Amfizem: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Zemxer (mesaj | katkılar)
46.104.107.97 tarafından yapılan 22968013 sayılı değişiklik geri alınıyor. Güzellik önemli
Etiket: Geri al
5. satır: 5. satır:
}}
}}


'''Amfizem''', [[akciğer]]lerdeki hava keseciklerinin ([[alveol]]) gerilip genişlemesi neticesinde bu hava keseciklerini birbirinden ayıran ince duvarların yırtılması ve buna bağlı olarak da akciğerlerin esnekliğini kaybetmesiyle oluşan ve [[solunum]] yetmezliğine yol açan yaygın bir [[kronik]] akciğer rahatsızlığıdır. Güzellikle
'''Amfizem''', [[akciğer]]lerdeki hava keseciklerinin ([[alveol]]) gerilip genişlemesi neticesinde bu hava keseciklerini birbirinden ayıran ince duvarların yırtılması ve buna bağlı olarak da akciğerlerin esnekliğini kaybetmesiyle oluşan ve [[solunum]] yetmezliğine yol açan yaygın bir [[kronik]] akciğer rahatsızlığıdır.


Hava kesecikleri arasındaki bağlar yırtıldığı için nefes almak için genişleyen akciğerler sönmez ve içlerinde hava kalır. Bunun sonucunda da akciğerlerin içindeki hava girişi ve [[oksijen]] dengesi bozulur.
Hava kesecikleri arasındaki bağlar yırtıldığı için nefes almak için genişleyen akciğerler sönmez ve içlerinde hava kalır. Bunun sonucunda da akciğerlerin içindeki hava girişi ve [[oksijen]] dengesi bozulur.

Sayfanın 08.49, 5 Ağustos 2020 tarihindeki hâli

Amfizem
Amfizemli bir hastanın yan akciğer grafisi
UzmanlıkGöğüs hastalıkları Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Amfizem, akciğerlerdeki hava keseciklerinin (alveol) gerilip genişlemesi neticesinde bu hava keseciklerini birbirinden ayıran ince duvarların yırtılması ve buna bağlı olarak da akciğerlerin esnekliğini kaybetmesiyle oluşan ve solunum yetmezliğine yol açan yaygın bir kronik akciğer rahatsızlığıdır.

Hava kesecikleri arasındaki bağlar yırtıldığı için nefes almak için genişleyen akciğerler sönmez ve içlerinde hava kalır. Bunun sonucunda da akciğerlerin içindeki hava girişi ve oksijen dengesi bozulur.

Akut enflamasyona yanıt olarak artan bir serum proteini olan α1 antitripsin eksikliği amfizem nedenlerinden biridir.

Sınıflandırma
Dış kaynaklar