Pezevenklik: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Köken ve kullanım bilgisi eklendi; değişiklik sistem tarafından engellendiği için e harfi yerine * işareti konuldu.
Etiket: tanım değiştirme
Etimoloji (mesaj) tarafından yapılmış iyi niyetli değişiklikler geri alındı. (TW)
Etiket: Geri al
1. satır: 1. satır:
'''P*zevenklik''' veya '''muhabbet tellallığı''', para karşılığı müşterilere [[cinsel ilişki]] için [[seks işçisi]] sağlama işidir.<ref>Garner, B. & Black, H. (2004). Black's Law Dictionary. Belmont: Thomson/West.</ref> Bu eylemi gerçekleştiren kişiye p*zevenk, oğraş<ref>[https://pauctle.com/entr/soz/pimp/ PAÜ İngilizce Sözlük]</ref><ref>Eş ve Yakın Anlamlı Kelimeler Sözlüğü</ref> veya muhabbet tellalı denir. P*zevenk sözcüğü TDK Güncel Türkçe Sözlüğe göre Ermeniceden alınmıştır, ancak TDK Tarama Sözlüğünün gidi maddesindeki 18.-19. yüzyıl tarihli Burhanda şu açıklama vardır: ''Pejvend'' Kapu tırkazına denir... ve ol şahsa denir ki kapu tırkazı gibi kendisi kapu ensesini bekleyüp zevcesi olacak yadigâr içeride bigâne ile kapanıp zevk ü safasına meşgul ola. P*zevenk ve kurumsak ve deyyus ve gidi tabir olunur.<ref>TDK Tarama Sözlüğü</ref> Ayrıca Farsçada pāzenek ''p*zevenk'' sözcüğü de bulunmaktadır.<ref>[https://pauctle.com/fatr/soz/%EF%AD%99%D8%A7%D8%B2%D9%86%DA%A9/ PAÜ Farsça Sözlük]</ref> P*zevenk, aracılık faaliyeti dışında tanıtım, fiziksel koruma, yer sağlama gibi görevleri de üstlenebilir. [[Fuhuş]] gibi p*zevenkliğin de yasallığı ülkeler arasında farklılık göstermektedir. P*zevenkliğe örnek olarak bir seks işçisini bir ülkeye [[İnsan ticareti|sokarak]] sekse yönlendirmek, [[genelev]] işletmek, seks işçisini ilişkinin gerçekleşeceği yere ulaştırmak ve başkalarının yaptığı fuhuştan kazanç elde etmek gösterilebilir.
'''Pezevenklik''' veya '''muhabbet tellallığı''', para karşılığı müşterilere [[cinsel ilişki]] için [[seks işçisi]] sağlama işidir.<ref>Garner, B. & Black, H. (2004). Black's Law Dictionary. Belmont: Thomson/West.</ref> Bu eylemi gerçekleştiren kişiye pezevenk veya muhabbet tellalı denir. Pezevenk, aracılık faaliyeti dışında tanıtım, fiziksel koruma, yer sağlama gibi görevleri de üstlenebilir. [[Fuhuş]] gibi pezevenkliğin de yasallığı ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Pezevenkliğe örnek olarak bir seks işçisini bir ülkeye [[İnsan ticareti|sokarak]] sekse yönlendirmek, [[genelev]] işletmek, seks işçisini ilişkinin gerçekleşeceği yere ulaştırmak ve başkalarının yaptığı fuhuştan kazanç elde etmek gösterilebilir.


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 16.43, 11 Ağustos 2020 tarihindeki hâli

Pezevenklik veya muhabbet tellallığı, para karşılığı müşterilere cinsel ilişki için seks işçisi sağlama işidir.[1] Bu eylemi gerçekleştiren kişiye pezevenk veya muhabbet tellalı denir. Pezevenk, aracılık faaliyeti dışında tanıtım, fiziksel koruma, yer sağlama gibi görevleri de üstlenebilir. Fuhuş gibi pezevenkliğin de yasallığı ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Pezevenkliğe örnek olarak bir seks işçisini bir ülkeye sokarak sekse yönlendirmek, genelev işletmek, seks işçisini ilişkinin gerçekleşeceği yere ulaştırmak ve başkalarının yaptığı fuhuştan kazanç elde etmek gösterilebilir.

Kaynakça

  1. ^ Garner, B. & Black, H. (2004). Black's Law Dictionary. Belmont: Thomson/West.

Dış bağlantılar