rica ediyorum.Saygılar.Sağlamcıileti 13:10, 25 Ekim 2007 (UTC)

Karar

  • Şikâyet haklı ya da haksız bulunarak gereği yapılır.
Lütfen kişisel saldırımı gösteriniz.--Boyalikus 03:17, 23 Ekim 2007 (UTC)
Kişisel saldırı olduğunu düşündüğünüz bölümü tam olarak gösterebilirmisiniz? Tartışma sayfasının tamamını mı kastediyorsunuz? --Eldarionileti 11:09, 23 Ekim 2007 (UTC)
  • Kişisel saldırı ile ilgili şikayetimi geri alıyorum. Kullanıcının "senli-benli" ifadeleri nezaket sınırlarını zorlayacak şekilde kullanması, sanırım tartışmanın hararetiyle ilgili. Ancak genel ilkelerin ihlaline ilişkin şikayetim yerinde duruyor.PhilippoBruno 11:36, 23 Ekim 2007 (UTC)

Öncelikle belirtmek isterim ki (Başka bir konuşma sırasında da gündeme gelmesi nedeniyle); şikayetlerin gerçekleştirilmesi veya geri alınması ne mevcut suça normalde verilmeyecek bir cezayı gündeme sokar, ne de verilecek cezanın iptaline neden olur. Bu sayfanın temel amacı, durumu yöneticinin dikkatine sunmaktır.

Nihan'ın ilgili sayfadaki mesajlarında "Sen tarafsızlığı korumuyorsun" cümlesi dışında kişisel saldırıyla uzaktan yakından alakalı tek bir cümle görmüyorum. Bu cümle de "Tamam, 3 hafta engellendin!" diye önlem alınmayı gerektirecek değil, sadece kullanıcıya biraz daha sakin bir tartışma üslubu telkin edilecek bir yapıda.

Kullanıcının senli benli konuşması bir suç değildir, zira senli benli konuşmak saygısızlık işareti değildir. Bu durum, karşı tarafın algısıyla ilgilidir ve hiç kimse senli benli bir üslup sahibi olduğu için suçlanamaz.

Vito Genovese 11:47, 23 Ekim 2007 (UTC)

...Tartışma:21 Ekim 2007 Hakkari PKK çatışması sayfasında "Tarafsız bir maddeye sahip olabilmek için, konunun, hakkında yansız ve bağıntısız kaynaklardan bilgi edinilebilir olması ve maddeyle ilgilenenlerin yalnızca partizan veya fanatik editörler olmaması, gerekir." cümlesi aslında beni de itham eden bir cümle idi. Nitekim daha sonra benzeri bir ifadeyi daha kullanarak "Vikipedi'nin Türkçe Wikipedia olduğunu, Türk milliyetçilerinin, ya da Türklerin Wikipediası olmadığını hatırlatmak isterim" demek suretiyle hem Nerval'i, hem beni, hem de Nihan hanımı itham etmiş ve bunun üzerine ben, "bana yakışmayacak sözleri söylememek için tartışmayı burada kesiyorum" diyerek konuyu kendi açımdan kapatıp Nihan hanıma da bir mesaj atarak mümkünse tartışmayı kapatmasını rica etmiştim. Görüyorum ki, burada (herkesten özür dileyerek ve kesinlikle hakaret kastım bulunmayarak ifade ediyorum, aksi yönde değerlendirilirse bu kelimeyi hemen geri alırım) bir "yavuzluk" söz konusu. Bunca zamandır buradayım; şimdiye kadar bu sayfada adımın hiç geçmemesi için dikkat sarfettim, sayın PhilippoBruno bu tartışmada beni iki kere itham ettiği halde sesimi çıkarmadım ama ayni tartışmada diğer muhatapları Nerval ve Nihan'ı önce tahrik ve itham edip, ardından da şikayet etmesini de yadırgadım.. Benim bu yazdıklarım kendisini şikayet değil ama bu şikayetlerini yadırgamam ve kendisine yakıştıramamamdır. --Hasan Sami 04:49, 25 Ekim 2007 (UTC)