Vikipedi:Kullanıcı sayfası: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
k 78.161.39.18 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Chansey tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
Etiket: Geri döndürme
47. satır: 47. satır:


== Kullanıcı sayfamda ne olamaz? ==
== Kullanıcı sayfamda ne olamaz? ==
{{Kısayol|VP:KSNO}}

'''Genel olarak, kullanıcı sayfanızda Vikipedi ile ilgisi olmayan içerik barındırmamalısınız.''' [[:Vikipedi:Vikipedi_ne_değildir#Vikipedi_ba.C4.9Flant.C4.B1_verme.2C_dosya_depolama_yeri_de.C4.9Fildir|Vikipedi genel bir dosya barındırma servisi değildir]], yani kullanıcı sayfanız bir kişisel internet sayfası değildir. Sayfanız, sizin Vikipedist olan yanınız hakkındadır. İlgisiz içerik örneklerinden bazıları şunlardır:
'''Genel olarak, kullanıcı sayfanızda Vikipedi ile ilgisi olmayan içerik barındırmamalısınız.''' [[:Vikipedi:Vikipedi_ne_değildir#Vikipedi_ba.C4.9Flant.C4.B1_verme.2C_dosya_depolama_yeri_de.C4.9Fildir|Vikipedi genel bir dosya barındırma servisi değildir]], yani kullanıcı sayfanız bir kişisel internet sayfası değildir. Sayfanız, sizin Vikipedist olan yanınız hakkındadır. İlgisiz içerik örneklerinden bazıları şunlardır:



Sayfanın 22.32, 16 Ağustos 2020 tarihindeki hâli

Ana ad alanları Tartışma ad alanları
0 (Ana/Madde) Tartışma 1
2 Kullanıcı Kullanıcı mesaj 3
4 Vikipedi Vikipedi tartışma 5
6 Dosya Dosya tartışma 7
8 MediaWiki MediaWiki tartışma 9
10 Şablon Şablon tartışma 11
12 Yardım Yardım tartışma 13
14 Kategori Kategori tartışma 15
100 Portal Portal tartışma 101
102 Vikiproje Vikiproje tartışma 103
828 Modül Modül tartışma 829
2300 [[Vikipedi:Gadget|]] 2301
2302 [[Vikipedi:Gadget|]] 2303
-1 Özel
-2 Ortam

Vikipedi, projeye katılımcıları arasında iletişim kurulması amacıyla kullanıcı sayfaları sağlar. Eğer kullanıcı adınız Örnek ise:

Sizin hakkınızdaki detaylar, ana alan adında madde olarak bulunmamalıdır, zira orası ansiklopedik içerik içindir.

Kullanıcı sayfamda neler olabilir?

Vikipedi projesiyle uyumlu her şey! Onu kişisel internet sayfası olarak düşünmek yanlıştır. Vikipedi internet sayfanız için bir alan değildir. Onun yerine, sayfanızı Vikipedi'deki çalışmalarınızı organize edebileceğiniz ve diğer Vikipedistlere kiminle çalıştıklarını anlatabileceğiniz bir yer olarak düşünün.

Bazı kullanıcılar, kendileri hakkında da ufak bilgiler eklerler; bunlar genellikle iletişim bilgileri (email, anında mesajlaşma), fotoğraf, gerçek adları, bulundukları yer, uzmanlık ve ilgi alanları, hoşlandıkları veya hoşlanmadıkları şeyler, kişisel internet sitelerinin adresleri gibi bilgilerdir. Eğer mahremiyetinizi düşünüyorsanız, bu bilgileri vermek istemeyebilirsiniz.

Kullanıcı sayfanızda Vikipedi'nin daha etkili kullanılması için de yardımcı olabilirsiniz. Yapılacak işler, çalışması süren işler, hatırlatmalar ve benzeri notlar yazabilirsiniz. Böylece, kişisel bir deneme tahtası olarak kullanarak, wiki yazılım kodu ile de tecrübe kazanmış olursunuz.

Başka bir kullanım alanı da, diğer insanlara Vikipedi için yaptıklarınızı ve Vikipedi hakkındaki yorumlarınızı iletmektir. Güncel planlarınızı, son zamanlarda Vikipedi'de yaptıklarınızın güncesini ve bazı Vikipedi politikalarının ne şekilde değiştirilebileceği ile ilgili -yapıcı- eleştirilerinizi ekleyebilirsiniz.

Eğer bir süre Vikipedi'ye katkıda bulunamayacaksanız, sayfanızda belirtmeniz faydalı olabilir.

Sevdiğiniz özlü sözleri, bir resmi, veya favori Vikipedi maddelerini veya resimlerini eklemek isteyebilirsiniz. Bu içeriklerin hepsi serbest kullanıma açık olmalıdır. (#Kullanıcı sayfamda ne olamaz?)

Başka bir kullanıcı sizi bir yıldızla ödüllendirmek isteyebilir. Ayrıca erişim engelleme gibi bir durumda, bu durum kullanıcı sayfanızda duyurulabilir.

Eğer tüm katkılarınızı kamu malı ilan etmek istiyorsanız, bunu kullanıcı sayfanızdan duyurabilirsiniz. Büyük şablonlar ve uzun kategori isimleri yüzünden bazı kullanıcılar bu lisans şablonlarını bir kullanıcı altsayfasına taşımayı uygun görürler. Kullanıcı sayfanızda bir lisans durumu belirtseniz de belirtmeseniz de, Vikipedi'deki tüm katkılarınızın GFDL lisansı altında olduğunu unutmayınız.

Kullanıcı sayfanıza, bir veya daha fazla Vikipedist kategorisi ekleyebilirsiniz. Bu kategoriler, benzer ilgi alanlarına sahip Vikipedistlerin bir araya gelmelerini amaçlar. VikiProjelere benzerler, ama çok daha gayriresmîdirler. Vikipedist kategorilerinin, madde kategorileriyle çakışmaması, ortaklaşa kullanılmaması gerekir. Bu tip kategorilerin içinde "Vikipedist" kelimesinin geçtiğinden emin olunuz. Bu kategoriler ayrıca, "Vikipedistler" ana kategorisinin altında bulunmalıdır. Çoğu kullanıcı tarafından, bilinen dilleri belirtmek için Babil de kullanılır.

Kişisel internet sitenize bağlantı vermekte serbestsiniz, ancak reklamvari bir başlıkla sunmaktan sakınmalısınız.

Unutmayın ki, kullanıcı sayfanıza genelde, tartışma sayfalarındaki imzanız takip edilerek gelinir.

Kullanıcı alt sayfaları hakkında

Eğer daha fazla sayfaya ihtiyacınız varsa, alt sayfalar oluşturabilirsiniz. Alt sayfalara, normal kullanıcı sayfası veya kullanıcı mesaj sayfasına konulabilen her şey konulabilir.

Kullanıcı alt sayfalarını;

  • Çalışmanın sürdüğü durumlarda, içerik henüz yayımlanmaya hazır değilse, (Bu uygulama aslında gerekli olmasa da bazı kullanıcıların tercih ettiği bir yoldur. Her madde için çalışma sayfası kendi alt sayfası olmalıdır.)
  • Kullanıcı mesaj sayfalarının arşivlenmesinde,
  • Şablon testleri gibi testlerin yürütülmesinde,
  • Kullanıcı anasayfasındaki bölümler kendi başlarına birer sayfayı işgal edecek kadar genişlediğinde (örneğin çektiğiniz resimler gibi)

kullanabilirsiniz.

Kullanıcı sayfamda ne olamaz?

Genel olarak, kullanıcı sayfanızda Vikipedi ile ilgisi olmayan içerik barındırmamalısınız. Vikipedi genel bir dosya barındırma servisi değildir, yani kullanıcı sayfanız bir kişisel internet sayfası değildir. Sayfanız, sizin Vikipedist olan yanınız hakkındadır. İlgisiz içerik örneklerinden bazıları şunlardır:

  • Vikipedi dışı aktivitelerinizle ilgili bir blog
  • Vikipedi ile ilgisi olmayan yoğun konuşma veya tartışmalar
  • Yoğun kişisel bilgi (birkaç sayfadan daha fazla)
  • Polemik kabul edilebilecek kişisel yorum ve söylemler, örneğin Vikipedi ile ilgisi olmayan meselelere dair fikirler
  • Vikipedi ile ilgisiz fikirler veya diğer ansiklopedik olmayan materyaller
  • "Bir ansiklopedi yazmak" yerine oyunlar ve "eğlence" başlığı altında kalan diğer şeyler, özellikle de eğer projede etkin katılımcı olmayan diğer kişileri kapsıyorlarsa
  • Proje ile ilgisi olmayan şahıslarla iletişim
  • Kullanmanızın serbest olmadığı resimler (aşağıya bakınız)

Genel olarak, başkalarının değiştirmesini istemediğiniz veya Vikipedi için uygun olmayan bir içeriğiniz varsa, bu kendi web sitenize konulmalıdır. Mevcut olan birçok ücretsiz veya düşük ücretli ağ alanı, e-posta ve ağ günlüğü sağlayıcı Vikipedi ile ilgisi olmayan içerik için iyi alternatiflerdir. Eğer viki yazılımını kullanarak böyle bir site yapmak isterseniz Wikia'yı düşünebilirsiniz.

Vikipedi topluluğu hoşgörülüdür ve müdavimlerin bu yönergeleri farklı yorumlarla uygulamalarına da müsaade eder. Özellikle, düzenli ve kaliteli katkılarıyla tanınan Vikipedistlerin sosyal amaçlı çalışmalarına gündem dışı olsalar da müsaade edilebilir. Bu tür girişimler başarılı olduklarında Vikipedi topluluğunun ve dolayısıyla ansiklopedinin büyümesine önemli katkılar sağlar. Bununla birlikte, kullanıcı sayfasının içeriği rahatsız edici hâle gelmesi ya da ansiklopedi geliştirme faaliyetlerinin önüne geçmesi hoşgörüyle karşılanmayacaktır.

Kullanıcı sayfanızı başka sayfalara yönlendirmeniz (mesaj sayfası ya da kullanıcı alt sayfası dışında kalanlar) hoş karşılanmayacaktır! Bu, sayfanıza ulaşılmasını dolayısıyla sizinle iletişimi ya da katkılarınızı takip edebilmeyi zorlaştıracaktır. Elbette, eski kullanıcı sayfanızı yenisine yönlendirmek gibi istisnalar olacaktır.

Kullanım hakkımız olmayan resimleri (ticari kullanıma izin vermeyen lisanslarla yayımlanmış ya da hak sahibinden izin alınmadan Vikipedi'ye yüklenmiş resimler) kullanıcı sayfanıza ya da herhangi bir alt sayfasına kopyalamayın! Vikipedi'nin resmî politikalarından olan bu kural kullanıcı sayfalarının nispeten tolerans gösterilen içeriğinden farklı olarak istisna kabul etmez! Daha detaylı bilgi için Vikipedi:Adil_kullanım#Politika'ya bakınız. Kullanıcı ya da mesaj sayfanızdaki, kullanım kurallarına uymayan resimler önceden uyarılmadan silinebilir (Muhtemelen yerine ilgili resmin ağ adresi koyulur. Vikipedi'de hiç kullanılmayan bir resimse tamamen silinebilir de).

Kullanıcı sayfanızı veya alt sayfalarını, hâlâ yapım aşamasında olan maddeler ihtiva etseler dahi, Vikipedi maddeler için kullanılan kategorilere koymayınız. Yapım aşamasındaki bir maddeyi kategorilere yerleştiren şablon ve taslak etiketlerine dikkat ediniz. Kategorilerden bahsetmek, bir kategoriye bağlantı vermek için "Kategori" önüne iki nokta koyabilirsiniz, örneğin şöyle: [[:Kategori:Köprüler]]. Bu normal bir bağlantı olarak gözükecektir.

Kullanıcı alanındaki sayfaların aidiyeti

Kullanıcıların kendi sayfalarının içeriğine özgürce karar verebilmeleri bir Vikipedi geleneğidir. Bununla birlikte kullanıcı sayfaları da topluluğa aittir:

  • Diğer makalelerde olduğu gibi kullanıcı sayfalarına yapılan katkılar da GFDL ile lisanslanmalıdır.
  • İstisnai olsa da, İlke olarak, diğer kullanıcılar da kullanıcı sayfalarınızda değişiklik yapabilir.
  • Vikipedi:Kişisel saldırılar yasak dahil olmak üzere tüm Vikipedi yönerge ve kuralları kullanıcı sayfalarını da kapsama alır.
  • Vikipedi'nin amaçlarıyla örtüşmeyen, katkıda bulunmayan içerik kullanıcı sayfalarından silinebilir.

Nezaket gereği olarak başkalarının sayfalarında izin almadan büyük değişiklikler yapmaktan kaçınılmalıdır. Bazı kullanıcılar sayfalarının başkalarınca değiştirilmesi konusunda hassasiyet göstermeyecekleri gibi buna izin verdiklerine dair bir not da düşebilirler. Diğer kullanıcılarsa (muhtemelen çoğunlukla) sayfalarının değiştirilmesine karşı çıkacaktır. Makul olanı bu tür itirazları dikkate almaktır. En olumlu yaklaşım kullanıcıların tartışma sayfalarını kullanarak dikkatlerini çekmek ve sayfalarını değiştirmelerini sağlamak olacaktır. Çok önemli olmadıkça başkalarının sayfalarına müdahale edilmemeli, değişiklik yapmanın gerekli olduğu durumlardaysa (telif hakkı ihlalleri, kişisel saldırılar vs.) kullanıcının mesaj sayfasına açıklaması yazılmalıdır.

Kullanıcı sayfalarının koruma altına alınması

Madde sayfalarında olduğu gibi kullanıcı sayfaları da sıklıkla vandalizme, ender olsa da değişiklik savaşına maruz kalmaktadır. Değişiklik savaşı ya da vandalizm söz konusu olduğunda ilgili sayfa koruma altına alınmalıdır. Kullanıcıların korunan sayfaları Özel:KorunanSayfalar sayfasında, koruma altına alma gerekçesi ile birlikte listelenmelidir. Kullanıcı sayfalarındaki vandalizm çoğu kez hizmetlilerin vandalizme karşı aldıkları önlemlere misilleme olarak yapılmaktadır. Hizmetliler gerekli gördüklerinde kendi kullanıcı sayfalarını koruma altına alabilirler ve koruma altına alınmış kullanıcı sayfalarını düzenleme yetkisine sahiptirler. Hizmetli olmayan kullanıcıların sayfaları da vandalizme hedef olabilir. Bu gibi durumlarda kullanıcılar etkin olan bir hizmetliye mesaj bırakabilirler.

Uyarılmanıza rağmen telif hakları korunan içeriği ısrarla kullanıcı sayfanıza eklemenizin vandalizm olarak değerlendirileceğini ve sayfanızın koruma altına alınmasına neden olabileceğini hatırlatmakta yarar var.

Tartışma sayfalarının vandalizme uğraması daha ender karşılaşılan bir durumdur. Bu tür içeriğin sayfadan silinmesi genellikle yeterli olacaktır. Tartışma sayfalarının koruma altına alınması ancak sıklıkla vandalizme uğranılan durumlarda ve kurallara uygun olduğu sürece engelleme yönergesi takip edilerek mümkündür. Tartışma sayfalarının koruma altına alınması son çare olarak düşünülmelidir. Tartışma sayfalarının Vikipedi için önemini göz önünde bulundurarak ilk fırsatta koruma kaldırılmalıdır.

Silinmesi

Vikipedi topluluğu sayfanızın ya da içeriğin bir kısmının silinmesini uygun görecek olursa buna uyun. En azından topluluğun rızasını kazanana kadar. Vikipedi'ye bir süre katkıda bulunup insanların takdirini kazanan maddeler yazdıkça topluluk size karşı daha hoşgörülü davranacak belki de bu kez sayfanızın içeriğine göz yumulacaktır. Bir seçenek de içeriği bir başka web sitesine taşıyıp sayfanızdan buraya bağlantı vermek olacaktır.

Topluluğun itirazına rağmen sayfanızdaki uygun görülmeyen içeriği silmemekte ısrar edecek olursanız içeriğin silinmesi ya da alt sayfaysa ana kullanıcı sayfanıza yönlendirilmesi gibi yaptırımlarla karşılaşacaksınız.

Aşırılığa gidilen durumlarda sayfanız Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar'da listelenecek ve silme politikasına uygun olarak silinebilecektir. Lütfen, bu şekilde silinen içeriği geri getirme girişiminde bulunmayın: böyle bir hareket sayfanın yeni bir tartışma gerektirmeden silinmesine gerekçe yaratacaktır. Topluluğun ne tür içeriğin uygun olduğu yönündeki kararına saygı duymalısınız.

Kullanıcı alt sayfalarının silinmesi

Kullanıcı alt sayfalarını {{sil|G6 - Kullanıcı talebi}} yazısını (şablonunu) ekleyerek sildirebilirsiniz.

Bir başka seçenek de kullanıcı alt sayfasını kullanıcı sayfasına yönlendirmek olabilir. Bu çoğu kullanıcının ihtiyacını karşılayacaktır.

Sadece kendi sayfalarınızı silinmek üzere işaretleyebilirsiniz. Bunu yapmak için dahi geçerli bir nedeniniz olmalı!

Daha önce başka alan adı altındayken kullanıcı alt sayfasına taşınmış sayfalar bu şekilde silinemezler. Bu tür sayfaları sildirmek için VP:SAM yönergesi izlenmelidir. Öte yandan, eski yerine taşınmasını istiyorsanız sayfanın adını Vikipedi:Sayfa taşıma taleplerine ekleyiniz.

Kullanıcı ve mesaj sayfalarının silinmesi

Kötüye kullanım yokken, ve kişisel bilgi almak için yönetimin ihtiyacı olmadığı zamanlarda, kendi kullanıcı sayfanızın silinmesini talep edebilirsiniz. Bu, genellikle, eski bir kullanıcı ayrılmaya karar verdiğinde olur.

Kullanıcı sayfanızı şu sayfaya ekleyin: {{db-owner}}. bir hizmetli, sayfada kural ihlali delili olup olmadığını kontrol ettikten sonra silme işlemini gerçekleştirecektir. Eğer kişisel bilginin tutulmasını gerektirecek bir durum yoksa, hizmetli, bu bilginin bulunduğu geçmişin dağıtımını engellemek için sayfayı hemen silebilir. Eğer silme işlemi hemen yapılır ve diğer kullanıcılar sayfanın korunmasının gerektiğini düşünüyorlarsa silinmenin geri alınmasını isteyebilirler. Böyle bir durumda silinme geri alınıp sayfa Vikipedi:Silinme için derleme adresinde, silinmenin ardından gelen beş gün boyunca saklanır. Eğer bir sayfa kullanıcı ayrıldığı için silindiyse, kullanıcının geri dönmesi durumunda hizmetli tarafından geri getirilebilir, bu özellikle, sayfada kural ihlali delilleri varsa yapılır.

Pratikte, kullanıcı sayfaları kanuni sebepler ve tehditler olmadıkça silinmezler; ancak istisnalar olabilir ve mevcuttur.

Silinen kullanıcı sayfaları onlara verilmiş bağlantıların kırmızı gözükmelerini engellemek için boş olarak yeniden başlatılabilirler ya da Vikipedi:Kayıp Vikipedistler adresine yönlendirilebilirler.

Kullanıcı sayfasından başka hangi bilgilere ulaşılır?

Bir madde sayfasından ulaşılabilecek; sayfa geçmişi, "Bu sayfayı tartış" gibi normal bilgilere ek olarak, Vikipedi'deki diğer kullanıcılar aynı zamanda "Kullanıcı katkıları"nı da (Kenar çubuklarında veya sayfa altında yer alır), Vikipedi'ye zaman içindeki katkılarınızı görmek amacıyla tıklayabilirler. Daha fazla bilgi için Yardım:Kullanıcı katkıları'na bakınız. Dikkat: Kullanıcı sayfanızın silinmesi ile, yapmış olduğunuz katkıların listesi de silinmez. Eğer Özel:Tercihler "Kullanıcı tercihleri"nizde, e-posta gönderme ve almayı etkin hâle getirdiyseniz; kullanıcı sayfanızı ziyaret edenler; "Bu kullanıcıya e-posta gönder" tuşuna tıklayabilirler. Bakınız; Vikipedi:E-posta listeleri.