Canım Kardeşim: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
BSRF (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik mobil uygulama değişikliği iOS uygulaması değişikliği
45. satır: 45. satır:
* [[Tarık Akan]] {{·}} Murat
* [[Tarık Akan]] {{·}} Murat
* [[Halit Akçatepe]] {{·}} Halit
* [[Halit Akçatepe]] {{·}} Halit
* [[Kahraman Kıral]] {{·}}Kahraman
* [[Kahraman Kıral]] {{·}} Kahraman
* [[Metin Akpınar]] {{·}}Kancı Mehmet
* [[Metin Akpınar]] {{·}} Kancı Mehmet
* [[Adile Naşit]] {{·}} Öğretmen
* [[Adile Naşit]] {{·}} Öğretmen
* [[Kemal Sunal]] {{·}} Yolcu
* [[Kemal Sunal]] {{·}} Yolcu

Sayfanın 19.17, 1 Haziran 2020 tarihindeki hâli

Canım Kardeşim
YönetmenErtem Eğilmez
YapımcıErtem Eğilmez
SenaristSadık Şendil
OyuncularTarık Akan
Halit Akçatepe
Kahraman Kıral
Metin Akpınar
Adile Naşit
Kemal Sunal
Sıtkı Akçatepe
MüzikCahit Oben
Görüntü yönetmeniErdoğan Engin
StüdyoArzu Film
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i1 Mart 1973
Süre90 dakika
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
Hasılat1,147,600 ₺ (tahmini)

Canım Kardeşim, yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in üstlendiği, 1973 yapımı bir Türk dram filmidir. Türk Filmlerinin başyapıtları arasında gösterilmektedir. Filmin müzikleri ve senaryosu yayınlandığı döneme damga vurmuştur. Dram türündeki sinema filminin başrollerini Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Kahraman Kıral paylaşmıştır. Vizyona girdiğinde büyük başarı elde edememesine rağmen Türk sinemasının en iyi dram filmlerinden birisi olarak kabul edilir.

Konusu

Küçük Kahraman, ağabeyi ve ağabeyinin sadık arkadaşı Halit'le birlikte yoksul ama neşeli bir hayat sürdürmektedir. İlerleyen zamanlarda evde gece çıkan bir yangın sonrası babaları dumandan zehirlenir ve hayatını kaybeder. Kahraman, abisi Murat'a kalır. Murat'ın arkadaşı Halit evden kovulur ve Murat'ın yanına yerleşir. Kahraman'ın tek hayali eve bir televizyon alınmasıdır. Abisine kalan Kahraman'ın okuldan sürekli öğretmeni abisini çağırır ve kardeşinin temizliğine dikkat etmesini söyler. Daha sonra Kahraman halsizleşir. Abisi ve arkadaşı doktora götürürler ve doktor kardeşinin kanser olduğunu söyler. Murat ve arkadaşı kanser hastası olan Kahraman'ın haberini alınca çok şaşırırlar ve üzülürler. Doktor, kardeşinin her isteğinin yerine getirmelerini söyler. Daha sonra, Kahraman'ın öğretmeni ile görüşürler ve o da hastalığı geçene kadar izin verir. Murat ve Halit, Kahraman'ın her isteğini yerine getirmeye çalışırlar.

Kötü durumlarına rağmen restoranlarda yemekler yedirirler, lunaparka götürürler ve her isteğini yerine getirirler. Sadece, Kahraman'ın çok istediği televizyonu alamazlar. Televizyonu almak için ellerinden gelen her şeyi yaparlar ama bir türlü alamazlar. Bir gece eve dönerlerken bir mağaza vitrininde gördükleri televizyonu çalarlar ve eve getirirler. Murat ve Halit, Kahraman’ın en büyük arzusu olan televizyonu söz verdikleri tarihin son gününde çalarak temin ederler. Çaresizliğe bir başkaldırı sergilerler ve sisteme karşı bu kez şiddetin uygulayıcısı olurlar. Çünkü filmin başından beri işlenen bir sistem şiddeti vardır. Televizyonu çaldıktan sonra evde otururlarken gülerler, bu tarifi olmayan bir mutluluk anıdır onlar ve seyirci için. Sistem yenilmiş ve dayatması aşılmıştır. Nihayetinde istediklerini elde etmişlerdir fakat Kahraman için artık çok geçtir.

Oyuncular

Prodüksiyon

Yılmaz Güney, çektiği ve yapımcılığını üstlenip oynadığı ve hatta yönettiği filmlerde her sene ödülleri toplar. O senelere damgasını vuran filmleriyle Tarık Akan’ı etkiler Güney. Hem düşünsel hem de eylemsel olarak etkilenen Tarık Akan, babası gibi sevdiği Ertem Eğilmez’den bir dramada başrol oynamayı rica eder. Eğilmez, 1970'li yıllara aile temalı filmlerle damga vurmuş, Yeşilçam’ın en unutulmaz filmlerine imza atmış bir yapımcı ve yönetmendir. Kadrosunda, Adile Naşit, Münir Özkul, Kemal Sunal, Şener Şen, İhsan Yüce ve Halit Akçatepe gibi neredeyse her biri efsane olmuş tüm oyuncular Eğilmez’in kamerasının önündedir. Fakat artık o da toplumun temeline inip "umutsuzluk" ve "kaybetmişlik" temalı filmler çekmek ister. En azından niyetli ve isteklidir. Hatta Canım Kardeşim’le alakalı kendisine sunulan eleştirilere ve çekincelere kulak asmaz. Ertem Eğilmez, filmle alakalı kendisine çekincelerini ileten Halit Akçatepe'ye şu yanıtı verir: "Film gösterime girdiğinde yalnız ben, sen ve Tarık olacağını bilsem bile salonda, yine de çekeceğim filmi."

Ertem Eğilmez, Sadık Şendil'den toplumcu ve gerçekçi bir senaryo ister. Ertem Eğilmez gelen senaryoyu okur, çok beğenir. Virgülüne dahi dokunmadan kamera önüne koyar filmi. İstediği gibi olan senaryoda Tarık Akan ve Halit Akçatepe, filmde kusursuz oynar.

Müzik

Filmin müziklerini Cahit Oben yapmıştır. Canım Kardeşim müziğiyle o sene Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Film Müziği Ödülü dalında ödül alır.

Gişe

Arzu Film tarafından vizyona giren film beyaz perdede başarı sağlayamadı. Ancak Türk sinema tarihinin en iyi film listelerinde yer aldı.[1][2]

Ödülleri

Altın Koza Film Festivali

Kaynakça

  1. ^ "Düpedüz İyiBir Film: Canım Kardeşim". http://www.turknostalji.com. 24 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2016.  |eser= dış bağlantı (yardım)
  2. ^ "Türk sinemasının en iyi 10 filmi seçildi!". http://www.cnnturk.com/. 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2016.  |eser= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar